Călătorii,  Columbia

Barichara, nestemata Columbiei rurale

Descris adesea ca și cel mai frumos orășel din Columbia, Barichara se ridică la înălțimea numelui său. E un oraș blând și însorit, înconjurat de dealuri verzi și de poteci șerpuitoare. Străzile sale pavate sunt mărginite de case tăcute, văruite-n alb, care și-au păstrat de-a lungul vremii farmecul și simplitatea. Acalmia e întreruptă când și când de ciripit de păsări mici, de câte un clopot de catedrală și de tuk-tuk-uri care se zdruncină pe aleile denivelate.

Deși n-ai multe atracții de văzut și ai putea încheia un tur chiar și într-o singură zi, e greu să te saturi de frumusețea atemporală și de atmosfera călduroasă a acestui oraș colonial.


Ce să faci în Barichara

Plimbare prin oraș

Puține locuri am vizitat care să aibă străzi așa de drăguțe ca orașul Barichara. Aș putea spune că aleile pavate și casele coloniale sunt de fapt atracția principală, care te conectează cel mai bine cu trecutul orașului. E o plăcere să te lași pierdut pe potecile care urcă și coboară. Îți vine să te aventurezi de la un capăt la altul, să te minunezi de simplitatea caselor albe cu acoperișuri cărămizii de țiglă, de buticurile artizanale, de unele curți interioare, umbrite și îngrămădite. Totul în Barichara pare de poveste, de basm, de carte poștală ori desen animat.


Privește apusul de pe El Mirador

El Mirador e o platformă de unde poți admira văile verzi și bogate ale canionului Suarez. Situat în vestul orașului, punctul panoramic e destul de popular la vremea apusului dar priveliștea e impresionantă în oricare moment al zilei.

Mirador Salto del Mico, situat la aproximativ un kilometru distanță de El Mirador e o altă locație de unde poți admira văluritele dealuri care înconjoară micul oraș colonial.


Fă traseul Camino Real

Un traseu simpatic de tot, lung de aproximativ opt kilometri, care te duce până în satul vecin, Guane.

Guane e un sat mic de tot, care se rezumă la cele câteva case care se desprind din piața principală. Împotriva numărului mic de locuitori, Guane are o biserică frumoasă, restaurante și chiar și un muzeu.

În trecut, Camino Real a fost folosit ca și rută comercială, pe mari porțiuni din drum observându-se și în prezent pietrele imense care au pavat această potecă.

Traseul e bine marcat, traversează păduri și văi, uneori și terenuri agricole iar în zare se disting, prin pâcla căldurii, munții îndepărtați.

Drumeția se face de obicei într-un singur sens, la vale, din Barichara în Guane, de unde, la întoarcere, iei un tuk-tuk sau autobusul. Dar dacă ai poftă de umblet, poți continua traseul până la Villanueva sau chiar până în canionul Chicamocha, dar pentru o așa aventură extinsă ai nevoie de mai multe zile.


Vizitează catedralele

Barichara are câteva catedrale, mai mici sau mai impunătoare, răsfirate prin oraș. Majoritatea sunt construite din piatră și au uși imense de lemn. Le găsești deschise aproape în orice moment al zilei și merită să fie vizitate. La fel ca întregul oraș, decorul bisericilor este unul simplu, autentic, ce-ți lasă impresia că te-ai întors în timp.

Iglesia de Santa Barbara și Capilla San Antonio sunt două dintre bisericile mici și frumoase din oraș, în timp ce impozanta catedrală Templo Parroquial de la Inmaculada Concepcion se află pe o latură a pieței centrale.


Bucură-te de buticurile artizanale

În zona centrală, multe dintre clădiri și-au deschis în camerele principale ateliere și magazine în care se vând textile brodate, papuci făcuți manual, bijuterii sofisticate și alte produse meșteșugărești. E o plăcere să le treci pragul, să apreciezi munca artiștilor și să vânezi suveniruri.

Intercalate printre buticuri și ateliere găsești patiserii locale, cu cornuri proaspete și dulciuri apetisante, cafenele boeme, chiar și librării care te îndeamnă să-ți pierzi câteva ceasuri la o masă cu o carte deschisă în față, sorbind dintr-o cafea naturală columbiană.


Fă o plimbare prin cimitir

Pentru unii un cimitir e cu siguranță o atracție ieșită din comun. Dar pentru noi, românii, care avem cimitirul de la Săpânța ca și destinație turistică națională, n-ar trebui să sune ciudat.

Cimitirul din Barichara nu e la fel de colorat ca și cel din Maramureș dar pietrele funerare se aseamănă prin descrierile făcute în memoria celor plecați, fie ei tâmplari, olari, precupeți sau simpli grădinari.


Urmărește activitatea cotidiană

Barichara are câteva parcuri umbrite și terase centrale care te îndemnă la odihnă, mai ales într-o după-masă de vară caniculară. Aici, ori pe străzile principale, urmărește activitatea zilnică a localnicilor. Privește la vârstnicii care deapănă amintiri, la femeile cu sacoșe pline de legume colindând aprozarele, la muncitori ce-și potolesc setea cu câte o cerveza în fața alimentarei, la copii care aleargă nestăpâniți. Ca și-n alte orașe mărunte de prin Columbia, să ne uităm la oameni, a fost una dintre activitățile noastre preferate.

Plaza Principal e destul de activă, dar și gălăgioasă, fiind locul din care pornesc autobusele și stația principală a tuk-tuk-urilor care fac curse prin oraș.


Gustă furnicile gigant

Furnicile numite hormigas culonas sunt cunoscute în toată Columbia. Ele se vând pe stradă în marile destinații turistice, cum ar fi Cartagena, dar ele provin din această regiune Santander, unde se află orașul Barichara. Sunt cultivate de către localnicii Guane încă de acum 500 de ani, și sunt recunoscute pentru proprietățile lor afrodiziace și de vindecare. Le găsiți de vânzare cam la orice colț de stradă. Sunt ieftine, iar cantitatea pe care o cumperi variază, de la trei furnici la o pungă întreagă. Nu sunt amatoare de curiozități culinare, dar Liviu a spus că au gust de pământ amestecat cu zaț de cafea :))


Cazarea în Barichara

Barichara e plin de hoteluri cochete, cu camere răcoroase, unele chiar și cu piscină ori grădină interioară, iar altele cu vedere spre piața centrală. Noi ne-am cazat pe o stradă lăturalnică, într-un locație în care ne-am simțit ca acasă. Am fi putut sta acolo săptămâni de zile, să ne bucurăm de spațiul verde, de hamacul din balcon, de sucul de fructe proaspete și de liniștea din mărginimea orașului.

Am stat la Hotel Casa Blanca Barichara

Alte cazări cu recomandări bune:

Hostel:

Dacă vrei un hotel clasic, dar luxos, poți încerca Hotel Hicasua y Centro de Convenciones.


Unde să mănânci în Barichara

La fel ca și în privința cazărilor, Barichara are câteva locații cu mâncare delicioasă și atmosferă faină. Fie că am mâncat local, la un restaurant plin de zumzet, cu porții imense, necomplicate, fie că ne-am răsfățat culinar, am fost de fiecare dată încântați de servire, de prețuri și de mâncare.

Un local care ne-a plăcut în mod special a fost 7 Tigres unde toată mâncarea e pregătită de bucătar în fața ta, iar personalul e foarte cordial.

Un restaurant recomandat cu delicii vegetariene e Sambala iar El Compa are specialități columbiene.


Cum s-ajungi în Barichara

Transportul nu e punctul forte al Columbiei. S-ajungi în Barichara nu-i deloc complicat, dar drumul e destul de lung. Poate tocmai de aceea și-a păstrat orașul originalitatea și lentoarea.

Deși e o destinație turistică încântătoare, mulți dintre călătorii grăbiți sar peste Barichara. Ce-i drept e că în Columbia vei găsi destule pueblo mici, carismatice, cu alei pietruite și case coloniale. Dar niciunul nu are magia, armonia și mai ales tihna pe care o are Barichara. Eu spun că timpul pierdut pe drum merită pe deplin.

Cea mai ușoară modalitate să ajungi în Barichara e prin San Gil.

San Gil e un oraș hippiot, care are prin împrejurimi oportunități de nenumărate activități; cum ar fi: climbing, rafting, tiroliană, zbor cu parapanta și altele.

De fapt orice opțiune de transport în comun, fie din Bogota sau din Bucaramanga, cel mai mare oraș al regiunii Santander, e prin San Gil. Dacă vrei s-ajungi în Barichara n-ai cum să eviți un stop, fie el chiar și de câteva minute în orașul San Gil.

Din Bogota în San Gil autobusul face între 6 și 7 ore, iar din Bucaramanga în San Gil transportul durează aproximativ 3 ore.

Odată ajuns în San Gil trebuie să iei bus pentru Barichara din Terminalito (există două terminale în San Gil iar busurile de orașe mari nu opresc în acesta, așa că ori mergi pe jos între terminale ori iei un taxi pentru vreo 4000 – 5000 de peso (adică 4-6 lei). În Terminalito vei găsi ghișee pe care scrie mare Barichara. Îți iei bilet și ieși pe terminal. Cere îndrumări dacă nu ești sigur. Busul din San Gil în Barichara face 40 de minute și e de obicei aglomerat (se circulă și în picioare). Costul unui bilet e de aprox. 6000 de peso columbieni, ~ 8 lei.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *