Ce să vizitezi în Costa Rica, partea Caraibeană
Vegetație luxuriantă, abundență de miresme și culori prin flori, sute de animale, reptile, gâze neobosite și păsări care pătează cerul senin cu penajul lor. Plaje necuprinse și oameni prietenoși. Cam așa ne închipuiam Costa Rica înainte să o vizităm. Dar oamenii s-au dovedit a fi mai puțin ospitalieri, destul de agresivi în a scoate bani de la turiști. Animalele au fost cam timide și în afară de câțiva papagali, în ultima zi, n-am văzut prea multe culori pe cerul albastru, necuprins.
Însă, ca să îi dăm Cezarului ce e al Cezarului, trebuie să recunoaștem că pădurile din Costa Rica, varietatea plantelor, bogăția de verde și abundența de flori au fost peste așteptări.
Plajele felurite n-au dezamăgit nici ele, nici nu prea aveau cum având în vedere că țara are ieșire la Marea Caraibelor precum și la Oceanul Pacific.
Cu două țărmuri, părerile despre care regiune a țării e mai atractivă sunt împărțite. Fiecare zonă s-a dezvoltat altfel și mulțumește diferite tipuri de turiști.
La sud-vest, ieșirea spre Pacific, Costa Rica e mai vastă și mai complexă, plajele sunt întinse și largi, nisipul fin ca o pudră, iar apusurile roșii, de foc. În partea de nord-est pădurea tropicală coboară până în apele clare ale Mării Caraibelor iar plajele sunt umbrite, prietenoase și verzi.
Ca peisaj, atmosferă și energie, ne-a plăcut mai mult partea Caribeană unde turismul nu s-a dezvoltat cu-același avânt ca la malul Pacificului. Litoralul a rămas pestriț și mărginit de orășele mici scufundate-n natură. Potecile bătătorite de pași împăienjenesc regiunea iar bicicletele sunt cel mai popular mijloc de transport.
Puerto Viejo de Talamanca & Punta Cocles
Puerto Viejo de Talamanca
Puerto Viejo de Talamanca, principalul oraș al regiunii caraibiene, nici nu știu cum să-l caracterizez. E un fel de sat pescăresc care și-a schimbat vocația, a uitat de pește și de tihna ieșirilor în larg și s-a orientat spre turism. Și-a păstrat totuși o parte din șarm prin faptul că deși s-a dezvoltat, s-au îngrămădit ici colo hoteluri și restaurante, supermarketuri și școli de surf, multe dintre străzile sale au rămas nepavate, păstrând intactă imaginea ulițelor de sat.
Am stat în Puerto Viejo trei zile și cu siguranță puteam petrece două săptămâni fără să ne plictisim. Și nu pentru că ar fi nu știu câte activități de făcut în zonă sau c-ar fi orașul animat, ci pentru că are o atmosferă de tihnă și vacanță, de take it easy man.
În piața de lângă plajă artiștii lucră nestingheriți de privirile turiștilor la brățările și ornamentele din piele, pietre și scoici. Vizavi de standurile lor, se întind buticuri, de haine și suveniruri, din care iese până în stradă mireasmă dulcie de bețișoare arse. Răsfirate pe potecile cu balast sunt hoteluri, restaurante și magazine alimentare care îngrămădesc printre ele câte o casă, un aprozar sau stații de închiriere a bicicletelor.
Plaja din oraș este destul de mică, îngrămădită, oriunde îți pui prosopul ai impresia că ești în drumul cuiva. Apele sunt puțin adânci și liniștite iar zona e foarte populară printre familiile cu copii.
Punta Cocles
Punta Cocles e recunoscută drept cea mai frumoasă plajă din toată regiunea. Nisip auriu, ape turcoaz și valuri cu spumă ce te îmbie să te arunci în mijlocul lor. În zona de mijloc, unde e și parcarea, plaja e aglomerată de standuri cu fructe și mâncare ușoară, cu plăci de surf de închiriat. Muzica răzbate din casetofoane, e un du-te vin-o constant, e locul ideal dacă ai poftă de aglomerație, ori să observi surferii din larg. Cursul de surf, de două ore, costă aprox. 60$/persoană.
Oricum, dacă vrei liniște, mai pe laterale, plaja e aproape goală. Doar câteva prosoape, ici colo, întinse la soare și câțiva înotători răcorindu-se în mare.
Punta Cocles e destul de aproape de Puerto Viejo. Șoseaua care leagă cele două destinații e mai mereu aglomerată cu biciclete și mașini. Pădurea de la marginea țărmului e străbătută de o potecă prea puțin umblată. Sunt vreo 4 km de mers pe jos dar e o plimbare foarte plăcută, noi am făcut-o de câteva ori. Vegetația e impresionantă, o grădină botanică răzvrătită, cu covor de plante ce acasă le cresc în ghiveci. Am văzut mai multe familii de maimuțe urlătoare și nenumărate șiruri de furnici tăietoare.
Punta Uva & Manzanillo
Punta Uva
Plaja de la Punta Uva era matinal ocupată de câțiva localnici care se pregăteau să iasă cu bărcile în larg. Niște copii pescuiau în iazul mic format în adâncul plajei. E una dintre cele mai umbrite plaje, așa că dacă nu ești mare iubitor de soare, pe Playa Punta Uva ești ferit de razele lui arzătoare.
Poți să faci câteva drumeții scurte în zonă, cea mai populară fiind până la Cueva Punta Uva unde apa mării a sculptat un pod în stânca de pe mal.
Manzanillo
Mai rupt de lume decât Puerto Viejo, Manzanillo e capăt de drum. E un sat adormit care nu se întinde prea departe de la drumul principal. Câteva case cu curțile pline de copii mărginesc șoseaua iar în capăt de tot este un hotel desprins parcă din Vestul Sălbatic. E cel mai liniștit loc din întinderea caraibeană a regiunii Talamanca. N-am apucat să facem multe poze pentru că ne-a prins ploaia, o ploaie măruntă, cețoasă, tipică ținutului, la nici zece minute de când am ajuns în sat.
Șoseaua se termină în Manzanillo și puțin mai departe, la doar câțiva kilometri distanță, dincolo de junglă, se află Panama.
Cahuita
Cahuita se află un pic mai departe de Puerto Viejo de Talamanca față de celelalte așezări ca Punta Uva și Manzanillo situate în sud. Aflată la 20 de km înspre nord poți ajunge la ea pe două roți dacă ești un biciclist înrăit. Șoseaua îi aflată în plin soare și e intens circulată de mașini. Altă alternativă, dacă nu ai bicicletă sau mașină la dispoziție, e autobusul sau taxi. Tururile turistice, care includ Parcul Național Cahuita, sunt și ele o opțiune.
Atracția principală din Cahuita e rezervația naturală cu același nume. E cel mai ieftin parc național din Costa Rica, și unul dintre cele mai frumoase. Traseele, pe marginea cărora am văzut maimuțe, șopârle, ratoni, șerpi și leneși, te poartă până la plajele Cahuita și Puerto Vargas.
În afară de plajele din parcul național, aproape de Cahuita este Playa Negra o plajă cu nisip negru unde accesul este gratuit.
Pe orice plajă unde natura e lăsată să se manifeste în voie se crează și dezordine. Nisipul e presărat cu ramuri de palmier rupte, frunze împrăștiate de vânt, nuci de cocos sparte, rădăcini, alge și uscături. Cum nimeni nu curăță aceste nisipuri, după vânturi puternice și după ploi plajele arată sălbatice în adevăratul sens al cuvântului.
Cazarea și mâncarea
Cazarea
Două lucruri absolut necesare, indiferent că ești în vacanță sau nu. Două lucruri care costă scump în Costa Rica, în comparație cu alte țări din America Centrală și de Sud. Pentru cazare mi se par avantajoase rezervările din timp, mai ales dacă au posibilitatea de anulare, și căutarea continuă de oferte sau discount.
Dacă vrei să stai într-un mic paradis, în junglă sau printre palmierii de pe coastă, cazează-te un pic mai departe de Puerto Viejo de Talamanca, în Cocles, Uva sau Manzanillo.
Ticos (cum se numesc costaricanii), călătoresc destul de mult la ei în țară așa că în weekend și în timpul vacanțelor școlare prețurile la cazări sunt considerabil mai mari.
Mâncarea
Poți servi masa în grădini frumoase, cu balansoare ori mese mici puse printre palmieri dar și pe terase la care muzica bubuie din boxele imense și-ți face mâncarea să trepideze-n farfurie. Oricare tip de local ai alege, prețurile sunt ridicate, aproape exagerate. În Costa Rica singurul loc în care poți mânca ieftin sunt Soda, restaurante locale de mici dimensiuni. Din propria experiență, cu cât e mai mic localul și mai departe de zona turistică, cu atât mai bine. O porție de orez cu pui și o mică salată alături e pe undeva la 20$usd, chiar și la tonetele stradale sau cele de pe plajă ajunge la peste 15$ usd. La soda o porție de mâncare e între 5-10$usd.
Transportul
Închiriatul unei mașini te poate scuti de multe bătăi de cap. E important să rezervi mașina din timp. Uneori, prețurile afișate pe internet sunt ridicol de mici și asta pentru că majoritatea agențiilor nu au incluse în preț asigurările obligatorii și nici taxele. Adăugate, acestea îți pot dubla totalul de plată.
Transportul în comun
Din San Jose te poți interesa de autobuse pentru zona caraibeană de la la Gran Teminal del Caribe. Compania Mepe operează curse către Cahuita și Puerto Viejo de Talamanca (în Costa Rica sunt mai multe orașe cu numele de Puerto Viejo, deci ai grijă când selectezi destinația. P.V de Talamanca e în regiunea Limon).
Ca să ajungi la plajă și împrejurimi, din Puerto Viejo poți închiria biciclete cu aprox 5$ pe zi.
Costuri
Cazare – 120$/noapte camera dublă
Mâncare – Cu micul dejun – fructe de la supermarket sau piață, prânzul la soda sau de la tarabe și cina în oraș ajungi la un total zilnic de aprox. 50$/persoană.
Transport – bicicleta 5$, mașina aprox. 40$/pe zi dacă e luată din timp.