Australia,  Călătorii

5 lucruri interesante despre Tasmania și 10 destinații de vizitat

Tasmania, o insulă în largul altei insule mari cât un continent. Parte din Australia dar ușor diferită de ”mainland”, Tasmania e mult mai liniștită, mai izolată și categoric mai răcoroasă.

Da, Tasmania face parte din Australia, unul dintre cele șase state din țară, atât cel mai mic și cel mai rece, cât și singurul care nu este pe continent.

Tasmania are practic toate aspectele pe care oamenii le asociază cu Australia, mai puțin vremea caniculară. Are plaje albe, lanțuri muntoase, orașe pitorești, arhitectură interesantă și oameni prietenoși. E mult mai puțin vizitată decât alte state din Australia, așa că majoritatea destinațiilor îți aparțin. Te bați rar de turiști, iar dacă o faci, e în mijlocul unui festival din Hobart sau la o piață duminicală.


Cinci lucruri interesante despre Tasmania

1. Tasmania s-a numit pentru o vreme Van Diemen Land

Deși aborigenii trăiesc în Tasmania de cel puțin 35.000 de ani, Abel Tasman, un explorator olandez, a fost primul european care a „descoperit” Tasmania, în noiembrie 1642.

El a numit insula ”Anthoonij Van Diesmenslandt” sau „Țara lui Anthony Van Diemen”, după sponsorul explorării, Anthony Van Diemen (care a fost și guvernatorul general al Indiilor de Est Olandeze, ținut cunoscut în prezent sub numele de Indonezia).

În ciuda numelui oficial de Țara lui Van Diemen, utilizarea alternativei „Tasmania” a crescut treptat, iar la 1 ianuarie 1856, insula a fost redenumită oficial în cinstea exploratorului european.

Alintată de australieni Tassie sau doar Tas, numele indigen al Tasmaniei, dinainte de orice alte denumiri, a fost Lutruwita.


2. În Tasmania trăiește un diavol faimos

Există un diavol faimos care trăiește exclusiv în Tasmania. Un ghemotoc de animal morocănos, cu dinți puternici, care roade totul în cale și eliberează sunete terifiante. E vorba despre diavolul tasmanian – numit astfel de către primi coloniștii care credeau că pădurile Tasmaniei găzduiesc demoni.

Diavolii tasmanieni sunt o specie pe cale de dispariție din cauza unei boli tumorale faciale, mortale, care le-a redus populația la mai puțin de 17.000 în ultimii 30 de ani. Sunt cele mai mari marsupiale carnivore din lume și au cea mai puternică mușcătură dintre orice mamifer mic, suficientă pentru a zdrobi oase, lemn, chiar și garduri metalice.

  • Thylacine (sau Tigrul Tasmanian) a fost cel mai mare carnivor marsupial al insulei, iar la momentul sosirii europenilor, existau aproximativ 5.000 de exemplare în sălbăticia Tasmaniei. Totuși, până în 1936, aceștia au dispărut, ultimul exemplar cunoscut de la Grădina Zoologică Beaumaris murind la doar două luni după ce li s-a acordat statutul de specie protejată. Totuși, încă și azi mai există o recompensă de peste un milion de dolari australieni pentru oricine găsește un specimen de tigru tasmanian viu, un premiu care animă legende și impulsionează ”căutătorii de comori” dar care, cel mai probabil, nu va fi câștigat vreodată.

3. Tasmania are cel mai curat aer din lume

O vizită în Tassie vine la pachet cu cel mai pur aer din lume.

În partea de nord vest a Tasmaniei o stație de măsurare a poluării analizează constant calitatea aerului, iar rezultatele indică o lipsă aproape totală de poluare a atmosferei.

De fapt, aerul e așa de curat încât Tasmania ”produce” singura apă de ploaie îmbuteliată, aprobată de mai multe departamente de sănătate din întreaga lume.


4. Tasmania a fost una dintre cele mai izolate și infame colonii penale britanice

Oficial, Tasmania a fost înființată în 1803 ca și colonie britanică. De fapt, ca și colonie penală pentru condamnați. A rămas așa până la mijlocul secolului al XIX-lea. În acest timp, teritoriul a fost în mare parte autonom, cu propriul consiliu legislativ și constituție proprie.

Orașul condamnaților, că era un oraș în toată regula, a fost înființat în Port Arthur, la aproximativ 97 de kilometri de capitala statului, Hobart. Aici, guvernul britanic a transportat peste 80.000 de osândiți.

Din 1833 până în 1877, Port Arthur a fost destinația celor considerați cei mai duri dintre criminalii britanici, a celor care erau infractori recidiviști dar și a celor care se răzvrăteau în pușcăriile de pe continentul australian.

Cunoscut ca având unele dintre cele mai stricte măsuri de securitate ale sistemului penal britanic, Port Arthur e în prezent un muzeu în aer liber care se poate vizita.


5. Cea mai mare fermă de lavandă din lume se găsește în Tasmania

Aș fi crezut că cea mai mare fermă privată de lavandă din lume e în Provence, renumitul ținut franțuzesc în care movul se întinde cât vezi cu ochii, însă acest statut e deținut de o fermă din Tasmania.

Totul a pornit de la parfumierul londonez CK Denny care a emigrat în Tasmania împreună cu familia în 1921, având în buzunar un pachet de semințe de lavandă provenite din sudul Alpilor francezi.

Bridestowe Lavender Estate, înființată în 1922, cultivă în prezent peste 650.000 de plante, rândurile curbate de lavandă întinzându-se pe aproximativ 200 de kilometri în total.


Zece destinații de vizitat în Tasmania

Am spus deja că Tasmania e cunoscută pe scară largă pentru că are cel mai curat aer din lume. Pe lângă asta, are peisaje frumoase, faună unică și istorie bogată. Tasmania are practic toate aspectele pe care oamenii le asociază cu Australia, mai puțin vremea caniculară. Fiind mai aproape de zona polară, insula se confruntă frecvent cu curenți de aer antarctic și dacă nu știi aceste detalii despre vreme, pățești ca și noi – dârdâi de frig deși zilele-s senine și pe cer rânjește un soare strălucitor.

1. Capitala Hobart

Hobart este cel mai vechi oraș al Tasmaniei, un oraș care, la suprafață, pare destul de simplu și liniștit. Străzile sunt largi și aerisite iar majoritatea locurilor pe care le vei vizita sunt primitoare și lipsite de aglomerație. Fiind al doilea cel mai vechi oraș al Australiei, după Sydney, Hobart are o arhitectură și istorie bogată pe care o poți descoperi printr-un tur al orașului la pas.


De neratat în Hobart:

  • Salamanca Market – Dacă ești prezent în Hobart într-o zi de sâmbătă, nu rata piața matinală Salamanca. Există puține lucruri care captează mai bine sufletul orașului Hobart decât atmosfera acestei piețe care se organizează săptămânal, fie soare, fie ploaie, lapoviță sau ninsoare. Standurile au în principal produse care sunt fabricate local, iar mărfurile sunt variate, de la mâncare, băuturi, plante și flori, sculpturi și picturi, la produse artizanale. Printre tarabe mai e câte un artist cu vioară sau chitară care animă zumzetul de vorbe și pași. Dacă piețele sunt pe placul tău, duminica se organizează Sunday Farm Gate Market – piața fermierilor, unde poți gusta sau te poți aproviziona cu produse proaspete locale.
  • MONA – Museum of Old and New Art: Foarte mult s-a vorbit și se vorbește de acest muzeu deschis în 2001 de David Welsh, care și-a pus ideile inovative în aplicare. Spre deosebire de majoritatea muzeelor, la MONA operele de artă nu sunt structurate pe epoci. Vei vedea tablouri antice lângă arta digitală. Designul spațiului este, de asemenea, inedit iar drumul cu feribotul până la muzeu e parte din atracție.

2. Cradle Mountain

Cradle Mountain este un reper emblematic al Tasmaniei. Se află în partea de vest a insulei, în inima Parcului Național Cradle Mountain-Lake St Clair.

De la păduri tropicale pavate cu mușchi și cheile adânci ale râurilor, până la vârfuri muntoase acoperite de zăpadă, mlaștini alpine sălbatice și lacuri glaciare, parcul este un adevărat paradis pentru pasionații de natură și drumeții.

Unul dintre cele mai cunoscute trasee din Australia, Overland Track, începe de la Cradle Mountain și îi duce pe aventurieri într-o călătorie de 80 de km, întinsă pe 5-6 zile, până la lacul St Clair.

Dacă n-ai așa de mult timp la dispoziție poți face un traseu mai scurt în jurul lacului Dove sau să urci până la înălțimea de 1.545 metri, în vârful muntelui Cradle.


3. Freycinet National Park

Freycinet National Park a fost una dintre destinațiile noastre preferate în Tasmania. Deși vremea a fost capricioasă, cum e mai mereu în Tasmania, și nu ne-am putut bucura pe deplin de apele clare și îmbietoare, timpul petrecut în parcul național și liniștitele orașe din împrejurimi a fost minunat.

Freycinet e una dintre cele mai vechi rezervații naturale din Australia. Aici se găsește golful Wineglass care a fost catalogat ca având una dintre cele mai frumoase plaje din lume.

Dincolo de plajele superbe, Freycinet are drumeții pe coastă și vederi panoramice impresionante asupra golfurilor stâncoase. Cea mai faimoasă priveliște e de pe muntele Amos, de unde se vede plaja curbată și albă, înconjurată de pădure, a golfului Wineglass. Traseul are 4 km dus-întors.

Bicheno

Ne-am cazat în Bicheno, un oraș de coastă care pe lângă peisaje superbe are o comunitate de pinguini adorabili și un muzeu de motociclete inedit.

De neratat în Bicheno

  • Bicheno Blowhole
  • Waubs Bay
  • Diamond Island
  • Bicheno Motorcycle Museum

4. Tasman National Park

Un loc sălbatic, care pare rupt de lume, izolat, dar totuși accesibil de vizitat. O coastă spectaculoasă în care valurile oceanului și vântul au creat formațiuni inedite. Aceste stânci sunt impresionante nu doar prin ansamblul lor, ci și prin vegetația care crește aproape de margine, acoperind totul cu un văl de verdeață impresionant.

Ca si la Cradle Mountain, în Tasman National Park este un traseu de mai multe zile, cunoscut sub numele de Three Capes Track. Cei care vizitează parcul printr-o excursie de o zi pot descoperi, de asemenea, o parte din frumusețea stâncilor în plimbări mai scurte la Cape Hauy, Cape Raoul sau Shipsterns Bluff.

De neratat:

  • Devil’s Kitchen
  • Fortescue Bay
  • Totem pole și Candlestick (poate ai norocul să vezi cățărători încercând să le cucerească)
  • Tessellated Pavement – o ”podea” naturală care seamănă cu un pavaj bine așezat din plăci cu modele regulate, în principal dreptunghiuri și pătrate. Modelele par să fie făcute de om, dar sunt în întregime un produs al proceselor naturale.

5. Bay of Fires

Tasmania e renumită pentru golfurile sale înconjurate de verdeață, cu plaje de nisip alb, fin ca pudra, și ape turcoaz.

Zona de conservare Bay of Fires cuprinde o serie de astfel de golfuri magnifice care se întind pe aproximativ 50 de km de-a lungul coastei de nord est. Bialong Bay marchează capătul sudic al golfului iar Eddystone Point marchează granița de nord.

O altă caracteristică impresionantă la plajele din Bay of Fires e lichenul portocaliu, care acoperă în parte bolovanii de granit, și dă peisajului un strop de culoare în plus.

Pe lângă drumeții, mai lungi sau mai scurte, pe trasee de coastă bine marcate, în largul Bay of Fires sunt populare scufundările și snorkellingul.  


6. Mount Wellington

Mount Wellington, cunoscut și sub numele de Kunanyi, e unul dintre cei mai celebri munți din Australia. Aflat în imediata apropiere de Hobart, și cu o înălțime de aproximativ 1.271 de metri, Wellington oferă vederi panoramice asupra capitalei, asupra râului Derwent și împrejurimi.

Mount Wellington e cunoscut și pentru că are o vreme a lui, imprevizibilă și rece. Temperatura se poate schimba rapid și nu-i neobișnuit să găsești vârful acoperit de ceață. Vânturile bat năprasnic și dacă vrei să te bucuri de peisaj trebuie să ai răbdare să se ”curețe cerul” și să te îmbraci adecvat.

Noi am urcat după-masa, în speranța de a prinde apusul pe munte, dar planurile vremii nu s-au aliniat cu planurile noastre. Am așteptat să se despice ceața vreo oră sau mai mult. Până la urmă a trebuit să coborâm mai jos ca să putem observa orașul.

De neratat:

  • The Pinnacle – vârful muntelui
  • Organ Pipes – o formațiune de stâncă interesantă

7. Mount Field National Park

Cunoscut ca și parcul potrivit de explorat indiferent de anotimp, Mount Field face parte din Patrimoniul Mondial al Sălbăticiei Tasmaniene, găzduind unele dintre cele mai înalte păduri de eucalipți din lume.

Parcul Național Mount Field este unul dintre cele mai vechi parcuri naționale din Tasmania și este, de asemenea, unul dintre cele mai diverse. Te bucuri aici de peisaje glaciare, cascade, pajiști alpine și păduri luxuriante.

De neratat:

  • Russell Falls – una dintre cele mai cunoscute cascade ale Tasmaniei
  • Tarn Shelf Track – traseu popular mai ales în timpul toamnei când frunzișul capătă culori de auriu, portocaliu și roșu.

8. Bruny Island

Insula Bruny e situată în largul coastei de sud-est a Tasmaniei, la aproximativ două ore distanță de Hobart. Ca să ajungi la ea trebuie să conduci până în port și de acolo să iei feribotul, Bruny Island nefiind legată de uscat prin vreun pod sau punte naturală care poate fi traversată. Călătoria cu feribotul e parte din distracție, iar peisajul impresionant al insulei, mai ales plajele sale fără cusur, sunt atrăgătoare pentru călători și localnici.

De neratat:

  • The neck – un istm îngust, și o vedere panoramică impresionantă, care leagă partea de nord și sud a insulei
  • Adventure Bay
  • The Arch și Cape Queen Elizabeth track

9. Port Arthur

Port Arthur e una dintre cele mai importante destinații istorice din Australia și cea mai vizitată atracție turistică din Tasmania. E locația unde a fost înființat unul dintre cele mai aspre penitenciare din istoria colonială britanică.

De-a lungul istoriei sale lungi, Port Arthur a fost un loc de pătimiri, pedepse, tortură și chin, dar și un loc plin de oportunități pentru cei care veneau aici ca și paznici ai condamnaților, aducându-și cu ei familiile. A fost așadar, și un loc amenajat pentru promenada celor liberi, un loc cu alei și grădini, cu biserică și spații de relaxare.

În prezent muzeul e axat, nu doar pe menținerea arhitecturală a clădirilor, dar și pe prezentarea poveștilor celor care au ocupat Port Arthur de-a lungul anilor, fie ei condamnați celebri, oameni care și-au căpătat libertatea, femei notorii ori copii care au crescut prin împrejurimea temnițelor.

Poți petrece aici o zi întreagă, fără să te plictisești, dar ține cont că e destul de mult de umblat pe jos, așa că încalță-te confortabil. În interiorul sitului este și o cafeteria, de unde poți lua gustări și răcoritoare.

Isle of the Dead, situată în imediata apropiere, poate fi și ea vizitată printr-un tur organizat. Insula morților era destinația finală a celor care mureau în Port Arthur, iar dintre cele peste 1.600 de morminte doar 180 sunt marcate, cele ale personalului militar.

Poți cumpăra bilete online de aici


10. Launceston și Tamar Valley

Launceston, situat în nordul insulei, este al doilea oraș ca mărime din stat, un loc în plină dezvoltare, centru regional pentru comerț, educație și turism. În apropierea orașului se află Cataract Gorge, o rezervație naturală ideală pentru plimbare, picnic și relaxare. Pe timpul verii, aici e deschisă și o piscină publică cu acces gratuit și o rută de telescaun.

Mai mult ca în alte părți din Tasmania, în Launceston te poți bucura de o scenă culinară bogată, orașul fiind desemnat ca UNESCO City of Gastronomy.

De vizitat:

  • City Park
  • Boag’s Brewery – fabrică de bere
  • Queens Victoria Museum & Art Gallery

Amplasat pe cursul râului Tamar, Launceston este o poartă către renumita regiune viticolă Tamar Valley unde puteți vizita podgorii pitorești și degusta vinurile regiunii.


Alte destinații notabile:

  • Stanley city & The Nut – The Nut reprezintă nucleul unui vulcan dispărut de mult timp, iar semnificația sa este protejată ca parte a The Nut State Reserve. Oferă vederi remarcabile asupra orașului Stanley, peste strâmtoarea Bass și spre Parcul Național Rocky Cape.
  • Hasting Caves State Reserve – o rezervație naturală cu băi termale, trasee prin pădure și oportunitatea de a explora peștera Newdegate.
  • Hartz Peak – drumeție de aproximativ 8 km, până la un punct panoramic superb
  • Richmond City – oraș cochet, plăcut pentru plimbare, situat la o jumătate de oră cu mașina de Hobart
  • Bonorong Wildlife Sanctuary – un sanctuar al vieții sălbatice native, în apropiere de capitală
  • Queenstown – oraș minier situat în vestul insulei
  • Montezuma Falls – cascadă situată la o oră de orașul Queenstown
  • Gordon Dam & Lake Pedder – un baraj curbat uluitor de abrupt unde poți să faci și rappel


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *