Călătorii,  Vietnam

Hội An- orașul lampioanelor colorate

Un oraș care-mi aduce zâmbetul pe buze de fiecare dată când mă gândesc la el sau revăd poze din călătorie. De fapt așa se întâmplă când pornești la drum cu oameni dragi, când cutreieri prin necunoscut cu o mână de prieteni. Orice pas și fiecare pățanie se lasă cu haz. E drept că ne-a umplut de energie faptul că eram împreună dar a avut un cuvânt solid de spus și locația. Atâtea culori vii redate de clădiri, de oameni, de flori și nu în ultimul rând de lampioanele petrecute peste străzi, n-au cum să nu te înveselească și să te facă vioi.

Lampioane pe străzile din Hoi An – Vietnam

Hoi An e numit adesea cel mai frumos oraș din Vietnam. Străzile cu arhitectură din alte vremuri te îndeamnă la visare, piața de noapte e un bazar exotic, cuprins de o energie amețitoare.

Amiezile sunt apăsate de-un aer torid, lacom, care te absoarbe. Îți vine să moțăi cu bărbia pierdută în palmă pe-o terasă unde ventilatoarele vâjâitoare plimbă aerul cât de cât. Să privești pălăriile țuguiate ale barcagiilor care poartă bărcile simple, ca niște coji de semințe, în aval. Parcă și oboseala care te cuprinde aici, de la străzi prea pline, hărmălaie, hoinăreli și toropeală, e una dulceagă.

Barcă pe râul Thu Bon – Hoi An – Vietnam

Scurtă istorie a orașului

Intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999, orașul vechi din Hoi An este pe cât de colorat, pe atât de captivant. Ca orice regiune bogată, cu poziție strategică, Hoi An a avut parte de un trecut tumultuos.

  • Imperiul Cham (Champa), care a domnit în Asia de SudEst (sec II – XIX) și era unul dintre principalii rivali ai Imperiului Khmer din Cambodgia, controla partea sudică și centrală a Vietnamului de azi, inclusiv Hoi An.
  • În 1307, regele de atunci a imperiului Cham s-a căsătorit cu o prințesă vietnameză și i-a oferit în dar întreaga regiune Quang Nam. Următorul înscăunat nu a vrut să recunoască înțelegerea, făcută de predecesorul său, iar Hoi An-ul, până atunci un port maritim înfloritor, a fost dominat de haos vreme de aproape o sută de ani.
  • Pacea a fost restabilită abia în secolul al XV-lea, iar negoțul, principala sursă de venit a orașului, a fost reluat. Vasele portugheze, filipineze, indiene, franceze și a altor popoare au făcut comerț în Hoi An, dezvoltând regiunea și îmbogățind-o. Găseai aici lucruri fine, mirodenii, mătase, porțelanuri, fildeș, perle și leacuri din lumea întreagă. Hoi An, cunoscut de vestici ca Faifo, a devenit unul dintre cele mai mari și mai aglomerate porturi din întreaga Asie de Sud-Est.
  • Hội An a fost primul oraș din Vietnam în care s-a propagat creștinismul.
  • Deși puternic afectat de conflictul dintre dinastia Tây Sơn și lorzii Nguyễn care conduceau regiunea, Hoi An și-a continuat activitatea comercială.
  • La sfârșitul secolului al XIX-lea accesul în porturile din Hoi An a fost înfundat ceea ce a dus la o pauză a negustoriei și la stoparea dezvoltării. Părăsit de trafic și comerț Hoi An a intrat într-o stare letargică de aproape un secol. A înflorit din nou, începând cu anii nouăzeci, datorită turismului.

Un altfel de trafic străbate azi străzile colorate și un altfel de comerț ține în viață orașul, dar e important că Hoi An-ul și-a recăpătat pulsul și aerul cosmopolit de altădată.

Hoi An – Vietnam

Atracții și Activități în Hội An

Hoi An înseamnă loc de întâlnire liniștit, un nume care i se potrivește, fiindcă orașul induce buna dispoziție și te îndeamnă la povestiri și plimbare. Destul de mic și de compact, n-ai nevoie de mijloc de transport ca să-l vizitezi, să ajungi pe la clădirile culturale.

Tichete de intrare

Poți vizita orașul vechi fără nici un fel de taxă, deși anumite site-uri spun că ai nevoie de cartea cu bilete pentru a face asta. De fapt, cartea cu bilete, e necesară doar pentru monumente, grădini și muzee și constă într-un tichet care costă aproximativ 5$. Biletul îți permite intrarea la cinci atracții, la alegere. Dacă vrei să vizitezi mai mult de cinci destinații, ai nevoie de un nou bilet.

Tichetele pot fi cumpărate doar de la gheretele galbene, 11 la număr, răsfirate prin oraș, și nu de la intrarea monumentelor sau a muzeelor.


Podul japonez

Una dintre cele mai recunoscute destinații din Hội An e podul japonez.

Fiind un port plin de activitate, de-a lungul vremii, în Hoi An s-au stabilit mai multe comunități care și-au lăsat amprenta asupra orașului prin obiceiuri și arhitectură.

Podul Acoperit a fost construit de comunitatea japoneză în secolul al XVI-lea și leagă două dintre străzile principale ale orașului vechi, Tran Phu și Nguyen Thi Minh Khai.

Perechile de statui (maimuțe și câini) de la capetele podului, reprezintă semnele zodiacale ale anilor în care a început construcția podului, anul maimuței, și când a fost finalizat, anul câinelui.

Podul Japonez acoperit – Hội An

În interiorul podului acoperit se află un templu minuscul, unde un mic altar este dedicat lui Tran Vo Bac De, zeul vremii. Pentru a traversa podul ai nevoie de tichetul turistic despre care am scris mai sus.

Sala de adunări cantoneze

La doar câțiva pași de Podul Japonez, de-a lungul Tran Phu, se află Sala de Adunări Cantoneze.

Pe lângă japonezi, care au încetat să mai vină în Hoi An după 1637 când guvernul japonez a interzis contactul cu lumea exterioară, chinezii sunt o altă populație care a influențat cultura și dezvoltarea orașului. Mai abundenți și persistenți decât japonezii, amprenta lăsată de comunitatea chineză e adânc întipărită, mai des întâlnită și mai vizibilă.

Construită în 1885, Sala de Adunări cantoneze este una dintre cele mai frumoase clădiri din Hoi An.

Poarta roșie și grădinile decorate cu grijă sunt impresionante. Printre pomii în floare se ascund dragoni mistici nemișcați, minuțios decorați.

Sala de adunări cantoneze – Hoi An

Sala de adunări Hai Nam

O altă bijuterie culturală din Hoi An, e Sala de Adunări Hai Nam. A fost construită în 1875 în onoarea celor 108 comercianți care au navigat spre Hoi An din Insula Hainan, China. În mod tragic, comercianții au fost confundați cu pirați și omorâți de autorități. Ani mai târziu au fost recunoscuți ca martiri, iar Casa Adunării Hai Nam a fost construită în cinstea lor.

Fiecare congregație chineză și-a construit centrul de adunare propriu. Cunoscute ca și hoi quan, cele cinci săli din oraș, continuă să fie active și să servească comunitățile chineze din Vietnam care călătoresc spre Hoi An din toate colțurile țării pentru a participa la sărbători și ceremonii.

Sala de adunări Hain Nam – Hoi An

Casele vechi tradiționale

Sunt mai multe case frumoase în Hoi An, dar dintre ele se evidențiază trei, și anume casa Phung Hung, casa Quan Thang și cea mai cunoscută, casa tradițională Tan Ky. Toate cele trei case sunt deschise publicului și sunt ocupate de descendenții primelor familii care au locuit în ele. Accesul se face pe baza tichetului turistic.

Tan Ky a fost construită în secolul al XVIII-lea și e cea mai bine conservată casă tradițională. Construcția îmbină influențe vietnameze, chineze și japoneze, bogate în detalii. Grinzile din lemn de culoare închisă și poeziile inscripționate în sidef sunt completate de mici altare dedicate membrilor marcanți ai familiei din generațiile anterioare. Peretele din spatele casei poartă urmele ultimelor inundații (destul de dese în Hoi An). Pentru a feri mobila de invazia apei, în mansarda casei este instalat un scripete care ajută la ridicarea mobilei.

Un număr considerabil de construcții vechi sunt situate pe malul râului Thu Bon. Arhitectura, un amestec de stiluri și influențe, păstrează culoarea galben muștar, nuanța originală și predominantă a orașului Hoi An.

Strada Bach Dang – Hoi An

Atelierele de croitorie

Alături de case, magazine carismatice, mici temple budiste și terase umbrite de pomi înfloriți, pe străzile din oraș abundă atelierele de croitorie și buticurile de textile.

Croitoria este o industrie sinonimă cu Hội An. Există sute de croitori și zeci de ateliere renumite pentru capacitatea lor de a crea haine la comandă în doar câteva zile, și la un preț foarte bun. Alegi materialul, participi la două măsurători iar în două-trei zile, ai costumul gata.

Numeroasele oferte de prețuri și materiale te pot da peste cap. Vizitează câteva studiouri înainte să te decizi, iar dacă nu pleci din Hoi An cu o rochie de seară sau un frac, măcar agață dintr-un magazin o cămașă haioasă de vară.

Tutti Frutti

Piața de noapte

La lăsatul serii lampioanele colorate capătă sclipiri. Pe străzi se văd înlănțuite luminițe blânde, cuminți. La standurile din piață șirurile de globuri mari arată ca niște pereții bombați ai unei încăperi fantastice. E răcoare iar umiditatea s-a mai domolit. Apar tarabele cu mâncare stradală, apar turiștii hoinari și barcagii care plimbă pe râu perechi romantice de îndrăgostiți.

Piața are câte puțin din toate, mărunțișuri, suveniruri de duzină dar și obiecte de artă. Sunt gustări și fructe, lampioane, felinare și haine tradiționale. E un loc plăcut pentru plimbare și mirare, un loc în care amuletele, cadourile, amintirile palpabile, te îndeamnă să le iei cu tine acasă.


Cafea și mâncare tradițională

Terasele umbrite de copaci sau mesele întinse în curțile interioare, te îndeamnă la pauze dese pentru cafea sau băuturi răcoritoare. În Vietnam cafeaua e super delicioasă. Dacă o servești în stilul tradițional e îndulcită și tare, dar nu la fel de amară ca și cafeaua turcească. Oricum, o nebunie. E țara în care am băut cele mai bune cafele. Nu a fost de fiecare dată ideală dar aroma și prospețimea a răzbătut dincolo de prea mult zahăr, prea rece sau prea caldă. Să încercați neapărat cafeaua vietnameză cu gălbenuș de ou – Ca phe trung sau cafeaua cu gheață, Ca phe da.

Mâncarea tradițională

Pentru prânz opriți la unul din standurile cu Banh Mi.

Banh Mi e o franzelă tradițională vietnameză, foarte cunoscută și apreciată, făcută din făină de grâu și de orez. A devenit celebră datorită sandvișurilor – numite uneori Banh Mi Sai Gon sau Banh Mi Viet Nam, alteori simplu Banh Mi. La unele restaurante meniurile prezintă Banh Mi Bi, Banh Mi pa-te, Banh Mi cha ca, etc, în funcție de umplutura care e folosită: carne, pește, legume, pate, sosuri sau verdețuri. Oricum, indiferent cum le găsiți trecute în meniu, dacă sunteți în Hoi An încercați neapărat un Banh Mi. Un loc incredibil de popular pentru sandvișurile tradiționale, mai ales după vizita lui Anthony Bourdain, e Banh Mi Phuong.

O altă specialitate culinară de încercat în Hoi An sunt găluștele Banh Vac, numite și White Rose – pastă de creveți amestecată cu legume, învelite în hârtie de orez și coapte pe abur sau Cuo Lau – carne de porc cu salată și alte verdețuri, așezate pe un pat de tăieței.

Pho, se pronunță Fă, e oricând binevenită – supa de tăieței de orez, foarte aromată, cu carne și multe ierburi, considerată mâncarea națională a Vietnamului.

De asemenea, trebuie încercate și fructele proaspete și dulci, luate de la localnici.

Vânzători de fructe și verdețuri

Împrejurimile Hoi An

Din Hoi An ai la îndemână câteva excursii foarte atractive pe care le poți face independent, închiriind un scuter sau o bicicletă, sau printr-un tur turistic.

Cele mai populare destinații, aflate la o oră sau mai puțin de oraș sunt:

  • Plaja An Bang – Una dintre cele mai apreciate plaje din regiune, An Bang are o varietate mare de baruri și resorturi. Nisipurile sunt albe și apele line iar plaja e umbrită de palmieri și de destule umbreluțe acoperite cu stufăriș.
  • Satul olarilor Thanh Ha – În Thanh Ha, un sat în care mai demult se făceau cărămizi și țigle, majoritatea caselor au grădinile pline de vase de lut, simple, rustice sau pictate minuțios. Poți participa și la cursuri de olărit la unele ateliere.
  • Insulele Cham – aflate la 15 km de Hoi An, în larg, grupul de insulițe a fost sub supraveghere militară iar accesul vizitatorilor interzis. Deschise de curând publicului reprezintă o destinație populară pentru snorkeling.
  • Ruinele My Son – e cel mai vast sit arheologic Cham care există pe teritoriul Vietnamului. E o locație foarte populară printre grupurile de turiști așa că dacă o vizitezi pe cont propriu încearcă să ajungi cât mai devreme. Poarta se deschide la 6:30 dimineața. Nu uita să iei cu tine un ghid turistic sau niște pliante, pentru că informațiile de la fața locului sunt destul de sărace.

My Son (Mi san)

My Son a fost cel mai important centru religios al Imperiului Champa și loc de îngropăciune pentru monarhi. Doar 20 de temple au supraviețuit din cele 68 câte au fost cândva. Majoritatea templelor sunt dedicate capetelor încoronate ale imperiului, adesea asociați cu divinități, în general cu Shiva, care era considerat fondatorul și protectorul imperiului. My Son a fost ocupat din secolul al IV-lea până în secolul al XIII-lea. Lăsat în paragină și acaparat de junglă a fost redescoperit în secolul al XIX-lea de către francezi. Eliberat din îmbrățișarea strânsă a naturii și restaurat, My Son a fost, din nefericire, bombardat de către americani în anul 1969 când numeroase temple și monumente au fost puse la pământ.

Templele de la My Son – Hoi An

Cazarea în Hoi An

Am ajuns în Hoi An după apus, zâmbăreți dar obosiți după orele lungi petrecute pe scuter. (Am făcut traseul Hue – Hoi An pe două roți. Un traseu încântător și foarte popular). Cum n-aveam cazare am mers cale de câteva străzi și-am întrebat pe la recepțiile caselor de oaspeți. Am găsit camere disponibile destul de ușor și la prețuri acceptabile. Am plătit pentru o odaie cu balcon, aproximativ 20$. Bineînțeles, o rezervare din timp ne-ar fi asigurat condiții mult mai bune, la același preț.

Sunt puține hoteluri în orașul vechi dar destule în imediata lui apropiere. Am listat mai jos câteva locații excepționale, cu prețuri rezonabile.

Promenadă pe râul Thu Bon – Hoi An

Transportul

Cel mai bine descoperi Hoi An-ul străbătându-l la pas. Totuși, dacă vrei să te miști mai repede sau să încerci ceva inedit sunt destui conducători de ricșă prin oraș.

Poți, de asemenea, să închiriezi biciclete, scuter (chiar și cu șofer dacă e nevoie) sau să alegi serviciul de taxi. Taxiurile locale sunt, pe cât posibil, corecte. Totuși, ca să eviți orice fel de neplăceri stabilește prețul înainte de a te urca în mașină.

Ricșă în Hoi An

Ca să ajungi în Hội An nu-i neapărat ușor.

  • Cel mai apropiat aeroport de Hoi An e aflat la 45 de minute distanță, în orașul Danang. Legătura e una destul de bună, sunt destui operatori turistici care vând bilete. De asemenea, poți verifica prețuri și oferte pe site-ul 12go
  • Autobuzele care traversează țara de la nord la sud, sau invers, nu opresc în Hoi An pentru că autostrada e aflată la 10 km în vestul orașului. Călătorind din Hanoi sau Ho Chi Minh coboară în orașul Vinh Dien și ia un autobuz local.
  • Poți să ajungi în Hoi An mergând cu trenul până în Hue iar de acolo să închiriezi un scuter, pe care îl poți lăsa în Hoi An (bagajele ți le transportă cei de la companie și le primești la predarea scuterelor). Din Hue poți să iei și autobus sau maxitaxi. Sunt mai multe companii locale (fără site-uri web) care fac acest traseu. Casele de oaspeți din Hue și chiar și localurile îți pot aranja transportul.

Concluzii

Hội An e de departe cea mai carismatică locație din Vietnam. Poți petrece aici o săptămână întreagă și nu te plictisești. Găsești plaje fierbinți și ape turcoaz la mai puțin de 5 km distanță de oraș, mărturii ale trecutului la My Son și pe străzile galbene ale centrului vechi, poți lua cursuri de gătit sau olărit, te poți aventura în locații până nu de mult interzise cutreierând insulele Cham. Te poți răsfăța culinar, îți poți face costum de nuntă și să aluneci pe râu într-o barcă simplă, scobită. Dacă-ți place să pedalezi, nu departe de oraș sunt câmpuri cu orez străbătute de poteci șerpuite. Cu un tur organizat poți călătorii până în satul Bhohong unde trăiește comunitatea Co Tu, una dintre cele mai tradiționale minorități din Vietnam.

Sunt destule de făcut în Hoi An, doar timp să ai. Și bani. Deși e confortabil să ai cât de mulți, ca să vizitezi Vietnamul nu e necesar un buget baban. E țara în care te poți răsfăța ca un rege cu leafa unui țăran.


Plănuiesc să mă reîntorc în Vietnam și cu siguranță voi reveni la Hội An, în orașul galben, orașul lampioanelor colorate, de care mi-e dor și drag. Aș vrea să stau pe-acolo vreo săptămână, o lună sau un an, să mă satur sau să mă vindec cumva de nostalgia lui.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *