Călătorii

Ce să vizitezi în Antigua, Guatemala

Am petrecut patru zile pline de relaxare în orașul colonial Antigua.

Fostă capitală a Guatemalei, Antigua e un oraș de o frumusețe nostalgică, păzit de trei vulcani măreți, care par că se ridică ca niște mamuți direct din străzile mărginite de case colorate. Antigua e una dintre cele mai frumoase destinații din Guatemala urbană. O să o găsiți prima în majoritatea topurilor turistice. Frumusețea ei se datorează în mare parte faptului că a rămas neschimbată. Făcând parte din Patrimoniul UNESCO clădirile s-au păstrat autentice. Până și fast-food-urile sunt adăpostite în clădiri coloniale, și au o notă de eleganță din această cauză. Unele dintre ele au câte o terasă pe care, în alte orașe, nu o au nici restaurantele de lux.

Străzile acoperite cu piatră cubică sunt cam ondulate, iar din cauza asta mașinile și tuk-tuk-urile merg destul de încet. Până și pietonii care se îngrămădesc pe trotuarele mult prea înguste se plimbă prin oraș ca și când ar fi într-un fel de transă. Totul e slooow și graba pare că e un cuvânt străin acestui oraș. Cel puțin în centrul vechi, pentru că mai la margine de zona zero, unde e piața artizanală, totul arată de parcă s-ar derula pe repede înainte. Navetiștii se grăbesc, precupeții sunt energici și mașinile gonesc în stânga și-n dreapta claxonând. După o vizită scurtă printre tarabele apăsate de țesături și genți de piele, de chinchin și titireze, e bine să te întorci în orașul liniștit. Oricum, a nu se confunda liniștit cu lipsa de oameni, căci turiști sunt până-i lumea. Fiind situat convenabil la doar o oră de principalul aeroport din țară, Antigua e destinația Guatemalei care cunoaște cei mai mulți vizitatori.


Cum să ajungi în Antigua de la aeroport

Lumea evită capitala țării, Guatemala City, din temeri legate de siguranță. Așadar, de cum pășesc afară din aeroport, majoritatea iau calea Antiguăi.

  • Înainte să ieși din aeroport trebuie să completezi online declarația vamală. Scanezi un cod QR și urmezi instrucțiunile. Dacă vrei să scoți bani de pe card, este un bancomat 5G – singurele care merg cu orice fel de carduri, chiar înainte de a trece de control pașapoarte. Poți scoate un maxim de 2000 de quentzali iar taxa de extragere e de 30Q.

Ca să ajungi în Antigua plecând direct din aeroportul internațional La Aurora, ai mai multe variante:

  • Shuttle – sunt o grămadă de maxi-taxi care pleacă de la aeroport spre Antigua. Uneori chiar și din jumătate în jumătate de oră. Depinde cam de cât de repede se umple. Costul e fix, de 15$ de persoană.
  • Uber – mai rapid și indicat dacă sunteți mai mult de trei persoane. Costă aproximativ 50$ cursa.
  • Transport privat – transportul privat costă cam la fel ca și uberul. Noi am luat transport privat la dus pentru că prețul era aproape identic și nu am mai avut răbdare să așteptăm după uber. În afară de asta, ne-a convenit și mașina, precum și șoferul care a fost foarte ok, prietenos.
  • Chicken Bus – foste autobuze școlare și cel mai ieftin mijloc de transport din Guatemala. Opriri dese și companie pestriță. E destul de nesigur să călătorești cu ele dacă ai bagaj pentru că spațiul de bagaje e aproape inexistent.

Unde să te cazezi în Antigua

Un lucru de care să ții cont atunci când cauți cazări e că în Guatemala e mai popular Airbnb-ul decât Bookingul. Vei găsi camere mai frumoase și prețuri mai bune în casa particular decât la hoteluri. Bineînțeles top of the top în Antigua e hotel Casa Santo Domingo, care e mai mult decât un hotel, dar despre asta vom vorbi mai jos în articol.

Noi am stat în două locuri în Antigua, cam în aceeași regiune a orașului, un pic mărginașă centrului vechi. Am stat, de fapt, lângă două atracții principale: panorama Cerro de la Cruz și muzeul Santo Domingo. Prima seară ne-am petrecut-o într-o comunitate închisă, cu case private și portar la stradă. A fost liniște frumos, cu spațiu comun în curtea interioară, terasă pe acoperiș. Iar celelalte nopți am stat în casa unei localnice, Iliana, unde am avut cameră imensă cu baie privată și terasă. Ne-am simțit tare bine și a fost plăcut să interacționăm cu localnicii.

Indiferent unde te cazezi e bine de știut că în oraș circulă Uberul. Sunt și taxiuri, tuk-tuk sau mașini. Ar fi bine să verifici prețul unei curse prin uber întâi, fiindcă șoferii de taxi tind să ceară turiștilor un preț dublu.

Noi am luat uber doar de vreo două ori, când a fost prea cald ca să ne plimbăm pe trotuarele aflate în plin soare dogorâtor, dar altfel, am căutat să ne plimbăm spre casă luând la pas mereu alte alei sau străzi.

  • în Guatemala apa de la robinet nu e potabilă. Majoritatea cazărilor oferă apă filtrată care e sigură de băut.

Ce să vizitezi în Antigua

Antigua e capitala culturală și culinară a Guatemalei. Sunt multe restaurante și cafenele cu terase în curțile interioare sau pe câte un acoperiș plat, de pe care se vede frumos tot orașul. Ai putea să-ți petreci zilele mutându-te de la o terasă la alta, iar printre ele, când e răcoare și plăcut, să vizitezi biserici și ruine. Străzile sunt presărate de ziduri vechi rămase în picioare de sute de ani, fațade de catedrale care s-au încăpățânat să reziste cutremurelor și de alte locuri care evidențiază vechimea acestui oraș.

Antigua e, de asemenea, o destinație de top dacă vrei să înveți limba spaniolă, cu mai multe școli private sau tutori care predau lecții. Poți face tururi pe la plantațiile de cacao sau cafea, ori tururi culinare prin oraș. Dacă ești iubitor de natură, drumețiile pe vulcanul Pacaya sau Acatenango sunt de neratat. O zi distractivă poți petrece și-n Hobbitenango, o locație inspirată de povestirile lui J.R.R. Tolkien.


Santa Catalina Arch

  • E cea mai faimoasă atracție din Antigua. Ai să vezi constant lume care se îngrămădește să facă poză cu vulcanul Agua încadrat de arcadă sau cu biserica Iglesia de la Merced. Arcada a fost construită în 1694 ca să permită măicuțelor de la mănăstirea Santa Catalina să traverseze strada fără a fi văzute. Turnul cu ceas a fost adăugat în secolul al XIX-lea.

Iglesia de la Merced

  • La capătul Cinco Avenida, e situată fosta mănăstire La Merced. Biserica galbenă, cu ziduri groase, construite să reziste unui potențial cutremur, și cu o fațadă în relief impresionantă, e încă activă. Din punct de vedere al exteriorului, La Merced e considerată una dintre cele mai frumoase biserici din Guatemala.

Iglesia y Convento de Santo Domingo

  • fondată de călugări dominicani în 1542, mănăstirea Santo Domingo a fost cea mai mare și mai bogată mănăstire din Guatemala. Distrusă în mare parte de cele trei cutremure care au lovit Antigua în secolul al XVIII-lea, mănăstirea a fost mai apoi prădată. Chiar și cărămizile zidurilor au fost folosite pentru alte construcții. Ce a mai rămas din ea, a fost cumpărat în 1970 de un arheolog american. Mai apoi, a fost luată sub patronajul Casa Santo Domingo Hotel care a protejat zona arheologică, transformând-o într-o rută culturală. Sunt mai multe ruine care pot fi vizitate, dar și un mic muzeu de artă contemporană sau artă religioasă.

Parque Central

  • Parcul central din Antigua are câteva alei și o fântână interesantă pe mijloc. E o oază de umbră binevenită, mai ales în amiezile toride. E plin de localnici și de vânzători ambulanți și uneori poate fi greu să găsești o bancă liberă. E interesant să pierzi ceva timp aici urmărind activitatea localnicilor.

Catedral de San Jose

  • Construcția catedralei principale din Antigua, San Jose, a început în 1545. A fost distrusă la cutremurul din 1773 și parțial refăcută pe parcursul secolului următor. Aflată în fața parcului central, biserica actuală ocupă doar o mică parte din terenul ocupat de vechiul edificiu grandios. În spatele bisericii, cu intrare de pe strada laterală (5a Calle Oriente) se află ruinele catedralei inițiale. Se văd stâlpii zdraveni care au supraviețuit cutremurului, iar în spatele altarului principal este o intrare în vechea criptă, care acum servește ca și capelă.

Iglesia de San Francisco

  • Biserica dedicată sfântului Francisc e una dintre puținele clădiri din Antigua care datează din secolul al XVI-lea. E un loc important de pelerinaj datorită sanctuarului Hermano Pedro de San José Betancurt – sfânt spaniol și misionar în Guatemala. Mormântul lui e vizitat anual de mii de credincioși.

Cerro de la Cruz

  • Cerro de la Cruz e un punct panoramic de unde vezi tot orașul așternut la poalele vulcanilor. Drumeția până în vârf e extrem de ușoară iar traseul este larg, cu trepte și poteci pavate. Noi am stat foarte aproape de această locație, dar dacă stai în celălalt capăt al orașului poți lua un tuk-tuk care să te lase la startul drumeției. Sus sunt câteva bănci și, bineînțeles, o grămadă de tarabe cu suveniruri.

Iglesia San Pedro Apostol

  • Iglesia de San Pedro a fost construită în 1654 dar a fost restaurată de nenumărate ori în urma cutremurelor. Alături funcționează o organizație non profit și un spital care poartă același nume.

Convento de las Capuchinas

  • Convento de las Capuchinas e una dintre cele mai faine locații din Antigua, și chiar nu știu de ce nu e listat în mai multe ghiduri de călătorie. Ce m-a surprins e că lipsea chiar și din recomandările celor de la Lonely Planet. Oricum, când ajungi la fosta mănăstire, vei găsi pancarte la intrare care anunță că edificiul e cel mai vizitat loc din Antigua. Deși tot ce vezi în ziua de azi sunt ruine, starea lor este una destul de bună ca să-ți faci o idee cum arăta locul înainte de cutremurul din 1773. E impresionantă și dispunerea chiliilor în formă circulară, grădinile, biserica și ce a mai rămas din arhitectura colonială.

Mercado de Artesanias

  • Piața meșteșugarilor din Antigua e una dintre cele mai bogate piețe de produse artizanale și suveniruri pe care le-am vizitat. Eram pe aproape să o omitem, fiindcă nu ne doream ceva anume și deja cumpărasem clasicele farfurii pe care le colecționează mama mea (are o colecție impresionantă deja). Cum călătorim light nu prea ne încărcăm cu suveniruri, deși prin multe destinații am întâlnit lucruri de luat acasă. În Guatemala mi-au plăcut măștile lucrate în lemn, țesăturile, chinchines (maraca) titirezele din lemn (mi-au dat o stare nostalgică). Ceramica și produsele de piele sunt recunoscute. Altfel, cafeaua, cacao, romul Zacapa și bijuteriile de jad sunt și ele cadouri inedite. Dacă veți vedea multe păpușele făcute de mână să știți că ele se mai numesc Muñeca quitapena. Copiii din Guatemala obișnuiesc să le spună acestor păpuși îngrijorările de peste zi și apoi le pun sub perină atunci când se duc la culcare. Se spune că păpușile fac grijile să dispară. N-am știut despre acest obicei din timp, că altfel mi-aș fi procurat o duzină 🙂

Excursie de două zile pe vulcanul Acatenango

  • Pentru mulți, scopul excursiei în Guatemala e să urce pe unul dintre cei peste 30 de vulcani. Iar pentru asta nici nu trebuie să se aventureze în cine știe ce loc îndepărtat sau izolat, pentru că cel mai activ vulcan din țară, vulcanul Fuego, se află în apropierea Antiguăi. Fuego alături de Agua și Acatenango sunt cele mai fotografiate vârfuri și-ai să le observi cam de oriunde din oraș.
  • Fuego erupe cam de 5-9 ori pe oră și nu poate fi escaladat, dar drumețiile pe vecinul său Acatenango, 3.976 m, sunt foarte populare. Din vârful Acatenango observi erupția deosebită a vulcanului Fuego. Excursiile se organizează astfel încât să prinzi răsăritul în vârf după ce ai înnoptat câteva ore la cort.
  • Drumeția pe Acatenango se face cu tur organizat. Sunt mai multe agenții în Antigua la care poți apela, iar prețurile se învârt în jur de 90$ de persoană. Prețul diferă și în funcție de ce cazare oferă pentru cele câteva ore petrecute la base camp. Unele agenții au corturi simple, prețuri mai mici, pe când altele au un fel de cabane A frame, iar prețurile sunt mai mari. Indiferent ce companie alegi, te duci până la urmă pentru spectacolul naturii, nu pentru a avea cine știe ce condiții în cele câteva ore de somn. Se poate face și drumeție de o zi dar atunci ratezi vederea din timpul nopții, când vârful Fuego devine roșu de la explozia de lavă fierbinte. Urcarea durează între 4-5 ore iar coborârea în jur de 2 ore. În vârf e frig deci, pe lângă bocanci de trekking + un rucsac de zi, vei avea nevoie de haine călduroase, căciulă, și trekking pole pentru urcările abrupte. Unele echipamente le poți închiria din Antigua.

Drumeția de o zi pe vulcanul Pacaya

  • Alt vulcan activ din apropierea orașului Antigua e Pacaya. E cel mai mic dintre cei patru (Fuego, Agua, Acatenango & Pacaya) și se află la o oră distanță de oraș. Drumeția durează aproximativ 5 ore și e recomandată celor care au mai puțin timp la dispoziție sau își doresc un traseu mai lejer. Pacaya a erupt prima oară acum 23.000 de ani, deci e cu siguranță un vulcan interesant. Deși drumeția până în vârf e posibilă, tururile limitează accesul. Pacaya nu erupe în același fel ca și Fuego, ci mult mai blând.

Hobbitenango

  • Hobbitenango e un parc natural situat nu departe de orașul Antigua, într-o zonă de poveste. Drumul până acolo e un pic mai bumpy dar distanța e una destul de scurtă (aprox. jumătate de oră). Planul nostru inițial era să luăm o noapte de cazare în una dintre cele două căsuțe de hobiți, dar până la urmă n-am mai ajuns deloc în zonă. Și asta pentru că am călătorit cu un bebe care, deocamdată, are rău de mașină. Am avut o experiență grea venind de la lacul Atitlan și n-am vrut să riscăm iar pe un drum cu serpentine și denivelări. Ca să îți faci o idee cum e la Hobbitenango, cel mai bine verifici pozele de pe google maps, care sunt mai reale decât cele ”îmbunătățite” de pe bloguri. Parcul are câteva aranjamente mai chicioase dar, oricum, văile și panorama par impresionante. În Antigua este un oficiu de bilete unde poți face rezervare la shuttle sau poți ajunge acolo cu Uberul. Intrarea în parc e de 50-60 de quentzali, iar unele activități sunt incluse în taxa de intrare.

Unde să mănânci în Antigua

În prima zi când am ajuns în Antigua era sărbătoare în oraș, așa că shuttle-ul ne-a lăsat la marginea centrului. Am luat-o pe jos spre cazare și, pe lângă procesiunea bisericească ce se desfășura pe străzi, am întâlnit în calea noastră o grămadă de localuri. Așa că a doua zi dimineața am ieșit la voia întâmplării să luăm micul dejun. Părea că ne plimbăm tot pe alte străzi, sau că localurile au dispărut peste noapte, de ne-a prins ora 12 și jumătate până am găsit un restaurant care să ne convină. Și cum în Antigua micul dejun se servește până la ora 11 sau 12, am luat direct prânzul. Ideea e că multe localuri au o firmă minusculă la intrare și o poartă îngustă pe care o poți rata cu ușurință. Mai ales dacă ești înfometat :))

Dintre localurile enumerate mai jos, unele încercate, altele recomandate de gazdele noastre și alți călători, ne-au plăcut cel mai mult Sobremesa, 12 Onzas Cafe și terasa berăriei Antigua Brewing Company.

Cu specific tradiționalInternaționalCafenele și baruri
Los Tres TiemposSobremesa12 Onzas Cafe
GuatelariaEl Tenedor del CerroArtista de Cafe
7 CaldosPatio de la PrimeraEl Viejo Cafe
La Cuevita de los UrquizuOnce Once (vegan)Antigua Brewing Company &
Ulew Cocktail Bar
TartinesAntigua Cerveza



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *