Călătorii,  Canada

Prince Edward Island, Canada

După ce-am cutreierat Canada vestică, conducând pe cea mai impresionantă rută a Americii de Nord și poposind într-un fascinant oraș minier, am ajuns și-n marginea estică, unde uscatul se pierde-n Atlantic, pe cea mai mică provincie canadiană – insula Prince Edward.

Cunoscută ca și PEI, insula este celebră pentru plajele sale cărămizii, pentru farurile ce păzesc orizontul, pentru homarii din apele reci și nu în ultimul rând pentru că e casa unui personaj fictiv foarte îndrăgit, o roșcată năstrușnică cu foarte mulți pistrui – Anne of the Green Gable.


Cum e PEI

Adevărul e că m-am așteptat ca insula să fie un pic mai sălbatică, peisajele mai dramatice și fauna mai variată, dar PEI are soluri fertile, așa că mult spațiu e folosit pentru agricultură.

Majoritatea comunităților sunt mici și liniștite. În extrasezon, ai spune că sunt adormite de tot. Dar acalmia asta are farmecul ei. La magazine se vând legume din grădinile proprii și produse făcute de localnici, iar viața se derulează pe un ritm mai domol.

În satele de pe coastă mai animă atmosfera bărcile care ies în larg după captura de homari.

PEI, cu lunurile ei nesfârșite și verzi, cu apusurile de foc și valurile dantelate, e sursă de ispirație pentru numeroși artiști. Insula e plină de bijuterii, țesături, decoruri pentru casă, picturi și chiar și săpun inspirat de mirosul oceanului și-al vântului din timpul iernilor geroase.

Pe perioada verii, în capitala provinciei se organizează concerte și expoziții ale artiștilor locali, iar terasele se animă. Am prins și noi un mic festival în Charlottetown, cu dans al comunității native și tarabe încărcate de bunătăți.


Vremea în PEI

Unul dintre cele mai importante aspecte de care să ții cont când vizitezi PEI, e vremea. Noi am vizitat insula în iunie, la început de sezon și am pus pe noi toate hainele pe care le aveam, plus o pilotă.

Sunt multe zile așa, cu ploaie sau vânt, cu umezeală. Printre ele se mai strecoară câte o zi senină, caldă, care îți reamintește că e totuși vară.

Dacă vrei să faci baie în ocean și să stai la plajă, ori cel puțin să nu îngheți de frig, vizitează insula Prince Edward în august. Și nici atunci nu-i garantat că vara va fi vară cum o știi. Vorbim până la urmă de Canada.

Citește mai jos informații utile, cum să te organizezi și ce poți să vizitezi în PEI.


Ce să vizitezi în PEI

Aborigenii numeau această insulă Epekwitk, care înseamnă ”legănat pe valuri”. O să vezi numele ăsta pe câte vreun suvenir sau pe buticurile care vând decorațiuni aborigene.

Cu puțină imaginație poți spune că după ce treci podul – Confederation Bridge – intri într-o lume aparte, un ținut mistic, legănat de valuri.

Confederation Bridge – considerat și el o atracție datorită lungimii pe care o are (13 km), percepe o taxă de 50$ USD/mașină, pentru traversarea lui. O altă metodă de a ajunge pe insulă e cu feribotul din Nova Scotia sau cu avionul. Aeroportul din Charlottetown e mic, dar modern și eficient. Leagă PEI cu cele mai mari orașe estice ale Canadei: Montreal, Toronto, Halifax, Ottawa.

Dacă vrei să vizitezi toată insula și nu ești axat pe o anumită regiune, ai nevoie de mașină. Poți închiria una local. Cele mai cunoscute trasee sunt:

  • North Cape Coastal Drive – străbate partea nordică a insulei. E un drum care te duce până la North Cape dacă ai plăcerea de condus. Sunt câteva cluburi de golf de primă clasă, printre ele Mill River Resort.
  • Central Coastal Drive – e regiunea cea mai plină de atracții, de la Green Gables Shores și plajele cu nisip fin până la plajele roșii și apele calde ale strâmtoarei Northumberland.
  • Point East Coastal Drive – plaje pustii, sate mici și farul estic în care poți urca să vezi întinsul oceanului și orizontul.

Plajele din PEI

Dacă vizitezi insula în august sau început de septembrie, destinațiile la cea mai mare căutare sunt plajele. Iar în PEI, oriunde te-ai afla, plaja e la cel mult 20 de kilometri distanță.

Cu toate că te-ai aștepta ca așa de sus în nord apele să fie bocnă de reci, datorită adâncimii mici a strâmtorii Northumberland, apele din PEI sunt chiar plăcute. Partea acesta de Atlantic se încălzește cel mai tare la sfârșit de august, început de septembrie. Iar dacă credeai că țărmul e stâncos, de fapt, peste 800 de kilometri de țărm din cei 1100 cât are insula în total sunt plaje cu nisip fin, nisip roșiatic, brun, maroniu, nisip pietros, ori nisip aproape alb. Ai de unde să alegi!

  • Cavendish – cea mai populară și bine amenajată dintre toate plajele insulei.
  • Greenwich Beach – are valuri mici și e parte a parcului național. Ca să ajungi la ea traversezi mlaștini și dune de nisip protejate. Traseul până la plajă e unul dintre cele mai faine drumeții pe care le poți face în PEI.
  • South Shore – plajele din sud au nisip roșu și valuri blânde. Chelton Beach – are toalete, spațiu de joacă și picnic. Valurile sunt blânde și potrivite pentru cei mici, mai ales că uneori se formează piscine puțin adânci în urma mareei. E o plajă liniștită, de unde ai priveliște asupra podului Confederation Bridge.
  • Jacques Cartier Beach – face parte din parcul cu același nume, situată în partea de nord a insulei. Este și un campground de la care ai priveliște asupra oceanului. Sunt, de asemenea, mese de picnic, parcare pentru vizita de zi și spații de joacă.
  • Basin Head Beach – e îndrăgită de familii, are ponton, e amenajată, nisipul e fin și valurile blânde. E recunoscută pentru că nisipul scârțâie sub tălpi într-un mod deosebit.
  • Brackley Beach – are nisip deschis la culoare și e cea mai apropiată plajă de Charlottetown (capitala provinciei) deci poate să fie uneori aglomerată.
  • West Point Beach – e ideală pentru plimbări și să cauți seaglass. Apele acestei plaje sunt printre cele mai calde așa că e potrivită pentru scăldat.
  • Thunder Cove Beach – e recunoscută pentru formațiunile sculptate de vânt. Nu foarte multe la număr, dar interesante.

Unele dintre plaje, în special cele din nord, fac parte din Parcul Național iar în plin sezon se plătește o taxă de acces.


Farurile din PEI

Farurile insulei Prince Edward sunt cea mai autentică atracție. Sunt de diferite mărimi, cu istorii fascinante și aflate în diverse stadii – unele funcționale, altele devenite muzeu. Farurile au ceva nostalgic când le privești și când te gândești la cei de pe întinsul mării care își căutau calea. Ele simbolizează speranța și au reprezentat făclia binecuvântării pentru mulți marinari rătăciți în bezna nopții.

Am vizitat câteva faruri pe PEI. De fapt, le-am vizitat pe toate care ne-au ieșit în cale. Unele le-am găsit închise, altele deschise, cu miros de sare în interior, cu vânt vâjâind prin crăpături și cu sute de povești expuse în fotografii și-n obiectele păstrate cu atâta grijă.

  • Covehead Lighthouse – e cel mai mic și mai cochet far de pe insulă. A fost ridicat destul de recent, în 1967, și are puțin peste 8 metri înălțime
  • Cape Bear Lighthouse – construit în 1881, farul din Cape Bear a fost primul care a perceput semnalul slab primit de la Titanic, înainte de a se scufunda în Atlantic în 1912
  • West Point Lighthouse – construit în 1875 și înalt de peste 20 de metri, farul vestic al insulei îți oferă oportunitatea să te cazezi și să dormi în interiorul lui, să experimentezi un pic meseria de paznic de far, azi aproape inexistentă.
  • North Cape Lighthouse – marinarii vorbeau despre periculoasele bancuri de nisip din nordul insulei încă de prin 1534, dar decizia ridicării unui far s-a luat doar în 1865. E construit din lemn după un design clasic. Ca să ajungi la el trebuie să faci o drumeție de vreo 2 ore pe un drum care atunci când plouă e foarte mocirlos.
  • Point Prim Lighthouse – situat în partea sudică, Pont Prim e cel mai vechi far de pe insulă, construit în 1845.
  • Seacow Head Lighthouse – are aceeași formă ca și farul nordic. E situat la marginea țărmului în care oceanul sapă încet – încet cu valurile sale.
  • Wood Islands Lighthouse – e un far activ, cu o înălțime de 15,2 metri, care poate fi vizitat. Se află în stația de feribot care leagă PEI de provincia Nova Scotia.

Cavendish Beach

Cavendish e una dintre cele mai faimoase plaje de pe insula Prince Edward. E spațioasă, formată din kilometri întregi de nisip roșiatic mângâiat de valuri spumoase. Nu-i imaginea unei plaje exotice, dar are frumusețea ei. Din nefericire, uraganul Fiona din septembrie 2022, a distrus o parte din mal și vor trece ani buni până când natura are să se regenereze.

E cea mai populară plajă dar chiar și așa, într-o zi cu mult soare, cu vreme perfectă, tot nu o să o simți aglomerată fiindcă plaja asta e imeeensă.


Anne of the Green Gables

Anne of the Green Gables e o carte scrisă de autoarea canadiană Lucy Maud Montgomery, adaptată ca musical sau teatru, ecranizată ca film, desene animate și cel mai recent, adaptată într-un serial de succes. Scrisă pentru toate vârstele, Anne of the Green Gables e considerat un roman clasic, are peste 50 de milioane de copii vândute și a fost tradus, de-a lungul timpului, în cel puțin 36 de limbi.

Acțiunea romanului Anne of the Green Gables se petrece la sfârșitul secolului al XIX-lea pe insula Prince Edward. În prezent poți vizita casa originală, fermele și împrejurimile descrise în carte.

Mi-a plăcut mult timpul petrecut aici și cum e amenajat totul. Chiar și traseele din pădure au, din loc în loc, pancarte inscripționate cu rânduri din scrisoriile scriitoarei sau notări din jurnale. Ai impresia că te plimbi la braț cu ea.


Charlottetown

Charlottetown este cel mai mare oraș de pe Insula Prințului Eduard și servește drept capitală a provinciei.

Dacă e soare – e fun, dacă plouă – e pustiul de pe lume. Am vizitat Charlottetown pe vreme senină, dar și pe ploaie, și aproape aș zice c-am văzut două orașe diferite.

Orașul găzduiește un cartier istoric plin de clădiri din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și multe muzee, galerii de artă și teatre. Când vremea o permite, în Charlottetown te poți bucura de diverse activități în aer liber, e mai mereu organizată o piață artizanală, un mic festival, sau o activitate în port sau parcul municipal.

Merită vizitat:

  • Confederation Centre of the Arts – teatru, expoziții și artă locală.
  • Beaconsfield Historic House – casă construită în 1877 și locuită de câteva familii cu stare de pe insulă. În prezent e deschisă ca și muzeu și are exponate care prezintă istoria și cultura insulei.
  • Victoria Row – stradă pietonală plină de cafenele, restaurante, buticuri și galerii.
  • Portul Charlottetown – loc bun pentru plimbări relaxante, croaziere și locul unde găsești cele mai multe restaurante cu fructe de mare.
  • Province House – exemplu de arhitectură victoriană specifică insulei. În interior sunt expuse opere de artă ale unora dintre cei mai celebri artiști canadieni.

Greenwich Sand Dunes

Greenwich Sand Dunes e locul care mi-a plăcut cel mai mult de pe PEI. Parcă e și un altfel de miros al oceanului, iar vântul cântă o altfel de melodie, mai blândă, mai duioasă. Plaja e și ea frumoasă dar mai frumos e drumul până la ea.


East Point

Un far drăguț, nu cel mai spectaculos pe care l-am văzut vreodată dar totuși interesant. Mi-a plăcut că erau expuse portretele păzitorilor care m-au dus cu gândul la povești din vremuri îndepărtate. Jos era o doamnă care ne-a îmbiat să ne alegem dintr-un coș câteva sea glass, o amintire simpatică din locul ăsta aspru și îndepărtat.


Victoria by the Sea

Sticlă și iar sticlă. Artă. Pare că toți artiștii din PEI s-au strâns în satul ăsta cu câteva zeci de case. La parterul locuințelor și-au deschis un mic atelier unde în clinchetul vântului se mișcă globuri mici și sticle pictate. Unii vând tablouri, alții medalioane și bijuterii, sculpturi de lemn, suveniruri cu tematică de mare și alte opere artistice de bun gust. E o plăcere să te plimbi la apus prin sătucul ăsta boem.


Confederation Trail

Un traseu pe care am fi pedalat dacă am fi avut mai mult timp la dispoziție și dacă vremea ar fi ținut cu noi. Cred că e o experiență unică să parcurgi o parte sau chiar tot traseul ăsta istoric, care a fost cândva calea ferată transcanadiană.

În 1989 vechea rută de tren a fost transformată într-un traseu pentru drumeție sau ciclism care traversează insula de la un capăt la altul. Dacă nu ai bicicleta proprie, în Charlottetown sau Cavendish sunt mai multe locații de unde poți închiria.


Excursie în larg la pescuit sau ieși în golfuri cu caiacul

Sunt mai multe companii care organizează ședințe de pescuit, mai ales de-a lungul coastei de nord a insulei. Majoritatea sunt asemănătoare ca program și costuri, dar trebuie să faci rezervarea în avans.

Aventura începe cu ieșitul în larg, apoi lecții de pescuit, tehnici, legende și povești despre momeli. La întoarcere se împarte captura, care pregătită pe grătar sau altfel va avea cel mai delicios gust.

PEI e destul de populară pentru ieșiri scurte cu caiacul în golfurile calme. Sunt mai multe locații care au caiace de închiriat, împreună cu veste de salvare și, dacă aveți nevoie, chiar și ghid.


Mâncarea

Insula este renumită pentru:

  • Homari, stridii, scoici și midii – PEI Lobster Supper – e experiența culinară cea mai recomandată, deși costul unei cine tradiționale cu homar nu se încadrează în bugetul oricui. Poți să încerci sandvișurile super delicioase, cu toppinguri insulare sau să-ți iei propriul homar cu care să te lupți ca să-i scoți din clești carnea gustoasă.
  • Cartofi cultivați local – au și un muzeu al cartofului. E cultura cea mai extinsă a insulei
  • Produse artizanale locale: brânzeturi, cidru, bere și vinuri.
  • Ciocolată artizanală
  • COW Ice Cream – Au tot felul de combinații care te-ar putea încânta, pe lângă aromele clasice. Este un shop mare în portul din Charlottetown, sau dacă vrei să vezi și o mini linie de producție vizitează sediul din afara Charlottetown.

Cazarea

Destul de multă lume alege să meargă în PEI pentru campinguri; fie ele naționale sau teritoriale. Cele naționale sunt destul de faimoase și se rezervă cel mai repede, uneori cu câteva luni în avans. Rezervarea se face pe site-ul oficial, unde trebuie să-ți faci cont și să plătești online.

Majoritatea campingurilor mari au și căbănuțe încălzite, echipate cu strictul necesar.

Dacă vrei să stai la hotel sau pensiuni, cea mai mare ofertă o găsești în Charlottetown. Iar dacă nu te deranjează condusul, poți face zilnic excursii spre diferite atracții de pe insulă. PEI e așa de mică încât chiar și cel mai îndepărtat punct se află la doar două ore de capitala provinciei.




Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *