Călătorii,  Peru

Sandboarding în Huacachina, Peru.

Cum am mai scris și-n alte articole, Peru mi se pare un paradis pentru călători. Poți vizita în țara asta minunată canioane adânci, sate care plutesc pe cel mai înalt lac navigabil din lume, munți curcubeu, misterioasele linii Nazca și orașe incașe. Poți să explorezi Cordillera Blanca sau Huacachina – care este singura oază naturală din America de Sud, aflată între cele mai mari dune de nisip de pe continent.

Huacachina e un sat mic, plin de farmec, care se rezumă la câteva case, străzi prăfoase, o lagună cu ape magice și vegetație luxuriantă. E locul ideal în care să faci sandboarding sau să te aventurezi pe dunele înalte de nisip cu mașinile desprinse parcă din filmul Mad Max.

Situată la doar cinci ore de Lima și-n drum spre Nazca Lines, aș spune că Huacachina merită pe deplin o vizită scurtă de o zi sau două.


Oaza Huacachina

Huacachina e o oază natură care s-a format grație unui curent subteran de apă, care a facilitat creșterea plantelor și a copacilor în mijlocul dunelor de nisip. Ca și localizare, Huacachina nu se află în mijlocul deșertului Ica ci într-o margine a lui, în partea sud vestică mai exact, la cinci kilometri de orașul Ica.

Ani de-a rândul, Huacachina a fost una dintre destinațiile turistice preferate de către peruani și străini, un loc uimitor în care liniștea era întreruptă doar de vântul care adia printre văile de nisip și ramurile palmierilor. În prezent, oaza e un pic supradezvoltată iar naturalețea ei și atmosfera de sat izolat au avut de suferit. Se îngrămădesc pe străzi agenții de turism și pub-uri care animă viața de noapte dar oricum, Huacachina rămâne un loc plin de farmec, cu climă frumoasă, oameni prietenoși și apusuri de vis.


Legenda lagunei

Cum îi stă bine oricărui loc din Peru, Huacachina are și ea parte de o legendă. Povestea spune că laguna s-a format din lacrimile vărsate de o fată din orașul Tacara, care a plâns zile și nopți moartea iubitului ei, un tânăr războinic incaș. Într-o seară, tânăra a fost observată de un vânător. Ca să se ferească de privirile lui fata s-a aruncat în apele lagunei, transformându-se în sirenă. O vreme localnicii au considerat apele ca fiind vindecătoare și înotau în lac, dar în prezent scăldatul e interzis. Găsești însă de închiriat bărci sau hidrobiciclete, dacă vrei să vezi împrejurimea din mijlocul lagunei.


Sanboarding

Deși nu am făcut niciodată snowboarding, în Huacachina am încercat s-alunecăm cu placa pe nisipul înfierbântat. A fost o aventură mai distractivă decât ne-am așteptat. Nu ne-am dat pe dune prea înalte și nici nu am făcut scheme curajoase. Ba chiar ne-am dat cu placa la fel ca pe o sanie. Cea mai populară poziție printre amatori e să stai întins pe burtă pe placă, în timp ce controlezi direcția plăcii cu vârfurile picioarelor. Sfatul e să ai la tine niște ochelari de soare și să ții gura închisă când aluneci la vale, chiar dacă îți vine să țipi. 🙂

Plăcile pe care faci sandboarding sunt niște plăci vechi de snowboarding, reciclate, sau uneori chiar și niște plăci improvizate de localnici, care au niște corzi atașate ce se prind de picior (dacă faci sandboarding în picioare, ca profesioniștii). Sincer ne-am dat și cu plăci acătării și cu cele improvizate și n-am simțit nici o diferență. Am alunecat la vale aproximativ cu aceiași viteză și senzația a fost la fel. Ca să alunece mai bine plăcile se dau înainte cu ceară.

Poți să faci sandboarding și pe dunele din apropierea oazei dar poți combina activitatea asta cu o tură de buggy ride, despre care am scris mai jos.


Buggy Ride în Huacachina

Buggy ride e o aventură desprinsă parcă din filmele Mad Max – viteză, adrenalină și salturi pe dunele de nisip. Mașinile sunt conduse de niște șoferi care vor neapărat să te facă să-ți simți stomacul în gât și adrenalina pompând în vene. Mi-a plăcut buggy ride mai mult decât sandboarding, și zic că e o activitate de neratat în Huacachina.

Mașinile urcă dune care par că ating cerul și se lansează la vale cu viteza unui rollercoaster. E bine că fiecare scaun al mașinii e dotat cu centură de siguranță. Ca să fii mai sigur, poți cere și cască de protecție de la agențiile de turism.

Majoritatea hotelurilor au disponibile oferte cu tururi care de obicei țin o oră sau două. Aș zice să alegi opțiunea de două ore, ore care oricum vor trece extrem de rapid. Sunt tururi de dimineață sau după-masă, tururi cu grup sau private. Noi am ales un tur cu grupul, de la ora 4 pm, ca să prindem și asfințitul. A fost perfect, răcoare și plăcut. Am coborât din mașină undeva deasupra oazei, și-am făcut o scurtă drumeție pe înserat până în sat.

  • Indiferent dacă ieși la sandboarding sau buggy ride, și indiferent de ora turului, asigură-te că ai cu tine cremă de protecție solară, apă, ochelari de soare și încălțări potrivite (fie că sunt adidași sau bocanci, ceva cu vârful închis).

Încearcă Pisco – băutura națională

Pisco e considerată băutură națională în Peru, dar și în Chile. De fapt, originea acestei băuturi spirtoase, distilară din vin, e disputată între cele două țări.

În Peru, locul ideal în care să bei Pisco e regiunea Ica, unde cresc cei mai dulci struguri iar localnicii se mândresc cu cel mai delicios și autentic Pisco. Îl poți încerca în restaurantele locale sau la pub-uri, unde vei găsi în meniu și Pisco Sour – un cocktail născut în Lima și care conține, pe lângă Pisco, albuș de ou, sirop de zahăr și lime.

Dacă vrei să afli mai multe despre Pisco sau vinurile regiunii, dulci și aromate, poți face un tur în Ica la Hacienda Bodega Tacama, care se mândrește că e cea mai veche vinărie din America de Sud, înființată în 1540.

Alte vinării din zonă: El Catador sau Pisco Nietto. Toate cele trei vinării au în incintă restaurante cu mâncăruri tradiționale.


Excursie la Paracas și Islas Ballestas

Paracas e un oraș mic de țărm, situat la o oră și jumătate de Huacachina. Iar Islas Ballestas, situate în larg, sunt niște insule micuțe, intitulate și Peruvian Galapados.

Din Paracas poți lua excursii cu barca să vezi cormorani, pelicani și lei de mare. E o excursie care încântă mai mult pe cei pasionați de păsări și activitatea marină. Dacă ai noroc poți vedea și pinguini.

Poți să rezervi excursii din Huacachina sau Ica ori să mergi cu busul până în Paracas și să iei excursia din port. Ține cont că toate bărcile pleacă în larg doar de dimineață deci dacă vrei să aranjezi un tur din Paracas ar fi bine să ajungi în oraș în zori, sau cu o zi înainte.

Din Huacachina majoritatea excursiilor pornesc la 6:30 dimineața, vei fi în larg de la ora 8 la ora 10 și înapoi în Huacachina până la amiază.


Cum să ajungi în Huacachina

Huacachina se află la cinci kilometri de Ica. Toate autobusele, din orice direcție vii, opresc în Ica de unde trebuie să iei un taxi sau un tuk-tuk până în oază.

Dacă pornești din Lima, autobuzele fac cinci ore pe drum până în Ica.

Ica e un oraș în care n-ai multe de văzut, popular în special ca poartă de intrare și ieșire din oaza Huacachina. Centrul orașului se extinde din Plaza de Armas, care e mărginită de o catedrală și alte câteva clădiri importante. Stația de autobus e destul de aproape iar în zonă găsești cafenele, buticuri și restaurante. Seara, piața e destul de aglomerată. E locul în care tinerii ies la taifas și se adună destui vânzători ambulanți cu fructe și dulciuri.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *