Călătorii,  Canada

Dawson City, Canada

Dawson City e un oraș din nord vestul îndepărtat al Canadei. Aflat în ținutul Yukon, al cărui slogan e ”Larger than life” – mai mare decât viața, Dawson city a fost punctul zero al goanei după aur – intitulată Klondike Gold Rush. E un oraș izolat care spune povești impresionante despre cei care s-au aventurat în căutarea strălucirii (sau a fericirii) până la capătul lumii.


Cel mai mare oraș prin care am trecut înainte s-ajungem în Dawson City a fost Chicken, cu o populație de aproximativ, ei bine, șapte (7) oameni. Sau, cum zic cei de pe acolo, o populație de șase oameni de treabă și un grumpy old man.

Chicken e o comunitate fondată pe minerit de aur și este unul dintre puținele orașe supraviețuitoare din goana aurului din Alaska. În zonă există încă mine de aur active care atrag, pe perioada verii, destui mineri ori căutători de aur pasionați.

Numele de Chicken (găină) are în spate o poveste amuzantă. Pe vremea goanei aurului, când acest ținut era la mare căutare, mâncarea-n zonă era destul de rară. Locuitorii se bazau pentru hrană pe pasărea numită ptarmigan. În cinstea ei au decis să numească orașul Ptarmigan, dar apoi și-au dat seama că nimeni nu știa exact cum se scrie corect. Cum înțelegerile pe baza ortografiei au creat tensiuni, comunitatea s-a hotărât în cele din urmă să spună așezării Chicken, un nume cunoscut de toți. Chicken i-a rămas numele acestui oraș menținut pe linia de plutire de către bogățiile pământului ce-l înconjoară.


Despre Dawson City

Venind din această parte, din SUA, un singur drum te poate duce până în Dawson City, și anume spectaculosul Top of the World Highway. Drumul sfârșește în râul Yukon, pe care trebuie să-l traversezi cu feribotul (gratuit).

Odată ce ai ajuns în oraș vei descoperi o așezare pierdută în timp, desprinsă parcă din filmele western.

Construit în vremea febrei aurului din Klondike, Dawson a fost un oraș în plină expansiune, cu numărul locuitorilor ajungând la un moment dat până aproape de 30.000. Aurul a îmbogățit locuitorii, iar orașul a prosperat. S-au deschis hoteluri, baruri, bordeluri și săli de jocuri de noroc. Viața a fost bună în Dawson City, doar că n-a durat. Goana după aur a fost lungă de aproximativ trei ani. Fără metalul prețios care să țină oamenii în regiune, Dawson City a fost părăsit de cei mulți. Au rămas în urmă drumuri nepavate, mine abandonate, case, bodegi și clădiri de lemn care astăzi fac parte din patrimoniul federal.

Cu o istorie fascinantă, Dawson City e genul de oraș de care mulți au auzit, dar puțini l-au vizitat.


Ce să faci în Dawson City

Adevărul e că ce să faci în Dawson City depinde de cât timp ai la dispoziție și cât de multe activități întreprinzi. Poți sta aici o zi, în care să vezi un cabaret, să joci un poker și să te minunezi de poveștile acestui loc, sau trei zile dacă decizi să te aventurezi mai departe de drumurile nepavate din oraș. Pe timpul iernii poți admira aurora boreală și peisajul mirific și alb al văii din sănii trase de husky dresați, iar vara poți dansa sub soarele de la miezul nopții în timpul festivalului de muzică local.


Plimbare prin oraș

O plimbare prin oraș e cea mai bună modalitate să descoperi clădirile colorate din Dawson City; unele dintre ele recondiționate, altele uitate, toate inedite în felul lor. Poți să faci asta de unul singur sau alături de un ghid care să-ți împărtășească legendele locului.

Dawson City a servit drept capitală a Yukonului de la întemeierea teritoriului în 1898 până în 1952, când sediul a fost mutat la Whitehorse.

Unele clădiri din Dawson City au pancarte cu informații despre cei care le-au locuit sau despre evenimentele importante care s-au desfășurat aici. Poți vedea fotografii vechi și afla povestiri amuzante. Multe dintre localuri au rămas la fel cum au fost imortalizate de aparatele de fotografiat dinainte de 1900.


Sourtoe Cocktail Club

În salonul de la Downtown Hotel e popular un cocktail numit ”Sourtoe”. E o băutură care are în interior un deget mumificat, de la piciorul cuiva. Nu știu dacă e într-adevăr un obicei de-al locului sau oamenii ăștia își râd de turiști, dar cocktailul cu degetul mare de la picior în pahar există, l-am văzut și noi.

Dacă-l bei ai onoarea de a fi inclus în clubul select al băutorilor de Sourtoe. Asta dacă buzele tale ating degetul mumificat, pentru că zicala spune: “You can drink it fast, you can drink it slow, but your lips must touch the toe.” Numele tău va fi trecut în cartea salonului și vei primi o diplomă de reușită, cu care poți să te mândrești în fața celor de-acasă 🙂


Diamond Tooth Gerties Gambling Hall

Diamond Tooth Gertie’s Gambling Hall este cel mai vechi cazinou licențiat din Canada, deschis în 1971. Tema și stilul cazinoului sunt asemănătoare celor din vremea goanei după aur. Găsești aici mese pentru poker sau ruletă, dar și câteva aparate mai moderne. Dacă ajută cu ceva, ca să nu-ți pară rău de banii pe care-i pierzi, e bine să știi că Diamond Tooth Gertie’s Gambling Hall funcționează ca și organizație non-profit. Toate veniturile sunt investite înapoi în comunitate, pentru conservarea clădirilor de patrimoniu.

Un alt motiv pentru care merită să vizitezi cazinoul, e spectacolul de can-can. În plin sezon dansatoarele cu rochii colorate urcă pe scenă seară de seară, în extra sezon doar vinerea și sâmbăta.

De asemenea, un alt loc popular pentru distracție e The Pit, barul deschis la parterul hotelului Westminster. E cel mai popular local din Dawson City, cu clientelă pestriță și seri cu muzică live.


Vizitează cabana lui Jack London

Jack London e unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori americani de la începutul secolului al XX-lea. La începutul carierei sale de scriitor, Jack și-a petrecut un an călătorind în jurul regiunii Klondike, petrecând o iarnă geroasă într-o cabană de lemn de la marginea orașului Dawson City.

Mânat în aceste ținuturi de febra aurului, se bănuiește că aici a început Jack scrierea nuvelelor Chemarea străbunilor și Colț alb.

La câțiva ani după moartea sa, cabana lui a fost descoperită de un localnic care a adus-o la Dawson City, amenajând în interior un muzeu dedicat scriitorului.


În căutarea aurului

Dawson City e un oraș care a fost construit de căutătorii de aur, fie ei mineri, antreprenori sau aventurieri. Cu toții au venit aici atrași de metalul strălucitor – iar această goană a lor pentru îmbogățire s-a chemat Klondike Gold Rush.

Pepitele mari din zonă au fost excavate demult, dar tot mai există o mică șansă de a găsi aur pe malurile bogate în minerale ale râului.

Bonanza Creek Discovery Site

  • E locul în care s-a găsit aur pentru prima oară, în 1896. O drumeție de jumătate de kilometru e semnalată prin panouri descriptive de unde poți afla povestea acestui loc.

Dredge No 4

  • Văile adânc săpate din împrejurul orașului stau mărturie asupra trudei imense depusă de căutătorii de aur. Dredge No 4 se află la 13 km de autostrada Klondike și pentru mai multe informații poți vizita locul printr-un tur organizat. Două dintre cele mai cunoscute companii din zonă sunt GoldBottom și KlondikeExperience.

Urcă până la Midnight Dome

Pentru o priveliște frumoasă deasupra orașului și a văii Klondike urcă până la punctul panoramic Midnight Dome. Poți ajunge aici cu mașina sau printr-o drumeție de vreo 90 de minute care pornește din oraș.


Vizitează SS Keno

Când goana după aur era în floare, cel mai comod mod de a călători între orașele teritoriului Yukon era la bordul vaselor cu aburi.

Minereurile erau și ele, de asemenea, transportate cu vase imense, cu abur și vâsle rotitoare. Modele de vase cu abur cu vâsle erau populare la sfârșitul secolului al XIX-lea și erau răspândite pe râurile Siberiei.

S.S. Keno a fost construit în 1922 și folosit pentru a transporta diverse minerale pentru companiile miniere de-a lungul râului Yukon, până când a fost retras în 1951.

În 1960, nava a făcut drumul de la Whitehorse la Dawson City pe râu, devenind ultimul vas cu aburi cu vâsle care a făcut călătoria ”pe propriile puteri”. De atunci a rămas în oraș, pe malul râului Yukon, iar vizitatorii pot afla mai multe despre aceste mașinării ale istoriei printr-un tur interpretativ.


Aurora boreală

În iernile lungi și reci din nord, cerul oferă un spectacol inedit. Fiind atât de aproape de cercul arctic, cerul din Dawson City prinde viață; străluciri de verde și violet dansând pe bolta întunecată.

Ca să te bucuri din plin de aurora boreală trebuie să conduci un pic în afara orașului, să fii departe de luminile artificiale ale străzilor.


Cursa de sănii – Yukon Quest

Una dintre cele mai cunoscute competiții anuale de câini de sanie e Yukon Quest, o cursă de 1000 de mile care se întinde de la Whitehorse în Yukon până la Fairbanks în Alaska.

Echipele de câini și conducătorii lor, numiți mushers, petrec cea mai mare parte a timpului în sălbăticie, dar sunt obligați să petreacă 36 de ore de odihnă în Dawson City. E zi de mare sărbătoare în oraș iar locuitorii se strâng la punctul de control pentru a încuraja competitorii.

Sania cu câini a fost o metodă de transport pentru localnici de generații, iar în ultimii ani a devenit o activitate turistică populară.

Dacă vizitezi Dawson City în timpul iernii te poți aventura pe potecile înzăpezite într-o sanie trasă de husky jucăuși. Câțiva operatori din oraș organizează tot felul de aventuri, de la excursii de câteva ore până la expediții întinse pe mai multe zile.


Festivalul de muzică Dawson City

Dacă ești în vizită în Dawson City pe timpul verii (cum sunt majoritatea turiștilor) nu rata popularul festival de muzică organizat în oraș.

Primul festival de muzică Dawson City a avut loc în 1979, un grătar organizat între prieteni, care s-a extins pe două zile și s-a lăsat cu muzică și dans. Oamenii s-au simțit extraordinar și-au realizat rapid că era păcat ca totul să rămână doar un eveniment izolat. Următorul an, câțiva voluntari locali au format asociația festivalului de muzică din Dawson City, care a primit statutul de caritate în 1986.

An de an, artiști canadieni și internaționali se strâng pentru a participa la acest festival și a sărbători prin muzică și dans sub soarele de la miezul nopții. Verifică site-ul orașului Dawson pentru mai multe evenimente și detalii.


Alte atracții

Dänojà Zho Cultural Centre

Istoria Primelor Națiuni din Yukon e parte importantă din povestea orașului. La centrul cultural Dänojà Zho poți afla mai multe despre indigenii din nordul Canadei. În interiorul clădirii de lemn sunt expuse câteva artefacte, haine tradiționale și obiecte de artă. Pe timpul verii se organizează anumite activități care să implice turiștii și să-i facă mai curioși de meșteșugul și tradiția Tr’ondëk Hwëch’in – oamenii râului.

Vizitează site-ul pentru mai multe informații.

Cimitirul orașului

Dawson City are câteva cimitire istorice și pitorești. Deși pare un lucru ciudat de adăugat la o listă cu lucruri de făcut, cimitirele oferă o privire unică asupra realității goanei după aur. Mulți dintre cei care căutau să se îmbogățească în Yukon veneau nepregătiți în nord și plăteau prețul suprem.

Muzeul Dawson City

Muzeul din Dawson City are mai multe artefacte care spun povestea nordului. Exponatele prezintă ascensiunea zonei și te duc înapoi în timp, la vremea când Dawson era cel mai mare oraș la nord de San Francisco.

Tombstone Territorial Park

Situat la o oră și jumătate de Dawson City, de-a lungul autostrăzii Dempster, se află uimitorul parc teritorial Tombstone. Peisajele sunt spectaculoase iar viața sălbatică e abundentă. Poți vedea caribu, elani, urși negri și grizzly iar cele mai populare activități sunt drumețiile și campingul, precum și pescuitul sau condusul off-road.

Tombstone e un loc sălbatic în care nu te poți aventura fără un plan bine organizat. Din Dawson City poți lua un tur sau chiar și-un zbor scenic deasupra văilor cu vârfuri zimțate.

Drumeție până în Moosehide

O drumeție de trei ore până în vechiul sat al Primei Națiuni e o activitate îndrăgită. Înainte să pornești la drum ia cu tine destulă apă și o hartă de la centrul de informare turistică din oraș.

Ultimate Yukon Adventure

Una dintre cele mai inedite aventuri din Yukon e să iei o canoe și să vâslești de-a lungul râului Yukon. Deși pare cam nebunesc, e o călătorie pe care o întreprind destui iubitori de natură. Un traseu popular e să călătorești cu canoea din Whitehorse la Dawson City, orașul Carmacks fiind popasul de la jumătatea drumului. Traseul e lung, durează aproximativ 16 zile. Poți aranja totul în Whitehorse, închiriere de canoe, echipamente, chiar și transfer înapoi în Whitehorse, tot ce ai nevoie e mâncare, puțin curaj și un spirit de aventură.

Un alt traseu cunoscut te duce pe cursul râului din Dawson City până în Eagle, Alaska. Călătoria e mai scurtă, întinsă pe 168 de km, durează aproximativ 3 zile.


Dawson City e un loc în care mulți bărbați și femei au găsit și au pierdut averi, un loc care a inspirat scriitori, care a făurit povești și care i-a împins la limite pe aventurieri. Fie că ești în trecere sau că faci din Dawson City o destinație, n-o să-ți pară rău de timpul petrecut aici. Turismul e cea mai importantă industrie din oraș, iar localnicii fac tot posibilul să îți ofere o experiență de neuitat.


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *