Călătorii,  Japonia

Ce să vizitezi în Hiroshima și pe frumoasa insulă Miyajima

E greu să faci o introducere orașului Hiroshima fără să menționezi din prima frază la ce se gândește toată lumea: bomba atomică din 1945. Întregul oraș a fost pus la pământ atunci și 80.000 de oameni au murit pe loc. Mai departe de zona centrală au existat supraviețuitori, persoane care s-au stins din viață la câteva zile sau săptămâni. Mai mulți au murit de-a lungul anilor afectați de cancer și alte probleme medicale pricinuite de radiații.

Astăzi, în Hiroshima nu mai există radiații reziduale. Din acest punct de vedere e un loc sigur de vizitat. Un loc zdruncinător din pricina istoriei lui și frumos prin renașterea de care a fost capabil.

Miyajima

Situată în largul orașului Hiroshima, la distanță de o călătorie scurtă cu feribotul, Miyajima e una dintre cele mai pitorești destinații din Japonia. Insula are păduri frumoase, cerbi curioși și mai multe temple vechi, impresionante. E un loc apreciat de japonezi care spun că insula e ”locul în care locuiește Dumnezeu” aici aflându-se și Itsukushima Shrine – atracția principală a regiunii.


Ce să vizitezi în Hiroshima

Fiind un oraș nou, reconstruit, Hiroshima nu poate concura cu Tokyo sau Kyoto în ceea ce privește obiectivele turistice. E mai puțin zgomot pe străzi, mai puțini turiști, mai puțin trafic, dar destule biciclete care circulă pe trotuar, alături de pietoni.

Hiroshima e un oraș modern care-și poartă rănile adânci de război privind încrezător spre viitor.

Una dintre cele mai cunoscute destinații e parcul Memorialul Păcii, Heiwa Kinen Kōen, un parc mare, central, traversat de numeroase alei, plin de monumente. E un loc al aducerii aminte, al reculegerii, al liniștii dar mai ales al înțelegerii.


Children’s Peace Memorial

Monumentul, care înfățișează un copil ce ține un cocor pe brațele ridicate, e inspirat de povestea lui Sadako Sasaki care avea doi ani când bomba atomică a căzut deasupra Hiroshimei. A supraviețuit bombei dar la 11 ani suferea de leucemie. În speranța vindecării, s-a apucat să împăture origami. Conform unei legende japoneze, dacă faci 1000 de cocori, poți să-ți pui o dorință. Dorința ei era să supraviețuiască. Sadako a reușit să facă peste 800 de origami înainte de a muri. Colegii de clasă au făcut restul cocorilor în amintirea ei.

Monumentul ridicat în numele lui Sadako și al tuturor copiilor care au pierit din pricina bombei, la momentul atacului sau ani mai târziu, e plin de sute de mii de cocori colorați agățați de oameni din toată lumea.

În Japonia, cocorii (cranes) sunt simbolul longevității, al sănătății și al fericiri.


Atomic Bomb Dome – Genbaku Dome

Fosta prefectură a departamentului industrial din Hiroshima e una dintre puținele clădiri ale cărei ziduri au rămas în picioare în urma exploziei bombei atomice. E una dintre cele mai reprezentative construcții din oraș.

Clădirea a fost construită în anul 1915 și a avut diverse nume, fiind folosită în mare parte pentru artă și expoziții. După bombardament, între oficialii japonezi și locuitorii orașului s-au purtat discuții lungi cu privire la păstrarea sau dărâmarea ei definitivă.

Deși o amintire tristă, sumbră a războiului, scheletul clădirii și cele câteva ziduri au fost conservate ca dovadă a distrugerii pricinuite de armele nucleare.


Hiroshima Peace Memorial Museum

Construit la 500 de metri distanță de Genbaku Dome, muzeul dedicat păcii prezintă statistici, scurte povestiri ale supraviețuitorilor și imagini șocante cu tragedia acelor clipe. E greu să rămâi impasibil, iar printre vizitatori vei vedea destui cu lacrimi în ochi sau vizitatori care se vor retrage pentru câteva clipe cutremurați de imaginile pline de suferință.

Sunt prezentate, de asemenea, imagini ale orașului dinaintea exploziei, etapele reconstrucției lui și cartea oaspeților cu semnăturile conducătorilor de stat – printre ele și semnătura lui Barack Obama, primul președinte american ajuns la Hiroshima într-o vizită oficială. Sunt expuse lucruri care au supraviețuit exploziei, jucării de copii, tacâmuri, cunoscutul ceas de mână oprit la ora locală 8:15, ora la care bomba atomică a explodat deasupra Hiroshimei.


Peace Flame & Cenotaph for the A-Bomb Victims

Alte monumente situate în Hiroshima Peace Memorial Park sunt Peace flame – flacăra care va arde continuu până când toate armele nucleare ale lumii vor fi distruse și Cenotaful construit în memoria victimelor atacului nuclear. Monumentul are formă de acoperiș boltit, a fost construit astfel ca simbol, pentru adăpostirea tuturor sufletelor ce-au pierit în urma bombardamentului.


Ground Zero

La cinci minute distanță de Atomic Bombe Dome se află Ground Zero – locul exact al bombardamentului. Bomba a explodat la aproximativ 600 de metri în aer, deasupra acestui punct. Este destul de dificil de găsit, mai ales că nu e indicat decât de o mică pancartă instalată pe marginea unei străzi obișnuite.

Ca să găsești mai ușor locația uită-te după clinica Shimasjukhuset, iar monumentul e instalat pe stradă fix în fața clădirii.


Castelul Hiroshima-jo

Castelul construit în 1589 a fost locuința lordului feudal, iar odată cu restaurația Meiji a fost folosit ca adăpost militar. Ca majoritatea clădirilor din oraș, castelul a fost distrus total de bomba atomică. Prin urmare, actualul castel este o replică construită în 1958. Castelul este înconjurat de grădini iar în interior e amenajat un muzeu al istoriei care prezintă Hiroshima dinaintea celui de-al doilea război mondial.


Grădina Shukkei-en

Situată în apropiere de castel, Shukkei-en are o vechime de 400 de ani. A fost construită de Asano Nagaakira, Daymo-ul regiunii, și a aparținut familiei Asano până în 1940 când a fost donată prefecturii Hiroshima. Deși distrusă de bombă în 1946, grădina renăscută din cenușă și-a redeschis porțile publicului în 1951.

  • Leandrul e simbolul orașului Hiroshima, fiind prima floare care a înflorit după explozia bombei atomice. 

Muzeul Mazda

Mazda a fost fabricată în Hiroshima începând cu 1920. Dacă ai mai mult timp la dispoziție poți vizita sediul corporativ și să vezi o linie de asamblare modernă, computerizată. Sunt disponibile tururi ghidate în care un reprezentant prezintă istoria, etapele de fabricație și te însoțește prin centrul de dezvoltare încercând să facă turul cât mai interesant și interactiv. Cine știe, poate vei deveni fan Mazda, sau poate ești deja.


Hiroshima City Museum of Contemporary Art 

În Hiroshima găsești și un muzeu de artă contemporană unde se organizează diferite expoziții. Nu e neapărat un muzeu de renume mondial dar dacă ai timp poți face o plimbare până aici ca să te bucuri de galerii, de grădina cu sculpturi și de bistroul din incintă.

Yamato Museum – cu tematică maritimă se află în Kure, orașul situat la o jumătate de oră de Hiroshima. Muzeul prezintă nave de război, istoria navigării pe mare și mai e cunoscut sub numele de Kure Maritime Museum.


Okonomiyaki

Hiroshima okonomiyaki – nu e o destinație ci un fel de mâncare, cel mai cunoscut din zonă și cel mai consumat. E un fel de plăcintă cu varză, legume, carne sau pește așezate în straturi, prăjite pe plită. Ingredientele care se amestecă depind de specificul fiecărui restaurant sau de preferințele tale culinare.

Unul dintre cele mai bune locuri pentru a încerca acest preparat local e Okonomimura, unde sunt mai multe standuri care vând o varietate de okonomiyaki.

Momiji Manju e un desert de care nu m-am săturat oricât de multe astfel de vafe am mâncat, fie ele umplute cu pastă dulce de fasole roșie sau cremă aromată de vanilie.



Transportul în Hiroshima

Hiroshima e un oraș destul de compact și în majoritatea locurilor poți ajunge mergând pe jos. Mersul cu bicicleta e popular iar străzile aerisite și largi facilitează pedalatul. Biciclete de închiriat găsești la hoteluri sau hosteluri și taxa e mai mică decât în alte părți ale Japoniei.

În oraș circulă și un autobuz turistic – Hiroshima Sightseeing Loop Bus – care e gratuit pentru cei cu JR Pass;  4 usd/zi dacă nu ai JR Pass.

Un alt mijloc de transport e tramvaiul. Călătoria costă aprox. 1,6 usd, plătești la coborâre vărsând monedele în aparatul de lângă conductor.

Hiroshima e o destinație populară pentru o excursie de o zi, în special din Kyoto sau Osaka.

Transportul din Kyoto

  • Hiroshima și Kyoto sunt legate de liniile Tokaido și Sanyo Shinkansen. Drumul durează aprox. o oră și patruzeci de minute. Poți lua și trenul cu transfer Hikari sau Sakura Shinkansen train, schimbând la Shin-Osaka Station sau Shin-Kobe Station.

Din Osaka

  • Cea mai rapidă variantă de călătorie pentru JR Pass e linia Sakura, care face aprox o oră și jumătate până în gara Hiroshima.

Din Tokyo

  • Dacă ai JR Pass, ia din Tokyo Station – Tokaido Shinkansen line până la Shin-Osaka StationShin-Kobe Station sau Himeji Station. Odată ajuns în una dintre aceste stații, schimbi cu linia Sanyo Shinkansen (Sakura train) până la stația Hiroshima. Drumul durează aprox. cinci ore.

HyperDia e site-ul pe care poți verifica programul trenurilor.


Miyajima

Situată la scurtă distanță de Hiroshima, în largul insulei Miyajima se află Itsukushima-jinja care e una dintre imaginile tradiționale ale Japoniei.

Shinto shrine de azi a fost construită în anul 1168, dar înregistrări cu existența unei torii datează de la sfârșitul secolului al VI-lea.

Oamenii de rând nu aveau voie să pună piciorul pe insulă, nicăieri pe malul ei, până ce ambarcațiunea nu trecea prin această poartă sfântă.


Itsukushima Shrine

E un complex format din două temple principale: Honsha și Sessha Marodo-jinja, precum și alte 17 clădiri și structuri adiacente, printre care și torii din larg. Unele clădiri se află în Patrimoniul Unesco având și statutul de comori arhitecturale naționale ale Japoniei.


Omotesando street

Strada principală, Omotesando e un loc plăcut de shopping, cu magazine mici de suveniruri, cafenele și patiserii. Aici se găsesc mai multe laboratoare de momiji-manju, unde poți privi în vitrină linia de fabricație a vafelor în formă de frunză de arțar. Momiji-manju mai proaspete ca-n Miyajima nu ai unde să găsești și nici o gamă mai variată de arome. Toamna, castanele coapte de aici sunt o minunăție.


Mount Minsen

Dacă vremea e plăcută, la fel e și drumeția de o jumătate de ceas până în vârful muntelui Minsen, cu înălțimea de 530 de metri. (noi am făcut plimbarea oricum, și pe vreme mai puțin plăcută, cu amenințări de taifun. Plimbarea a fost ușoară, udă dar ok, însă priveliștea cețoasă. N-am putut distinge mai nimic în zare, orizontul părea o mare pufoasă și gri, interminabilă.)

Aproape de observatorul din vârf se găsește templul unde călugărul Kobo Daishi (Kukai) a meditat o sută de zile după ce s-a întors din China. În templu, o flacără arde continuu de 1200 de ani de când Kobo Daishi a aprins-o.


Insula e plină de cerbi și căprioare libere. În religia shinto, cerbii sunt mesageri ai divinității. Îi întâlnești cam peste tot. Nu se tem de oameni, sunt îndrăzneți și curioși.



Cum să ajungi în Miyajima din Hiroshima

În Miyajima ajungi cu ușurință luând feribotul din portul Hiroshima. Pentru a ajunge în port poți lua din gară trenul JR Sanyo Line până la Miyajimaguchi Station, 25 de minute, acoperit de JR Pass. Sau poți lua tramvaiul, linia numărul 2 din centrul orașului, iar călătoria costă aprox. 3 usd. Pontonul e la scurtă distanță de mers pe jos din stația Miyajimaguchi. Sunt două companii care operează ruta, JR și Matsudai. JR Passul e bun doar pe linia JR. Fără JR Pass călătoria costă aprox. 5 usd – dus/întors.


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *