Călătorii,  Uruguay

Cabo Polonio, satul primitiv din Uruguay

Am ajuns în Uruguay fără nici un plan. Am plecat din Buenos Aires cu un rucsac mic în spinare și-o plasă de la supermarket în care am pus periuțele de dinți și un schimb de haine. Aparatul de fotografiat l-am petrecut peste umăr și câteva mărunțișuri de valoare le-am îndesat prin buzunare. Restul bagajelor le-am lăsat la un hotel situat pe cel mai mare bulevard din lume (Avenida 9 de Julio). Am luat feribotul, apoi autobusul și ne-am oprit, după câteva ore bune, în Punta del Diablo, Uruguay, la câțiva kilometri de granița cu Brazilia.

În Punta del Diablo ne-am cazat la un party hostel, unde muzica era pornită când am ajuns și s-a oprit abia la ivirea dimineții. Atunci s-au oprit și ușile din trântit, podelele din scârțâit și paturile din săltat, dar liniștea nu s-a instalat niciodată pe deplin. Ne-am mutat, cu plasa și rucsacul, la o cazare diferită, situată în Punta del Diablo, pe deal. Aici am cunoscut-o pe Maria, o tânără localnică, cu zâmbet cald, care după ce s-a uitat lung la chipurile noastre obosite, la pofta pe care o aveam pentru tihnă, ne-a zis: Știți unde ar trebui voi să mergeți? În Cabo Polonio!

Așa am ajuns, după două nopți petrecute în satul învolburat Punta del Diablo, în satul nedezvoltat, rudimentar, Cabo Polonio, unde gălăgie făceau doar vântul și valurile Atlanticului.


Unde e situat Cabo Polonio

Cabo Polonio e un sat unic, primitiv, care iubește acest statut și vrea să rămână așa, neschimbat. E un loc în care diminețile sunt cuprinse de nemișcare, apusurile sunt lungi și stelele de pe cer strălucesc mai tare. Nu există electricitate sau apă curentă, doar fântâni și apă de ploaie colectată. Sunt câteva panouri solare și generatoare care țin în funcțiune câteva becuri și vreo două frigidere. Nu există internet și totul în jur arată sărăcăcios. Majoritatea caselor par șubrezite, pregătite să se răstoarne la primul vânt mai zdravăn, nu există străzi și în afara sezonului turistic funcționează doar un singur magazin, și-acela cu program redus. Accesul în sat se face pe jos sau cu camionete 4×4.

Din anul 2009, Cabo Polonio a fost desemnat parc național și e astfel mai bine păzit împotriva modernismului și a dezvoltării. Oricum, chiar și până atunci, era bine cunoscută adversitatea localnicilor față de tehnologie și inovații.

Deși pe timpul verii e vizitat de numeroși turiști, numărul rezidenților pe tot parcursul anului e sub o sută de locuitori.

Ai zice că un sat fără electricitate, fără apă curentă, canalizare, ar trebui să fie situat undeva într-un capăt de lume, izolat. Pe când Cabo Polonio e bine conectat cu mijloacele de transport și nu se află nicidecum într-un loc ascuns. Poarta de acces se găsește, bine semnalată, pe Ruta 10, drumul național de coastă din Uruguay.


Ce să faci în Cabo Polonio

Cea mai mare atracție la Cabo Polonio e faptul că nu ai ce face :))

Unii vin aici ca să se regăsească. Bineînțeles, nu e necesar să mergi până la capătul lumii ca să te găsești pe tine însuți dar dacă ești departe de zumzet, inedit, confort, atracții și distracții, poți fii surprins de gândurile care vin la tine în liniștea deplină a nopții.

Te poți bucura de ocean, de plaja care se întinde cât vezi cu ochii, de drumeții scurte pe dunele de nisip, pe alocuri înflorite. Te poți plimba până la far, singura construcție din Cabo Polonio alimentată cu curent de la rețeaua națională, sau poți asculta cântul, nu foarte impresionant, al leilor de mare. În Cabo Polonio trăiește a doua cea mai mare colonie de lei de mare din Uruguay.

Viața rudimentară, lipsită de lux, de pretenții, e motivul pentru care unii revin la Cabo Polonio an de an, prelungindu-și de fiecare dată șederea, precum și motivul pentru care alții își scurtează vizita sau îl exclud de-a dreptul de pe lista de destinații.


Cum să ajungi în Cabo Polonio

Poți ajunge în Cabo Polonio printr-un tur organizat sau cu transportul local, cum am făcut și noi.

Sunt autobuse directe din capitala Montevideo. Dacă nu prinzi transport direct poți schimba autobusul în Rocha sau Castillos, de unde pleacă zilnic mai multe curse spre intrarea în rezervația națională Cabo Polonio. Transport direct găsești și din Punta del Diablo. Poți verifica autobusele directe pe Rutas del Sol dar sunt și alte companii private care fac traseul și de care poți afla de la autogări.

Odată ajuns la intrarea în parcul național, în stația numită Visitor center, Terminal sau Puerta del Polonio, trebuie să-ți cumperi bilet dus/întors până în sat. Se poate plăti doar cash, peso uruguayan iar prețul aproximativ e de 8-10$usd (300-400 uruguayan peso). Transportul se face cu niște camionete speciale, 4×4. *Dacă vrei să vizitezi Cabo Polonio cu mașina sau campervanul o să trebuiască să-l lași la intrarea în parc, unde este amenajată o parcare cu plată.

Pentru camionetele care merg în sat s-ar putea să trebuiască să aștepți o jumătate de oră, mai mult sau mai puțin, depinde de sezon, de numărul de turiști, etc. La întoarcere vei lua camioneta de unde te-a lăsat, din Plaza Central, un loc în care-s îngrămădite câteva tarabe de suveniruri. *pentru orice fel de cumpărături în Cabo Polonio trebuie să folosești bani numerar.

De la Puerta del Polonio până în sat poți face traseul de șapte kilometri și pe jos, ținând ruta camionetelor.


Cazarea în Cabo Polonio

Cabo Polonio îmbracă în plin sezon, decembrie – februarie, o altă haină, mai de sărbătoare. O haină diferită față de cea de toate zilele. Așa că dacă în afara sezonului vântul vuiește lugubru printre casele cu storurile trase, vara potecile nisipoase sunt animate, și fiecare hostel sau casă de oaspeți are pe cineva în gazdă. Unele cazări au micul dejun inclus în preț, altele îți pun la dispoziție o bucătărie și vase în care să gătești. Magazinele din sat sunt bine alimentate în sezon și nu e necesar să cari provizii din afară ca să-ți poți pregăti o masă decentă. Majoritatea cazărilor sunt listate pe Booking iar din pricina numărului limitat de camere, sunt recomandate rezervările din timp.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *