Călătorii,  Egipt

Ghid turistic pentru Piramidele din Giza, Egipt

Ce introducere să le fac acestor monumente emblematice ”mai vechi decât lumea”? S-au scris despre ele nenumărate povești, iar orice legendă făurită în jurul lor pare aproape credibilă.

Au fost piramidele construite de extratereștrii sau de egiptenii antici care erau o civilizație mai avansată decât suntem noi acum? Au fost ridicate de sclavi sau de muncitori calificați care primeau salarii? Alinierea lor cu anumite constelații e coincidență sau un calcul extrem de iscusit?

Piramidele sunt pline de povești și teorii pentru fiecare; pentru cei pragmatici ori cei visători, pentru pasionați sau pentru simpli călători, iar povestea lor va avea mereu un grăunte de mister, indiferent cât de multe lucruri se vor lămuri de-a lungul timpului.

Marile Piramide din Giza sunt cele mai vechi dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Ele sunt, de asemenea, ultima minune antică rămasă în picioare, așa că nu-i de mirare că vizitarea lor se află pe lista cu lucruri de făcut a multor oameni.



Despre Piramide și Sfinx

Construite cu aproape 5000 de ani în urmă, piramidele au fascinat de-a lungul vremii prin măreția lor, prin formă, dimensiune și aliniament. Scopul pentru care au fost ridicate, spre a servi ca morminte pentru faraoni, a fost și el dezbătut și analizat.

Săpăturile arheologice din ultima perioadă lămuresc mai bine cine a construit aceste structuri masive, dar aceste detalii continuă să fie interpretate sau chiar contestate.

  • Se pare că muncitorii care au lucrat la piramide nu erau nicidecum sclavi, așa cum sunt portretizați adesea, ci fermieri angajați care aveau salarii și acces la servicii medicale.
  • În perioada sezonului ploios când Nilul acoperea terenurile agricole, fermierii erau relocați să muncească la mormintele faraonilor. Câtă parte din această muncă era ”voluntară” și câtă ”obligatorie”, nu se știe. Oricum, ideea e că împrejurul piramidelor, la vremea ridicării lor, era un oraș în toată regula.
  • Nilul trecea prin apropiere, pe alt curs decât pe cel din ziua de azi, explicându-se astfel transportul blocurilor imense de piatră.

Împotriva evidențelor, sunt destui care continuă să creadă că piramidele au fost ridicate, sau chiar construite de sus în jos de către extratereștrii, de zei ori de îngeri.

Când te afli înaintea lor și vezi cât sunt de imense, de greoaie și mai ales când pătrunzi în interior pe tunelul ce duce în camera sarcofagului, e ușor să pricepi de ce unii consideră aceste structuri că ar avea o proveniență astrală.

  • Marea piramidă din Giza, numită și piramida lui Khufu sau Cheops – e cea mai mare piramidă din Egipt și cea mai veche dintre cele trei piramide din Giza. Construită în anul 2570 î.Hr are 137 de metri în prezent, la data construcției fiind cu aprox. 9 metri mai înaltă. Piramida conține aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră, iar greutatea sa totală e de puțin peste 6 milioane de tone.
  • Piramida lui Khafre – a fost construită pentru faraonul Khafre, despre care se crede că a fost fiul lui Khufu. E singura piramidă care are încă vârful de piatră albă, ceea ce, alături de poziționare, îi dă impresia de a fi mai înaltă decât piramida lui Khufu.
  • Piramida lui Menkaure – e cea mai mică dintre piramide, cu înălțimea de doar 61 de metri (inițial a avut 66,5 metri). Faraonul Menkaure a murit înainte ca piramida să fie finalizată iar la baza piramidei se pot observa câteva blocuri de granit lăsate nefinisate.

Un detaliu istoric bizar e că prin 1196 d.Hr sultanul Egiptului, Al-Aziz Uthman, a încercat să demoleze piramidele. A început cu cea a lui Menkaure. Muncitorii recrutați pentru această sarcină au lucrat 8 luni de zile, timp în care au constatat că e aproape la fel de greu și de costisitor să distrugă piramidele pe cât a fost de greu să fie construite. Foloseau pene pentru a muta pietrele și frânghii ca să le tragă jos, și astfel reușeau să îndepărteze aproximativ un bloc de piatră pe zi. Fiecare piatră care cădea se scufunda adânc în nisip, necesitând eforturi extraordinare pentru a o elibera. Înainte să renunțe de tot la planul lui lipsit de noimă muncitorii lui Al Aziz Uthman au reușit să deterioreze piramida lui Menkaure, lăsându-i o tăietură verticală pe fața de nord.

Sfinxul

Pe lângă cele trei piramide principale, complexul Giza mai include o atracție recunoscută în toată lumea: Marele Sfinx.

Sfinxul – ridicat în timpul domniei lui Khafre, reprezintă o statuie masivă din calcar cu corp de leu și cap de faraon. Chipul faraonului se presupune că îl înfățișează pe însuși Khafre. Nasul sfinxului e rupt, ceea ce a dus la crearea unei legende, cum că nasul a fost deteriorat de însuși Napoleon în timpul campaniei egiptene din 1798. Dar totul e doar o legendă din moment ce nasul cioplit al sfinxului e reprezentat în picturi datate dinaintea prezenței lui Napoleon în Egipt și menționat în scrieri vechi din secolul al XV-lea.


Unde sunt situate piramidele

Cele trei piramide, precum și Sfinxul, sunt situate pe Platoul Giza, numit și Giza Necropolis, în apropierea capitalei Cairo.

Cei aproximativ 20 de kilometri, care separă centrul capitalei de piramide, pot fi străbătuți cu mașina fie în 40 de minute, fie în mai bine de o oră, depinde de trafic. Iar traficul în Cairo e, de obicei, infernal. Așa că atunci când îți plănuiești vizita, ține cont și de timpul necesar ca să ajungi acolo.

Cel mai bun și ieftin mijloc de transport din Cairo e Uber-ul.

  • Ca să ai internet peste tot în Egipt e indicat să-ți iei o cartelă SIM cu număr. Cartela e foarte folositoare, având în vedere că multe cazări, ghizi ori șoferi îți vor cere numărul pentru a te contacta. Comunici mult mai ușor cu localnicii dacă ai un număr egiptean. Dacă faceți mai mult research o să vedeți că toată lumea care călătorește independent în Egipt recomandă cartela SIM, iar cea mai accesibilă variantă e să cumpărați una de la magazine sau chioșcuri Vodafone. Dar chioșcuri acreditate, nu orice magazin sau butic care are sigla lipită pe geam. Trebuie să ai pașaportul cu tine.

Revenind la Uber, serviciile de Uber sunt de cele mai multe ori la jumătate de preț față de taxiurile locale care umflă prețurile pentru turiști. Însă o chestie neplăcută e că uneori, mai ales de la piramide înapoi în Cairo, nu vei găsi Uber. Nouă ne-au anulat cursa vreo 5 sau 6 șoferi.

  • În afară de situația de la piramide, experiența cu Uber (care există doar în anumite orașe din Egipt) a fost de fiecare dată excelentă. Șoferii sunt foarte amabili, nevorbitori de engleză dar răbdători și cumsecade. Nu o să insiste să-ți fie ghizi, să te ducă pe la cine știe ce magazine de suveniruri, ori să-ți vândă una-alta. Un alt avantaj la Uber e că știi prețul dinainte și nu trebuie să negociezi. Egiptenii sunt extraordinar de insistenți și obositori când e să scoată de la tine niște bani în plus.

Giza e de fapt un oraș, unul destul de mare, deci atunci când iei taxi sau uber fii sigur că destinația e Pyramid Complex, Pyramid Necropolis sau Giza Pyramids ticket office și vei fi lăsat la intrare, nu cine știe pe unde în regiune.

Alte variante de transport:

  • Cu turul – sunt multe companii care organizează tururi la piramidă. Le găsești online sau poți cere recomandări de la recepția hotelului unde te-ai cazat. Unele tururi includ în excursia de o zi și mersul până la Saqqara (cea mai veche piramidă din Egipt) și o vizită la muzeul egiptean.
  • Cu șofer privat – Ca și în Luxor, se poartă să angajezi un șofer pentru jumătate de zi, care te ia de la hotel și așteaptă în afara complexului până îți închei vizita.
  • Poți ajunge la piramide și cu metroul – deși nu știu câți turiști se încumetă să folosească mijlocul de transport în comun având în vedere că stația din Giza e destul de departe de Giza Necropolis. Dacă luați metroul din Cairo, coborâți la stația Giza, iar de acolo luați microbus sau taxi până la Giza Necropolis.

Costuri bilete de intrare piramide

Sunt două intrări oficiale pentru complexul de piramide. Una dintre ele e situată în apropierea Piramidei lui Khufu (Cheops), nu foarte departe de cunoscutul hotel Marriott Mena House, iar cea de-a doua intrare e situată lângă Sfinx.

Cumpără bilete doar de la aceste două locații. Orice alte bilete, de la chioșcuri care par oficiale, sau de la ghizi cu ecuson, sunt contrafăcute.

Nu prea contează care intrare o alegi. Noi am intrat pe la Sfinx fiindcă priveliștea cu sfinxul în prim plan și piramidele pe fundal ni s-a părut atrăgătoare. Am mers dimineața devreme, înainte ca situl să fie plin de autobuze și tururi. Ține cont că toalete găsești doar aici, la cele două intrări oficiale.

  • Orar de funcționare: 7 – 16
  • Preț bilet de intrare sit arheologic: 240 lire egiptene/persoană
  • Preț bilet de intrare în interiorul piramidei mari (Khufu) – 440 lire egiptene/persoană
  • Preț intrare în interiorul piramidei lui Khafre – 100 lire egiptene/persoană
  • Preț intrare în interiorul piramidei lui Menkaure – 100 lire egiptene/persoană
    • Piramidele lui Khafre și Menkaure sunt deschise pe rând, deci atunci când vei vizita complexul doar una dintre ele o să fie deschisă, alături de piramida mare.
  • Preț intrare Solar Boat numit și Cheops Boat Museum – 100 lire egiptene/persoană

Perioada ideală ca să vizitezi complexul e dimineața devreme, la ora deschiderii. Începând cu ora 9 încep să vină autobuzele cu tururi. Totuși, în unele luni, mai ales Decembrie – Ianuarie, e des întâlnit ca piramidele să fie acoperite-n zorii zilei de un văl subțire de ceață. Ceața se risipește, de obicei, până la ora 10.

  • Noi am făcut greșeala de a lua un tur de cămile de cum am intrat în complex. Cel mai bine, dacă ajungi la ora deschiderii, plimbă-te printre piramide, fă poze cât de multe, apreciază construcțiile din fiecare unghi, bucură-te de liniște. O să ai vreme destulă să mergi cu cămilele (sau fără) la punctul panoramic, care nu e nicidecum așa de aglomerat.

Ce ai de vizitat în complex:

  • Cele trei piramide: ale lui Khufu, Khafre și Menkaure.
  • Sfinxul
  • Interiorul unei piramide
  • Punctul panoramic
  • Valea templelor – regiunea dimprejurul piramidelor unde se găsesc alte piramide mult mai mici, numite piramidele reginelor, morminte și ruine de temple.
  • Cheops Boat Museum
  • Seara poți asista la The Sound and Light Show, pentru care ai nevoie de bilete separate – Spectacolul e puțin învechit, a luat ființă prin anii 60 și nu s-a schimbat aproape nimic de atunci. Pe scurt, vei vedea piramidele luminate în diverse culori iar sfinxul ”povestește” istoria piramidelor.

Turul cu cămilele

E ciudat cum anumite experiențe surclasează imaginile, fotografiile și informațiile interesante pe care le afli despre un loc.

Prima oară când mă gândesc la piramidele din Giza îmi amintesc de cei cu cămilele, insistenți, ușor șarlatani, nemulțumiți, obraznici chiar. Bineînțeles, alung imaginea aceasta într-un cotlon al minții și mă concentrez pe ce a fost frumos, dar n-am cum să nu-mi amintesc de toată situația neplăcută care putea fi evitată cu ușurință.

Ok, înainte de toate: E musai să te deplasezi prin complexul arheologic al piramidelor cu cămilele sau caleașca trasă de cai? NU. Poți umbla liber pe oriunde în complex, atâta doar că unele distanțe sunt mai mari, iar în plin soare deșertic obosești repede, te deshidratezi și pierzi mult timp. Dar sunt destui care fac traseul de la piramide la punctul panoramic pe jos. Mai ales cei care se simt inconfortabil să negocieze la greu cu șefii de cămile sau presupușii ghizi.

Până s-ajungi la ghișeul de bilete sau chiar în Giza, vei fi cu siguranță abordat de unii și alții care vor să-ți vândă tururi, care te mint că s-a mutat intrarea, care spun că drumul poate fi făcut doar cu caleașca sau că nu poți intra în complex fără ghid și altele asemenea. Ignoră toate informațiile și mergi până la ghișeul de bilete. Cumpără bilet și după ce ai intrat în complex nu te lăsa nicicum convins de ofertele ”îngrijitorilor” de cămile care stau ciorchine la intrare. Intră, fă poze, refuză pe toată lumea care te agasează, vizitează piramidele și abia apoi – după ce iei pulsul locului, după ce observi cum merg treburile, poți lua un tur. Cei mai mulți turiști, ca și noi de altfel, pică în plasă direct de la intrare. De-asta intrarea e aproape blocată de vânzători și negociatori.

Înainte să călătorim în Egipt am citit despre tot felul de experiențe și pățanii ale turiștilor, de la unele hazlii, la altele greu de crezut. Majoritatea pățaniilor se rezumă însă la faptul că te înțelegi la un preț, bătut în cuie vorba aia, dar la final plătești mult mai mult. Cum? Simplu și ușor. Plătești fiindcă îți e jenă de jena lor. Plătești fiindcă n-ai chef să te cerți. Plătești fiindcă te irită insistența, fiindcă ești în vacanță și vrei să scapi cât mai grabnic de obrăznicia lor. Ei știu asta și tocmai de-asta insistă.

Câteva variante de scuze folosite de cei cu cămilele pentru a scote mai mulți bani de la tine:

  • ”Ai plătit doar drumul până la punctul panoramic, nu și înapoi.” (Îți spune asta după ce ai ajuns la punctul panoramic și chiar dă să plece cu cămilele, lăsându-te acolo)
  • ”Ți-am făcut poze, trebuie să mă plătești.”
  • ”Am îmbrăcat cămila colorat și i-am pus zorzoane, plătește-mă în plus fiindcă am avut cheltuieli.”
  • ”Ți-am vorbit despre piramide, informația costă.”
  • ”Ai plătit doar cămila nu și pe cel care o ține de căpăstru.”
  • ”Nu ai înțeles bine, trebuie să îmi dai 4000 de lire egiptene în loc de 400. Doar nu crezi că făceam cursa pentru mai puțin.”
  • ”Ai plătit la boss dar eu nu am treabă cu boss-ul. Mie trebuie să-mi dai încă atâta, ba chiar mai mult” (asta am pățit noi)
    • Boss-ul e de fapt un pierde vară care vorbește engleza cât de cât și racolează turiștii. El te duce la cei cu cămilele, spune că e șef, că sunt cămilele lui, etc, și cere să-l plătești înainte să porniți. Te mai și asigură că totul e inclus. E zâmbăreț, de treabă. Apoi, după ce ești cu cămilarul pe drum, el îți spune povestea lui – că nu-i pasă câți bani ai dat la boss; pe el trebuie să-l plătești extra.

Există o pancartă la intrarea în complex cu un preț ”oficial” al turului cu cămilele. (380 lire egiptene/persoană, în cazul nostru) Un preț pe care chiar dacă îl accepți, crezând că e totul inclus, vei ajunge să plătești dublu. E bine să faci turul mai târziu (ia cu tine pălărie, apă și protecție solară) fiindcă pe la orele 9-10 complexul se umple de precupeți iar prețul ”oficial” scade semnificativ (de la unii am primit oferte sub 100 lire egiptene/persoană).

Per total, cel mai bun sfat e să dați banii abia la final și la un singur om, cel care ține cămila de căpăstru și vă poartă prin complex. Încercați să nu vă lăsați afectați de iritarea, vocea ridicată, insistența și atitudinea răutăcioasă a unora. E ok să respecți cultura fiecărui loc în care călătorești, iar în Egipt bacșișul e o cultură, dar una e să nu aduci ofensă și alta e să te lași prostit.

E interesant un tur cu cămilele prin complexul piramidelor? Asta depinde de experiența și așteptările fiecăruia. Nouă ne-a plăcut ”turul”, deși am fost dezamăgită de cămilar, de boss-ul lui, de atitudinea amândurora.

  • Mulți turiști spun că unele cămile sunt bătute, neglijate, bolnave chiar, așa că cel mai bine ar fi să accepți un tur doar după ce vezi animalele.

Se merită să pătrunzi în interiorul piramidelor?

Aș zice că deși nu-s multe de văzut în interiorul piramidelor, e o ocazie unică. Așa că da, se merită!

Asta dacă nu suferi de claustrofobie și nu ai probleme de respirație sau cu inima. În interiorul piramidei e cald, aproape sufocant, iar locul e îngust. Se urcă pe niște trepte înalte și uneori trebuie să stai cocoșat. Dacă ai probleme cu mobilitatea, la fel, s-ar putea să-ți fie greu să urci. Nu te zorește nimeni, poți urca în ritmul tău, dar cu cât stai mai mult în interior, cu atât mai lipsit de aer o să fii și cu atât mai tare te încingi.

Camera sarcofagului e simplă. O cameră înaltă în care este un sicriu gol de granit. Paznicul de-acolo insistă să-ți facă poze. Multe pozeee…


Pizza Hut

Ok, asta e o chestie pe care am citit-o pe nenumărate bloguri, iar când am ajuns acolo am fost mirată să găsesc pizzeria aproape lipsită de clienți. Pentru că într-adevăr priveliștea de la Pizza Hut asupra complexului e impresionantă. Chiar dacă nu ești un fan al mâncării preparate de ei poți servi un suc sau o apă plată pe terasă sau în restaurantul cu ferestre imense. Aș zice că un scurt popas aici e de neratat. Pizza Hut e chiar vizavi de intrarea sfinxului.


Concluzii

Construcția piramidelor i-a fascinat de mult pe istorici, arheologi și ingineri de-a lungul vremii, datorită scopului, preciziei și dimensiunii lor.

  • Părțile laterale ale marii piramide (piramida lui Khufu) sunt aliniate aproape perfect cu punctele cardinale ale busolei – nord, sud, est și vest – cu doar o ușoară abatere.
  • Baza piramidei mari este remarcabil de pătrată, laturile abătându-se de la o formă perfect pătrată cu doar câțiva centimetri.
  • Pasaje misterioase – în interiorul piramidei există pasaje ascendente și descendente, precum și puțuri înguste care duc la fețele exterioare ale piramidei. Scopul acestor puțuri este încă un subiect de speculație și studiu.
  • Unele teorii sugerează că piramidele din Giza sunt aliniate perfect cu cele trei stele din centura lui Orion, o constelație proeminentă pe cerul nopții.
  • Precizia cu care au fost tăiate, transportate și asamblate pietrele masive ale construcției este uimitoare și prezintă abilități remarcabile de inginerie.
  • Marea piramidă a deținut titlul de cea mai înaltă structură făcută de mâna omului timp de peste 3800 de ani, până în anul 1311, când în Anglia a fost construită catedrala Lincoln.

În timp ce metodele exacte utilizate în construcția lor rămân un subiect de dezbatere, piramidele din Giza au o imensă semnificație culturală și istorică și continuă să fie una dintre cele mai fascinante atracții turistice din lume.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *