Călătorii,  Caraibe

15 lucruri de făcut în Havana, Cuba

Cuba e un mix de paradis tropical, un hub al extremelor, tărâm conflictual, o insulă fertilă dar totuși săracă și-un loc de-o frumusețe nostalgică. E cea mai populată insulă din Caraibe, după Haiti, cu 11 milioane de locuitori. Deși face parte din Caraibe, din punct de vedere cultural Cuba se identifică cu America Latină.

Havana e inima Cubei, un oraș vibrat care captivează prin atmosfera călduroasă, istoria bogată și localnicii primitori. Arhitectura colonială și mașinile de epocă îți dau impresia c-ai pășit într-o capsulă a timpului. Aerul e parfumat de sare și trabucuri proaspăt rulate iar ritmurile salsa răzbat la fiecare colț de stradă. Multe locuri din Havana par desprinse parcă dintre filele îngălbenite ale unei cărți cu legende și eroi, cu lupte și cântece, cu tumult de vise nemărginite.


Scurtă Istorie

Cuba poartă cicatricile a 500 de ani de ocupație străină, dar chiar și după atâta timp oamenii mai speră și luptă să obțină ceea ce au vrut dintotdeauna – libertate deplină. Fiind cea mai mare insulă din Caraibe și cu o poziționare strategică favorabilă, Cuba a fost râvnită de marile imperii ale trecutului. Ca mare parte din America Latină, Cuba fost cucerită, în cele din urmă, de Spania. Au urmat peste 400 de ani de ocupație spaniolă. După ce și-a câștigat independența, în 1898, Cuba a intrat imediat sub influența SUA. Apoi a depins de Uniunea Sovietică iar după căderea blocului sovietic a depins de ajutorul Venezuelei. În mai puțin de un secol, în 80 de ani mai exact, Cuba a cunoscut 4 mari revoluții. Insula e cunoscută pentru peisaj, trabucuri, rom și pentru arhitectura colonială, dar și pentru revolta din 1959 condusă de Fidel Castro, care l-a avut alături de cel mai cunoscut și fanatic revoluționar: Ernesto ”Che” Guevara.

Eroii acestei revoluții sunt încă prezenți pe străzile din Havana, deși nu sunt singurii eroi cunoscuți de Cuba, primiți cu speranță de popor și transformați ulterior în dictatori înfometați de putere, bani și control.


Atracții turistice în Havana

Cuba a fost o destinație turistică populară încă din anii 1920. Fiind la mai puțin de 90 de mile în largul SUA, americanii au fost atrași de pădurile luxuriante, vremea tropicală, oceanul turcoaz și cerul însorit al Cubei. Dar și de prețurile joase și de abundența băuturilor alcoolice, legale aici în timpul prohibiției americane 1919 – 1933.

Majoritatea hotelurilor ce mărginesc coasta Cubei, recondiționate și restaurate, au fost construite de mafia americană prin anii 40. Fiecare loc are o istorie a lui, fie că e vorba de Capitoliu, construit de Gerardo Machado, de Plaza de la Revolucion, hotelul la care a stat Hemingway, de ascensiunea familiei Bacardi, sau de fabricile tradiționale de ”cigar”. Așa că unul dintre lucrurile cele mai plăcute de făcut în Havana e să te plimbi pe străzile sale învăluite de o culoare sepia blândă și să-i descoperi povestea.


1. Plimbare prin La Habana Vieja

Cu farmecul său rustic, cu istoria sa bogată și vibrantă, Havana Veche are o pulsație cum rar ai să găsești în altă parte. E un loc trepidant, care miroase a rom și trabucuri, a clădiri vechi și a toropeală.

Localnicii sunt calzi și zâmbitori iar străzile pietruite te îndeamnă la plimbări lungi. Catedrala emblematică de San Cristóbal este o mărturie a istoriei religioase a Cubei, în timp ce Plaza Vieja e înconjurată de fațade colorate și cafenele primitoare. Plaza de Armas e cea mai veche piață din Havana și a fost proiectată inițial ca teren de paradă. Plaza de San Francisco e o piață deschisă, cu vedere la port, iar Parque Central, umbrit de palmieri înalți, se află la intrarea în Havana veche.

Mare parte din Habana Vieja seamănă unui muzeu în aer liber, cu străzi pe care se mai aud pașii istoriei, cu arhitectură care poartă amprenta vremurilor glorioase dar și a timpului neiertător.

În 1982, Havana Veche a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită ”arhitecturii sale unice în stil baroc și neoclasic, a fortificațiilor și a importanței sale istorice ca oprire pe traseul către Lumea Nouă”.


2. Apusul pe Malecon

Malecon este principala faleză din Havana, locul în care marea întâlnește orașul. Se întinde pe 8 km de-a lungul coastei, și în ciuda tuturor mașinilor care trec, este un loc destul de liniștit și, fără îndoială, reprezintă una dintre cele mai frumoase părți ale Havanei.

Seara, Maleconul are această abilitate minunată de a se transforma într-o terasă pe care localnicii împart cerveze (cerveza – bere), un loc în care poți învăța câteva mișcări de salsa, o scenă pentru artiștii locali, sau un colțișor romantic de unde poți privi cum soarele se scufundă la orizont.


3. Plimbă-te cu o mașină veche

Străzile Havanei se aseamănă unui muzeu al mașinilor de epocă. Majoritatea acestor bijuterii intens colorate au fost fabricate în anii 1950 și importate din SUA înaintea embargoului impus de americani.

Alături de trabucuri și de cocktail-uri faimoase, aceste mașini clasice, frumos restaurate, sunt un simbol al Havanei. Majoritatea acestor mașini sunt taxiuri pe care le poți închiria cu ora, iar plimbarea îți dă senzația că faci parte dintr-un film vechi Hollywoodian.


4. Dansează pe ritmuri cubaneze

Muzica curge năvalnic prin venele Havanei, ceea ce face ca viața de noapte să fie vibrantă. Sunt multe locații în care poți să petreci, de la bodegi îngrămădite la discoteci moderne, spațioase. Două dintre localurile cu tradiție din Havana sunt Tropicana Club, unde rulează faimosul cabaret Tropicana Show, și Casa de la Musica unde au loc spectacole de muzică live. Casa de la Musica are două locații, una în Centro și una în Miramar. La amândouă cântă trupe cubaneze de renume, dar au și seri în care muzica vedetă e reggaeton, pop, latino sau chiar electronică.

Dacă n-ai chef de ținută specială ori de club, în Havana nu ești niciodată departe de cineva care cântă la chitară sau scutură o maraca. Muzică găsești în toate piețele principale și pe multe dintre străzi, precum și localnici dispuși să-ți arete câțiva pași simpli de dans.


5. Admiră El Capitolio și ascultă zumzetul bulevardului principal

Capitolio National de la Habana, construit în 1929, e una dintre cele mai faimoase clădiri din Havana. Deși se aseamănă izbitor de mult cu capitoliu din Washington DC, nu este o replică exactă a edificiului situat în capitala americană. El Capitolio este cu un metru mai înalt, cu un metru mai lat și mai lung și e mai bogat în detalii ornamentale.

În interior se află Statuia Republicii, figura unei tinere în picioare, îmbrăcată în tunică, cu coif, scut și lance. Statuia cântărește 30 de tone, are 14,6 metri înălțime și se sprijină pe un piedestal de marmură de 2,5 metri și e una dintre principalele atracții ale capitoliului.

Până la Revoluția Cubaneză din 1959, El Capitolio a găzduit guvernul iar în prezent e sediul Academiei Cubane de Științe.


6. Vizitează teatrul și muzeul de artă

O altă clădire impresionantă din Havana, pe care n-ai cum să o ratezi, e Gran Teatro de la Habana, casa trupei naționale de balet.

Gran Teatro de la Habana – a fost proiectat de arhitectul belgian Paul Belau și ridicat în 1914, pe locul fostului Teatru Tacón. Construcția a fost plătită de imigranții galicieni din Havana pentru a servi drept centru social comunitar. Situat în Paseo del Prado, teatrul include, pe lângă mai multe scene, o sală de concerte, săli de conferințe, o sală de proiecție video, precum și o galerie de artă, un centru coral și mai multe săli de repetiții pentru companii de dans. Aici are loc, la fiecare doi ani, Festivalul Internațional de Balet de la Havana.

Museo Nacional de Bellas Artes de la Habana – găzduiește o colecție impresionantă de artă care acoperă diverse epoci. Există două clădiri care aparțin muzeului, una dedicată artei cubaneze în Palacio de Bellas Artes și una dedicată artei universale, în Palacio del Centro Asturiano.

Museo de la Ciudad – situat în Palacio de los Capitanes Generales, fosta reședință oficială a guvernatorilor Imperiului Spaniol din Havana, ce a funcționat ca primărie în perioada post-colonială, găzduiește expoziții de artă și artefacte istorice, iar multe dintre camere sunt păstrate cu decorul lor colonial original.


7. Descoperă Havana lui Hemingway

Nicio vizită în Havana nu este completă fără a-i aduce un omagiu legendarului autor Ernest Hemingway.

Hemingway a venit pentru prima dată în Cuba la pescuit dar s-a îndrăgostit de țara în care a ales să locuiască mulți ani. Cuba a fost inspirația pentru nuvela Bătrânul și Marea care i-a adus premiul Nobel pentru literatură în 1954, premiu pe care l-a dedicat cubanezilor și ospitalității lor.

Ridică un pahar de mojito în cinstea lui Hemingway la La Bodeguita del Medio, unde era un vizitator frecvent, și apoi unul cu daiquiri la El Floridita, barul său preferat.

Finca Vigia – e conacul la care a locuit Hemingway, transformat în muzeu. Aici a scris ”Bătrânul și marea” și mare parte din romanul ”Pentru cine bat clopotele”. Înainte de a locui la finca, Hemingway a ocupat o cameră la etajul cinci al hotelului Ambos Mundos, din Old Havana. La fel ca și Finca Vigia, camera de hotel în care a locuit Ernest se poate vizita.


8. Află mai multe despre cea mai mare revoluție a Cubei

Revoluția din 1959 a fost o mișcare istorică, politică și socială, care a culminat cu răsturnarea regimului autoritar condus de Fulgencio Batista și ascensiunea la putere a lui Fidel Castro și a forțelor sale revoluționare. Carisma și angajamentul lui Fidel Castro față de justiția socială a rezonat în mulți cubanezi.

Revoluția a avut un impact profund și de durată asupra Cubei și a lumii. A remodelat societatea cubaneză, îmbunătățind accesul la educație și asistență medicală, dar a dus la represiune politică și limitări ale libertăților personale.

Fidel Castro a rămas la putere din 1959 (mai întâi ca prim ministru apoi ca și președinte) până când a demisionat în 2008, predând conducerea fratelui său Raúl Castro.

Plaza de la Revolucion este locul în care Fidel a ținut multe dintre mitingurile sale politice în timpul și după revoluția din 1959. Se spune că piața poate găzdui până la un milion de oameni. E într-adevăr imensă, flancată de chipurile stilizate ale lui Che Guevara și Camilo Cienfuegos, doi dintre pioni cei mai importanți ai revoluției.

Museo de la Revolucion găzduit în fostul palat prezidențial oferă mai multe informații despre istoria revoluționară deși este în mare parte părtinitor și mulți turiști consideră că muzeul e îndreptat spre glorificarea lui Fidel și propagandă. Oricum, ai ocazia să vezi documente și alte exponate istorice legate de această revoluție care a trimis unde de șoc în lumea întreagă.


9. Gustă bucătăria tradițională

Bucătăria cubaneză este un amestec încântător de arome influențate de tradițiile spaniole, africane și caraibiene. Experimentează adevărata bucătărie tradițională luând masa în paladares, restaurante private care oferă o notă personală și mâncăruri autentice.

Nu rata emblematicul sandviș cubanez (șuncă afumată, carne de porc friptă, brânză, muștar și castravete murat), puiul cu orez, suculenta friptură de porc așezată pe felii de ananas sau ropa vieja – mâncarea națională care constă în friptură de vită mărunțită, fasole neagră, orez, plantain și yuca.


10. Vizitează un cigar shop autentic sau fabrica de trabucuri Partagas

  • Cigars – trabucuri; Cigarillos – țigări de foi; Cigarettes – țigări

Chiar dacă nu ești fumător, poate vrei să vezi cum se fabrică trabucurile sau să cumperi un cadou unic pentru cei de acasă.

Pe străzile din Havana (chiar și în fața fabricii Partagas sau a magazinului lor de prezentare) vei vedea mulți precupeți care vor încerca să-ți vândă trabucuri false pentru un dolar bucata, sau trabucuri fără brand. De obicei, pentru un asemenea preț primești o calitate îndoielnică. Fii atent și la trabucurile originale vândute de ”așa-zișii” lucrători din fabrică.

Dacă vrei să cumperi cigars sau cigarillos, intră pentru cumpărături într-o Casa del Tabaco sau La Casa del Habanos. Găsești astfel de buticuri în mai multe locuri din Havana, chiar și în lobby-urile unor hoteluri. Aici se vând doar trabucuri, eventual și niște rom, nicidecum suveniruri, artă și alte produse turistice. Fiind un produs naționalizat, toate trabucurile autentice sunt vândute numai prin magazinele guvernului și toate au același preț pe tot teritoriul Cubei (prețurile variază când cumperi la bucată). Dacă te tentează să cumperi mai multe cigars ține cont de faptul că ele trebuie păstrate la anumite temperaturi, ~ 21 de grade Celsius iar procentul de umiditate trebuie să fie de aproximativ 70%. Poți cumpăra umidificatoare speciale sau să folosești metode mai neortodoxe păstrând trabucurile într-o caserolă ermetică în care pui un burete umed.

Deși nu sunt fumătoare, pe mine m-a fascinat povestea și istoria trabucurilor din Cuba, modul cum sunt rulate, tipurile de foi folosite, cum se păstrează și ce arome distincte au. Mai jos am scris câteva cuvinte despre cele mai cunoscute branduri de cigars din Cuba. Dacă lectura ți se pare prea lungă, poți sări peste acest paragraf.

Cohiba

  • Renumitele cigar ale lui Fidel Castro. Fumate doar de guvernul Castro și oferite uneori ca și daruri diplomatice, Cohiba și-a câștigat faima datorită statutului de trabucuri și țigarete rezervate elitei.
  • Originea trabucurilor datează de pe la mijlocul anilor 60 când Fidel a încercat pentru prima oară un trabuc de-al bodyguardului său, un trabuc fără brand, rulat manual de un artizan local.
  • Tabacul folosit pentru Cohiba, e cunoscut ca fiind unul dintre cele mai fine. Locația plantațiilor era ținută secretă, iar procesul de fabricație e unul special cu fermentarea frunzelor de trei ori în butoaie de lemn. Pe lângă trabucuri, Cohiba produce țigări de foi și țigarete.

Partagas

  • E unul dintre cele mai vechi branduri de trabucuri din Cuba, care mai există și astăzi.
  • A fost fondat în 1845 de catalanul Don Jaime Partagas, care era deținătorul unora dintre cele mai bune plantații de tabac din zona Vuelta Abajo, o zonă cunoscută pentru solul fertil și propice tabacului.
  • Don Jaime e primul dintre patronii de fabrică care a angajat lectori pentru muncitorii săi, oameni veniți să le citească și să-i anime pe angajați în timp ce rulau tabacul. A fost ucis pe una dintre plantațiile sale în 1868, afacerea revenindu-i fiului său.
  • Mai târziu, brandul și fabrica au fost vândute, au trecut prin numeroase mâini până în septembrie 1960, când guvernul Castro a naționalizat toate cele 16 fabrici cubaneze de cigar, printre care și Partagas.

Romeo y Julieta

  • Brandul Romeo y Julieta a luat ființă în 1875. Între 1885 și 1900 a câștigat numeroase premii, medalii de aur la concursurile de degustare.
  • Adevărata faimă a câștigat-o după ce Romeo y Julieta a fost achiziționată de Jose Rodriguez Fernandez, un bărbat cosmopolit, care călătoarea foarte des în Europa și America, era amator al curselor de cai și promova intens trabucurile în lumea bună a marilor orașe.
  • Romeo y Julieta au fost preferatele lui Winston Churchill, în numele căruia brandul a creat un trabuc special, personalizat.

Monte Cristo

  • Unul dintre cele mai cunoscute branduri de cigars și cigarillos cubaneze.
  • În 1935 Alonso Mendez a cumpărat fabricile de trabucuri Particulares și Byron, creând brandul MonteCristo. Numele provine de la celebrul roman a lui Dumas care era foarte popular printre muncitorii fabricii.
  • MonteCristo ocupă locul întâi la cele mai vândute trabucuri și țigări de foi cubaneze peste hotare.  

H. Upmann

  • E unul dintre cele mai vechi branduri de țigări cubaneze din lume.
  • În 1843 bancherul Herman Upmann sosește pentru prima oară în Cuba. Cumpără o fabrică de țigări iar în 1844 ies primele trabucuri sub numele său. În același timp investește în domeniul bancar, deschizând o bancă. Sediul fostei bănci H.Upmann & Co e sediul actualei Banci Centrale a Cubei.
  • Upmann este considerat a fi primul care a împachetat trabucurile în cutii de cedru. La finalul anilor 1800 a câștigat renume internațional, alături de șapte medalii de aur (care sunt imprimate ca logo pe cutiile H.Upmann).
  • Petit H.Upmann erau trabucurile preferate ale președintelui american John F. Kennedy – care înaintea semnării embargoului cubanez a cerut să-i fie procurate minim 1000 astfel de cigars.
  • Ca toate fabricile private de trabucuri; H.Upmann a fost naționalizată de guvernul Fidel Castro după revoluția din 16 septembrie 1960.

11. Explorează fortăreața San Carlos

Cetatea San Carlos, cunoscută sub numele de La Cabana, a fost construită în timpul secolului al XVIII-lea, de către spanioli, ca fortăreață defensivă pentru a proteja Havana și portul său de potențiale atacuri ale piraților și puterilor străine. Făcea parte dintr-un sistem de fortificații conceput pentru a proteja orașul și în prezent se află sub protecția Patrimoniului UNESCO alături de Havana Vieja.

  • La Cabaña a fost a doua cea mai mare fortăreață militară colonială spaniolă, după fortificația Sf. Felipe de Barajas din Cartagena, Columbia.
  • Che Guevara a folosit cetatea ca sediu și închisoare militară după revoluția din 1959. În timpul mandatului său de cinci luni în acel post (2 ianuarie – 12 iunie 1959), Guevara a supravegheat tribunalele revoluționare și execuțiile oamenilor care s-au opus revoluției comuniste, inclusiv foști membri ai regimului Batista.

Cetatea se află de cealaltă parte a Maleconului, alături de Castelul Morro și Museo de Fortificaciones y Armas, și oferă o priveliște impresionantă asupra orașului. Poți ajunge aici cu bacul, care circulă destul de des. Zilnic, la ora 21:00, din La Cabana se trage o salvă de tun care semnalează sfârșitul zilei.


12. Cazează-te la Casa Particular

Sunt destule hoteluri în Havana, multe dintre ele înalte, cu zeci de camere pe culoar, cu restaurant și alte servicii, dar dacă vrei să stai în inima centrului vechi, într-un loc autentic, alege să te cazezi la Casa Particular – adică la localnici acasă.

Hotelurile, motelurile, resorturile sau chiar și campingurile din Cuba sunt toate operate de guvern. Stând la Casa particular, pe lângă faptul că e mai ieftin, știi că veniturile merg la familiile cubaneze care te găzduiesc. Majoritatea oferă și mic dejun, cafea ori sucuri naturale, iar la cerere pot pregăti și cina. Cel mai probabil vei găsi, amenajat pe hol, și-un mic butic de suveniruri, ori serviciile vreunui ghid local.

Noi am stat pe Obispo, într-o cameră cu mobilă lucioasă, butucănoasă, cu perdele grele, lipsită de geamuri, doar cu niște obloane masive care închideau balconul. Obloanele astea țineau afară țânțarii și un pic din căldură dar cu siguranță nu țineau la distanță cântecele care aveau să se audă din stradă chiar și la 4 dimineața. Dacă ai somnul ușor și te deranjează zgomotul pe timpul nopții nu recomand cazarea pe Obispo. Casele de aici sunt vechi iar ușile și ferestrele, chiar dacă ar avea geamuri, nu pot ține la distanță ritmurile cubaneze și entuziasmul celor care întâmpină venirea dimineții petrecând. Oricum, pentru noi, cazarea la casa particular, cu vecini pestriți și zâmbitori, a fost una dintre cele mai faine experiențe.


13. Mergi la mare cu un autobus local

Cel mai probabil vei fi așa de încântat de Havana, de aleile pietruite, de mireasma străzilor și coloritul piețelor încât nu o să-ți vină să părăsești orașul în nici o zi din vacanță. Totuși, marea Caraibelor e prea atrăgătoare ca să-i reziști. Și mai ales dacă poți ajunge la ea într-un mod aventuros, cu autobusul plin de localnici cu casetofoanele pe umăr, cu colaci colorați și umbrele îngrămădite în sacoșele prea mici, cu copii entuziasmați și bătrâni cu tenul bronzat și zâmbetul știrb. O să fie îngrămădeală, da, mare îngrămădeală, dar veselia celor care evadează la mare pentru scăldat și băi în soare e cu adevărat molipsitoare.

Playa del Este și Playa Santa Maria del Mar sunt cele mai cunoscute plaje din apropierea Havanei iar sfatul nostru e să luați un autobus direct. În prima încercarea de a ajunge la mare am avut parte de-un start ratat. În loc s-așteptăm răbdători cursa directă, am luat un autobus pe care urma să-l schimbăm, fără să știm, în apropierea unei fabrici. Am stat în stația aceea cred că vreo două ceasuri și nu am reușit să ne urcăm în alt autobus. Și nu pentru că n-a venit niciunul, ci pentru că toate care au venit erau așa de pline încât nu mai încăpea în ele nici un om. Iar dacă totuși vreun bus avea atâta spațiu să se strecoare cineva, muncitorii ieșiți din tură se năpusteau pe scările lui, făcându-l să scârțâie și să se încline, dezechilibrat. Mai mulți oameni ne-au zis că cea mai bună variantă pentru noi era să ne întoarcem în oraș și să luăm busul direct, ceea ce am făcut în următoarele zile și totul a decurs fără bătăi de cap.

Poți ajunge a mare și cu o mașină de epocă și eventual să te întorci cu busul, dar costul unui drum așa de lung cu mașina s-ar putea să fie piperat.


14. Abate-te de la poteca bătătorită

Dacă vrei să vezi mai mult din Havana, și nu doar centrul ori partea veche cu portul și împrejurimile sale, sunt câteva locații care ies din anonimat:

  • Fusterlandia, zonă situată la 20 de minute de Havana Vieja, unde poți aprecia arta mozaic a artistului local Jose Fuster, inspirat de Gaudi și Picasso. Plăcile colorate împodobesc case, străzi și sculpturi.
  • Vedado – cartier aflat la 5 km de centrul vechi, cunoscut pentru arhitectura sa modernistă, Universitatea din Havana, istoricul Hotel Nacional de Cuba și Plaza de la Revolucion.
  • Miramar – este o zonă rezidențială de lux, cu vile frumoase, ambasade și străzi înverzite. Este un loc grozav pentru a te plimba și a admira arhitectura.
  • Bosque de la Havana – parc unde poți face câteva drumeții scurte sau poți opri pentru o gură de aer proaspăt dacă faci un tur cu mașina prin oraș.
  • Necropolis Cristobal Colon – unul dintre cele mai mari și mai ornamentate cimitire din lume, cunoscut pentru mausoleele și statuile sale elaborate.
  • Regla și Casablanca – cartiere situate la est de portul Havana, oferă o experiență mai locală și mai puțin turistică. Poți lua un feribot către Regla (care a fost portul de contrabandă cu sclavi) și să vizitezi aici Biserica Nuestra Señora de Regla, cunoscută pentru tradițiile sale religioase afro-cubane. Tot cu feribotul poți ajunge și-n Casablanca, unde foarte aproape de stație e statuia Cristo de la Habana.
  • Parque Lenin – popular printre familiile cubaneze cu copii datorită celor câteva carusele aflate în parc. Aici găsești mai multe monumente și galeria de artă a Ameliei Pelaez. Parcul nu e nicidecum o atracție turistică dar dacă vrei să interacționezi cu localnicii sau dacă ești nostalgic în privința unor linghișpiruri comuniste poți face o plimbare până aici.

15. Savurează unul dintre cunoscutele cocktailuri cu rom

Cuba a fost la un moment dat cel mai mare producător de zahăr din trestie de zahăr, așa că ulterior a devenit firesc un mare producător de rom a cărei producție era ieftină iar principalul ingredient era trestia de zahăr.

Romul face parte din cultura Cubei la fel cum face parte oceanul, briza și tutunul. Unul dintre cele mai cunoscute branduri de rom din lume, Bacardi, își are originea în Cuba, precum și trei dintre cele mai cunoscute cocktailuri cu rom: Cuba Libre, Mojito și Daiquiri.

  • Daiquiri – este, de asemenea, numele unei plaje și al unei mine de cupru din apropiere de Santiago de Cuba, iar cocktailul a fost ”inventat” de inginerul american Jennings S. Cox ca un deliciu răcoritor pentru membri echipajului său minier. Rețeta constă în suc de lămâie proaspăt stors, zahăr, gheață mărunțită și rom. A fost una dintre băuturile preferate ale lui Ernest Hemingway și a lui John F. Kennedy.
  • Cuba Libre – a luat ființă doi ani mai târziu, în anul 1900, după eliberarea Cubei de sub ocupația spaniolă. În Havana era plin de soldați americani petrecăreți care au început să bea romul amestecat cu Coca Cola (anul 1900 marca și introducerea pentru prima oară pe piața din Cuba a băuturii răcoritoare Coca Cola). Deși este considerată o băutură mediocră, Cuba Libre e unul dintre cele mai populare cocktailuri – în principal pentru că ingredientele sunt ieftine și ușor de găsit.
  • Mojito – a luat ființă în Havana, Cuba, deși locul și anul în care a devenit popular nu se știe exact. Mojito e format din amestecul a cinci ingrediente: rom alb, zahăr sau suc din trestie de zahăr, suc de lămâie, sifon și mentă. Combinația sa de dulceață, citrice și arome de mentă îi dă o notă răcoritoare, fiind unul dintre cele mai apreciate cocktailuri în zilele toride sau caniculare.

Cu istoria tumultoasă și viitorul incert, multă lume spune să vizitezi Cuba înainte să se schimbe pentru totdeauna. Dar cred că indiferent de cum vor decurge lucrurile, Cuba o să aibă mereu propriul ritm iar energia ei n-are cum să dispară.

Odată ce vei ajunge în Havana o să descoperi că acest loc e mai mult decât o destinație, e o experiență care îți angajează toate simțurile. Oamenii, muzica, clădirile grațioase măcinate de vreme, adierea sărată și parfumul inconfundabil de rom și tabac sunt un sentiment care o să persiste mult timp după ce ai părăsit străzile Havanei. Indiferent cât timp îi aloci, dacă o vizitezi într-o zi de pe un vas de croazieră sau te aventurezi prin oraș pentru o săptămână întreagă, Havana, cu spiritul ei molipsitor, lasă o amprentă de neșters tuturor celor care o vizitează.




Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *