Călătorii,  Nepal

Atracții turistice în Kathmandu, Nepal

Un articol mai lung în care am înghesuit informații utile și impresii din Kathmandu. Poți folosi cuprinsul de mai jos ca să mergi direct la paragraful care te interesează.


Namaste Kathmandu

Am petrecut 16 ore în zbor traversând o bună porțiune din lume. Am călătorit prin timp o singură zi, nicidecum zeci de ani, și totuși eram în 2076.

Ca și multe alte țări asiatice, Nepal folosește un calendar diferit față de cel gregorian. Bikram Sambat e cu aproximativ 56 de ani și 8 luni înaintea calendarului cunoscut de noi, iar timpul cu 45 de minute diferență față de ora universală coordonată. 3 ore și 45 de minute înaintea României.

În aeroportul din Kathmandu ceasul arăta ora trei după-masa când am ajuns. Totul părea identic lumii pe care am lăsat-o în urmă când ne-am îmbarcat în avion. Dar odată ieșiți afară din terminal, dacă ești neobișnuit cu traficul asiatic, ticsit și agitat, poți spune c-ai călătorit prin timp. În trecut sau viitor, depinde de perspectiva fiecăruia.


La o primă vedere Kathmandu e excentric și epuizant. E ca o horă. Privit din exterior poate fi amețitor, dar odată intrat în joc te ia pofta de chiuituri.

De fiecare dată când ajung aici (Nepal e una dintre țările mele preferate, singura țară din Asia pe care am vizitat-o de două ori) am sentimentul pe care-l încerci înaintea unui eveniment mult așteptat, emoție, bucurie și mult entuziasm.

Swayambhunath Stupa – Buddha eyes

10 lucruri de făcut în Kathmandu

Majoritatea celor care ajung în Nepal se pregătesc de o drumeție prin Himalaya sau să cucerească unul dintre cele mai înalte vârfuri ale lumii. Opt dintre cele paisprezece vârfuri muntoase care depășesc înălțimea de 8000 de metri se află în Nepal. Iar primii pași ai expediției pornesc de aici, din vale, din capitala Kathmandu.

1. Încearcă mâncarea tradițională

Mâncarea nu e neapărat cea mai mare atracție a capitalei dar probabil e primul lucru la care te gândești după un zbor mai lung de zece ore.

Thamel, zona zero a Kathmanduului, adună pe câțiva metri pătrați zeci de hoteluri și agenții de turism, nenumărate tarabe cu suveniruri și multe localuri cu personalitate. Restaurantele care servesc mâncare internațională sunt amestecate printre cele cu specialități nepaleze și tibetane.

Câteva dintre ele:

Majoritatea nepalezilor sunt vegetarieni așa că meniurile vegetariene sunt bogate și des întâlnite. Carnea care se folosește de obicei în preparate e de pui, bivol, oaie sau capră. Vacile sunt sacre și niciodată sacrificate pentru mâncare.

Daal Bhaat unde pe un platou ai orez, supă de linte, murătură, și Momo – dumplings – găluște umplute cu carne sau cu legume – sunt cele mai întâlnite specialități nepaleze.

În unele restaurante din Kathmandu se obișnuiește să intri desculț, papucii sunt lăsați pe rafturi sau lângă ușă, la intrare. Toată lumea umblă desculță prin restaurant. În fața băii sunt șlapi de cauciuc pe care-i încalți când intri la toalete. (ce extrem sună toate acestea acum în/după pandemie)

Berea costă aproximativ 5$, e scumpă având în vedere că la unele restaurante îți poți cumpăra de 7$ felul principal de mâncare. Everest, Gorkha și Sherpa sunt cele mai cunoscute firme de bere. Au un gust ușor de hamei, ca o bere mai slabă românească.

Dacă ajungi târziu la hotel și nu mai vrei să ieși, poți comanda mâncare prin Foodmandu.


2. Descoperă la pas vechiul Kathmandu

Kathmandu nu e un loc în care mergi și vezi înșirate la drumul mare toate frumusețile arhitecturale. E o locație pe care trebuie să o descoperi, să te pierzi pe alei în căutarea comorilor.

Old Kathmandu

Găsești temple ascunse printre cotloanele străzilor și a piețelor acaparate de tarabe și vânzători ambulanți. Printre două prăvălii de tablouri și tricouri colorate treci pe o alee întunecată în curtea unei Stupa sau a unui templu hindus.

  • În temple, budiste sau hinduse, trebuie să te descalți și să intri cu capul descoperit.
  • Să nu te așezi într-o poziție în care tălpile tale vor fi îndreptate spre o statuie sau imagine a lui Buddha.
  • Localnicii lasă mereu donații după ce intră într-o mănăstire sau templu și cel mai bine e să le urmezi exemplul.
  • Nu e bine să atingi persoanele pe cap, nici copiii față de care gestul e uneori instinctiv.
  • Accesul în unele temple hinduse cere înlăturarea oricărui obiect din piele (curea, geantă, papuci).

3. Lasă-ți simțurile pătrunse de arome în Asan Tole

Odată ajuns în Asan Tole simțurile tale o iau razna. Te inundă un amalgam de imagini, de arome și culoare, de muzică și de vorbe neînțelese, de claxoane și de precupeți ce te cheamă prin mișcări rapide din braț umplându-ți palmele cu fructe de gustat.

Pietonii circulă pe aici lipiți unul de altul alături de scutere și motorete, de biciclete cu coșuri mari încărcate de mere și portocale verzi, mirodenii, condimente, prafuri colorate și țesături.

Asan Tole – Kathmandu

4. Urmărește localnicii în Durbar Square

Durbar Square e principala atracție a capitalei, cea mai cunoscută destinație din Kathmandu, și categoric ocupă locul întâi în clasamentul destinațiilor turistice. L-am clasat mai jos în articol doar fiindcă ca să ajungi la Durbar Square, din Thamel, treci prin vechiul Kathmandu și pe la Aslan Tole. Dar dacă ar fi să fac un top al destinațiilor piața Durbar e prima listată.

Aflată în patrimoniul Unesco, Durbar Square e locul unde au fost încoronați regii Nepalului și locul în care a locuit cândva familia regală – Durbar însemnând palat.

Din nefericire, cutremurul din 2015 a pus la pământ câteva dintre cele mai importante clădiri din Durbar.

Durbar Square – Kathmandu

Prețul de intrare este de 10$ și alături de bilet primești și o hartă cu scurte informații, foarte utilă. Pentru cei care vor să viziteze Durbar Sq de mai multe ori, în interiorul pieței este un oficiu turistic unde-ți poți face abonament gratuit pe o lună întreagă (în baza celor 10$ plătiți). Trebuie să ai cu tine pașaportul și o fotografie tip pașaport.

Dacă vrei să cunoști mai multe despre artă, cultură și istoria strânsă peste ani între zidurile Durbar Sq un ghid e absolut necesar. Sunt multe edificii și clădiri care spun povești impresionante.

În Durbar Square se află și statuia imensă a lui Kala Bhairab, una dintre întruchipările Shivei. Bhairab e fața înspăimântătoare a zeului care are șase brațe, ghirlandă de cranii la gât și calcă în picioare un muritor de rând.

Kala Bhairab – Durbar Square, Kathmandu

5. Fă cunoștință cu zeița Kumari

Nepal nu doar că are sute de zei, zeițe și divinități slăvite prin imagini, sculpturi și simboluri dar au și o zeiță în viață. O tânără fată, cu vârsta cuprinsă între patru ani și pubertate, care e întruchiparea devi – zeitate feminină la hinduși.

Aleasa Kumari Devi trebuie să îndeplinească 32 de cerințe fizice: de la culoarea ochilor, la forma dinților și timbrul vocii. Domnia lui Kumari încetează când fata are primul ciclu menstrual sau în cazul unei accidentări în care pierde mult sânge. Atunci devine un om ca toți ceilalți, pierzându-și divinitatea. În locul ei e aleasă o nouă Kumari.

Se spune că Kumari își arată fața la una dintre ferestrele palatului dimineața, între orele 9 -11. E interzis să o fotografiezi dar un portret al ei e expus în curtea interioară.


6. Strecoară-te prin traficul din Indra Chowk

Numită după zeitatea antică Indra, pomenită-n Vede (cea mai veche scriere sacră indiană), Indra Chowk e una dintre cele mai aglomerate intersecții din Kathmandu. Îmbulzeală, mulțime, un du-te vin-o constant.

E locul în care se vând pânze, broderii și materiale și unde găsești tarabe cu lassi (un fel de iaurt dulce). Pe laturile intersecției găsești templele Mahadev, Shiva și Akash Bhairab care pot fi vizitate.

Indra Chowk – Kathmandu

7. Urcă la templul maimuțelor

În trecut, valea Kathmanduului a fost un lac (lucru atestat geologic). Potrivit legendei, bodhisattva Manjushri trecând pe aici a văzut un lotus ce strălucea în mijlocul lacului. Cu sabia sa înflăcărată a tăiat o trecătoare ca lacul să se poată scurge și așezarea să devină locuibilă. În locul lacului a înflorit Kathmandu iar floarea de lotus a devenit stupa Swayambhunath.

Cele 365 de trepte care urcă din stradă până la Stupa sunt pline de maimuțe curioase și hoațe. Swayambhunath mai e cunoscut și sub numele de templul maimuțelor, Monkey Temple.

Deși templul este considerat budist, e loc de pelerinaj și pentru hinduși.

Templul maimuțelor

8. Dormi un somn de amiază în Grădina Viselor

Garden of dreams e o oază de liniște în agitatul oraș.

Grădina a fost construită în anul 1920, lăsată în paragină și renovată în 2007 de o echipă austriacă. Peluza de iarbă e în trepte și te poți întinde pe saltele să tragi un pui de somn. Sunt multe specii de flori, poteci pavate, un leagăn înălțat pe bambus și mai mulți pomi cu pomelo atârnând greu de crengi.

Locul e împrejmuit de un gard înalt de beton, are în mijloc un mic iaz, un mic muzeu și un restaurant.


9. Fă cumpărături în Thamel

Cu atâtea buticuri ticsite de curiozități e greu să reziști cumpărăturilor și, mai ales, e păcat să te întorci acasă fără un suvenir.

Lucruri de cumpărat din Nepal

Pe lângă statui ale lui Buddha, șireaguri de rugăciune și alte obiecte tradiționale ale religiei hinduse sau budiste, alte lucruri faine pe care le poți cumpăra: condimentele, ceaiurile, tricourile cu mesaje sau imagini țesute, eșarfe de cașmir, haine tipic asiatice, picturi și steaguri de rugăciune colorate.

Negociatul

Negociază fără jenă. Mulți dintre noi nu suntem obișnuiți cu negociatul și ne simțim straniu când trebuie să facem tratative în privința unui produs. Suntem obișnuiți să plătim cât ni se cere sau dacă nu ne convine prețul să căutăm un alt vânzător. Ei bine, dacă faci așa în Nepal, ori plătești de zece ori valoarea produsului ori pleci mereu fără să cumperi ceva. Negociază detașat, consideră conversația un joc haios și nu te lăsa înduplecat de figurile lor expresive menite să te descurajeze. Setează-ți un preț în minte și plătește cât consideri.


10. Vizitează Pashupatinath și Boudhanath Stupa

Două dintre cele mai importante locații de pelerinaj hindus și budist, Pashupatinath și Boudhanath, sunt situate la aproximativ șase kilometri de Thamel, în nord estul capitalei. Poți ajunge aici cu bicicleta, taxiul sau tuk-tukul.

Pashupatinath e un complex religios hindus dedicat lui Shiva unde, pe lângă diferite ritualuri, hindușii nepalezi își incinerează morții. Pe malul râului Bagmati, care se varsă în Gange, sunt instalate mai multe platforme de incinerare pe care se așează trupurile neînsuflețite înfășurate în giulgiuri portocalii.

Templele importante din Pashupatinah pot fi vizitate doar de hinduși dar turiștii au acces într-o curte din care pot fotografia câteva clădiri interesante și destui sadhu. Sadhu – hinduși cu înfățișare ascetică.

Sadhu

Bodhnath sau Boudha Stupa din Kathmandu e una dintre cele mai mari construcții de acest gen din lume.

  • Stupa e o construcție budistă, loc de meditație care adăpostește relicve ale lui Buddha, ale unui discipol de-al lui sau alte obiecte sfinte. Sunt diverse forme de stupa, destul de asemănătoare între ele, cu mici detalii diferite. Forma unei stupa imită poziția lui Buddha așezat. Baza e tronul pe care stă, treptele sunt picioarele, trupul e reprezentat de construcția albă în formă de dom, capul e pătratul ce privește în toate cele patru puncte cardinale, conul spiralat deasupra pătratului e reprezentația celor 13 pași inițiatici spre iluminare.

Boudhanath e situat pe vechea rută comercială dintre Tibet și India și numeroși refugiați tibetani s-au stabilit în zonă după 1950, când a avut loc invazia chineză în Tibet.


Alte activități în Kathmandu și împrejurimi

Vizită la Patan și Bhaktapur

Patan și Bhaktapur sunt două locații de importanță istorică și religioasă, aflate în apropierea capitalei, care merită să fie vizitate deși organizarea unei călătorii până acolo și înapoi necestită un pic de planificare. Poți alege tururile turistice, taxiul sau transportul local – autobuzele se iau din stația Ratna Park Bus Stand.

Patan, cunoscut mai degrabă ca Lalitpur, are o piață Durbar asemănătoare celei din Kathmandu, cu temple, muzee, monumente și alte construcții datând din secolele XIV – XVIII. În Patan poți ajunge și pe jos într-o drumeție de o oră și jumătate (6 km).

Bhaktapur, situat la 15 km de Thamel, deține cele mai bine conservate arhitecturi religioase nepaleze. Străzile înguste, templele, piețele și locuințele ce mărginesc curțile interioare dau orașului un aer antic, nostalgic. Plin de istorie și artă orașul Bhaktapur e considerat Roma Nepalului.

Bhaktapur

La oricare dintre destinații e bine să închiriezi un ghid sau să ai măcar o broșură cu informații.


Plimbări cu bicicleta

În primul an, în 2016, când am fost în Kathmandu, am închiriat biciclete și ne-am dus fără țintă, hai hui prin valea Kathmanduului.

De cum am ieșit din zona centrală, ne tăiau calea pe stradă vaci, câini și anvelope care săreau de te miri unde. Ne-am dus pe șapte cărări ocolind mormane de gunoaie și afaceri instalate la margine de drum, tarabe cu flori și vulcanizări extinse.

Am urcat un deal, un fel de Transfăgărășan al lor care ne-a epuizat. N-am ajuns până-n vârf că poteca părea nesfârșită și noi abia terminasem, în urmă cu câteva zile, traseul Everest Base Camp. N-aveam poftă de cucerit alei infinite, nici pe jos și nici prin pedalat. Plecând de acolo ne-am rătăcit. Am ajuns pe hotar, apoi în curtea unui localnic care ne-a întâmpinat zâmbitor și și-a chemat copiii afară să ne vadă. Am fost îndrumați spre drumul de sat iar de-acolo pe lângă capre și găini ce piguleau libere prin iarbă am ținut cărarea până la drumul asfaltat.

Kathmandu Valley vedere dintr-un sat
Valea Kathmandu

Bicicletele le-am luat din Thamel și au costat 15$ pe zi. Au fost scumpe, având în vedere că în alte locații din Asia închiriezi un scuter pentru mai puțin. Dar a fost o zi plăcută petrecută departe de aglomerația infernală a Khatmanduului de-atunci.


Cățărări și excursii cu caiacul

Dacă vrei ceva mai extrem ca bicicleala prin traficul de Kathmandu, poți să faci cățărări în Nagarjun (cunoscut și ca Blaju) situat la 3 km distanță de capitală. HimalayanSherpaAdventure organizează sesiuni de cățărări cu transport și echipament inclus.

Astrek Climbing Wall – e cel mai mare perete de cățărări din Nepal. Și ei organizează ieșiri în Nagarjun.

Dacă înălțimile nu te atrag prea mult dar totuși vrei să te aventurezi afară din oraș, te poți înscrie pentru excursii cu caiacul organizate în Sundarijal, la 15 km de capitală. Verifică site-ul Canyoninginnepal pentru oferte.


Yoga și masaj

Dacă toate variantele de mai sus nu-s pe stilul tău, și din contră, în loc de aventuri ai vrea să te relaxezi, în Thamel găsești destule săli amenajate pentru yoga, meditație sau masaj. Totuși nu strică să verifici dacă profesorii de yoga sunt autorizați.

Spa-uri îngrămădite printre buticuri în Thamel

Cazarea în Kathmandu

Cei mai mulți turiști se cazează în Thamel pentru că e cea mai activă zonă a capitalei. Multe străzi sunt pietonale, se găsesc destule terase și magazine iar restaurantele sunt deschise până târziu. Afară de asta, majoritatea atracțiilor și aproape toate agențiile de turism sunt situate în aici.

Noi am stat o noapte în apropierea aeroportului și străzile de pe acolo arătau tare straniu, cu mulți câini maidanezi, agresivi, cu străzi întunecate și case cu zăbrele la ferestre și uși. N-am avut nici un restaurant pe aproape și totul era atât de liniștit și de întunecat încât îți dădea senzația unui oraș părăsit. Când am ajuns în Thamel a fost ca și cum au ieșit oaspeții dosiți pentru petrecerea surpriză și-am fost dintr-o dată înconjurați de o mulțime veselă și gălăgioasă.

Nedumerire în Thamel

Opțiuni de cazare în Kathmandu

Nu trebuie să ai cine știe ce așteptări în privința camerelor de hotel. Cele accesibile, pentru care plătești în jur de 12 -15$/noapte s-ar putea să fie fără fereastră sau cine știe cât de îngrămădite ori neaerisite.

Noi, de obicei, rezervăm doar prima noapte de cazare și apoi vedem la fața locului. Dar dacă ai bine pus la punct programul de vacanță și știi cu exactitate cât stai în Kathmandu, rezervă din timp hotelul și pentru ~ 25$ te poți caza în camere superbe.

Cele mai bine cotate & prețuri accesibile

Locații inedite

Hoteluri de lux situate un pic mai departe Thamel.


Impresii din Kathmandu

Cum spuneam la început, am fost în Kathmandu de două ori. Vizitele s-au petrecut la o distanță de trei ani între ele, timp în care unele lucruri s-au schimbat și altele au rămas la fel. Hotelul la care am stat în 2016 avea lacătul pus, terasa la care am băut și am mâncat era acum parcarea unui hotel de patru stele, unele magazine s-au extins, altele au dispărut dar am recunoscut vreo doi sau trei dintre vânzătorii cu oferte de khukuri (cuțite folosite de soldații gurkha) și marijuana.

Am regăsit același trafic infernal lipsit de tamponări, aceleași claxoane lipsite de înjurături, oameni îngreunați de poveri prin piață, maidanezi dormind ca surzii, aceleași ricșe șubrezite și cabluri de curent înnodate.

Oamenii care leneveau prin Durbar Square păreau și ei aceiași. Elevi de școală, bătrâni, vaci și câini, călugări budiști și sadhu care se lasă pozați pentru un dolar sau doi. Mormanele de cărămizi rămase după cutremur erau mai puține și templele și-au recăpătat, pe cât posibil, splendoarea de altădată.

Multe dintre străzile Thamelului au devenit pietonale, mai curate și mai aerisite. Într-o continuă schimbare, Kathmandu rămâne totodată același, aceiași horă amețitoare, același oraș în care uneori e greu să respiri ori să gândești. Un loc îngrămădit, bizar, plin de energie și excepțional.

Liviu învârtind roți de rugăciune la Stupa de pe deal
Roți de rugăciune la Swayambhunath
Spread the love

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *