Călătorii,  SUA

Cei cinci măreți din Utah, SUA

Ok, nu știu dacă traducerea vine bine în limba română, dar în Statele Unite ale Americii, The big five sunt foarte cunoscuți. Mai sunt numiți și The Mighty Five of Utah și e vorba de cinci dintre cele mai frumoase parcuri naționale din S.U.A, aflate toate cinci în statul Utah: Bryce Canyon, Zion, Arches National Park, Capitol Reef și Canyonlands.

Norocosul stat Utah!

Parcurile sunt diferite și interesante. Înființate între 1919 și 1971, sunt renumite pentru formațiunile lor spectaculoase, pentru canioanele adânci, solitudinea deșertului și pentru cele peste 1.000 de mile de trasee de drumeții. Pe lângă asta, patru dintre cele cinci sunt parcuri internaționale certificate „Dark Sky”, ceea ce înseamnă că nopțile aici sunt magice, cu cerul înstelat atât de clar și de aproape încât ai senzația că-l poți atinge. (Un motiv în plus să te cazezi în campingurile parcurilor).

Mi-au plăcut mult aceste parcuri naționale și am de gând să scriu câte un articol despre fiecare în parte, cu jurnal și ce e de făcut, dar înainte de asta le fac un rezumat aici, cu itinerariu și sugestii pentru road trip.

Bryce Canyon

Arches National Park

Arches e poate cel mai cunoscut parc național din Utah, e simbolul statului, iar imaginea lui Delicate Arch se află pe toate plăcile mașinilor înmatriculate în stat.

Parcul Național Arches are cea mai mare concentrație de bolți și arcade naturale din lume, ele fiind propriu-zis atracția cea mai mare a parcului. Printre ele sunt amenajate trasee impresionante care merită să fie luate la pas. Am făcut mai multe drumeții, am prins și caniculă și ploaie, și a fost destul de greu să ne decidem care traseu ne-a plăcut mai mult.

Devil’s Garden e unul dintre cele mai populare trasee care te poartă pe la mai multe arcade și alte formațiuni impresionante. Dar cred că aventura supremă din parcul național Arches e să te aventurezi în zona Fierry Furnance – un ansamblu de ferestre naturale sculptate de vânt, arcade, piloni și ziduri printre care cutreieri fără să fie marcat vreun traseu și fără să ai la dispoziție hărți ori semnal de telefon. Chiar și gps-ul ne-a dat rateuri de câteva ori. Pentru drumeția în Fierry Furnance ai nevoie de aprobare care poate fi obținută doar de la un ranger al parcului, cu o zi sau două în prealabil.

Arches e cel mai la îndemână parc pentru condus. Parcul dispune de un traseu numit Arches Scenic Drive, un drum pitoresc care te poartă pe la majoritatea atracțiilor. Unele formațiuni impresionante pot fi văzute din puncte panoramice, în timp ce pentru vizitarea altora e nevoie de o scurtă drumeție.

Devil’s Garden Trail, Arches NP

Canyonlands

Canyonlands e cel mai mare parc național din Utah și se află foarte aproape de Arches, peste drum cum ar veni. Parcul dispune de o zonă extinsă împărțită în trei diviziuni principale: Island in the Sky, Needles și The Maze.

Island in the Sky e regiunea cea mai faimoasă și de asemenea cel mai ușor de vizitat. La fel ca și la Arches, în această regiune, e facil să conduci, pe drum fiind amenajate mai multe puncte panoramice unde poți opri ca să admiri priveliștea.

White Rim, Canyonlands NP

Cea mai cunoscută formațiune din Canyonlands e Mesa Arch, o arcadă largă care încadrează o priveliște splendidă. La răsărit e plin de aparate foto cu lentile performante, instalate pe tot felul de trepiede, și de fotografi care se chinuie să surprindă perfecțiunea acestui tablou natural.

The Needles e populară pentru drumeții, dar cea mai aventuroasă escapadă din Canyonlands e să te încumeți cu bicicleta (neapărat mountainbike) pe White Rim, un drum șerpuitor și accidentat, lung de 100 de mile. Pentru a face White Rim de la un capăt la altul, cu bicicleta sau cu o mașină cu tracțiune 4×4, ai nevoie de un permis special și echipament de camping. Mai multe informații aici.

Panoramic point Canyonlands NP

Zion National Park

Parcul Național Zion are un peisaj diferit față de celelalte parcuri ale statului Utah. Aici, râul Virgin a sculptat unul dintre cele mai spectaculoase canioane din lume, unde monoliți de un roșu aprins se înalță maiestuos peste păduri și văi înverzite.

Parcul ăsta e cel mai nebunesc dintre toate dacă alegi să faci traseul Narrows – un traseu prin canion, pe cursul râului (de cele mai multe ori prin apă). Se merită să faci traseul întreg dar pentru asta îți trebuie puțină organizare fiindcă locurile disponibile sunt limitate și se scot la loterie. Totuși, un număr de locuri se dau fără rezervare, la fața locului, dar pentru asta trebuie să ajungi în parc cu cel puțin o zi înainte de a face traseul și să te prezinți la ghișee încă de la prima oră. Găsești mai multe detalii pe site-ul oficial.

Angel’s Landing e un alt traseu impresionant din Zion NP, dar nerecomandat celor cu frică de înălțime. Pe potecile înguste sunt lanțuri de care să te ții, dar oricum sub picioarele tale se cască ditamai hăul. Angel’s Landing e cel mai popular traseu din Zion pentru că nu ai nevoie de nici un fel de organizare ca să-l parcurgi, doar de un pic de curaj. (Verifică site-ul parcului fiindcă regulamentul se poate schimba)

Zion NP, mai mult decât oricare alt parc din Utah, este un paradis pentru drumeți și pentru cei pasionați de cățărări. Nu e un parc prin care să conduci și să vezi atracțiile înșirate pe marginea drumului. De fapt în Zion nici măcar nu poți intra cu mașina personală, transportul fiind asigurat de shuttle-urile parcului.

Angel’s Landing, Zion NP

Bryce Canyon

Canionul Bryce se aseamănă unui ținut de basm. Formațiunile de aici par niște turnuri de palate și castele care se ridică majestos, și firav totodată, înspre înaltul cerului.

Privită de sus, valea te lasă fără cuvinte, iar să te plimbi prin mijlocul ei, să pătrunzi adânc în interiorul ținutului, pe drumuri ce șerpuiesc și au nume hazlii, ca Peek a boo, e o adevărată aventură. Traseele de aici sunt majoritatea încadrate la categoria mediu – ușor, așa că e un parc pe care-l pot explora și cei mai puțini obișnuiți cu drumețiile lungi și obositoare.

Stâncile înalte și zimțate (numite hoodoos) și numeroasele coridoare care creează adevărate labirinturi fac din Bryce Canyon unul dintre cele mai vizitate parcuri naționale din SUA. Bryce Canyon e și cel mai mic parc național dintre cele cinci, dar parcă o vorbă spunea că esențele tari se țin în sticluțe mici. Lui Bryce i se potrivește zicala 🙂

Panoramă Bryce Canyon
Peek a Boo trail, Bryce Canyon

Capitol Reef

Parcul Național Capitol Reef este cel mai puțin vizitat parc dintre cele cinci, dar asta nu înseamnă neapărat că este mai puțin interesant. Nu întâmplător e numit „unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Utah”.

Capitol Reef îi atrage mai ales pe cei care evită mulțimile de turiști, iar pasionații de istorie vor fi fascinați de urmele trecutului mormon și indian care încă marchează aceste ținuturi. Satul istoric Fruita e considerat inima parcului, o vale înverzită plină de livezi și situri culturale bine întreținute.

La fel ca Arches și Canyonlands, Capitol Reef are un drum pitoresc pe care poți să conduci – Capitol Reef scenic drive, să faci opriri ca să vezi anumite arcade, formațiuni sau petroglife.

Cele mai faimoase drumeții din Capitol Reef NP sunt până la Hickman Bridge sau Cassidy Arch, precum și traseul Grand Wash.

Capitol Reef NP

America the beautiful Pass

Costurile de intrare la fiecare parc se învârt în jur la 25$ – 35$ intrarea în parc/mașină. Deci nu se plătește pe persoană, ci pe vehicul, dar oricum se adună o sumă considerabilă de bani.

America the Beautiful Pass e un permis anual care se dovedește a fi o bună investiție dacă vrei să vizitezi mai multe parcuri naționale din SUA. E rentabil să ai pasul chiar dacă vizitezi în decurs de un an doar cele cinci parcuri listate mai sus.

Permisul costă 80$ și e valabil timp de un an. Acoperă toți ocupanții vehiculului, iar dacă intrarea se face pe bază de persoană, deținătorul permisului poate fi însoțit de încă trei persoane care vor intra gratuit pe baza acestei autorizații.

  • America the Beautiful Pass acoperă toate Parcurile Naționale și Monumentele Naționale dar nu include parcurile statale sau revervațiile de indieni.

Mai multe informații despre locațiile de unde poți să-ți cumperi permis găsești aici. O poți face online de pe site-ul de aici.

The Narrows, Zion NP

Road Trip în Utah

Ca să vezi toate cele cinci parcuri naționale ai nevoie de mașină și de minim o săptămână. Dar în săptămâna asta cu greu pot intra și activități.

  • Dacă vrei să faci drumeții în Zion și Arches National Parks ai nevoie de cel puțin două zile în fiecare parc.
  • În Bryce s-ar putea să-ți ajungă o zi, de la răsărit până la apus.
  • La fel și-n Capitol Reef unde poți conduce pe scenic drive, să treci prin Fruita și să faci eventual o drumeție scurtă până la Hickman Bridge.
  • În Canyonlands dacă n-ai de gând să te aventurezi cu cortul în interiorul canionului ci doar să-i admiri măreția din punctele panoramice te poți, de asemenea, încadra într-o zi. Orice fel de drumeție înseamnă zile în plus la traseu fiindcă parcul Canyonlands e imens.

Orașele mari cele mai apropiate de parcurile naționale sunt Salt Lake City și Las Vegas, amândouă având aeroporturi internaționale și domestice. Ideal ar fi să ajungi într-un oraș și să pleci din altul, dar cum zborurile one way sunt mai scumpe, la fel și închiriatul unei mașini care are puncte diferite de preluare și returnare, cred că foarte bine poți să conduci un pic în plus și să faci toată ruta un circuit.

Dacă pleci din Salt Lake City ordinea cea mai practică de vizitare a parcurilor ar fi următoarea: 1. Arches, 2. Canyonlands, 3. Capitol Reef, 4. Bryce Canyon, 5. Zion.

Dacă pleci din Las Vegas ordinea e inversă, începi cu Zion și închei cu Arches National Park.

Zion NP

Cazarea

Ca să vizitezi parcurile naționale din SUA cel mai ușor e să te cazezi în campingurile lor, care sunt bine amenajate, cu toalete și dușuri, chiar și cu mici magazine din care poți să-ți cumperi cele trebuincioase. Dacă nu ești cu de-ale campingului, n-ai chef să cari un cort după tine și nici să închiriezi, atunci te poți caza în orașele din apropiere:

  • orașul Moab – e aproape de Arches și Canyonlands
  • Torrey – de Capitol Reef
  • Tropic și Cannonville – aproape de Bryce Canyon
  • Springdale – situat lângă Zion National Park

Cazarea în moteluri, hoteluri sau case de oaspeți în oricare dintre aceste orașe e destul de costisitoare, dar dacă rezervi din timp s-ar putea să găsești camere rentabile.

Cazarea în camping se învârte în jurul sumei de 25 – 30$/noapte. Rezervările trebuie făcute cu destul timp înainte pe Recreation.gov

Arches NP



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *