Călătorii,  Columbia

Cartagena, Columbia. O călătorie într-un tărâm al culorilor și al istoriei.

Cartagena de Indias e atât de frumoasă pe cât se spune.

Străzile sale au culori aprinse, miresme pătrunzătoare, și-n aer domnește o atmosferă de vară, de sărbătoare. E un loc care te face curios, care-ți dă chef de plimbare matinală, de relaxare în miezul zilei caniculare și poftă de petrecere la ceas de seară.

De cum intri în orașul vechi, ești înconjurat de zumzet și de activitate. Femei îmbrăcate în culori aprinse colindă aleile cântând și îmbiind turiștii să pozeze alături de ele.

Sub balcoanele înguste stau înșirați vânzători stradali care prăjesc gogoși, storc fructe zemoase și așază în pahare înalte porții roșii ori portocalii de pepene zemos sau mango.

În piețe, copiii aleargă după porumbei iar părinții îi privesc admirativ în timp ce-și sorb cafeaua așezați la măsuțele umbrite. Buticurile au înșirate pe trotuare suveniruri și rochii vaporoase care flutură în vânt. Câțiva artiști stradali își expun talentul pe fațada unor clădiri.

Din bisericile cu porțile deschise răsună cuvântări solemne. Aleile sunt pline de turiști. Turiști care fac poze cu fiecare floare, cu fiecare colț de stradă, cu fiecare ușă interesantă. Se zâmbește des și se aud mirări ori complimente în stânga și-n dreapta. Cu toții par încântați de ceea ce-i înconjoară. De mâncare, de oameni, de muzică, de briză, de viață!

Da, Cartagena e un oraș care te însuflețește. Și da, Cartagena e atât de frumoasă pe cât i s-a dus vestea!


Despre Cartagena

  • Cartagena de Indias a fost înființată în anul 1533 de către Pedro de Heredia pe locul în care exista deja o așezare de nativi caraibieni.
  • După ce un incendiu de proporții a distrus mare parte dintre clădirile orașului, singurele materialele permise pentru construcții au fost cărămida, piatra și țigla.
  • În scurt timp orașul a devenit cel mai important port spaniol de la Marea Caraibelor, principalele activități ale portului fiind exportul de argint în Spania și importul de africani înrobiți.
  • Datorită bogăției sale Cartagena a devenit ținta invadatorilor și a piraților. Au fost construite ziduri de apărare, fortărețe și puncte strategice de apărare, multe dintre ele în picioare și astăzi.
  • În perioada colonială, Cartagena a avut un rol cheie în administrarea și expansiunea imperiului spaniol. A fost un centru de activitate politică, ecleziastică și economică.
  • Cartagena a fost unul dintre primele orașe ale Columbiei care și-a câștigat independența în fața Spaniei, în 1810.
  • În 1984, orașul și fortăreața colonială din Cartagena au fost desemnate în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Istoria Cartagenei e destul de stufoasă, plină de povestiri, relatări și evenimente interesante care au avut loc între zidurile cetății. S-au purtat bătălii sângeroase, s-au câștigat conflicte care păreau fără speranță. Cartagena a rezistat, a prosperat și a inspirat generații. Despre Cartagena mai puteți afla, în afară de articole istorice sau tururi prin oraș, și din cărțile lui Gabriel Garcia Marquez care a avut de-a lungul vieții o relație de dragoste și ură cu Cartagena. A fost jurnalist în Cartagena, a trăit și a creat aici, orașul apărând în mai multe dintre romanele sale. Două dintre cărțile lui cele mai cunoscute sunt Un veac de singurătate și Dragoste în vremea holerei. Casa în care a trăit Gabo se află între zidurile orașului vechi.


Lucruri de vizitat în Cartagena

Atracția Cartagenei e orașul însăși, străzile lui înguste, balcoanele colorate, florile încolăcite pe lângă ușile decorate, zidurile robuste care-l separă de Marea Caraibelor și care sunt ideale pentru promenadă.

Cartagena are câteva muzee deschise, care merită vizitate, restaurante cu mâncare delicioasă iar viața de noapte e incendiară, mai ales în weekend – când muzica din localuri se oprește abia la răsăritul soarelui.

Orașul e cuprins, indiferent de momentul zilei, de o energie frenetică minunată.


Ia la pas orașul vechi

Nu exagerez când spun că pe unele străzi din Cartagena am trecut de zeci de ori. Ne-am plimbat prin vechiul oraș ca printr-un labirint în care voiam să petrecem cât mai mult timp, fără să fim curioși de ieșire.

În timpul zilei vei găsi străzile pline de turiști, precupeți stradali și tarabe cu mâncare ori produse artizanale. E mult zumzet și uneori ai impresia că oriunde mergi ”te bați” de oameni. Unii vânzători insistă să-ți prezinte marfa dar majoritatea sunt decenți și te lasă în pace dacă spui un simplu ”no gracias”.

Ca să descoperi mai bine frumusețea arhitecturală a orașului e important să te trezești devreme. Să ieși la plimbare în zori. Între 6 și 9 dimineața sunt orele magice, când aleile din Cartagena sunt liniștite, aproape pustii. E foarte frumos să vezi cum se dezmeticește orașul, cum se deschid treptat afaceri, cum se scot mesele patiseriilor în piețe și cum aerul începe s-aibă mireasmă de cafea columbiană.

Oricum, ambele experiențe sunt deosebite. E plăcut să ai impresia că întregul orașul îți aparține, și e interesant să fii parte din agitația lui de furnicar.


Puerta del Reloj

Puerta del Reloj, poarta ceasului, e principala poartă de intrare în orașul istoric Cartagena. Trecând printr-un gang robust, în care adeseori găsești precupeți cu suveniruri, dai în piața Plaza de los Coches. Cândva, Plaza de los Coches a fost una dintre cele mai mari piețe de sclavi din toată America Latină.

Din nefericire, în afară de exportul de aur spre Spania, comerțul cu sclavi era o sursă majoră de bogăție pentru oraș. În prezent, în piață se află o statuie a lui Pedro de Heredia, fondatorul orașului Cartagena.


Piețele din Cartagena

În Cartagena sunt câteva piețe notabile, fiecare cu o atmosferă și un colorit diferit. Unele piețe sunt mărunte, cu doar câteva bănci pierdute prin vegetația tropicală. Altele sunt spații largi, pavate, unde în trecut se țineau târguri de mărfuri sau parade. Mai sunt cele care au statui reprezentative, alei umbrite sau artiști care impresionează audiența prin muzică ori dans. Mai pe scurt, în Cartagena este câte o piață pentru fiecare stare, fie că vrei să te plimbi, să stai în liniște, să visezi ori să vezi un spectacol.

Am menționat deja Plaza de los Coches, una dintre principale piețe. Alte piețe populare sunt:

  • Plaza de la Aduana – o piață liniștită, de formă triunghiulară, înconjurată de clădiri cu arcadă. Piața e situată în imediata apropriere a porții istorice Puerta del Reloj.
  • Plaza San Pedro Claver – numită după Pedro Claver, a cărui statuie se află în piață, a fost un iezuit spaniol care a militat pentru drepturile și bunăstarea sclavilor din oraș. A fost beatificat în 1888 iar moaștele sale au fost depuse în biserica cu același nume, Iglesia de San Pedro Claver, aflată în punctul central al pieței. Tot aici se găsesc și niște sculpturi interesante de metal. La ceas de seară piața e animată de artiști care dansează.
  • Plaza de Bolivar – e una dintre piețele principale ale orașului și are o statuie ecvestră a lui Simon Bolivar, eroul eliberării, în mijlocul ei. Înainte de independența Columbiei, această piață era cunoscută sub numele de Plaza de Inquisición, lângă ea aflându-se palatul inchiziției, unde timp de două secole capetele bisericii catolice au ținut procese împotriva ereticilor.
  • Plaza de Santo Domingo – unde se află și cea mai veche catedrală din Cartagena și statuia La Gorda Gertudis, despre care vorbesc pe larg mai jos în articol.

Explorează cartierul Getsemani

Getsemani era în urmă cu câțiva ani cartierul hipiot al Cartagenei, locul în care găseai cazări ieftine iar totul era libertin și dezordonat. Petrecerile din Getsemani erau faimoase și au rămas la fel până-n ziua de azi, deși zona s-a schimbat.

Bariera dintre orașul vechi și Getsemani a devenit aproape invizibilă. Casele s-au înfrumusețat, s-au deschis tot felul de localuri și cafenele, a fost încurajată arta stradală precum și performerii stradali. Localnicii au depus un efort considerabil de a face cartierul cât mai atrăgător pentru turiști, păstrând totodată autenticitatea locului.

Multe străzi au stegulețe colorate sau umbrele atârnate între clădiri, multe flori, picturi murale și tarabe cu mâncare. Dacă vrei să încerci tot felul de delicii stradale, Getsemani e locul ideal. Gustările sunt mai ieftine aici decât în Old Town, și-aș spune că mai gustoase.

Callejon Angosto, cunoscută și sub denumirea de „strada umbrelelor” și Plaza de la Trinidad reprezintă inima cartierului Getsemani.

Mai departe de aceste două zone merită să vă plimbați pe toate străzile ce se desprind din Plaza de la Trinidad. Unele sunt liniștite, cu arhitectură clasică, altele sunt dominate de artă stradală ori pline de cocktail – baruri.

  • Getsemani este mai mult decât un alt cartier rezidențial schimbat de turism. Ocupă un spațiu istoric și cultural unic în identitatea Columbiei. În Trinidad Plaza din Getsemani a început prima mișcare de independență din țară, când fierarul Pedro Romero a armat o rebeliune împotriva coroanei spaniole care a dus la libertatea întregului oraș Cartagena cu aproximativ 11 ani înainte ca restul țării să devină independentă.

Parque del Centenario

Parque del Centenario reprezintă de fapt bariera aceea invizibilă de care vorbeam că desparte cartierul vechi al Cartagenei de gălăgiosul cartier Getsemani. Parcul e spațios și destul de liniștit. Sunt bănci și alei pentru promenadă. De-a lungul străzii de pe marginea nordică a parcului vei găsi standuri cu cărți și suveniruri.

Deși pare un parc banal, copacii din Parque del Centenario sunt plini de viață. Am văzut maimuțe, leneși, iguana și papagali. În general vei găsi animalele după oamenii care se minunează privind insistent printre ramurile unui anumit copac. Alteori ele îți vor fi semnalate de către un localnic binevoitor.


Vizitează Castillo San Felipe de Barajas

N-am avut așteptări prea mari de la fortăreața San Felipe de Barajas dar am rămas plăcut impresionați de culoarele pe care le-am vizitat în interior precum și de panorama pe care o oferă asupra orașului. Castillo San Felipe de Barajas ne-a adus aminte de fortăreața San Juan din Puerto Rico.

Castillo San Felipe de Barajas a fost construit în 1536 și extins în 1657 și 1762. Este situat pe dealul San Lazaro, într-o locație strategică, împiedicând abordările invadatorilor pe uscat sau pe mare. A fost construit de sclavi africani, sub supravegherea spaniolă, în timpul erei coloniale. Inițial a fost cunoscut sub numele de Castillo de San Lázaro.

Castillo San Felipe de Barajas e cel mai mare fort pe care l-au ridicat spaniolii vreodată în coloniile lor, considerat cel mai formidabil complex defensiv al arhitecturii militare spaniole. Împotriva numeroaselor încercări a fost cucerit doar o singură dată, de către corsarul francez, Baron de Pointis, în 1697.

Fortăreața este impresionantă prin ziduri, buncăre, turnuri și tunelurile care formează un labirint extins. Sunt mai multe niveluri și secțiuni unde te poți plimba. Poți urca până în vârful meterezelor sau să cobori în tunelurile interioare care au un ecou puternic. Din păcate doar o parte dintre acestea tuneluri sunt deschise publicului dar plimbarea de-a lungul lor e o experiență distractivă și captivantă.

Sunt câteva pancarte informative răsfirate de-a lungul traseului, dar destul de puține. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre fortăreață ia un ghid audio sau un tur organizat.


Fă cumpărături în Las Bovedas

Las Bovedas (Bolțile) e o clădire atașată zidurilor cetății. A fost proiectată ca și spațiu de depozitare dar folosită ca și temniță în timpul războaielor civile din secolul al XIX-lea. Clădirea, construită între anii 1789-1795, are 23 de arcade în interiorul cărora funcționează magazine de artizanat, cu mărfuri tradiționale columbiene și o gamă vastă de suveniruri.


La Gorda Gertrudis

Într-un colț al pieței Santo Domingo se află statuia de bronz a unei femei nud voluptoase. La Gorda se traduce prin fată grasă în spaniolă. Așezată în mod proeminent pe un piedestal, această simpatică doamnă grasă e o atracție pentru mulți turiști din Cartagena.

La Gorda Gertrudis este o creație a lui Fernando Botero, un pictor și sculptor columbian de renume mondial. El este binecunoscut pentru stilul său de a picta portrete dolofane, iar sculpturile sale sunt întotdeauna realizate în bronz și într-un stil foarte recunoscut, cu subiecte obeze, adesea nud.

La Gorda Gertudis a fost dăruită orașului Cartagena, de către Botero, în anul 2000. În jurul ei s-au creat tot felul de legende locale, printre care cea mai cunoscută spune că dacă atingi fundul sau sânii lui Gertudis vei avea noroc în dragoste.


Apusul pe zidurile orașului

Partea istorică a Cartagenei e înconjurată de ziduri robuste, potrivite pentru promenadă și extrem de populare pentru privitul apusului de soare. Te poți plimba pe ziduri aproape de-a lungul întregului oraș. În diferite locuri găsești turnuri sau ferestre deschise spre mare.

La lăsatul serii, secțiunea de vest a zidului oferă o priveliște minunată. Cea mai aglomerată porțiune, de unde lumea urmărește cum soarele coboară în marea agitată a Caraibelor, e în apropiere de Cafe del Mar, dar apusul se vede la fel de frumos de oriunde de-a lungul zidului.


Muzeele din Cartagena

Cel mai cunoscut muzeu din Cartagena e Palacio de la Inquisicion situat în apropiere de Plaza Bolivar. Palatul inchiziției a fost locul în care inchiziția spaniolă a torturat, judecat și condamnat oameni acuzați de crime împotriva religiei. Tribunalul a fost responsabil pentru toată America de Sud și a condamnat aproape 700 de persoane, inclusiv iezuiți care se opuneau sclaviei. Mulți dintre acuzați au fost torturați grav. Astăzi, muzeul prezintă câteva instrumente de tortură folosite atunci.

Museo del Oro Zenu – Tot în aceeași piață se află muzeul de aur Zenu, care prezintă artefactele religioase din aur ale poporului Zenú care trăia de-a lungul coastei. Nu e la fel de mare ca muzeul aurului din Bogota, dar dacă-l găsiți deschis merită vizitat.

Museo de Arte Moderno – are expoziții ale artiștilor columbieni Alajandro Obregon, care s-a născut în Cartagena sau Enrique Grau, artist local îndrăgit. Pe lângă creațiile celor doi sunt expuse sculpturi și picturi abstracte.

Museo Naval del Caribe – situat într-o clădire care a fost în trecut un colegiu iezuit, muzeul are tot felul de machete impresionant realizate, dar prea puține piese originale.


Casa de Rafael Nunez

Am fost singurii vizitatori la casa lui Rafael Nunez, și oarecum de înțeles din moment ce casa are toate pancartele explicative doar în limba spaniolă și o mare parte din locuință e închisă publicului. Grădina interioară e simpatică, dar sunt prea puține de văzut aici ca să o facă interesantă.

Rafael Núñez a fost un autor, avocat, jurnalist și om politic columbian, care a fost ales președinte al Columbiei în 1880 și în 1884. Núñez a fost liderul așa-numitului proces de „regenerare” care a produs Constituția columbiană din 1886, rămasă în folosință până în 1991. El e autorul versurilor imnului columbian.

Lângă casă este un mic parc și o biserică frumoasă.


Monumento a la India Catalina

Monumentul e dedicat caraibienilor care au locuit în aceste ținuturi înainte de invazia spaniolilor. Statuia ridicată la intrarea principală în oraș o înfățișează pe Catalina, o frumoasă femeie caraibeană care a fost interpretă pentru Pedro de Heredia, fondatorul orașului Cartagena.


Arta stradală

Arta stradală e întâlnită în majoritatea orașelor mari din Columbia. Dar în unele locații graffitti-ul seamănă mai mult a vandalism și prea puțin a artă. În Cartagena pictura e mai îngrijită iar locațiile în care o găsești par potrivite pentru o astfel de exprimare.

Câteva străzi unde găsiți picturi murale:

  • Calle 29 – cunoscută și sub denumirea de Calle de la Sierpe, aceasta a fost una dintre primele străzi acaparate de artiștii stradali locali.
  • Calle de San Juan
  • Plaza de la Trinidad

Palenqueras Fruit Ladies

Cartagena e plină de doamne, îmbrăcate în rochii colorate, care se plimbă prin oraș purtând pe cap coșuri încărcate cu fructe proaspete. Aceste doamne se numesc palenqueras și sunt un simbol al Cartagenei.

Palenquere este un oraș din apropiere de Cartagena, înființat de sclavii eliberați. Deși liber, sărăcia era cruntă, așa că femeile veneau în Cartagena pentru a vinde fructe proaspete.

În prezent femeile palenqueras mai mult pozează pentru fotografii decât vând fructe, dar sunt o parte emblematică a orașului și foarte mulți turiști aleg să se fotografieze cu ele. Oricum, ține cont că trebuie să achiți un preț stabilit de doamne sau să oferi bacșiș pentru fiecare poză.


Portal de los Dulces

În Plaza de Los Cloches, unde e poarta principală de intrare în oraș și turnul cu ceas, se află un pasaj acoperit, plin de standuri cu dulciuri columbiene. Există o oarecare varietate între tarabe, dar în general se vând același tip de bunătăți.

Bomboanele cu nucă de cocos sunt cele mai populare. Ele au diferite culori sau arome, de guava, ananas, mango, etc. Caramelele cu lapte și zahăr sunt și ele apreciate la nivel local, la fel și bomboanele de tamarind. La cât sunt de dulci, o cutie mică cu mai multe sortimente îți ajunge pentru toată vacanța.


Abaco Libros Y Cafe

Unul dintre cele mai plăcute locuri în care să-ți bei cafeaua e într-o librărie, înconjurat de cărți, de atâtea povești și vise, de nenumărate personaje cu diferite trăiri. Cafeaua gustată printre rafturile cu cărți are o aromă deosebită.

Abaco Libros Y Cafe e, după cum spune și numele, o librărie cafenea, care servește și gustări de patiserie ori felii de tort. Majoritatea cărților sunt în spaniolă dar există și o secțiune cu cărți tipărite în limba engleză. Iar dacă mergi până în capătul librăriei îl vei găsi într-un portret cu dedicație chiar pe Mircea Cărtărescu. O surpriză plăcută 🙂


Excursie de o zi pe una din insulele din apropiere

Plajele din Cartagena nu sunt deloc ceea ce îți imaginezi când te gândești la Marea Caraibelor. Marea e învolburată iar țărmul destul de anost. Cele mai populare plaje ale orașului sunt în zona Bocagrande, un cartier al zgârie-norilor și al resorturilor.

În Bocagrande găsești multă activitate comercială de-a lungul Avenida San Martin dar plajele, deși întinse, sunt din nisip vulcanic, cenușiu la culoare. Acest lucru face ca apa să pară noroioasă, deși nu este.

Dacă vrei ape clare și plaje albe, atrăgătoare, poți opta pentru o excursie în larg pe una dintre insulele din apropierea Cartagenei, unde ai ocazia să guști un pic din paradisul tropical caracterizat de Caraibe.


Islas del Rosario

Arhipelagul aflat la aproximativ 35 km în larg de Cartagena e format din nu mai puțin de 27 de insule și insulițe. Întreaga regiune a fost declarată parc național iar apele care înconjoară aceste insule sunt clare, o combinație de culori între albastru ca cerul senin și turcoaz. Isla Rosario și Isla Grande sunt două dintre cele mai mari insule ale arhipelagului și cele mai dotate din punct de vedere turistic.

Poți vizita Islas del Rosario printr-un tur organizat de o zi dar la fel de bine te poți caza pentru o noapte pe una dintre insule, ca să te bucuri cu adevărat de mare și soare.

Călătoria pe mare durează aproximativ 45-60 min cu barca rapidă sau o oră și jumătate cu barca lentă. Toate bărcile pleacă din El Muelle La Bodeguita (nu departe de Puerta del Reloj), cel mai des între orele 8 și 9 dimineața. Un bilet doar dus, plus taxele portuare, costă aproximativ 20$ usd/persoană. Asigură-te că atunci când cumperi bilet spui exact unde vrei să ajungi, pe care insulă din arhipelag, și comunică-i acest lucru și conductorului de barcă.

Dacă te simți mai confortabil să iei un tur organizat, majoritatea hotelurilor au tot felul de pachete. De asemenea vei găsi agenți care oferă tururi și pe lângă agenția de bilete din El Muelle. Dacă vrei să călătorești independent cel mai bine e să iei tichetele de la ghișeu și nu de la vreun agent stradal.

Playa Blanca

Playa Blanca, o întindere de nisip alb și fin, e situată pe Isla Baru, la 20 de km sud vest de orașul Cartagena. Dacă vezi oferte de excursii la Isla Baru sau oferte de Playa Blanca să știi că sunt una și-aceeași.

Isla Baru este legată prin șosea de Cartagena așa că e o destinație destul de aglomerată în weekenduri. Dar chiar și așa poate fi o locație potrivită pentru un prânz cu pește proaspăt, pentru o baie în mare și o bere savurată la ceas de seară.

Poți ajunge la Playa Blanca cu shuttle sau local bus în combinație cu motor taxi. Detaliile despre transport le poți afla de la hotelul la care ești cazat fiindcă firmele care fac traseul se tot schimbă, la fel și programul lor. O altă variantă e să iei barca rapidă din portul orașului vechi sau, cel mai simplu, să mergi cu un tur organizat.

Tierra Bomba

Tierra Bomba a fost un punct cheie de apărare strategică, insula găzduind mai multe forturi și structuri folosite în trecut pentru a îndepărta invadatorii și pirații.

Plaja nu e în genul acelora de pe vederile poștale dar e destul de frumoasă pentru o zi petrecută departe de agitația orașului. Tierra Bomba e situată chiar vizavi de Bocagrande.


Cazarea și mâncarea în Cartagena

Dacă e un lucru despre care n-are rost să-ți faci griji în Cartagena, acel lucru e mâncarea. Găsești restaurante bune la tot pasul iar prețurile sunt decente. Mâncarea stradală e și ea o opțiune dacă vrei o simplă gustare între prânz și cină. Restaurantele servesc nu numai mâncăruri locale ci și internaționale, sau mâncăruri specifice din alte părți ale țării.

Câteva feluri de mâncare pe care merită să le încerci în Cartagena:

  • Pește întreg, prăjit, cu garnitură de plantain.
  • Cazuela de Mariscos – o tocană din fructe de mare gătită cu lapte de cocos.
  • Camarones al Ajillo – creveți cu unt și usturoi într-un sos de vin alb.
  • Posta Negra este un fel de mâncare cu carne de vită asemănătoare fripturii. E lăsată la marinat peste noapte într-un sos făcut din zahăr brun de trestie și sos Worcestershire.
  • Sancocho este o supă consistentă cu carne și legume. De obicei, are yuca, plantains și cartofi împreună cu coriandru și ceapă. Porumbul pe știulete este, de asemenea, frecvent inclus. Carnea diferă. Cea mai frecventă supă servită în Cartagena este Sancocho de Pescado (pește).
  • Arepas – patiserie din făină de porumb, cu diverse umpluturi. În Colombia și Venezuela arepas sunt de obicei prăjite în ulei. În alte părți ale Americii de sud arepas sunt fie prăjite, fie coapte în cuptor.
  • Clătitele sunt foarte populare în Cartagena, fie cu umplutură dulce sau sărată. Le veți găsi în meniurile mai multor restaurante.

În ceea ce privește cazarea, cea mai frumoasă locație pentru cazare rămâne orașul vechi. Prețurile sunt un pic mai ridicate decât în Getsemani, dar dacă rezervi din timp găsești oferte atrăgătoare.

Bocagrande e o altă opțiune dacă îți plac lanțurile hoteliere internaționale și vrei să fii mai aproape de plajă. Sunt recomandate rezervările din timp în lunile Decembrie – Ianuarie.

Câteva cazări din Cartagena, de la hoteluri luxoase la hosteluri cu prețuri mici:


Cum ajungi în Cartagena

Cartagena e bine conectată prin zboruri directe cu mai multe aeroporturi internaționale.

Fie că zbori în Cartagena din afara țării, sau dintr-un alt oraș columbian, aeroportul domestic și cel internațional e unul și-același. Și e foarte aproape de oraș. De la aeroport ajungi în orașul vechi în aproximativ 10 minute. Sunt servicii de uber și taxi local iar prețurile sunt acceptabile.

Dacă alegi să călătorești în Cartagena cu autobusul, ține cont că autogara e la peste o oră distanță de orașul vechi. Afară de asta, călătoria cu autobusul în Columbia e extrem de obositoare. Dacă programul spune că vei ajunge la destinație în 5 ore, să te aștepți că faci minim cu o oră în plus. Deci gândește-te de două ori înainte să te încumeți la trasee lungi ori la călătorii cu autobuzele de noapte.

Cel mai practic mod de a călători prin Columbia e cu avionul. Sunt mai multe companii naționale care acoperă diverse destinații iar biletele de avion, dacă le iei din timp, au prețuri super accesibile.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *