Călătorii,  Cambogia

Phnom Penh, Cambogia

E destul de greu să descrii capitala Cambogiei, ori să scrii despre atracțiile sale, când două dintre cele mai vizitate destinații sunt încărcate de tristețe și teroare.

Este vorba despre Tuol Seng și Choeung ElKilling fileds unde în timpul dominației khmerilor roșii au avut loc evenimente înfiorătoare. Întregul oraș poartă amprenta distrugerilor orchestrate de Pol Pot și regimul comunist în anii 1970, când peste 1.7 milioane de oameni au fost uciși prin executare, tortură sau înfometare.

Cu toate acestea, dincolo de realitățile macabre, artiștii și antreprenorii locali luptă din răsputeri să redea orașului o lumină mai blândă, să-i dea nuanță și culoare prin tot felul de activități și afaceri care fac străzile mai primitoare.

Numit cândva Parisul Estului, Phnom Penh urmărește să-și recâștige faima de altădată. Dacă ești îngăduitor poți descoperi frumuseți în acest oraș care-și caută calea.


Ce să vizitezi în Phnom Penh

Noi am ajuns în Phnom Penh doar la finalul vacanței, după ce-am vizitat, printre altele, Angkor Wat și insula Koh Rong Samloem. A fost o vacanță cu peripeții, cu un accident nedorit de scuter, care ne-a lăsat cam sleiți de puteri. Am stat două zile în Phnom Penh, iar o zi întreagă am petrecut-o la Tuol Seng citind fiecare poveste și destăinuire de-acolo. Ne-am plimbat prin oraș, pe bulevardele largi de lângă râu ori pe străduțele strâmte, unde frizerii și tarabe erau instalate în mijloc de trotuar.

În Phnom Penh e cel mai bine să ieși la plimbare dimineața și seara, să iei un tuk-tuk pentru destinațiile mai îndepărtate, iar în timpul amiezii, când e vremea caniculară, să te retragi pe o terasă sau la piscină. În ultimii ani, în capitală s-au deschis multe locații de cazare frumoase, care au piscină și restaurante cu produsele locale ori bucătărie vestică. Scena cafenelelor sau a cocktail-barurilor e și ea variată, iar terasele umbrite sunt îmbietoare.


Palatul Regal

Palatul Regal este principala atracție din Phnom Penh și reprezintă o oază de liniște, grădinile sale părând a fi la kilometri distanță de străzile agitate ale orașului, de claxoane și înghesuială. Complexul datează din anul 1866, iar edificiile răspândite pe aleile îngrijite ale grădinii sunt un exemplu al arhitecturii khmere.

Fiind locuința oficială a familiei regale cambodgiene, multe dintre clădirile palatului regal sunt închise publicului. E posibil să vizitezi Sala Tronului și Pagoda de argint care găzduiește colecții și artefacte din perioada de glorie a Imperiului Khmer. Biletul de intrare costă aproximativ 10$ americani.


Muzeul național

Muzeul Național al Cambodgiei se află nu departe de Palatul Regal, într-o clădire roz, elegantă, datând de la începutul secolului al XX-lea. Conține o gamă largă de sculpturi khmer, multe salvate din ruinele Angkor Wat și a altor temple. Mai multe săli, pline cu statui masive de piatră, înconjoară o curte centrală destul de frumoasă. Taxa de intrare este asemănătoare cu cea de la palatul regal ~ 10$usd.


Tuol Seng sau închisoarea S-21

La sfârșitul anilor 1970, Pol Pot a condus armata khmerilor roșii într-un război civil brutal. Regimul comunist a preluat guvernarea, a distrus sistemul bancar și a mutat cu forța locuitorii orașului în comune rurale. Scopul său a fost să creeze o economie care să funcționeze exclusiv pe producția de orez. Toate amenințările la adresa viziunii sale distorsionate asupra lumii au fost eliminate. Amenințările includeau, pe lângă membri ai guvernului anterior, medici, profesori, călugări, muzicieni și scriitori, diplomați. Copiii au fost uciși pentru a nu fi tentați să răzbune moartea părinților lor. Se estimează că au fost pierdute între 1,7 și 2,5 milioane de vieți.

Mulți din presupușii dușmani ai sistemului au fost duși la închisoarea numită S-21, un fost liceu a cărui săli de clasă au fost transformate în celule de pușcărie. Dintr-un loc sigur de învățare și dezvoltare, liceul a devenit un loc de detenție, tortură și moarte. Deținuții erau ținuți înlănțuiți și torturați, obligați să dea mărturisiri nesfârșite în legătură cu cel mai mic detaliu al vieții lor. Fiecare mărturie a fost notată de regimul comunism, iar pagini ale acestor declarații sunt expuse alături de mii de fotografii alb-negru în interiorul fostului liceu.


Choeung Ek – Killing Fields

Aici e locul în care-și găseau sfârșitul prizonierii condamnați ai khmerilor roșii. Mii de bărbați, femei și copii au fost executați la Choeung Ek și îngropați în gropi comune.

Choeung Ek este situat la aproximativ 17 kilometri în afara Phnom Penh, iar astăzi este un memorial pașnic, dezmințind ororile care au avut loc în trecut. În centru stă ridicată o stupa care are în ferestrele sale sute de cranii care-ți cer tăcut să fii martor la suferința lor.

Oricât de dificil ar fi, este important să învățăm despre războiul civil și genocidul cambodgian. Aceste atrocități au afectat viețile a milioane de oameni și au modelat Cambogia de astăzi. Nu ne putem feri de trecutul întunecat, nu putem evita locurile apăsate de tragedie doar pentru că ne fac să ne simțim inconfortabil.

Killing Fields se pot vizita cel mai ușor printr-o excursie organizată care durează jumătate de zi.


Mâncarea stradală

Ca în majoritatea țărilor din Asia de Sud Est, mâncarea stradală e foarte apreciată în Cambogia. Bulevardele și aleile sunt pline de miresme, unele îmbietoare, altele mai puțin, semn că se gătește intens pe focurile improvizate.

Bucătărie stradală găsești în partea mai veche și mai puțin modernizată a orașului, unde scaune mici de plastic și mese comune te invită să te așezi alături de localnici la Num banhchok – o supă aromată de tăiței.

Alt loc în care poți mânca ieftin și autentic e piața de produse locale. Piața se află într-o clădire ridicată de francezi în anii 1930 și restaurată de guvernul cambodgian în 2011. (Cambogia s-a aflat sub colonie franceză între anii 1867 – 1953)

Piața de noapte e o locație populară pentru cină. Sunt multe tarabe luminate care oferă o gamă destul de variată de produse, și care înconjoară spațiul de cină propriu-zis – niște covoare colorate așezate direct pe asfalt. Un fel de picnic în plină noapte în mijloc de peisaj urban.


Sisowath Riverside Park

Sisowath riverside park e mai mult un bulevard pietonal mărginit de palmieri, de restaurante improvizate care plutesc pe malul râului Tonle Sap și de construcții moderne. Ici colo sunt presărate câteva bănci, spații de fitness și tarabe care vând gustări. E un loc popular de promenadă printre localnici, animat mai ales la ceas de seară. De aici poți lua excursii cu barca în larg pe Tonle Sap sau pe Mekong, aceste două râuri unindu-se în Phnom Penh, la sud de Palatul Imperial.


Templul Wat Phnom

Potrivit legendei locale, patru statui ale lui Buddha au fost aduse de râul Mekong în acest loc în 1372. Statuile de bronz au fost găsite de o femeie bogată pe nume Madame Penh, care a comandat un altar special pentru a le găzdui. Acel altar, reconstruit de multe ori de-a lungul secolelor, este acum cunoscut sub numele de Wat Phnom. Un Buddha mare din bronz se află în centrul structurii principale a templului, înconjurat de alte zeci de alte imagini ale lui Buddha și obiecte sacre. Ca să ajungi până la templu trebuie să urci mai multe trepte păzite de șerpi și lei de piatră.


Templul Wat Ounalom

Acest templu servește drept sediu central pentru budismul din Cambodgia. Datează din 1443, a fost distrus aproape în întregime de khmerii roșii și reconstruit odată ce pacea a fost restabilită.

Un fir de păr din sprânceana lui Buddha, cunoscut sub numele de „ounalom” – în limba khmeră, este cel mai sacru obiect al templului, de unde și numele.


Cartierul Toul Tom Poung

Aici, în Toul Tom Poung, se află cunoscuta piață Russian Market care, contrar numelui, nu vinde produse rusești. E numită astfel datorită numărului mare de expatriați sovietici care au trăit în zonă în anii 1980. Din russian market poți cumpăra suveniruri, tot felul de replici de antichități, bijuterii și haine de firmă contrafăcute.

Piața agitată reprezintă miezul autentic al cartierului care abordează tot mai mult un aer vestic, creativ și artistic, cu diverse cafenele, restaurante și buticuri de artă ce creează o scenă vibrantă.




Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *