Călătorii,  Japonia

Osaka, fiica rebelă a Japoniei. Top atracții și distracții în OSAKA.

Osaka e un oraș colorat și variat, diferit de celelalte orașe japoneze pe care le-am vizitat. S-ar putea foarte bine integra în decor ca un cartier al New-York-ului. Cel puțin asta a fost prima impresie pe care ne-a lăsat-o. E o Japonie mai aparte. Aici lucrurile curg mai rapid și viața orașului pare mai învolburată. Prin Ame-mura, reclame luminoase, buticuri dosite, cluburi fandosite, love hotels și, bineînțeles, poveștile ce o înconjoară, Osaka pare fiica rebelă a țării.

Osaka, pe vechiul ei nume Naniwa, e a doua cea mai mare zonă metropolitană din Japonia și unul dintre cele mai importante porturi în istoria țării.

După avântul luat de Tokyo, Osaka a trebuie să se reinventeze devenind una dintre cele mai productive industrii din estul Asiei. Motiv pentru care a fost ținta atacurilor aeriene în timpul celui de-al doilea război mondial când o treime din centrul orașului a fost ruinată și 10.000 de oameni au murit.


Top atracții Osaka

Orașul e împărțit în două zone principale: partea de nord – Kita (unde sunt stațiile de tren Osaka și Umeda), și partea de sud – Minami (stația Namba).


Kita

E ocupată de clădiri de birouri, magazine, mall-uri. Rețeaua de pasaje subterane e animată, plină de cafenele și buticuri. În zilele ploioase acest loc e o adevărată binecuvântare.

Lucruri de văzut:

  • Umeda Sky Building – două turnuri gemene sunt conectate între ele la ultimul etaj de un pasaj decorat ca o grădină urbană, o grădină suspendată din care poți privi panorama orașului. Prețul de acces 14 usd de persoană.
  • Ohatsu Tenjin – shinto shrine cunoscută din pricina unei povești tragice de iubire petrecută în 1703. Ohatsu, o prostituată, și Tokubei, ucenicul unui mare comerciant, s-au sinucis în acest loc alegând să fie împreună în moarte decât să trăiască separați.
  • Plimbare pe insula Nakano-shima, aflată între două canale ale râului O-kawa, pentru muzee și magazine de artă, cafenele cu vedere spre râu și parcul Nakano-shima koen.
  • Castelul Osaka-jo – accesul în curte și împrejurimi e gratuit iar intrarea în castel 6 usd. Primul castel a fost construit în acest loc în 1583 și pentru ridicarea lui au fost folosiți peste 100.000 de constructori. Clădirea de azi datează din 1931, renovată în 1997. Înăuntrul sunt expoziții de arme, artă și scurte istorisiri din viața castelului. 
Osaka castle

Minami

E latura orașului care definește Osaka, imaginea ei, partea mai autoritară care domină peste liniștita zonă Kita.

  • Amerika-Mura – pronunțată de localnici Ame-mura e zona unde se vindeau după cel de-al doilea război mondial produse americănești. Plină de lumini, shop-uri, divertisment, frizerii, saloane de tatuaje, cluburi de noapte și baruri. E cunoscută ca fiind zona unde poți observa cel mai bine trendurile fashion, cu Triangle Park ca locație centrală.
  • Shin-ShaiBashi – principala zonă de cumpărături. Magazine de tot felul stau înlănțuite una lângă alta sub arcada ce acoperă în întregime strada.
  • Dotombori – una dintre cele mai pozate locații din Osaka, strada pietonală care se întinde de o parte și de alta a canalului Dotombori-gawa. Cea mai deosebită imagine a locului iese la iveală noaptea când placardele luminoase se reflectă colorat în apă.
  • La sud de canal e Namba, cea mai aglomerată zonă din Osaka Bulevardul plin de restaurante atrage clienți, sau cel puțin priviri, prin reclame care mai de care mai mari ori ciudate, cum ar fi un crab de șase metri și jumătate care-și mișcă ochii și picioarele.
  • Kuidaore – se traduce mot a mot ”mănânci până crăpi” e sloganul orașului. Mascota acestei zicale e un clovn ce bate la tobă – Kuidaore-taro.
  • Glico running man – imaginea companiei Glico, producătoare de dulciuri. Instalat în 1935 e cel mai cunoscut panou publicitar din Osaka. În 1919, fondatorul Glico a descoperit că fiertura de stridii are un conținut ridicat de glicogen. A introdus glicogenul, ca sursă de energie, în caramelele Glico promovate ca energizante sănătoase prin imaginea atletului.
  • Parcul Tennoji – zonă de recreere, reprezentativă pentru Osaka la fel cum e Hyde Park pentru Londra sau Central Park în New York. Aici se găsesc și grădinile Keitakuen, Osaka Museum of Fine Arts și Tennoji Zoo.
  • Hozen-ji – mic templu budist frecventat de cei implicați în divertismentul vieții de noapte care opresc aici adesea în drumul lor spre muncă.

Top activități în Osaka

  • Japan Universal Studio e situat la aproximativ 15 minute cu trenul de centrul Osaka. Ia JR Loop Line până la stația Nishi-kujo unde faci transfer la linia JR Yumesaki spre Universal Studios. Din stația Osaka poți lua JR Sakurajima care te duce direct la stația Universal City.
  • Fă un tur la muzeul Kamigata Ukiyoe unde poți afla mai multe despre arta tradițional japoneză Ukiyo-e de imprimare și pictură.
  • Mergi la un spectacol Bunraku – un teatru de păpuși tradițional, popular încă din perioada Edo. Poți vedea spectacole la The National Bunraku Theater.
  • Fă o vizită acvariului din Osaka, cel mai mare acvariu din Japonia, structurat pe opt etaje. Cunoscut și sub numele de Kaiyukan, acvariul e situat în apropierea portului, Osaka Bay.
  • Dă-te o tură în roate Ferris Wheel, situată în port. E deschisă și luminată pe timpul nopții așa că poți aprecia strălucitoarea Osaka, când toate luminile reclamelor se aprind, de la înălțime.
  • Vizitează un muzeu mai altfel, dedicat supei instant ramen – Momofuku Ando Instant Ramen Museum. O destinație căutată și apreciată de japonezi.
  • Relaxează-te la SPA WORLD – o destinație cu piscine, băi termale onsen, deschisă 24 de ore. Ține minte că japonezii sunt foarte stricți în privința tatuajelor și accesul îți va fi refuzat dacă ai tatuaje vizibile.
  • Dacă ești în oraș primăvara, participă la un meci de Sumo. Campionatul începe de obicei în martie iar luptele se țin la Osaka Prefectural Gymnasium.

Mâncarea în Osaka

În Osaka, față de alte orașe mari din Japonia, mâncarea e (mai) ieftină. Localurile din subteran, din stația de tren Umeda și cele de la parterul supermarketurilor au mâncare gustoasă și rezonabilă la preț. Caracatița și frigăruile de caracatiță sunt specialitatea orașului. Sushi barurile sunt mereu o idee bună.

Un desert care trebuie încercat, fie în Osaka sau Tokyo, e cheesecakeul de la Uncle Rikuro. Cheesecake-ul japonez e pufos și gustul de brânză e mai puțin pronunțat față de gustul cheesecakeului american. E ca o bezea moale, ușor dulceagă.

Alte delicatese japoneze de încercat în Osaka sunt:

  • Yakitori – frigărui de pui, fructe de mare, legume, tofu, etc.
  • Tempura – creveți, pește sau legume pane
  • Onigiri – orez care se poate mânca precum un sandwich.
  • Yakiniku – BBQ japonez
  • Sukiyaki – un fel de tocăniță de vită cu legume și tofu.
  • Okonomiyaki – vafe cu amestec de legume.
  • Oden – mâncare caldă, un fel de supă, cu legume, chiftele de pește, tofu, populară la standurile stradale.
Namba Crab billboard

Cazarea

Prețul plătit pentru o cameră/noapte a fost de 70 usd. Nici ieftin, dar nici scump având în vedere că am stat în zona centrală, fără să avem rezervare. Osaka are o taxă de cazare care se aplică camerelor pentru care plătești mai mult de 100 usd pe noapte.

  • Dacă stai în Osaka pentru o zi sau două și vrei să te cazezi în centrul orașului, alege zona Namba. Vei fi la câteva minute distanță de restaurante, baruri, shopping și străzile active la ceas de noapte.
  • Dacă vrei să vizitezi mai multe orașe din regiunea Kansai, făcând excursii de o zi din Osaka, stai în zona Umeda unde e cea mai activă stație de tren a orașului.
  • Departe de gălăgie și agitația din Minami sunt zonele castelului Osaka și Honmachi.
Minami

Transportul în Osaka

Mijlocul de transport în comun e extins, practic și rapid. Metroul are 8 linii, cea mai utilă pentru turiști e linia roșie Mido-Suji care trece prin toate stațiile importante. (180 yeni călătoria/persoană în 2017). Suica sau Pasmo funcționează și aici ca și în Tokyo. Alt card asemănător, este Icoca, încărcat cu bani îl poți folosi și să achiți cumpărăturile din mall și supermarket.

Harta metroului Osaka

Dacă ajungi în Osaka cu avionul, aeroportul Kansai e situat la aproximativ 40 de kilometri de centrul orașului. Pe JR Haruka express îți poți folosi JR Passul. Dacă nu ai unul, folosește un card Icoca și beneficiezi de reducere specială pentru turiști, plătind prețul biletului la jumătate. Este și opțiunea autobuzelor sau a shuttleurilor care te duc până la hotel. Costurile sunt asemănătoare, timpul petrecut pe drum diferă cu 10-20 de minute. Altă linie de tren directă spre oraș e Nankai „Rapi:t”. Iar dintre toate, Nankai Airport Express e cea mai ieftină variantă, dar și cea mai înceată.

Dacă ajungi în Osaka venid cu trenul din alte regiuni, trenurile Shinkansen cu JR Pass opresc în Shin-Osaka station (M13, linia roșie, pe harta de mai sus) de unde trebuie să schimbi cu o altă linie JR sau să folosești cardurile de metrou Suica, Pasmo sau Icoca pentru a ajunge în zona centrală.

Poți explora Osaka pe două roți închiriind biciclete de la Hub Chari care au standuri în mai multe zone din oraș. O parte din banii strânși de Hubchari merg la comunitatea oamenilor fără adăpost din Osaka.

Noapte tomnatică

Ce trebuie să știi despre JR Pass.

Citește despre orașele Alpilor Japonezi: Takayama, Matsumoto, Nagano.

Despre Tokyo, capitala Japoniei.

Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *