Ghețarul Perito Moreno, cea mai impresionantă destinație din Patagonia
După zilele caniculare din vara acestui an și după toate știrile alarmante că ghețarii se topesc și calota glaciară se dezintegrează, e totuși o veste bună că cel mai cunoscut ghețar din Patagonia se opune acestui trend. Perito Moreno este unul dintre puținii ghețari din lume care acumulează masă în același raport în care o pierde, uneori chiar mărindu-și volumul.
Motivul exact pentru care se întâmplă acest fenomen este oarecum un mister, dar glaciologii consideră că de vină pot fi ninsorile și ploile abundente din Patagonia combinate cu vânturile puternice și reci care întăresc ghețarul.
Oricum, 90% dintre ghețarii din Antarctica și Patagonia se topesc rapid. Deci realitatea înclină mai mult spre polul sumbru decât spre cel pozitiv. Mai grav e că se întâmplă același lucru și în Arctica, în Anzi, Alpi, Himalaya și alte părți ale lumii iar faptul că Perito Moreno se comportă altfel ne bucură într-un procent destul de mic.
Despre Perito Moreno
Cercetătorii estimează că Perito Moreno are aproximativ 18.000 de ani. Ocupă o suprafață de 250 de km pătrați iar înălțimea medie la suprafața apei (lacul Argentino) depășește 70 de metri. Face parte din Patagonia Ice Field, care este cel mai mare câmp de gheață din emisfera sudică, după Antarctica, și e unul dintre cele mai accesibile ghețare de asemenea dimensiune din lume.
A fost numit după exploratorul argentinian Francisco Moreno care a făcut cercetări în zonă și a avut un rol important în dezbaterile privind granițele Argentinei cu Chile. Numelui Moreno i s-a adăugat Perito care înseamnă specialist, expert.
Ghețarul e situat în provincia Santa Cruz, nu în localitatea Perito Moreno, distanța dintre ghețar și orașul cu același nume fiind de aproximativ 600 de km.
Accesul
Perito Moreno e unul dintre cele mai vizitate și impresionante destinații din Argentina, împotriva poziției sale îndepărtate. Situat la peste 2.100 de km (în linie dreaptă) de Buenos Aires, în Los Glaciares National Park, ghețarul se află la aproximativ 78 de km de orașul El Calafate, care e cel mai apropiat punct de acces.
Ruta cea mai directă spre El Calafte este zborul, deși biletele de avion pot fi destul de costisitoare. Autobusul sau mașina sunt alte variante, mai ieftine, dar care se dovedesc costisitoare în privința timpului petrecut pe drum. Autogara se află în mijlocul orașului în timp ce aeroportul din El Calafate e situat la 20 de km distanță iar transportul e asigurat doar de taxiuri (15$ cursa) și shuttle-uri.
În general, cine vine în Patagonia încearcă să combine mai multe activități din Chile și Argentina. Drumeție la Fitz Roy și ghețarul Perito Moreno sunt atracțiile principale din Patagonia argentiniană, iar parcul național Tores del Paine e o destinație de top din Chile. Pe lângă asta poți adăuga explorarea ghețarilor și excursii în larg ca să vezi pinguinii. Da, avionul e scump dar ai destule de făcut aici, în Patagonia, ca să merite timpul, banii și distanța.
El Calafate – Perito Moreno
Din El Calafate pornesc majoritatea drumețiilor prin Patagonia așa că orașul e destul de animat în timpul sezonului de vară și destul de ofertant. Numele de El Calafate vine de la niște fructe de pădure specifice zonei. Se pune că dacă mănânci din ele te vei întoarce cu siguranță în Patagonia, așa că înainte să porniți spre ghețar sau în drumeție nu uitați să gustați specialitatea casei.
Mai multe companii de transport fac traseul El Calafate – Perito Moreno iar programul și prețul biletelor sunt asemănătoare. Unii vă pot sugera tur cu ghid dar la fel de bine puteți călători independent. Te poți interesa de bilete direct din autogară.
- Autobuzele pleacă de dimineață, de la ora 8, iar ultimul bus de întoarcere pentru ruta matinală e la ora 16.
- Pentru excursia de la amiază, autobuzele pornesc din El Calafate la ora 13 și ultima cursă părăsește Perito Moreno la ora 19.
Drumul durează 2 ore și dacă vrei să te bucuri de o priveliște mai faină, așază-te la dus pe scaunele din partea stângă. Apropiindu-te de ghețar se vede, de pe șosea, și cealaltă față a lui, care blochează Bazo Rico, unul din brațele lacului Argentino.
Prețul
Autobusul din El Calafate până la Perito Moreno costă aproximativ 20$. Înainte de intrarea în parcul național fiecare autobus oprește, iar casierul încasează taxa de acces la glaciar, aprox 20$/persoană. Deci plătești aprox. 40$ în total/de persoană pentru drum și intrarea la ghețar.
După ce intră în Parcul Național, autobusul are o singură stație. Acolo găsești un centru de informare turistică, un restaurant mare și gherete de unde poți cumpăra bilete pentru turul cu barca sau icetrekking. În plin sezon e mai bine să rezervi aceste excursii din timp online sau cel puțin cu o zi înainte din El Calafate.
Majoritatea turiștilor plătesc transportul și intrarea în parcul național, bucurându-se de Perito Moreno de la distanță. Platforma special amenajată are aprox. 4km. De aici poți observa cel mai bine măreția ghețarului, dar bineînțeles excursia cu barca sau plimbarea pe crestele lui oferă o cu totul altă perspectivă.
Îmbracă-te gros, nu uita ochelarii de soare și ia-ți cu tine ceva de mâncare. Unii își aduc un picnic, o sticlă de vin, snacksuri, depinde de tine. Poți să-ți cumperi ceva și de la restaurantul aflat în parcul național dar prețurile sunt mai mari și oferta limitată.
Cum te apropii de ghețar ai impresia că respiră. Suflă spre tine aer răcoros. Strălucește orbitor și se mișcă alene. Înaintează cam 2 metri pe zi. O mișcare prea lentă ca să o observi dar care se petrece fix sub ochii tăi. Cel mai probabil, dacă ai răbdare, vei auzi ghețarul rupându-se. Zi de zi se rup bucăți mai mici sau mai mari din ghețar iar spectacolul și sunetul pe care-l produce ruptura e impresionant. E ca și scrâșnetul zăpezii sub tălpi dar mai răsunător și cu un plus de dramatism. Rupturile se petrec, în general, mai la amiază după ce soarele a încălzit un pic suprafața ghețarului.