Călătorii,  Vietnam

Cu scuterul în Vietnam, ruta Hue – Hoi An

Scuterul e cu siguranță cel mai popular mijloc de deplasare din Vietnam. Din toată Asia de sud est de fapt. Sunt faimoase pozele cu vietnamezi cărând niște cantități absurde de produse pe scutere, cuști cu animale sau chiar mobilier. Pe cât sunt de uimitoare aceste poze și faptul că scuterele, cât un munte, un morman de chestii legate cu frânghie, sunt conduse în echilibru pe străzile aglomerate, pe atât de uimitoare e și determinarea șoferilor.

În Vietnam scuterul ține loc cam de orice când e vorba de transport. Oamenii își duc copii la școală pe scuter, merg la piață, fac naveta, își mută lucrurile dintr-o parte în alta, fac servicii de taxi, de livrări, și bine-nțeles oferă experiențe de neuitat turiștilor.

Poți să închiriezi un scuter și să te aventurezi în nebunia traficului vietnamez sau poți să stai, mai relaxat, în spatele unui șofer și să te amuzi de haosul de pe drum. Orice ai alege e garantat că vei trăi o experiență de neuitat. Poate una cam nebunească, amețitoare și inconfortabilă, dar autentică cu siguranță. Ba chiar aș merge mai departe de atât spunând că, să mergi cu scuterul în Vietnam e ceva must do.

Cu scuterul prin Vietnam

Hue – Hoi An cu scuterul

Ruta Hue – Hoi An e una dintre cele mai populare, cele mai ușoare și mai practice trasee pe care le poți face în Vietnam. Din cauza popularității, detaliile sunt bine puse la punct și vei găsi ușor companii care să-ți închirieze scuterul ca să-l conduci tu sau să îl iei cu tot cu șofer.

Închiriatul scuterului

În Hue ne-am dus pe jos de la gară până la strada D Pham Ngu Lao, care e plină de hoteluri și restaurante. De la primele clădiri ne-am întâlnit cu tot felul de afișe cu scutere de închiriat și excursii în împrejurimi sau Hoi An. Am închiriat scutere și pentru a vedea orașul Hue și mormintele imperiale aflate în afara orașului, dar despre asta am să scriu în alt articol. Oricum, închiriatul unui scuter pentru o zi în Hue și împrejurimi e un test bun ca să vă verificați abilitățile de condus și să vă obișnuiți pentru un drum mai lung.

Prețurile scuterelor sunt cam la fel la majoritatea locațiilor, aprox 25$-30$, dar nu strică să întrebi în vreo două, trei părți înainte să te hotărăști.

Toate companiile îți transportă bagajele mari, tu vei călători doar cu un rucsac mic în care să-ți pui câteva lucruri necesare. Primești cască, un număr de contact în caz de accident, o hartă și câteva cuvinte încurajatoare care să te îmbie la drum.

Scuterele sunt automate. Nu trebuie să schimbi vitezele sau să ai grija ambreiajului. Doar frână și accelerație, pe care o controlezi din încheietura mâinii ușor. Lin, continuu și constant :). Scuterele nu pornesc ca din trombă dar de le mânuiești agresiv s-ar putea să te surprindă. Dacă știi să mergi pe bicicletă ar trebui să-ți fie mai ușor să conduci un scuter.

Brum – brum

Traseul

Hue – Hoi An, sau invers, e o rută foarte cunoscută în Vietnam. Așa că pe traseu, mai ales la punctele turistice, o să te intersectezi cu destui turiști. E bine-nțeles o rută frecventată de localnici, deci traseul poate fi uneori aglomerat. Dar asta nu-l face mai puțin atrăgător, din contră. Pe la intersecții simți cum inima pompează sânge mai alert și ochii tăi se mișcă agitați în toate direcțiile. Secretul e să nu stai prea mult pe gânduri și să nu te uiți în jos. Privirea înainte, mâna pregătită pe frână, și accelerezi în același ritm cu cei din fața ta. Nu te uiți stânga dreapta, nu depășești, stai frumos în coloană și îi lași pe cei mai experimentați să treacă pe lângă tine, să gonească, să-și facă loc sau indiferent ce altceva. Ochii înainte și brum – brum pe accelerație.

Drumul Hue – Hoi An dacă îl faci fără oprire îți ia cam trei ore. Cu opriri, o zi întreagă. Și ai unde să te oprești. Sunt destule locuri faine pe drum. Noi am ajuns în Hoi An după lăsatul serii deși n-am stat peste tot cât am fi vrut. Deci unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le am de dat e să pornești din Hue dis de dimineață. Și dacă îți place scăldatul împachetează neapărat un costum de baie și eventual un prosop.

Atracții

Elephant springs

Prima oprire de cum ieși din Hue poate să fie la izvoarele Elephant Springs. Ape dulci și clare, răcoroase care-ți mângâie trupul prin alunecarea lor. Elephant Springs e popular printre localnicii care vin aici pentru puțină adrenalină strânsă din sărituri, din alunecarea rapidă pe bolovani. Câteva platforme de lemn au acoperiș pentru umbră, covoare țesute, perine, ca să stai mai confortabil. Verifică programul pe g.maps fiindcă izvoarele au intrat într-un program de amenajare și s-ar putea să fie încă închise pentru construcție. Sper doar că nu se face aici un mare spa, și că vor rămâne naturale, deschise pentru oricine.

Plaja

Sunt mai multe plaje de-a lungul traseului pe care le poți vizita. Depinde de tine când ai poftă să intri în mare, să faci o pauză de la condus și să asculți valurile spărgându-se la mal. Noi am oprit pe plaja Lang Co, ne-am strecurat prin spatele unui resort care părea închis, abandonat, și am ajuns de pe treptele lui la plaja cu nisip fin.

Panorama

Ca să ajungi să te bucuri de panoramă trebuie să tragi un pic la deal. Ok, un pic mai mult, dar e fain. Drumul șerpuiește prin pădure, pe la marginea stâncii și tot urcând deja te poți bucura de o priveliște superbă. Porțiunea de traseu a fost filmată și de cei de la Top Gear.

În secolul al XV-lea acest defileu reprezenta granița dintre Vietnam și Regatul Champa. În vârful muntelui, 1172 m, se găsește un fost fort francez, cam ruinat, care a fost folosit ca și buncăr în războiul american.

Pe porțiunea asta de traseu am făcut noi pană. În mijloc la nicăieri, unde nici semnal la telefon nu exista. Ne-am continuat drumul așa, cătinel și cu grijă, și noroc că în deal am dat de cineva pregătit să ne ajute. Printre buticurile improvizate care vindeau apă, înghețată și snacksuri, am găsit câțiva băieți care aveau sculele necesare pentru a repara o pană. Ne-au cam taxat dar n-am avut ce face, nu eram nici măcar la jumătatea drumului.

După ce cobori din vârf poți opri la Nam O Beach, unde au acostat prima oară trupele americane în 1965, dar plajele de la sud de Danang sunt mai atractive.

Danang

Dacă ții ruta de coastă traseul te aduce în Danang. Noi am trecut direct prin inima orașului unde strada principală arăta ca un râu învolburat ce-aproape ieșea din albie. O stradă aglomerată și agitată pe care am condus de parcă am fi făcut un rafting extrem, pe uscat.

În Danang poți vedea Dragon Bridge, un pod urban care pe timp de zi e destul de fad. În serile de weekend e luminat în culori care-i dau o trăsătură mai aparte.

Plaja My Khe, care e aproape parte din oraș fiind în imediata apropiere de Danang, e printre cele mai populare plaje de pe traseul Hue – Hoi An.

Dragon Bridge, Danang

Muntele de marmură

Muntele de marmură are cinci aflorimente care vietnamezii spun că reprezintă câte un element al naturii: pământ, apă, lemn, foc și metal. Singura deschidere geologică pe care o poți vizita e apa – Thuy Son. Aici găsești tot felul de peșteri care au fost sanctuare hinduse iar mai apoi budiste și tuneluri în care există sculpturi ale lui Buddha și ale poporului Cham (care a domnit în Vietnamul de sud între secolele VII – XV). Explorând Thuy Son poți vedea porți și mai multe padoga (turnuri pe mai multe nivele, sculptate, decorate, cu funcție religioasă) peșteri prin ale căror tavan se poate observa cerul, peșteri care au fost folosite ca și spital de campanie în timpul războiului și platforme care oferă panoramă asupra plajelor de jos. Ai ce să faci aici câteva ore bune dar din păcate parcul se închide la ora 5 pm. Noi am ajuns destul de târziu și mai mult am alergat pe cărările muntelui decât le-am vizitat. Dacă e o prioritate pentru tine, drămuiește-ți opririle de pe traseu ca să ajungi aici din timp.

Plajă iar

Toată fâșia de coastă care se întinde între Danang și Hoi An e amenajată ca plajă. Unele sunt acaparate de resorturi, altele au rămas mai sălbatice, pustii. Depinde ce activități vrei să faci, dacă vrei liniște și plimbare Non Nuoc poate fi alegerea potrivită, dacă vrei zgomot și agitație oprește-te la An Bang în apropiere de Hoi An.

Plajă în Vietnam

Hoi An

Cel mai probabil vei ajunge în Hoi An după lăsatul serii. Din locul în care predai scuterele îți poți ridica bagajele, rucsacul mare sau trolerul (deși trolerul e un bagaj incomod de luat în Vietnam dacă hoinărești pe cont propriu).

Dacă nu ai cazare, nu te stresa, sunt destule locații cu camere și vei găsi fără problemă un loc în care să dormi peste noapte.

Poți citi ce să vizitezi în Hoi An, aici.


Bine de știut: Dacă nu ai roaming îți poți lua o cartelă SIM în Vietnam. E chiar recomandat să faci acest lucru având în vedere că plătești aproximativ 6-15$ pe cartelă cu data iar roamingul s-ar putea să coste mai mult. O poți lua direct din aeroport sau de la shopurile de prin oraș. Trebuie să ai pașaportul cu tine iar telefonul să-ți fie deblocat. Cea mai răspândită rețea de telefonie din Vietnam e Viettel.

Una peste alta, deși a fost stresant prin trafic, drumul a fost o aventură, cu tot cu pana la roată căpătată în mijlocul pustiului. Peisajul a fost încântător, vremea perfectă și ziua plină de haz. Când am ajuns la destinație am avut un sentiment de satisfacție foarte fain.


Extra: Golden Bridge

Deschis în 2018, Golden bridge e un pod pietonal aflat pe dealurile Ba Na, în apropiere de Danang. Ca să ajungi la Ba Na din Danang îți trebuie o oră. Iar pentru a urca pe pod trebuie să iei funicularul. Aici este și un parc de distracții ”Sun World” și un sat franțuzesc. În French Village au chiar și o replică a catedralei Notre Dame din Paris și sunt deschise nenumărate restaurante care prepară mâncăruri cu specific francezo-vietnamez . Sunt mai multe rute de telecabină și e un loc unde ai putea să-ți petreci întreaga zi. Poți vizita grădinile tematice, câteva padoga și poți face drumeții în zonă. Golden Bridge e unul dintre cele mai aglomerate puncte turistice din Vietnam și cel mai bine e să-l vizitezi la prima oră dimineața, adică la 7 am, când se deschide. Poți eventual să închiriezi scuterul pentru două zile și să oprești peste noapte aici.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *