Călătorii,  Canada

Icefields Parkway – cel mai spectaculos drum al Americii de Nord

Lacuri ca oglinda, vârfuri stâncoase acoperite cu zăpadă, ghețari sticloși și păduri de-un verde viu, vioi, se întind de-a lungul drumului glaciarilor. Și ca să ajungi în mijlocul acestui colț de rai nu trebuie să faci drumeții departe de civilizație sau să te afunzi în sălbăticie, ci doar să conduci lin și să oprești des pe Icefield Parkway, șoseaua dintre nori.

  • Icefields Parkway e un drum de 227 de kilometri care șerpuiește printre munții Stâncoși ai Canadei, Canada Rockies, și leagă două dintre cele mai cunoscute Parcuri Naționale, JASPER & BANFF.

De fiecare dată când oprești mașina ca să admiri peisajul, îți vine să nu mai pleci.

Columbia Icefields

Icefields Parkway

Situat în statul Alberta, în partea de sud-vest a Canadei, Icefield Parkway e parte din autostrada 93 care începe din orașul Jasper și se încheie, dincolo de granița canadiană, în Arizona Statelor Unite ale Americii.

Drumul printre munți a fost folosit de aborigeni și de comercianții de blănuri încă de prin anii 1800. Prima șosea s-a construit în 1930 în scopul angajării mai multor șomeri din zonă, iar autostrada a fost deschisă în 1960. Ruta pe care au traversat-o ani de-a rândul atâția negustori și nativi, e folosită aproape exclusiv de turiști.

Traseul e deschis tot timpul anului, dar lunile iulie și august cunosc cei mai mulți turiști. Majoritatea atracțiilor sunt situate la marginea șoselei dar pentru câteva dintre ele trebuie să faci o mică drumeție.

Traseele, de obicei scurte și accesibile, te duc pe câte un vârf sau la câte o panoramă care îți dă senzația c-ai ajuns în vârful lumii. Unele dintre cele mai frumoase priveliști muntoase le-am întâlnit aici. Iar pe lângă cascade, glaciari și lacuri, pe lângă munții cei veșnici, atracțiile de pe drum includ viața sălbatică; urși, elani, capre sălbatice și caribu, dar și lynx, marmote și berbeci de munte.

Peyto Lake

De luat în considerare

Deși Icefields Parkway nu e considerat drum cu taxă, șoseaua traversează două parcuri naționale, așa că trebuie să plătești aproximativ 10$/persoană ca să-l străbați.

  • Pe Icefield Parkway nu este semnal la telefon și nici zone cu Wifi.
  • Animalele sălbatice pot crea uneori blocaje în trafic.
  • Dacă nu vrei să conduci te poți înscrie într-un tur. De asemenea, prin tur organizat, poți să faci o drumeție pe unul dintre glaciari.
  • Buticuri pentru snacksuri, răcoritoare sau cafea găsești pe drum la Simpson’s Num-Ti-Jah Lodge, The Crissing Resort, Sunwapta Falls Rocky Mountain Lodge și la Icefield Centre dar prețurile sunt piperate.
  • Alimentează mașina în Lake Louise, Jasper sau Banff. Singura benzinărie pe care o găsești pe Icefield Parkway e la The Crossing Resort
  • Să ai la îndemână o giacă sau hanorac fiindcă în apropierea glaciarilor temperatura e mai scăzută. Aerul e rece și gustos iar vântul poartă pe aripile lui sclipiri de soare și gheață.

Dacă te țin picioarele și plămânii poți avea o experiență de neuitat parcurgând pe bicicletă toată distanța de 230 de km. Te poți înscrie într-un tur în Jasper, Banff sau Lake Louise sau să faci traseul pe cont propriu. Alocă trei zile și dacă nu te cazezi la cort, rezervă cazările dinainte. Poți face ruta în orice direcție dar din Jasper spre Banff drumul e mai ușor.

Sunt peste 30 de trasee montane pe care să le iei la pas iar pe lacurile de pe traseu poți vâsli dacă ai caiac sau canoe proprii. Consultă site-ul parcurilor naționale pentru detalii (uneori sunt active restricții, pentru protejarea vieții marine). Dacă nu ai echipament propriu poți închiria caiac sau paddle board de la Lake Louise și Lake Morraine.

Sunt mulți care străbat distanța într-o singură zi, dar alții mai aventuroși rămân în zonă cel puțin o noapte.

Colombia Icefields
Athabasca Glacier

Campinguri pe Icefiels Parkway

Pe lângă campinguri primitive sunt și câteva locuri de campare dotate cu toalete și apă curentă. Majoritatea campingurilor sunt deschise Iunie – Septembrie/Octombrie. Funcționează pe baza de primul venit – primul servit. La intrare sunt gherete sau panouri unde găsești regulile din fiecare camping în parte, costul pe noapte și dotările locului de campare.

Waterfowl lake

Hosteluri & Cabane pe Icefields Parkway

Hostelurile, chiar dacă nu le vezi de pe drum, ele se află în vecinătatea autostrăzii. În plin sezon, iulie-august, rezervările din timp sunt recomandate.

Hoteluri & cabane:

Mai multe opțiuni de cazare găsești în Jasper, Lake Louise sau Banff.

Hike to Athabasca Glacier
Icefields Parkway
Sunwapta Falls

Principalele puncte de atracție pe Icefields Parkway

  • Athabasca Glacier – glaciarul se observă de pe șosea, iar o rută nepavată (0,5 km) te duce până aproape de baza lui.
  • Columbia Icefield Discovery Centre – aici găsești informații interesante despre Canada Rockies și drumul ghețarilor.
  • Weeping wall – e un perete stâncos pe care se preling mai multe fire de apă.
  • Mt Edith Cavell – cel mai proeminent vârf muntos de pe Icefields Parkway.
  • Peyto Lake – cel mai fotografiat loc de pe traseu, o panoramă impresionantă surprinsă de la înălțime.
  • Sunwapta Falls – poți vedea cascada din parcare dar împrejur sunt câteva trasee scurte care merg de-a lungul râului.
  • Athabasca Falls – debitul de apă e foarte puternic a creat săpături în stâncă adânci și impresionante.
  • Tangle Creek Falls – e situată la marginea șoselei, n-ai cum să o ratezi.
  • Mistaya Canyon – un loc potrivit pentru plimbări scurte
  • Glacier Sky Walk – e o platformă de sticlă montată la înălțime și înafara stâncii, de pe care poți surprinde măreția împrejurimii – aprox. 25$ accesul.
  • Big Hill & Big Bend – Big Bend e o curbă strânsă a drumului iar după ce treci de ea se vede frumos panorama Big Hill
  • Bow Lake – Situat la aproximativ 30 de minute de condus de Lake Louise (punctul de început sau sfârșit al Icefields Parkway) Bow Lake e unul dintre cele mai mari lacuri de pe traseu

Legendă hartă:

  • Roșu – Atracții
  • Albastru – Campinguri
  • Galben – Hosteluri
  • Mov – Hoteluri & cabane
Athabasca Falls
Tangle Creek Falls

Punctul zero al autostrăzii e în Jasper dar traseul poate fi făcut, și e la fel de spectaculos, indiferent de sensul de mers.

De la Lake Louise, unde se încheie Icefields Parkway, până în orașul Banff mai e aproximativ jumătate de oră de condus.

Deși punctele de atracție sunt numeroase, dacă pornești de dimineață reușești să vizitezi totul într-o singură zi plină de opriri.


Sunwapta Falls
Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *