Călătorii,  Spania

Consuegra, Spania. Pe urmele lui Don Quijote

Într-un sătuc din La Mancha, de-al cărui nume nu-mi amintesc, nu-i mult de când trăia un hildago, din cei cu lance în panoplie, scut vechi, cal ogârjit și ogar de hăituit vânatul…

Mulți ani nu s-a știut exact despre ce sat vorbește Miguel de Cervantes în cartea sa, Don Quijote, unde a trăit picarescul erou și însoțitorul său, mai mereu flămândul Sancho.

După îndelungi cercetări și după analiza indicilor lăsate de autor, s-a stabilit că aventurile lui Don Quijote pornesc din Villanueva de los Infantes. În carte mai sunt menționate câteva orașe, cum ar fi Toboso, în care s-a născut Dulcinea del Toboso, iubita lui idealistă, ori Puerto Lapice unde Don Quijote a înnoptat la han. Han pe care, bineînțeles, l-a văzut ca pe un grandios castel.

Ce nu au putut afla cercetătorii și pasionații de literatură deopotrivă, e traseul pe care l-a avut eroul lui Cervantes și mai ales unde se aflau morile de vânt, acești monstruoși giganți cu care Don Quijote s-a luptat.

Unele dintre cele mai cunoscute mori de vânt din La Mancha sunt în Consuegra. E greu de spus dacă Don Quijote, călare pe Rocinante, a trecut pe aici, dar cu ușurință ți-l poți imagina luptând onorabil cu tăcutele construcții ce-și înalță brațele spre cer.


Morile de vânt din Consuegra, Castilla – La Mancha

Cele mai multe mori de vânt spaniole, precum cele descrise în romanul Don Quijote, scris de Miguel de Cervantes la începutul secolului al XVII-lea, pot fi găsite în regiunea Castilla-La Mancha, în centrul Spaniei. Aici se află și orașul Consuegra.

Consuegra e situată la 60 de km de Toledo, în regiunea La Mancha, renumită pentru câmpiile extinse, pentru podgorii și nu în ultimul rând pentru morile de vânt istorice.

Morile de vânt de la Consuegra sunt poziționate pe Cerro Calderico, dealul aflat la sud de oraș, care găzduiește și castelul La Muela, construit în secolul al XII-lea.

Morile turn au fost transmise de-a lungul generațiilor din tată-n fiu, până când au fost retrase din activitate în anii 1980. Douăsprezece dintre cele treisprezece mori originale au fost restaurate și deschise ca atracție turistică. Fiecare moară are propriul nume, nume care, în decursul anilor, au fost adeseori schimbate.


Castelul La Muela

Castelul La Muela a fost construit în secolul al X-lea, în vremea califatului Cordoba, de către Almanzor – lider militar și om de stat arab andaluz. Unele surse indică faptul că înainte, fix în același loc, exista o cetate ridicată de împăratul roman Traian.

Castelul s-a păstrat într-o stare destul de bună până în 1813 când a fost distrus de trupele franceze care l-au ocupat vreme de 4 ani. După 1855 castelul a trecut în mâini private, fapt ce a dus la accelerarea deteriorării lui. A fost vândut primăriei Consuegra în 1962, care cu resurse limitate continuă procesul de restaurare a lui.


Orașul Consuegra

Piața principală din oraș, numită Plaza de Espana, a fost folosită încă de pe vremea romanilor, căpătându-și forma actuală în 1670. Primăria este construită în stil renascentist, iar alăturată primăriei se află Torre del Reloj, poarta principală de acces către Plaza de Espana, formată dintr-o arcadă și un turn cu ceas.

Los Corredores, fosta primărie construită în secolul al XVII-lea, aflată și ea în piață, este o structură tipică regiunii La Mancha.

Dacă vizitezi Consuegra în luna octombrie, nu rata festivalul șofranului – o sărbătoare care celebrează cultivarea șofranului și tradițiile regiunii Castilla – La Mancha, și care se desfășoară an de an încă din 1963.

Printre bunătățile de încercat în Consuegra se numără Migas (pâine prăjită-n tigaie alături de alte ingrediente – servită de obicei la micul dejun), Carcamusa (tocană de porc cu legume și sos de roșii), Pisto (un fel de tocană cu vinete, ardei, roșii, ceapă și e servită de obicei ca aperitiv) sau poți să comanzi și omletă cu creier de miel, mâncare apreciată și de Don Quijote însuși.


Cum să ajungi în Consuegra

Cel mai practic mijloc de transport e mașina.

Dacă alegi să călătorești cu autobusul, două dintre cele mai cunoscute companii care asigură transport din/spre Consuegra sunt Samar și Interbus. Stația de autobus se află lângă râul Amarguillo (Av. Castilla-La Mancha), nu departe de centrul orașului. Acolo găsiți și un birou de turism.

Orașul Consuegra e prietenos plimbării, dar dacă vrei să ajungi la morile de vânt ai două opțiuni:

  • Urci la pas de pe Calle Avanzadilla sau Calle Fuentecilla
  • Cu taxi
  • Cu mașina personală (din 2022 se plătește o taxă de 10 euro pentru drum, dar din banii aceștia poți lua suveniruri sau alte bunuri de la magazinele locale participante)


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *