Călătorii,  Panama

Panama city – capitala contrastelor

”Oamenii din Panama sunt gălăgioși, vorbesc tare și avântat, dar sunt prietenoși”, ne-a spus un localnic vorbitor de engleză. Șoferul din taxiul pe care-l împărțeam, l-a aprobat râzând. ”Luis, muy bueno!” a zis privind în oglinda retrovizoare.

Cinta Costera – Panama city

De la început capitala ni s-a părut primitoare. Începând cu oamenii din aeroport care ne-au ajutat cu indicații despre transportul în comun și amicul nostru din stație care s-a oferit să ne plătească cursa în caz că nu aveam destui bani pe cardul de călătorie. Majoritatea localnicilor vorbesc engleza stâlcit sau nu o vorbesc deloc, cu toate astea nu se jenează și nici nu refuză comunicarea. Sunt deschiși, senini, încearcă prin gesturi ori prin cuvinte simple în spaniolă să te îndrume. Am încercat și noi o spaniolă chinuită, adaptată din română, și cam de fiecare dată se lăsa cu râs.

Deși am vrut să luăm autobusul, până la urmă am plecat de la aeroport alături de Luis. A fost destul de greu să rezistăm carismei lui, dar a a contat și faptul că busul local trecuse pe lângă noi, lăsându-ne în stație prăfuiți și toropiți de căldură.

Promenadă lângă Pacific – Panama

Panama drift

Luis era o apariție. Pe lângă faptul că vorbea mult și foarte tare, chinuindu-se să acopere muzica dată la maxim, conducea de parcă nu i-ar fi păsat de viață. De parcă ar fi fost protagonist în filmul ”Fast and Fourios – Panama drift”. Și dintre toate lucrurile care funcționau cum trebuie în taxiul șifonat, claxonul a fost cel care s-a evidențiat cel mai tare. Pentru că deși gălăgia era infernală Luis avea plăcerea să o accentueze semnalând prin claxonat toate, dar toaaate, fetele de pe stradă.

Cu o viteză uimitoare, printre bezele, manele panameze și anecdotele răspicate ale lui Luis, am ajuns cu bine la hotel. Cam surzi de o ureche dar bine. ”Luis muy Bueno!”

Vedere din Casco Viejo spre orașul nou

În Panama City am stat trei zile, trei zile împărțite în cele trei ”orașe” ale capitalei: Panama Viejo, Ciudad de Panama și Casco Viejo.

Scurtă istorie a orașului

Panama city a fost fondat în august 1519 de conchistadorul spaniol Pedro Arias Davila și a reprezentat cel mai important port pentru spaniolii care au invadat America Centrală și de Sud. Din Panama city a pornit expediția de cucerire a imperiului incaș și tot de aici au luat drumul Europei corăbiile încărcate cu aurul și argintul strâns de spanioli.

În 1671 orașul Panama, actualul Panama Viejo, a fost cucerit și prădat de-un echipaj de pirați conduși de căpitanul galez Henry Morgan.

Doi ani mai târziu, Panama City a fost reconstruit de spanioli la 8 km distanță de locația inițială. Noul oraș, Casco Viejo, era mult mai ușor de apărat, fiind înconjurat de ocean și de ziduri defensive.

Ferit de atacuri Casco Viejo a prosperat vreme de 230 de ani, până în 1904, când s-au început lucrările la canalul Panama.

Odată cu creșterea oportunităților de muncă a crescut și numărul locuitorilor iar orașul s-a extins masiv spre est – > Ciudad de Panama (orașul nou).

În prezent, în zona metropolitană locuiește aproape jumătate din întreaga populație a țării iar Panama City e cea mai cosmopolită capitală din America Centrală.

Ciudad de Panama

Numele

Înainte de invazia spaniolilor, în Panama trăiau triburi indigene care se ocupau în mare parte cu pescuitul. În limba locală, Panama se traducea ca loc în care peștele e abundent, dar în limba kuna – vorbită în Columbia și Panama – ”bannaba” înseamnă – îndepărtat.

Unii consideră că de fapt Panama nu se referă la abundența de pești din apele ce o înconjoară și nici la un ținut îndepărtat ci la numeroșii fluturi din regiune, Panama însemnând mulți fluturi în una sau mai multe limbi indigene.

Santo Domingo – Casco Viejo

Casco Viejo

M-am îndrăgostit de Casco Viejo la prima vedere. De când am pus piciorul jos din taxiul lui Luis. Străzi înguste, clădiri coloniale, terase în stradă, parcuri umbrite de palmieri și vânzători cu gheață dulce. Ce să-ți dorești mai mult într-o după-masă toridă?

Casco Viejo

Casco Viejo e cea mai populară locație turistică din Panama city. Din 1673 și până în 1904 întregul oraș Panama era cuprins de zidurile din Casco Viejo.

Odată cu începerea construcției canalului Panama numărul de locuitori a crescut iar orașul s-a extins spre est. Fiind abandonat de majoritatea panamezilor care preferau clădirile noi și moderne, Casco Viejo a devenit un fel de ghetoo, zonă săracă și periculoasă a orașului. Majoritatea caselor au fost abandonate, natura și-a intrat în drepturi și abia din 2003, când cartierul a fost introdus în Patrimoniul Unesco, s-a început o acțiune de curățenie și redescoperire a frumuseților arhitecturale. Multe dintre clădiri sale sunt încă în renovare, dar Casco Viejo își recapătă treptat farmecul de altădată.

Contrase pe străzile din Casco Viejo

De vizitat în Casco Viejo:

  • Plaza de la Independencia – locul în care în 1903 Panama își declara independența față de Columbia
  • Iglesia de San Jose – catedrala care adăpostește altarul de aur recuperat de spanioli din Panama Viejo după ce biserica de acolo a fost incendiată de pirații lui Henry Morgan
  • Teatro National – teatrul construit în 1907
  • Plaza de Franciapiața Franței e un monument dedicat celor 22.000 de muncitori care au murit în timpul construcției canalului Panama
  • Paseo las Bovedas – pasajul face parte din zidurile originale de apărare ale orașului, construite de spanioli în sec al XVII – lea și e una dintre cele mai populare zone pentru promenadă.
  • Arco Chato – Arcadă situată în interiorul ruinelor bisericii Santo Domingo – legenda spune că arcul, care a rezistat mai bine de 500 de ani (din nefericire a căzut, inexplicabil, în 2003) a fost un factor hotărâtor pentru construcția canalului de navigare în Panama și nu în Nicaragua. Faptul că arcul, de 15 metri lungime, a rămas stabil timp de atâția ani dovedea că Panama e un ținut rar lovit de cutremure. La Santo Domingo se află și muzeul de artă religioasă.
  • Muzeul Panama Canal – Clădirea care găzduiește în prezent muzeul e fostul sediu al companiei franceze care a inițiat construcția pasajului naval.
Iglesia de San Jose – Panama

Aproape de Casco Viejo e Causeway – faleza care mărginește intrarea dinspre Pacific în canalul Panama. E un loc popular pentru plimbare, jogging și pedalat. Causeway are aproximativ 2 km lungime, o poți străbate pe bicicletă sau poți merge cu Uberul până la capătul ei, pe micuța peninsulă Flamenco.

La începutul Causeway, dinspre oraș, e BioMuseo – muzeul biodiversității care-și are sediul într-o clădire colorată, futuristă, și e cel mai bine cotat muzeu panamez.


Panama Viejo

Google Maps ne-a cam dus aiurea când am vizitat Panama Viejo și-am mers cu vreo trei stații mai mult. Căutând intrarea la situl arheologic am mai mers vreun kilometru pe marginea unei autostrăzi aglomerate. Vedeam ruinele orașului vechi îngrădite dar nicio poartă. Am ajuns la capătul grădinii doar ca să ne spună paznicul că eram departe de intrare. Ne-am întors pe același drum și noroc cu autobusele care circulă des fiindcă într-o jumătate de oră am ajuns la oficiul cu bilete.

  • Intrarea la Panama Viejo costă 10$/persoană și dacă veniți cu autobusul coborâți la stația Coco Bay iar pe google căutați Museo de Panama Viejo – acolo este intrarea oficială.
Panama Viejo – Unesco Heritage Site

Fondat în august 1519 Panama Viejo a fost prima așezare stabilită de spanioli pe malul Pacificului. Era ruta de tranzit spre Europa a aurului și argintului extras din Peru. Cu toate că orașul avea numeroși militari spanioli staționați între granițele sale, un echipaj de pirați conduși de Henry Morgan au cucerit Panama în 1671. Jefuit și incendiat, Panama Viejo a fost în totalitate abandonat.

Construcțiile rămase în picioare au fost mulți ani folosite ca materiale de construcție la noile locuințe din oraș. Abia în 1976 guvernul a interzis prădarea ruinelor iar din 1997, ce a mai rămas din ele, au intrat în Patrimoniul Unesco.

Turnul catedralei din Panama Viejo – sec. al XVI – lea

Alături de ruine este un muzeu modest în exponate dar cu destule informații utile.


Panama – orașul nou

Având destul timp la dispoziție am dat o șansă străzilor de prin orașul nou. Adevărul e că nu-i prea multă viață printre clădirile mari și impunătoare. Mai departe de zona centrală aleile sunt murdare iar magazinele arată de parcă ar fi fost jefuite. Am fost la o piață de fructe, ne-am plimbat printre frizerii instalate pe trotuar și printre câteva blocuri unde Duminica se făcea grătar iar copiii se bălăceau în piscine improvizate.

Cea mai aglomerată zonă din orașul nou a fost la mall-ul Albrook unde e și autogara și cea mai importantă stație de metrou. Aeroportul domestic e și el foarte aproape.

Dacă ai mai mult timp la dispoziție și poftă de plimbare poți vizita în zonă:

  • Parcul Metropolitan
  • Muzeul de Artă Contemporană.
Avenida Balboa – Panama

Mâncarea

În Casco Viejo s-au pus la punct câteva restaurante drăguțe cu interior luxos și mâncare gourmet dar dacă vrei să mănânci autentic, laolaltă cu localnicii, Mercado de Marisco e locul ideal. Piața e super gălăgioasă. Deși terasele sunt unite într-un șir continuu de mese, fiecare local are boxele proprii și muzica diferită dată la maxim.

  • Pescado frito (pește prăjit – de obicei pește Corvina) și ceviche (pește crud marinat cu lămâie și alte mirodenii) sunt două dintre cele mai populare mâncăruri găsite în localurile panameze din capitală. Ca și garnitură – Yucca (manioc sau cassava – din care se obține făina tapioca) e varianta de cartofi de la noi. Plantains prăjit (un fel de banane verzi, mai puțin dulci) e o altă garnitură populară.

Seara, ies cu tonete de mâncare o grămadă de vânzători. Am încercat jumări și chipsuri de plantains care au fost super delicioase. Mango tăiat felii sau fâșii subțiri ca și tăiețeii – e mâncat de panamezi cu sare și tot felul de sosuri.

În Casco Viejo cam la fiecare colț de stradă sau clădire renovată s-a deschis câte un local. La multe dintre ele meniurile sunt afișate afară așa că poți consulta prețuri și ce anume servesc. Unele au rooftop, piscină și petreceri care încep după ora 8 seara. Altele se deschid doar la prânz sau chiar și mai târziu.

Pentru cei care călătoresc budget, alte locații cu mâncare tradițională accesibilă la preț se găsesc în mall-ul Albrook.


Cazarea în Panama City

Casco Viejo e cel mai popular cartier printre turiști. În zona financiară sunt destule hoteluri de lux dar viața de noapte, în afara cazinourilor, e cam fadă.

Casco Viejo e sigur chiar și după lăsatul serii, terasele sunt deschise până târziu iar petrecerile se animă în weekenduri pe rooftopurile clădirilor coloniale.

Magnolia Inn – Casco Viejo

Cazare în Casco Viejo:


Transportul în Panama City

E super ușor și convenabil să folosești transportul în comun. Pentru asta trebuie să ai un card MetroBus Pass pe care-l poți cumpăra de la tonete sau din majoritatea stațiilor de metrou. Tot acolo îl poți încărca cu bani. O călătorie costă 25 de cenți cu autobusul și 35 de cenți cu metroul.

  • ca să ajungi în oraș de la aeroportul internațional Tocumen poți lua autobusul numărul 480 care face o oră până la Albrook. Stația e la aproximativ 10 minute de terminal, iar autobuzul circulă din jumătate în jumătate de oră începând cu ora 6 dimineața.

Uberul e o altă variantă de transport, mai sigură față de taxiurile clasice în care șoferii au tendința de a umfla prețurile pentru turiști. Cursele prin oraș cu Uber costă 2 – 3 dolari iar drumul de la aeroport ajunge la aprox. 15$.

Autogra Albrook – Panama City

Siguranța în Panama city

Panama city ni s-a părut un oraș sigur. Am umblat cu metroul, mijloace de transport în comun și ne-am aventurat și în zone departe de atracțiile turistice, însă doar pe timp de zi. Noaptea am rămas în Casco Viejo și în zona Pieței Marisco unde erau mereu o grămadă de oameni.

Seara faleza se umple de tineri, familii cu copii și de precupeți care vând mâncare, suveniruri, gheață dulce și fructe. Lângă fiecare tarabă improvizată sunt casetofoane, boxe, telefoane din care se aude muzică de tot felul. Cinta Costera arată ca un festival dezorganizat, haios și colorat.

Casco Viejo e mai liniștit după lăsatul serii. Se aude muzică de la câte un local, dar străzile sunt cuminți. Oamenii se plimbă sau întârzie la câte o poveste pe bancă în parc. Prin zonele turistice sunt agenți de poliție și asta îți dă un oarecare confort.

Panama ni s-a părut o țară mult mai prietenoasă și mai sigură decât vecina ei Costa Rica. Nu ne-am simțit în pericol și nici n-am avut sentimentul că se profită de noi doar pentru că suntem turiști. Am fost bine primiți, tratați cu căldură iar localnicii s-au dovedit a fi așa cum ni s-a spus, gălăgioși dar prietenoși.

Tihnă în Casco Viejo

Dacă tot ești în Panama city fă neapărat o vizită canalului Panama, o construcție grandioasă, unică în lume. Despre Panama Canal am scris aici.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *