Călătorii,  Uruguay

Punta del Este, cea mai exclusivistă destinație din Uruguay

Punta del Este e cel mai exclusivist oraș din Uruguay, cu plaje nesfârșite, valuri potrivite pentru surf, arhitectură interesantă și delicii culinare.

În opinia multora, Punta del Este e un fel de Monaco al Americii de Sud, Perla Atlanticului, Miami de Uruguay ori Saint Tropez al Americii Latine, adică un oraș în care, pentru două luni din an, găsești distracție și răsfăț fără limită.

Din februarie în noiembrie orașul e destul de calm, locuit de o populație de aproximativ 13.000 de oameni, dar în sezonul de vară acest număr crește generos.

Dacă vizitezi Punta del Este în Decembrie sau Ianuarie vei găsi toate afacerile deschise, de la buticuri, galerii de artă și restaurante, căsuțe cochete de închiriat ori hoteluri de lux cu zeci de camere disponibile, dar prețurile, la orice fel de cazare, explodează.

Oricum, în plin sezon sau în afara lui, Punta del Este e unul dintre cele mai scumpe orașe ale Americii de Sud. Un lucru bun e că plajele întinse pe kilometri sunt toate gratuite și te poți bucura în voie de apele răcoroase ale Atlanticului.


Ce să faci în Punta del Este

Punta del Este e un oraș care în sezon estival e plin de viață, gălăgios și colorat. Are câteva atracții, dar turiștii se adună în oraș în special pentru relaxare, viața de noapte, pentru a ieși în larg cu velierele, pentru surf, cumpărături și plimbări.

La Mano

La Mano este cu siguranță cea mai cunoscută sculptură din Punta del Este, dacă nu și din întregul Uruguay.

Ciudată sau frumoasă, mâna a fost creată de artistul chilian Mario Irrazabal, care a creat lucrări de artă similare în Madrid, deșertul Atacama și în Veneția.

La Mano, simbol al orașului, e o mână uriașă care iese din nisip. De fapt, sunt doar degetele care se văd la suprafața plajei, așa că sculptura e recunoscută și după numele Los Dedos (degetele).

  • Sculptura e foarte populară printre turiști, adesea formându-se cozi pentru fotografierea ei. De fiecare dată când am trecut pe lângă ea, lumea se îngrămădea la poză. Așa se face că era să plecăm din Punta del Este fără să o imortalizăm. Avem doar niște poze fugare, surprinse seara. (La Mano e mai impresionantă în timpul zilei)

Plajele din Punta del Este

Plaje cât vezi cu ochii, plaje variate care se întind în oceanul agitat, plin de valuri potrivite pentru surf, ori plaje mai calme unde poți înota. Dintre cele mai populare sunt Mansa beach, El Emir și Playa Brava (unde se află și La Mano).


Punta del Este Marina

Portul unde se îngrămădesc iahturile și alte ambarcațiuni. Nu prea ai ce face în zonă decât să te plimbi. În apropiere sunt cluburi exclusiviste care necesită card de membru, dar și câteva cluburi care permit accesul publicului larg (dacă vrei să te răsfeți un pic).


Piața de pește și fructe de mare (Feria de pescados frescos)

Feria de pescados frescos e locul de unde localnicii cumpără captura zilei și produsele cele mai proaspete. Cerul e pătat de pescăruși și o grămadă de lei de mare ies la soare pe bordurile de beton, așteptând să primească resturile de la peștii eviscerați.

Nu departe de standurile cu pește crud, calamari și creveți, găsești taverne în care poți servi masa, buticuri cu gustări sau înghețată.


Apusul pe Playa Mansa

Apusurile pe mare au întotdeauna farmec. Oricâte vezi, nu te mai saturi de ele. Ba chiar devine un ritual să întârzii pe plajă până când soarele se scufundă cu totul în ape. E o atmosferă caldă și relaxantă, se aud valuri și pescăruși, câteva vorbe răzlețe, și totul are o energie aparte.


Playa de Los Ingleses

Playa de Los Ingleses este mult spus o plajă, mai mult un loc de promenadă cu țărmul stâncos, câteva sirene nemișcate sculptate în larg, bănci și steagul uruguayan fluturând mândru în fundal. Este un loc expus, cu mult vânt. E cel mai sudic punct din Punta del Este, un loc mai puțin frecventat de turiști, care arată o față mai calmă a orașului. Poți sta zece minute, pierdut cu ochii în zare, sau câteva ore în locul ăsta liniștit și nealterat de turism.


Promenadă prin oraș

Punta del Este are arhitectură frumoasă, interesantă, blocuri construite sub forma unui vas, cu ferestre ca niște hublouri, grădini aranjate, biserici pitorești; toate aflate pe aleile mai lăturalnice, nu departe de centrul orașului. Lasă-ți pașii să te poarte pe străduțele mai liniștite și vei descoperi un oraș încântător.


Casapueblo

Situată la 13 km de Punta del Este, în Punta Ballena, Casapueblo a fost construită inițial ca și casă de vacanță a artistului uruguayan Carlos Páez Vilaró, devenind în anii din urmă ai artistului reședința lui permanentă.

Casa are un stil arhitectural care poate fi comparat cu casele de pe coasta mediteraneană, din Santorini, dar artistul obișnuia să spună că locuința e construită în stilul cuibului hornero, o pasăre tipică a Uruguayului.

În prezent, în interiorul clădirii e deschis un muzeu, o galerie de artă și un hotel cu restaurant și bar.


Participă la o Milonga

Ok, o fi Punta del Este un loc al cluburilor sofisticate, al muzicii house și al cocktailurilor cu prețuri exorbitante, dar oamenii știu să se distreze și altfel. Mai ales cei vârstnici. Dacă ieși seara la plimbare, mai departe de zona zero, ai șanse mari să dai peste o milonga – petrecere organizată în stradă. Poți învăța câțiva pași noi de dans de la un localnic, și-ți poți face prieteni noi. Deși tangoul e dansul național al Uruguayului, la milonga fiecare dansează ce știe.


Excursie de o zi în La Barra sau Jose Ignacio

La Barra – e o stațiune plină de viață, aflată la aproximativ zece kilometri de Punta del Este, o destinație populară printre tinerii petrecăreți. Pe malul mării sunt cluburi și pub-uri care organizează petreceri în aer liber. Plajele Montoya și Bikini sunt cunoscute printre surferi, iar străzile orașului sunt pline de buticuri, galerii de artă și restaurante gourmet.

Jose Ignacio – e un fost sat pescăresc, care se transformă încet-încet în resort. Asemănător până nu demult cu Cabo Polonio, Jose Ignacio are acum studiouri de yoga și terase sofisticate care în sezonul estival servesc cocktailuri și sushi. În afara lunilor Decembrie – Ianuarie, satul revine la starea sa inițială, de acalmie aproape totală.


Cazarea în Punta del Este

Peninsula – cel mai bun loc de cazare în Punta Del Este este centrul orașului, care se află în zona cunoscută sub numele de Peninsula. Ești aproape de plajele Brava și Mansa precum și de bulevardul Gorlera, care e una dintre principalele străzi comerciale ale orașului.

La Barra – e o altă zonă populară printre turiști, cu viață de noapte animată și plaje potrivite pentru surf.

Solanas – Playa Solanas, care se află la câțiva km de centrul orașului Punta del Este, este populară printre familiile cu copii. Apele de aici sunt mai calme, potrivite pentru scăldat.

Punta Ballena– situată la aproximativ 15 km de centrul Punta del Este are plaje liniștite, un mic port din care adesea pleacă-n larg veliere.

  • La Barra, Solanas și Punta Balena sunt bine conectate de Punta del Este prin mijloace de transport în comun. Stația principală e situată în apropiere de sculptura La Mano, iar vizavi se află autogara care asigură transport spre majoritatea orașelor mari din Uruguay.

Cazarea în sezonul estival

Noi am avut niște aventuri cu cazarea în Punta del Este. Am ajuns în oraș într-o zi de ianuarie, cred că era chiar weekend, fără să știm că Punta suferă o transformare majoră în aceste două luni din an. Cazările se epuizează ca pâinea caldă, vorba aia. N-aveam rezervări și n-am găsit nimic disponibil în mediul online, așa că am luat recepțiile hotelurilor la rând. Angajații caselor de oaspeți aveau, invariabil, o reacție de genul: A room for tonight?!! Are you joking?!!

Eram hotărâți să plecăm din oraș când, pe la ora zece seara, au apărut pe booking două paturi într-un hostel, la vreo 15 km de Punta del Este (în Punta Ballena). Ajunși acolo abia am reușit să-i convingem pe cei de la recepție să ne dea paturile (despre care, ziceau ei, că nu sunt disponibile – fiindcă nimeni n-avea chef să le verifice). Ne-au cerut pe ele niște sume exorbitante, iar pentru a doua noapte de cazare prețul s-a dublat. Hostelul din Punta del Este a rămas și până în ziua de azi cel mai scump hostel plătit vreodată, dar uneori se întâmplă și-astfel de lucruri când pleci la drum fără plan. Așa că dacă ai de gând să vizitezi Punta del Este în decembrie – ianuarie, cel mai bine rezervă cazarea din timp, asta ca să nu trebuiască să stai pe lei grei la naiba-n praznic.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *