Călătorii,  Islanda

Ce să vizitezi iarna în Islanda

Am vizitat Islanda la început de iarnă. O iarnă timidă, în care doar vârfurile înalte ale munților erau acoperite de zăpadă. În ultimele zile din vacanță am descoperit, pudrate cu zăpadă, văile cu case solitare din nord. Dar tot nu ne-a fost dat să vedem ninsoare ca-n povești și omăt greoi încărcând peisajul.

Chiar și-n lipsa zăpezii, soarele a avut o strălucire ca de gheață, aerul a fost tăios, iar ceața care plutea deasupra mogâldețelor de lavă uitate făcea totul să pară mistic. Din prima librărie ne-am luat cartea Njal’s Saga – prima carte a literaturii islandeze, o serie de povestiri despre iubire, onoare și eroi fantastici. Islandezii sunt mândri de legendele lor, iar insula e propice cadrelor pline de imaginație. Peisajul e de basm și nu cred că există vreo perioadă în care să vizitezi Islanda și ea să nu-ți apară ca un ținut superb, un tablou pitoresc și bogat.

Islanda cunoaște cei mai mulți turiști pe timpul verii, când sunt deschise toate drumurile, potecile de drumeții sunt accesibile și e mult mai confortabil să călătorești din prisma temperaturii. Iarna însă are frumusețea ei aparte. E anotimpul în care pe cer dansează luminile nordului, se ridică valuri imense pe plajele negre din sud, se formează țurțuri sticloși la margine de cascadă iar ziua scurtă, când senină, când cețoasă, are ceva tainic în ea. Nopțile lungi te pot găsi vânând aurora boreală sau admirând perdeaua de stele dintr-o piscină geotermală.


Ce poți vizita iarna în Islanda

Într-adevăr, dacă vrei să vizitezi Islanda în anotimpul zăpezii, pe lângă faptul că trebuie să-ți faci un bagaj generos de haine, trebuie să fii flexibil. Anumite drumuri și locații turistice pot fi închise sau pot avea programul schimbat. Dar ca să se întâmple asta trebuie să ningă generos, fiindcă islandezii nu se sperie de câțiva fulgi de nea albi și pufoși.


Reykjavik

Islanda e recunoscută pentru peisajele sale dramatice, pentru natura impresionantă, dar capitala cu casele colorate, biserica cu design unic și scena variată a localurilor merită un popas de zi. O zi în care să iei străzile la pas, să vizitezi centrul vechi și câteva dintre atracțiile principale.

  • Biserica Hallgrimskirkja – cea mai înaltă clădire din Islanda, biserica are un design unic, a fost proiectată astfel încât să semene cu peisajul insulei, cu stâncile, munții, ghețarii și în special cu formațiunile de bazalt ca niște coloane precum cele de la Svartifoss.
  • Harpa Concert Hall – găzduiește Opera și Orchestra Simfonică Islandeză și este una dintre cele mai mari săli de concerte din Islanda. Clădirea este făcută complet din sticlă pe o structură metalică în formă de fagure. Puteți vizita clădirea fără să participați la vreun eveniment, iar intrarea este gratuită.
  • Muzee – Reykjavik are cele mai bune muzee din Islanda:
    • National Museum of Iceland – prezintă istoria și cultura islandeză
    • The Settlement Exhibition Reykjavik – dacă vreți să aflați mai multe despre vikingi și primele așezări ale insulei.
    • Reykjavík Maritime Museum – e despre industria pescuitului.
  • Tjornin – este iazul din centrul capitalei, mărginit de case colorate și de un parc cu poteci amenajate și spații de joacă. Iarna, când iazul îngheață, devine un loc popular pentru patinaj.
  • Kolaportid Flea Market – piață de vechituri, în care găsești tot felul de ciudățenii dar și tonete cu mâncare sau băuturi. Deschisă în general la sfârșit de săptămână și foarte populară printre localnici.
  • Băile termale – cea mai mare și cunoscută piscină încălzită din Reykjavik e Laugardalslaug – cu bazin olimpic exterior și mai multe hot pot-uri cu temperaturi variate, de la 5 grade la 42 de grade. Am petrecut jumătate de zi aici și a fost foarte plăcut.

În privința mâncării, nu ratați faimosul hot dog islandez la toneta Baejarins Beztu Pylsur sau dacă vreți o mâncare tradițională vă puteți încumeta să gustați rechin murat (e mâncat tot mai rar de localnici dar reprezintă o atracție pentru turiști)


Blue Lagoon

Blue Lagoon e atracția numărul 1 a Islandei și nu există timp mai ideal de a fi vizitată decât pe o vreme rece, geroasă. Apele blânde și calde, în contrast cu frigul de afară, fac experiența să fie una inedită. Dacă mai ai și norocul să prinzi aurora boreală luminând cerul sau să ningă cu fulgi mari, vei avea impresia c-ai ajuns într-o poveste.

Temperatura apei e de aproximativ 37- 40 grade Celsius, numai bună pentru relaxare, iar pe lângă asta, apa are și proprietăți benefice asupra pielii.

Laguna se află la aprox. 50 de minute de capitală și 20 de minute de aeroportul internațional Keflavík. Dacă nu ai mașină poți ajunge aici cu autobusul sau cu un tur organizat. E indicat să rezervi biletele din timp și să vizitezi piscina dimineața devreme dacă îți place locul mai puțin îngrămădit. Sunt vestiare și fișete unde îți poți pune lucrurile de valoare. E indicat să lași bijuteriile în vestiar (sau acasă) fiindcă mineralele din apă le pot schimba culoarea. Apa nu-i foarte prietenoasă nici cu părul, așa că mai bine ai evita să-ți bagi capul în apă sau protejează-l cu o caschetă de înot.

Înainte de a intra în piscine toată lumea face duș. Sunt dușuri comune (bineînțeles separate femeile de bărbați) unde toată lumea se dușulește dezbrăcat. Vei fi privit ciudat dacă faci duș cu costumul de baie pe tine, cel mai probabil vreun localnic în vârstă (sau localnică) o să-ți atragă atenția să te dezbraci. Dacă vrei puțină intimitate atunci alege o cabină de duș privată. Nu sunt foarte multe la număr dar sunt disponibile, fiindcă islandezii nu le folosesc niciodată. Pentru ei a face duș laolaltă e un lucru care face parte din experiența băilor termale.

Este și un restaurant în incinta Blue Lagoon. În interior trebuie să porți minim halat. La restaurant, sau alte servicii suplimentare, plătești prin brățara smart pe care o primești la intrare. Așa că nu trebuie să ai grija portofelului pe care îl poți lăsa în fișet.


Golden Circle

Golden Circle e un traseu popular care cuprinde trei atracții mari ale Islandei, aflate fiecare la mai puțin de 100 de km de capitală. Poți bifa toate cele trei destinații într-o singură zi, deși într-o zi scurtă de iarnă excursia o să fie făcută cam pe fugă.

  • Thingvellir National Park
  • Gheizerele Geysir
  • Cascada Gullfoss

Thingvellir National Park

Thingvellir e un parc național variat și sit istoric, localizat într-un rift cauzat de separarea a două plăci tectonice. E locul unde și-a avut sediul parlamentul islandez între secolele X – XVIII, și pe lângă lacuri, cascade, și priveliști de vis, în parc se găsește biserica Thingvellir și ruinele vechilor adăposturi de piatră.

Parcul se află pe lista protejată a patrimoniului UNESCO.

Geysir

Zona geotermală Geysir este un paradis cu izvoare termale situate în valea Haukadalur, unul dintre puținele locuri de pe pământ unde se pot observa îndeaproape gheizerele active.

Gheizerele au nume proprii și țâșnesc fiecare la diferite intervale de timp. Înălțimea la care se ridică apa variază și ea, unele gheizere aruncând apă fierbinte până la 30 de metri în aer în timp ce altele doar bolborosesc.

În apropiere de potecile amenajate mai poți vedea, pe lângă gheizere, diverse tipuri de izvoare termale, gropi de abur și de noroi sulfuros.

Cascada Gullfoss

Gullfoss – în traducere Cascada de aur, e una dintre cele mai frumoase cascade din Islanda. Vara strălucește un curcubeu aproape permanent deasupra cascadei, iar iarna apele sale albastre sunt înconjurate de zăpadă și gheață.

Este amenajată o potecă ce coboară din parcare până aproape de râul Hvita, ale cărui ape se prăbușesc în două niveluri de la 32 de metri înălțime.

Gullfoss se află la doar zece minute de mers cu mașina de Geysir și este cel mai îndepărtat punct de Reykjavik de pe Golden Circle.


Cascadele sudului

Majoritatea celor care vizitează Islanda pe timpul iernii se axează pe sudul insulei, unde drumurile sunt în permanență deschise. Atracțiile de aici sunt de neratat, indiferent de anotimpul în care aterizezi în Islanda. Vei vedea cascade, plaje cu nisip negru și valuri furioase, case adăpostite sub dealuri, biserici timide, lacuri înghețate și izvoare fierbinți, văi nesfârșite, cratere și vârfuri vulcanice; într-un cuvânt – peisaj dramatic, impozant.

Din Reykjavik dacă iei drumul național nr 1, centura sudului, la nici două ore distanță e prima cascadă, impresionantă, care se vede de pe șosea. O parcare mare cu plată e amenajată aproape de ea.

Cascada Seljalandsfoss e spectaculoasă, te poți adăposti îndărătul ei, dar trebuie să ai grijă că poteca și scările sunt de obicei alunecoase. Cascada se află pe un platou deschis, măturat adesea de vânturi puternice. Când e soare, lângă cascadă apar curcubeie ce tremură în vânt ca niște flamuri diafane.

Un traseu scurt leagă cascada Seljalandsfoss de cascada Gljufurarbui – adăpostită între stânci. Ca să ajungi la ea trebuie să te strecori printre stânci și să treci printr-un văl subțire de vapori. Dacă vrei să intri la Gljufurarbui, și să o vezi cum se prăvale din despicătura cerului, e recomandat să porți haine impermeabile.

Cascada Skogafoss e situată la 30 de minute distanță cu mașina, pe același drum al sudului, spre Vik. E o cascadă mare, înaltă, cu debit puternic de apă. Parcarea cu plată se află aproape de ea. Te poți apropia de baza cascadei cât vrei de mult, dar cu cât ești mai aproape cu atâta te uzi mai tare. În partea dreaptă a cascadei e amenajat un hiking trail la capătul căruia este o platformă de unde poți privi de sus cascada și împrejurimile.

  • Între cascadele Seljalandsfoss și Skogafoss se găsește o piscină cu apă termală. O găsiți pe google maps cu numele de Seljavallalaug Swimming Pool. Ca să ajungi la ea trebuie să lași mașina în apropiere de o fermă și de acolo să mergi pe jos pe traseul de lângă râu. Piscina nu e nimic fancy, dar e gratuită, e între dealuri, cu multă liniște în jur, iar apa are o temperatură confortabilă. Aș fi preferat să fie mai caldă pentru gustul meu, dar e destul de plăcută. Sunt și două ”vestiare” unde te poți schimba în costum de baie – dar totul e rudimentar. Piscina e până la urmă în mijlocul sălbăticiei, întreținută când și când de cei care o folosesc.

Solheimajokull Glacier

Continuând traseul spre Vik, pe partea stângă a drumului național, la 15 de minute de Skogafoss se află glaciarul Solheimajokull. De la parcare, unde găsești toalete și un mic butic, este un traseu de vreo 10 minute până la Glaciar Toe – partea cea mai de jos a ghețarului.

În laguna formată la baza lui plutesc bucăți de gheață. Peretele de gheață expus vederii e în mare parte negru, acoperită de cenușă vulcanică. Dar dacă luați un tur ca să faceți plimbări, chiar și cățărări pe ghețar, o să descoperiți culoarea alb-albăstruie, curată, a glaciarului.

Ca și majoritatea ghețarilor din lume, Solheimajokull se topește într-un ritm alarmant. Curând locul o să fie marcat de o pancartă care va spune ”aici a fost un ghețar”.


Solheimasandur Plane Wreck

La 5 minute de condus, dar pe partea dreaptă de data asta (celelalte atracții au fost toate pe partea stângă a drumului) o să vedeți o pancartă cu indicator spre Solheimasandur Plane Wreck – o ruină de avion aflată pe plajă. În 1973, un avion DC al marinei Statelor Unite a rămas fără combustibil și s-a prăbușit pe plaja neagră din Solheimasandur. Din fericire, toți cei aflați la bord au supraviețuit.

Ca să ajungi la ruina avionului e necesar un hike de aprox. 3 ore, dus-întors, pe un platou descoperit unde nu sunt prea multe de văzut. Nu există toaletă nicăieri pe traseu și nici la capătul lui.

Aș zice să vizitezi acest loc doar dacă ai mai mult timp la dispoziție și dacă ai plăcerea unei drumeții prin frig și vânt. Carcasa avionului e destul de deteriorată dar reprezintă o oportunitate bună pentru niște poze.

Când am fost noi în Islanda singura variantă era să faci traseul pe jos, dar recent s-a introdus un serviciu de shuttle (cu plată) care circulă la fiecare 30 de minute între orele 10 – 16 și te scutește de drumul pe jos.


Reynisfjara – Black Sand Beach

Tot pe partea dreaptă, la 20 de minute distanță de indicatorul cu epava avionului se bifurcă drumul spre Reynisfjara beach, o plajă incredibilă cu nisip negru, cu valuri nebunești și formațiuni de stâncă de bazalt. Reynisfjara e una dintre cele mai faimoase plaje din Islanda, locul în care s-au filmat câteva cadre din Game of Thrones. Locul pare etern, din altă lume.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Reynisfjara au fost coloanele negre de bazalt, micile peșteri și stâncile din larg sculptate de valuri. Spuma albă a mării face un contrast frumos cu nisipul întunecat. În timpul verii pe stâncile de pe mal se pot observa păsările puffin (un binoclu e binevenit).

Pentru o priveliște de la depărtare cu plaja și formațiunile din larg urcați până la biserica din Vik unde este o parcare mare și puteți face câteva fotografi panoramă.


Svartifoss (Skaftafell)

Cascada Svartifoss se află în regiunea Skaftafell a Parcului Național Vatnajokull, cel mai mare parc național al Islandei și sit protejat al Patrimoniului UNESCO.

Parcul e destul de mare și are, pe lângă cascada menționată mai sus, numeroase trasee, vârfuri alpine, glaciari, lacuri și păduri care pot fi explorate. Vara sunt deschise campingurile și poți rămâne peste noapte în sălbăticia superbă a insulei.

Iarna, sau dacă ai timp limitat la dispoziție, te poți minuna de natura superbă aventurându-te până la una dintre panoramele parcului.

Svartifoss este una dintre cele mai cunoscute cascade din Islanda, în mare parte datorită coloanelor de bazalt care o încadrează și care sunt neobișnuit de simetrice. Aceste coloane s-au format acum aproximativ 300.000 de ani, din lava care a curs în josul câmpiei.

De la Visitor Center, unde lași mașina, până la Svartifoss e un traseu ușor de o oră. Poți să faci drumeția un circuit dacă ai plăcerea să te plimbi mai mult prin natură. Ia hărți de la visitor center sau te poți ghida după hărțile google maps sau All trails.


Jokulsarlon – glacier lagoon

Jökulsárlón e o lagună glaciară cuprinsă recent de Parcul Național Vatnajökull, care a devenit astfel al doilea parc național ca mărime din Europa, după Yugyd Va din Rusia.

În Jokulsarlon migrează bucăți de gheață desprinse din calota glaciară Vatnajökull care este cel mai mare ghețar din Europa în afara arcticii. Calota de gheață Vatnajökull are mai multe ieșiri, ghețari cu denumire proprie. La Jokulsarlon glaciarul din care se desprind iceberguri se numește Breiðamerkurjökull iar unele bucăți de gheață sunt vechi de mii de ani.

Bucățile desprinse din calota glaciară trec prin laguna Jokulsarlon în drumul lor spre ocean. Aici găsiți amenajată o parcare spațioasă și aproape de ea se află traseul care coboară lângă apă. Te poți plimba de-a lungul lagunei privind bucățile mai mici sau mai mari de gheață. În timpul verii poți lua un tur cu barca în larg și să te apropii de iceberguri mai voluminoase.

  • Diamond Beach – Un peisaj la fel de impresionant ca cel de la Jökulsárlón, găsești pe plaja din apropierea lagunei, Diamond beach. Numele de Diamond – diamant, vine de la bucățile de gheață care se pot observa în timpul iernii strălucind pe nisipul negru. Diamond beach e situată peste drum de laguna Jokulsarlon.

Vânează aurora boreală

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți vedea iarna în Islanda e aurora boreală, luminile nordului verzi și albastre, uneori chiar presărate cu nuanțe de roz sau mov, care se unduiesc pe cerul înghețat.

Deși nu este garantat că le vei vedea, sunt unele lucruri pe care le poți face ca să-ți mărești șansele:

  • Urmărește o prognoză a aureolei boreale de genul: Aurora Borealis Forecast
  • Ieși din oraș, minim la 30 de minute distanță. Cu cât e mai ferit cerul de lumini artificiale, cu atât mai bine.
  • Așteaptă-le cu răbdare, chiar dacă poate dura ore.
  • Ca să le prinzi în fotografie ai nevoie de un tripod, orice mișcare, fie cât de mică, face poza să fie tremurată (expunere lungă?)

Oricum, nu fii dezamăgit dacă ele n-apar și nu-ți seta așteptări prea mari. Apariția lor e un bonus, nu un lucru cert, asigurat. Afară de asta, aurora boreală are culori mai puțin vii când e observată cu ochiul liber față de cum arată în fotografiile cu expunere lungă. În unele fotografii cerul nopții apare străpuns de culori ce par aproape neon. Ei bine, cu ochiul liber nu vei vedea asemenea nuanțe ci unele mai blânde. De fapt s-ar putea să nici nu ți se pară că pe cer sunt luminile nordului ci doar niște nori firavi atât de pale pot fi culorile. Însă aparatul de fotografiat te poate ajuta să vezi mai mult decât ce captează ochiul liber.

Poți citi despre goana noastră după aurora boreală aici.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *