Ce să vizitezi în Hanoi, capitala Vietnamului
Hanoi e un oraș plin de zumzet, de bucătării stradale, de magazine cu tarabele întinse pe trotuar, de vânzători ambulanți care vând fructe și flori din coșurile lor imense, așezate pe umeri ca o balanță. E plin de scuteriști și de biciclete, de un du-te vino constant.
Chiar dacă nu-i înțesat de atracții arhitecturale, Hanoi are un puls distinct față de alte orașe din Vietnam.
Te bucuri aici de una dintre cele mai bogate bucătării tradiționale iar din muzeele aflate în capitală poți afla mai multe despre trecutul tumultos al țării, despre război și revoluții dar și despre parcursul artei și al meșteșugurilor locale.
Cartierul vechi e ideal pentru plimbări și mirări. Pe străduțele încâlcite se află tot felul de buticuri, cafenele decorate ca sufrageria unui apartament, și nelipsitele prăvălii care vând boluri cu supă aromată (pho) și sandvișuri (bahn mi).
Hanoi este, de asemenea, locația de unde e cel mai ușor să-ți organizezi destinațiile următoare, mai ales dacă alegi să călătorești în nord spre Sapa Valley ori spre pitorescul golf Ha Long.
Atracții turistice în Hanoi
Old Quarter
Locuit de aproape 8 milioane de oameni, viața de zi cu zi se desfășoară în Hanoi, aproape în întregime, pe stradă: rugăciunile, gătitul, joaca, taifasul și comerțul au loc la vedere, pe trotuarele pline. Și nicăieri nu-i acest lucru mai vizibil decât în cartierul vechi.
Mai demult fiecare dintre cele 36 de străzi ale cartierului era dedicată unui singur produs, se vindeau în prăvălii doar țesături sau feronerie, mirodenii sau coșuri împletite pentru orez, iar fiecare stradă purta numele produsului care o caracteriza. În prezent se amestecă printre ele restaurante, cafenele, agenții de turism și magazine cu haine ori suveniruri.
Dong Xuan Market
Construită inițial de administrația franceză în 1889, piața Dong Xuan a fost renovată de mai multe ori, cel mai recent în 1994, după ce un incendiu a distrus aproape în întregime clădirea. În prezent, Dong Xuan este cea mai mare piață acoperită din Hanoi, unde comercianții locali vând de toate, de la haine, bunuri de uz casnic până la produse alimentare. E locul cel mai potrivit pentru cumpărături ieftine și pentru suveniruri.
Ho Chi Minh Mausoleum
La fel ca și Lenin sau Mao, trupul lui Ho Chi Minh a fost îmbălsămat după moarte și dispus într-un mausoleu auster. Deși a dus o viață modestă iar ultima sa dorință a fost să fie incinerat iar cenușa să-i fie împrăștiată, politicienii rămași la putere au luat decizia de a-i expune trupul în Hanoi și a face din mausoleul său un loc de pelerinaj.
Ne-am dus dimineața la prima oră ca să vizităm complexul, care pe lângă mausoleu deține și casa în care a locuit Ho, o grădină botanică, palatul prezidențial și un mic muzeu, dar nu ne-am așteptat să dăm de un rând kilometric. Coada era plină de liceeni, copii de școală generală, vârstnici, grupuri de adulți veniți cu autocarele de peste tot din țară. Ar fi trebuit să stăm la rând ziua întreagă și nu e sigur că am fi reușit să vizităm mausoleul.
Oricum, împrejurimea e lesne de cutreierat și merită să faci o vizită acestui loc.
Despre Ho Chi Minh
- Ho Chi Minh e iubit printre vietnamezi, considerat tatăl națiunii și adesea alintat ca și Uncle Ho. De-a lungul tinereții sale a avut diverse meserii, de la ajutor de bucătar la bordul unei nave franțuzești cu care a călătorit în America de Nord, Europa și Africa, la grădinar, ospătar, fochist sau retușier foto prin Anglia și Franța. Apoi s-a mutat la Paris unde a învățat mai multe limbi străine printre care engleza, franceza, germana și chineza, și a încurajat independența țărilor care formau Indochina. A fost membru fondator al partidului comunist francez și a locuit în mai multe țări, adeseori sub nume false – presupunându-se că de-a lungul vieții a folosit între 50 și 200 de pseudonime. După zeci de ani în care reușise, cu succes, să evite serviciile de securitate franceze, a fost arestat și aruncat într-o închisoare chinezească unde a stat aproape un an și jumătate. Eliberarea sa a fost urmată de triumful temporar al așa-zisei revoluții din august 1945, când Vietnamul și-a proclamat independența față de Franța. Ho Chi Minh a devenit liderul de necontestat al Războiului franco-indochinez – cunoscut mai degrabă ca Primul Război Indochinez. Și-a păstrat poziția de conducere și în timpul celui de-al Doilea Război Indochinez în ciuda vârstei înaintate. După moartea sa din septembrie 1969, memoria lui Ho Chi Minh a jucat un rol fundamental în susținerea politicienilor și generalilor vietnamezi care au reușit, într-un final, să încheie al doilea război indochinez cu o victorie, la șase ani după moartea mentorului lor. Mai multe informații despre Ho Chi Minh găsești aici.
Hoan Kiem Lake
Situat în centrul capitalei, lacul Hoan Kiem este înconjurat de o zonã animatã, în special în zori când localnicii ies la jogging, aerobic și tai chi pe malurile sale.
Legenda spune că la mijlocul secolului al XV-lea, împăratul Ly Thai To a primit o sabie fermecată care l-a ajutat să-i alunge pe chinezi din Vietnam. La finalul războiului o țestoasă aurie a luat sabia și a dispărut cu ea în adâncurile lacului, restituind-o divinității. De acolo numele lacului Ho Hoan Kiem – în traducere aproximativă: lacul sabiei returnate.
Temple of Literature
Cel mai important și totodată cel mai vechi templu din Hanoi, Van Mieu, sau templul literaturii, a fost construit în 1070 în timpul dinastiei Ly. Fondat în onoarea filozofului chinez Confucius, a funcționat ca centru de învățământ mai bine de șapte secole. În interiorul complexului sunt mai multe clădiri, este un iaz, grădini și câteva porți ornate. Templul literaturii e locul în care a funcționat prima universitate din Vietnam, pe vremea când școlarizarea era permisă doar celor de familie nobilă, și are reputația de a fi o oază de liniște în agitata capitală.
Alte Temple:
- Bach Ma Temple – templu budist despre care se spune că e cel mai vechi templu din oraș, deși construcția din prezent datează din secolul al XVIII-lea.
- Ngoc Son Temple – numit și templul muntelui de jad, e aflat pe o insulă în nordul lacului Hoan Kiem. E cel mai vizitat templu din capitală, deși nu-s multe de văzut în împrejurime.
- Quan Su sau Ambassadors Pagoda – reprezintă centrul budismului din capitală. În secolul al XVII-lea aici a funcționat o casă de oaspeți pentru ambasadorii țărilor budiste, în prezent găzduiește mai mulți călugări și măicuțe.
- One Pillar Pagoda – aflată în complexul Ho Chi Minh mausoleum
Vietnamese Women’s Museum
Prescurtat VWM – acest muzeu prezintă istoria modernă a Vietnamului din perspectiva femeilor. Într-o expoziție permanentă sunt prezentate cele 54 de grupuri etnice minoritare ale țării, cu haine tradiționale și obiceiuri. Muzeul vorbește despre rolul femeii în familia vietnameză dar și misiunea lor în lupta pentru independență. Un program special prezintă viața și greutățile vânzătorilor stradali din Hanoi, care sunt predominant femei.
Alte Muzee:
- Hoa Lo Prison – ce a mai rămas din faimoasa temniță Hoa Lo, ironic numită și Hanoi Hilton – de prizonierii americani, a fost transformată în muzeu. Expozițiile sunt focusate mai mult pe lupta pentru eliberare a Vietnamului de sub ocupația franceză.
- Vietnam National Museum of Fine Arts – găzduit de două clădiri deținute în trecut de ministerul francez de informații. Sunt expuse sculpturi de piatră din perioada antică, picturi folclorice și creații ale artiștilor contemporani.
- Vietnam Military History Museum – unde găsești expus armament și echipamente de luptă, unele folosite de vietnamezi, altele capturate în război.
- Museum of Ethnology – Unde poți aprofunda mai bine conexiunea pe care o au minoritățile etnice din Vietnam. Sunt expuse și replici de case tradiționale, artă tribală și artefacte.
- National Museum of Vietnamese History – aflat într-o clădire construită între anii 1925 – 1932, cu arhitectură care îmbină designul chinez cu cel franțuzesc, găsești exponate din diverse perioade istorice, începând cu statuete de bronz din secolul al III-lea î.Hr, până la bijuterii din perioada imperială și cadouri primite de statul comunist.
Spectacole
- Thang Long Water Puppet Theater – Roi Nuoc – sau teatru de păpuși pe apă e una dintre cele mai autentice expuneri ale culturii vietnameze. Mai demult spectacolul era prezentat în sate, pe râuri, lacuri sau în lanurile de orez. În prezent se ține într-un bazin de apă de unde păpușarii mânuiesc iscusit păpușile de lemn, în timp ce povestea e acompaniată de orchestră.
- Show-ul Lang Toi – My Village la Hanoi Opera House, e un spectacol tradițional care prezintă viața satului vietnamez prin dans și acrobații.
Cafea și mâncare stradală în Hanoi
Bucătăria vietnameză este proaspătă, aromată și folosește o mulțime de ierburi și legume. Mâncărurile cu orez și tăiței sunt des întâlnite, la fel și supele, cum ar fi emblematica pho (o supă de vită cu tăiței).
În Hanoi găsești destule restaurante și cafenele de lux dar, mai mult decât oriunde în lume, în capitala Vietnamului cea mai bună mâncare se găsește la nivelul străzii. Există sute de restaurante mărunte, maghernițe, bucătării instalate pe trotuar, tarabe improvizate – majoritatea fiind specializate pe un singur fel de mâncare.
- Bun cha – carne de porc la grătar și tăiței
- Banh cuon – clătite din făină de orez cu carne de porc măcinată și ciuperci
- Pho cuon – carne de vită și ierburi proaspete rulate într-o foaie de orez
- Bahn mi – sandviș cu diverse: carne, pește, legume, pate, sosuri, etc
Cafeaua a fost introdusă în Vietnam de francezi și îmbrățișată strâns de vietnamezi. Așa de strâns că Vietnam a devenit al doilea cel mai mare exportator de cafea din lume, după Columbia.
Cafeaua pe care o găsești în Vietnam, fie la tarabe sau la cafenele fandosite, e super delicioasă. Servită în stilul tradițional e dulce și tare. Vietnamezii pun în ea lapte condensat, mieros și gheață.
O delicatesă regională, care e mai mult desert decât băutură de cafea, e ca phe trung, cafea spumoasă cu gălbenuș de ou și zahăr.
Transportul în Hanoi
Cât am stat în Hanoi ne-am deplasat în general pe jos, chiar și când am avut distanțe mai mari de străbătut. Dar dacă ai timp limitat sau n-ai chef de multă plimbare, sunt mai multe opțiuni prin care poți circula în oraș.
Transportul public – Hanoi are o linie extinsă de autobuse care circulă prin oraș, cu toate acestea, autobusele sunt destul de rar folosite de turiști. Prețul unui bilet e de aproximativ 5.000 – 10.000 VND. Indicat ar fi să-ți cumperi o hartă sau să descarci una de pe internet.
Electric Bus, care arată ca niște imense mașini de golf, circulă bine prin vechiul cartier și pe lângă lacul Hoan Kiem. EC are 14 stații și e o metodă bună să vizitezi orașul, având în vedere că în bus rulează și un ghid turistic în engleză. Prețul e considerabil mai ridicat – aproximativ 55.000 VND de persoană.
Grab – un fel de Uber de Vietnam are mare popularitate. Poți plăti prin aplicație și poți știi dinainte prețul cursei.
Cyclo – e varianta vietnameză de tuk-tuk. De când s-a introdus Grab, cyclo sunt mai rare. Negociază prețul înainte să pornești la drum și fii atent că de obicei șoferii se referă la preț pe persoană. O metodă ca la final să-ți ceară bani mai mulți în caz că sunteți doi sau un grup.
Taxi – taxiurile locale și-au pierdut și ele popularitatea de când cu aplicația Grab în care obții un preț mai corect și nu te complici cu negociatul.
Motorbike taxi – în Hanoi, precum și-n alte orașe din Vietnam, te poți deplasa și cu un motorbike taxi, adică să stai în spatele cuiva pe un scuter sau motor. La fel, negociază prețul înainte și fii sigur că șoferul pricepe destinația la care vrei să ajungi
Închiriatul de bicicletă – în Old Quarter găsești destule locații în care să închiriezi bicicletă și să te aventurezi cu ea prin oraș. Baftă prin trafic și ai grijă unde o legi de faci pauză de cafea.
Cazarea în Hanoi
Majoritatea turiștilor se cazează în Old Quarter ca să fie cât mai aproape de restaurante, viață de noapte și atracții. Dar cartierul poate fi destul de gălăgios iar hotelurile să nu arate chiar așa cum se prezintă în ofertă. Sunt destul de cunoscute scam-urile făcute de unii proprietari care adaugă tot felul de taxe dubioase la plata camerei sau presează clienții să rezerve tururi turistice.
French Quarter e o altă variantă pentru cazare mai ales dacă preferi un loc liniștit și un pic mai luxos.
Majoritatea hotelurilor au inclus în prețul camerei și un mic dejun rudimentar.
Când să vizitezi Hanoiul
Sezonul optim pentru o vizită în Hanoi e Martie – Aprilie și Septembrie – Noiembrie, când e destul de cald dar temperaturile sunt plăcute.
În perioada Decembrie – Martie temperaturile sunt mai scăzute iar vara, din Iulie în Septembrie, e o căldură umedă care poate fi destul de inconfortabilă. Vara sunt și multe zile cu ploaie, sezonul ploios ținând din Mai până în Septembrie.