Colca Canyon, al doilea cel mai adânc canion din lume
Cañon del Colca ar trebui să fie pe lista destinațiilor de văzut pentru oricine călătorește în Peru, indiferent dacă ajunge aici printr-o excursie de o zi din Arequipa sau dacă se încumetă la drumeții în canion. E un loc care îți oferă oportunitatea să vezi condorii andini, să te apropii de viața rurală a Peruului și îți prezintă unul dintre cele mai splendide peisaje.
Adevărul e că atunci când mă gândesc la Colca Canyon am impresia că-l simt în genunchi și-n tălpi. Puține locuri pe care le-am cutreierat au mai avut coborâri așa de brutale. Dar te aventurezi până la urmă în interiorul unuia dintre cele mai adânci canioane din lume, iar senzația că te lasă genunchii, că-ți ard tălpile și-ți vine să te rostogolești e oarecum normală. E bine că vine la pachet cu destule detalii îmbucurătoare, cum ar fi oaza Sangale și piscinele ei, Cabanaconde și porturile tradiționale, panorame care-ți taie răsuflarea și localnici prietenoși care viețuiesc în armonie cu Pachamama (natura).
Canon del Colca e unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat în hoinăreala noastră prin lume.
Mai jos am scris un ghid cu tot ce trebuie să știi despre drumeție în canion, cazare, rute și tururi.
Unde e situat Colca Canyon
Canionul Colca e situat în Colca Valley la aproximativ 200 de kilometri depărtare de orașul Arequipa, în sudul Peruului. Prin valea Colca vei vedea destule terase agricole amenajate, pre-incașe, și din loc în loc sate și cătune și câteva turme de lama, alpaca, oi sau vite.
De-a lungul marginii superioare a canionului se află șase orașe coloniale, cel mai cunoscut oraș fiind Chivay, situat la peste 3.600 m altitudine. Aici se găsește o piață tradițională destul de activă iar la trei kilometri înafara satului se află băile termale La Calera (bune pentru relaxare dar rudimentare).
Cabanaconde e un alt oraș situat pe marginea superioară a canionului Colca, locul de unde încep majoritatea drumețiilor. E un oraș mai mic, autentic, unde femeile se îmbracă tradițional, cu fuste lungi și înfoiate, cu pieptare colorate și pălării brodate. Localnicii comunică în limba quechua dar majoritatea sunt vorbitori de spaniolă.
Colca ocupă locul secund ca și cel mai adânc canion din lume (3.300 de metri), depășit fiind de vecinul său Cotahuasi (3.535m). Ca și comparație, Marele Canion din SUA are o adâncime de doar 1.830m.
Cum poți vizita Colca Canyon
Ca majoritatea destinațiilor din Peru, canionul Colca se poate vizita independent sau printr-un tur organizat. Nouă ne place să călătorim în ritmul și după voia noastră așa că de obicei optăm pentru ghizi doar acolo unde sunt absolut necesari. Cum ar fi, de exemplu, Inca Trail.
Tururile pentru Canion del Colca se iau online sau din Arequipa iar ele includ diverse activități. Deși ele se numesc ”Colca Canyon Tours”, majoritatea sunt axate pe observarea condorilor andini și nu includ nici un fel de drumeție în adâncul canionului. Dacă includ cazare, aceasta va fi cel mai probabil în Chivay și nu în satele din canion.
Tururile de genul acesta sunt bune dacă vrei să vezi canionul dar nu ești o persoană activă sau nu ai destul timp la dispoziție. Nu există o variantă bună sau rea, nu e musai să faci zeci de kilometri cu rucsacul în spinare pe poteci pline de praf, te poți bucura de canion și-n alte moduri, ideea e să te interesezi foarte bine ce oferă aceste tururi, ca să nu fii dezamăgit.
Pe lângă tururile descrise mai sus sunt și tururi care fac drumeție în interiorul canionului iar acestea se numesc de obicei ”Colca Canyon Trek Tours”. Includ transport și noaptea sau nopțile de cazare în canion, mesele plus ghid. Nu e necesar să faci rezervare dar dacă ai itinerariul destul de compact și nu vrei să ratezi o excursie pe placul tău în Colca mai bine o plănuiești din timp. Pe lângă research pe google mai poți folosi Viator, Get Your Guide sau TripAdvisor.
Dacă optezi pentru tur, ei se vor ocupa de tot, te vor lua și lăsa la hotel. Dacă alegi să călătorești independent atunci ai nevoie de puțină organizare. În primul rând trebuie să ajungi la Cabanaconde.
Cum să ajungi la Cabanaconde
Deși pare un pic complicat, dacă le iei pe rând ițele se deznoadă ușor.
Arequipa e orașul din care pornesc toate tururile organizate, precum și călătoria independentă, pentru Colca Canyon. Drumeția propriu zisă începe însă din Cabanaconde, un oraș aflat la peste 210 km de Arequipa.
Ca să ajungi în Cabanaconde trebuie să iei bus sau colectivo (microbuz) iar drumul durează în jur de cinci – șase ore, dar poate să dureze chiar și opt, depinde de trafic și de noroc.
Oricum, ca un bonus, peisajul din Arequipa spre Cabanaconde e absolut splendid. Unul dintre cele mai frumoase peisaje din întreaga țară și printre cele mai superbe din toată America de Sud. Din păcate răul de mișcare și de altitudine s-ar putea să fie un inconvenient.
Când mergi spre Cabanaconde așază-te pe partea stângă în autobus, ca să profiți de deschiderea văii, și bineînțeles cât mai în față ca să simți mai blând drumul șerpuitor și denivelat.
Am scris mai multe detalii despre transport în articolul de aici.
Drumeția în canionul Colca – rute și durată.
Ok, ai ajuns la Cabanaconde și ești pregătit să iei potecile sub pași. Care poteci și unde te vor purta ele?
Sunt mai multe rute și depinde de tine cât de mult timp vrei să petreci în interiorul canionului și cât de mulți kilometri ești capabil să umbli într-o zi. Mai jos am scris despre cele mai populare variante, care se pot face în două zile de drumeție sau trei, fără ghid, cu înnoptare în canion.
Aplicația All Trails e super utilă, poți să descarci hărțile offline și să citești părerile mai multor drumeți.
Indiferent de lungimea lor, de locul în care te cazezi, două lucruri sunt sigure în legătură cu traseele:
- toate încep printr-o coborâre șerpuitoare în canion și se termină cu ascensiune abruptă, solicitantă, spre Cabanaconde
- toate au gradul de dificultate ridicat.
Ruta Cabanaconde – Sangale
Ruta Cabanaconde – Sangale, e cea mai scurtă variantă și cea mai directă. Urci și cobori pe același traseu, înnoptezi în Sangale. Durată: 2 zile, lungime: 11 km.
Circuitul Canon del Colca
Circuitul Canon del Colca e una dintre cele mai populare rute. Lungime: 24 de km, durată: 3 zile. Dacă ajungi în Cabanaconde devreme, poți începe traseul în aceiași zi și să te cazezi în San Juan de Cuccho. Ca să economisești niște timp spune șoferului de autobus să te lase înainte de intrarea în Cabanaconde, la Mirador San Miguel. Cum cobori din bus, în partea stângă este un teren de fotbal iar în partea dreaptă un magazin și câteva case. Mergi spre case și ține dreapta iar la un moment dat o să dai de semnul care indică traseul. Dacă pornești din Arequipa târziu, cum am făcut noi, înnoptează în Cabanaconde și pornește traseul devreme fără să te mai cazezi în San Juan. A doua noapte de cazare e la baza canionului, în oaza Sangale. Ascensiunea din Sangale spre Cabanaconde durează 4-6 ore, depinde de elanul pe care-l ai. Dacă vrei să te întorci în aceiași zi în Arequipa, pornește devreme.
Canion del Colca Multi-day Trek
Canion del Colca Multi-day Trek e cea mai completă rută, cu două nopți de cazare, una în Llahuar și cealaltă în San Juan de Cuccho. Lungime: 32 de km, durată: 3 zile. Dacă pornești devreme din Arequipa și ajungi în Cabanaconde înainte de amiază, poți porni drumeția în aceiași zi și să înnoptezi în Llahuar. Apoi continui spre San Juan. Singura inconveniență la acest traseu e că nu ajungi în renumita oază Sangale, dar o vezi de sus din mai multe puncte de pe drum.
Cazarea
Pe lângă Chivay sau Cabanaconde, găsești case de oaspeți în Llahuar, Sangalle, Malata, Cosninhua sau San Juan de Chuccho. Cazările, deși sunt rudimentare, sunt destul de confortabile. Majoritatea oferă și mâncare, servită pentru toată lumea la o anumită oră, contra cost. În locul în care ne-am cazat cina era stabilită pentru ora 6 iar în meniu erau vreo trei variante din care să alegi. Aveau și-un bar cu câteva snacksuri și băuturi. Multe dintre case au electricitate doar câteva ore, în timpul zilei, de la panourile solare, iar toaletele sunt comune. Altele au camere private, cu baie proprie și chiar și apă caldă.
În general nu e necesară rezervarea dar pe Booking poți vedea casele și ce condiții oferă. La fața locului, obții prețuri mai mici.
Opțiuni de cazare:
- Cabanaconde: Homestay Pachamama, La Casa de Santiago
- Sangale: Paraiso Las Palmeras Lodge, Oasis Paraiso Ecolodge
- Llahuar: Llahuar Lodge, Casa de Virginia
- San Juan de Chuccho: Colibri Lodge, Posada Gloria
Unele locații au și camping disponibil, dacă ai propriul cort.
Costuri Tur organizat vs Independent
Tur organizat
Prețurile tururilor variază în funcție de companie, durata și ce oferă în pachet. Tururile de o zi, din Arequipa până în Chivay și un drum la panorama de condori costă aproximativ 50$/persoană. Prețurile urcă până la 100-120$/persoană dacă vrei să faci multi-day trek în canion. Verifică mai multe oferte pe Viator. Dacă iei turul direct din Arequipa plătești, de obicei, mai puțin decât online. În caz că ai programul bine stabilit, călătorești în plin sezon și vrei să ajungi în Colca Canyon într-o anumită zi, mai bine rezervi turul din timp.
Drumeție independentă
- Transport: ~ 20$ usd, dus-întors
- Tichet de intrare: ~ 10$ usd. Nu există un loc anume din care să-ți cumperi bilet dar cine se ocupă cu colectarea taxei s-ar putea să te abordeze la un moment dat pe traseu. Unii plătesc la început, alții prin vreun sat, noi am plătit chiar la final și unii n-au plătit deloc fiindcă n-au avut unde sau la cine.
- Cazare: ~ 35$ usd. O noapte în Cabanaconde + o noapte în Sangale. Cameră dublă.
- Mâncare: ~ 20-30$ usd. Depinde cât de multe snacks-uri ți-ai pus cu tine și câte mese alegi să mănânci.
- Snacks&băuturi: ~10$ usd
- TOTAL ~ 95$ usd.
Diferența de preț dintre un tur organizat de mai multe zile și tur independent nu e foarte mare. Atâta doar că la cazare prețul l-am notat pentru două persoane iar unele dintre tururi nu au incluse în suma totală taxa de canion. Aș zice că plătești suplimentar vreo 20-30$, plus tips-ul pentru ghid, dar asta te scutește de organizare.
Sunt plusuri și minusuri pentru orice variantă. Până la urmă depinde de tine și de modul în care îți place să călătorești; de unul singur și în ritmul tău sau cu un grup în care ai șansa să-ți faci prieteni noi.
Ce să ai cu tine pentru drumeție
Ai nevoie de câteva lucruri esențiale, cum ar fi hârtie igienică, cremă de protecție solară, haine groase pentru seară, bani numerar, apă și ceva de mâncare (batoane proteice, sandvișuri sau fructe, alune sau snaks-uri). În rest ceea ce împachetezi de obicei când mergi în drumeție. Niște trekking poles sunt de folos fiindcă urcarea, la fel ca și coborârea, e destul de abruptă. O pălărie de soare e și ea super utilă, precum și o lanternă de cap în caz că te cazezi într-un loc fără electricitate.
Bagajul mare, cu tot ce ai împachetat pentru Peru, îl poți lăsa în Arequipa la recepția hotelului în care ai fost cazat. Ia cu tine doar un rucsac mic, cu cele necesare, fiindcă o să-l cari în spinare pe toată durata traseului.
Nu în ultimul rând ține minte că reciclarea și colectarea deșeurilor e dificilă în canion așa că ia ambalajele sau sticlele goale de apă înapoi în Cabanaconde.
Drumul înapoi spre Arequipa
Orice circuit ai alege e esențial să pornești devreme dacă vrei să te întorci în Arequipa în aceiași zi. Autobusele care pleacă din Cabanaconde sunt limitate, ultimele dintre ele plecând la ora 13 – 14.00. Busurile se iau din piața centrală. Dacă nu e niciunul parcat în zonă, mergi la magazinul de vizavi, întreabă de program, și eventual cumpără bilete de aici. Interesează-te dacă biletul vine cu loc fiindcă la plecarea din Cabanaconde autobusele tind să fie pline. De asemenea poți să iei colectivo până în Chivay și de acolo alt colectivo până în Arequipa. Microbuzele Chivay – Arequipa circulă cam din oră în oră și ultimul are plecare în jurul orei 17.00.