Călătorii,  Spania

O zi în Cordoba, Spania

Situat în Andaluzia, Spania, Cordoba e un oraș pe sufletul meu, cu străzi pietonale, multă istorie și culoare. A fost provincie romană, capitală islamică iar mai apoi urbe creștină, un oraș în care mai multe culturi și religii au coexistat și prosperat împreună. E faimos datorită catedralei – moschee Mezquita, aflată în patrimoniul UNESCO și e deseori vizitat ca o excursie de o zi din Sevilia, Granada sau Malaga.

Dar Cordoba e mai mult decât Mezquita și atracții de renume. E un oraș pe de-a întregul pitoresc, cu alei pavate, apăsate de povești, grădini și terase încărcate cu flori, case istorice și taverne îngrămădite. E un loc desăvârșit în care să îți pierzi pașii, gândurile, vremea.

Mezquita, Cordoba

Sezonul ideal să vizitezi Cordoba

În luna Mai sau Iunie când se țin două dintre cele mai cunoscute și frumoase festivaluri din Cordoba.

  • În Mai se ține Fiesta de Los Patios, un festival tradițional în care locuitorii orașului își deschid curțile și permit accesul publicului. Festivalul durează două săptămâni, timp în care e organizat și un concurs pentru cea mai frumoasă grădină interioară.
  • În Iunie e organizat Noche Blanca del Flamenco, o noapte întreagă de concerte și spectacole de dans organizate în piețele din oraș. Intrarea este gratuită iar festivalul e organizat sâmbătă seara în apropierea datei de douăzeci.
  • La începutul lunii Iulie se organizează Festival de la Guitarra de Cordoba, două săptămâni în care chitariști din Spania și din lumea întreagă umplu teatrele din oraș cu muzică flamenco, clasică blues și rock.

Noi am vizitat Cordoba în Decembrie iar orașul era plin de portocale. Nu cred că există o perioadă în care acest oraș să nu fie superb.

Juderia de Cordoba

Atracții turistice în Cordoba

Cordoba are cel mai mare număr de vestigii aflate în patrimoniul Unesco, patru la număr, mai multe decât orașe precum Roma sau Paris. Mezquita, orașul vechi, Fiesta de los Patios și cetatea Medina Azahara, situată în vestul Cordobei.

Mezquita

Catedrala Mezquita mai e cunoscută ca și marea moschee din Cordoba. Această clădire, unică, e de ajuns să te îndemne să vizitezi acest oraș. În interiorul ei realizezi îmbinarea de cultură și idei de care a avut parte orașul de-a lungul istoriei. Un locaș de cult musulman care are în interior un locaș de cult creștin.

E des întâlnit ca și cotropitorii să dărâme totul în calea lor, să-și ridice propriile edificii dar Mezquita n-a respectat obiceiul istoriei. Sau cel puțin nu l-a respectat pe deplin.

  • În secolul al VI-lea s-au pus bazele bisericii creștine San Vicente iar în anul 786, Abd ar-Rahman I, emirul autointitulat al Andaluziei, înlocuiește biserica cu o moschee. De-a lungul vremii moscheea a fost lărgită adăugând în interiorul zidurilor și grădina de portocali. În 1236 Cordoba a fost recucerită de creștini iar moscheea a fost convertită în biserică, fără să i se aducă edificiului nici un fel de modificări. Abia în 1523 regele Carlos I a dat dreptul autorităților bisericești să construiască în interiorul Mezquita o catedrală. Legenda spune că atunci când regele a văzut rezultatul, deși creștinii reușiseră să construiască doar un altar și un cor, a fost dezgustat de rezultat și s-a plâns că arhitecții au distrus ceva ce a fost unic în lume până atunci.

.

Mezquita e una dintre cele mai fine și impresionante arhitecturi islamice care aduce aminte de vremurile când evreii, creștinii și musulmanii trăiau prosper, laolaltă, în oraș. (după cucerirea creștină importanța Cordobei a scăzut, devenind din mare centru cultural și academic un simplu oraș de provincie, subordonat Seviliei). Arhitectural vorbind, construcția a fost revoluționară la vremea ridicării ei. Arcadele vopsite în roșu sugerau o pădure de curmali. La vremea când Mazquita era moschee avea un total de 19 uși care atunci când se deschideau luminau impresionant arcadele sângerii. În prezent majoritatea ușilor sunt blocate sau închise iar catedrala e apăsată mereu de o lumină obscură.

  • Mezquita se poate vizita gratuit de luni până sâmbătă între orele 8:30 – 9:30 dimineața. Grupurile și tururile numeroase au acces doar după ora 10:00 ceea ce face catedrala mult mai plăcută să fie vizitată matinal. Grădina cu portocali poate fi vizitată gratuit la orice oră a zilei. Biletul de intrare costă 11 euro și-l poți cumpăra online de aici.
Mezquita, Cordoba

Palacio de Viana

Situat în piața Don Gome, Palacio de Viana, ocupat de marchizii de Viana până în 1980, are doisprezece terase de relaxare, fiecare dintre ele splendide, și o grădină spațioasă. Camerele conacului, cel mai bine conservat din întreaga Cordoba, păstrează mobilierul autentic și operele de artă ale familiei. Terasele se pot vizita gratuit în fiecare zi de miercuri de la ora 14:00 la 17:00. Biletul de intrare la muzeu plus cele 12 patio costă 10 euro. Programul de vizitare: marți – duminică, ora 10:00 – 19:00. În lunile cele mai călduroase, iulie și august, Palacio de Viana e deschis până la ora 15:00.

Podul Roman

Ridicat pentru întâia oară în primul secol după Hristos și reconstruit de zeci de ori de-a lungul vremii, podul roman e o destinație populară, mai ales la apus când razele soarelui fac zidurile cetății să strălucească auriu.

  • podul roman apare în serialul Game of Thrones, fiind Podul lung spre Volantis. În ficțiune podul este atât de mare încât este acoperit de șiruri de clădiri cu mai multe niveluri, taverne, bordeluri și piețe, formând un mic cartier al orașului în sine. Podul real e descoperit, dar cu puțină imaginație ți-l poți imagina desprins dintr-o lume fantastică.

Alcazar de los Reyes Cristianos

Localizată în centrul istoric al orașului, în apropierea Mezquitei, fortăreața Alcazar de los Reyes Cristianos, are un aspect sobru la exterior, splendoarea fiind captivă în interiorul zidurilor unde grădinile sunt amenajate în stilul autentic mudejar (o îmbinare a artei occidentale cu cea musulmană). Zidurile sunt legate prin patru turnuri importante: Paloma, Leones, Homenaje și Inquisicion (turnul porumbeilor, al leilor, omagiilor și turnul inchiziției) fiecare turn având o construcție diferită și o poveste interesantă. Pe lângă grădini și turnuri, coridoare și saloane poți vizita și băile andaluze Banos del Alcazar Califal situate în apropiere. Prețul unui bilet complet e de aproximativ 12 euro. La fel ca și Mezquita, cetatea e închisă în zilele de luni. Orar de vizitare 8:15 – 20:00. În perioada de vară 15 iunie – 15 septembrie, orarul e redus, cu ultimii vizitatori obligați să părăsească cetatea înaintea orei 14:45.

Bisericile Fernandine din Cordoba

Dacă ai mai mult timp la dispoziție vizitează una sau mai multe dintre cele unsprezece biserici fernandine din oraș. Construite de către regele Ferdinand al III-lea al Castiliei, după recucerirea orașului în 1236. Pentru ridicarea bisericilor s-a folosit piatră și munca mudejarilor (musulmanii rămași în Spania după cucerirea creștină).

Iglesia de San Francisco, Cordoba

Juderia

Situat în imediata apropiere de Mezquita, cartierul evreiesc e format dintr-un complex de alei înguste, pietonale, care te îndeamnă la plimbări prelungi. Calle de las Flores e una dintre cele mai populare străzi din cartier, în timpul verii – primăverii e împodobită cu zeci de ghivece de flori și plante frumoase.

Muzeul flamenco

Unul dintre cele mai amuzante muzee din Cordoba a fost Centro Flamenco Fosforito, care să fiu sinceră nu știu dacă se încadrează neapărat la categoria muzeu. Oricum, ideea e că are intrarea gratuită și în interior sunt tot felul de filmări despre flamenco, muzică și dans. Poți exersa niște pași pe podium sau poți să vezi cât de repede prinzi ritmul anumitor melodii. Muzeul e situat în interiorul fostului han Posada del Potro, han menționat și-n Don Quijote. În vremuri destul de îndepărtate, în curtea interioară a hanului se ținea târgul de cai.

Hanul Posada del Potro, Cordoba

Cordoba Patios

După cum am scris mai sus, n-am avut șansa să vizităm Cordoba în anotimpul primăverii și nu am știut că terasele înverzite/înflorite, specifice orașului, pot fi vizitate tot timpul anului. Am găsit pe urmă un Site, care are și un pdf care poate fi descărcat, unde sunt notate terasele deschise, cât e taxa de acces și orarul după care pot fi vizitate. De asemenea, la aceeași adresă, găsești enumerate și alte site-uri de unde poți cumpăra bilete online.


Cazarea și mâncarea în Cordoba

Mâncarea tradițională a regiunii e salmorejo, o supă cremă de roșii cu aromă de usturoi, lămâie, ulei de măsline, și e servită cu fâșii de șuncă și ou fiert mărunțit. Alături de tocana din coadă de bou, o găsești în toate meniurile.

  • Mercado Victoria, o piață mai aparte, deschisă până la miezul nopții, unde găsești standuri cu mâncare tradițională dar și internațională. Unele localuri au spațiul amenajat cu mese, la altele mănânci la bar, oricum e un loc destul de colorat și aglomerat la lăsatul serii.

Cordoba într-adevăr poate fi vizitată ca o excursie de o zi dar odată ce ajungi aici nu o să-ți mai vină să pleci. Găsești odăi simpatice, camere de lux sau cazări tradiționale însă un lucru dificil de găsit în centrul vechi sunt hotelurile sau casele de oaspeți care au și parcare.

Două dintre hotelurile recomandate:


Cum să ajungi în Cordoba

Cel mai ușor călătorești spre Cordoba cu trenul. Dacă totuși faci un road trip în Spania sau ajungi aici cu mașina, ține cont că sunt destule zone în orașul vechi în care condusul e interzis. Parcare gratuită găsești la sud de râu în jurul Turnului Calahorra. De aici este o plimbare relativ scurtă până la Mezquita și cartierul evreiesc.

Pentru tren poți verifica orarul și rutele aici.

  • Din Sevilia, stația Santa Justa, trenul face 45 de minute, preț (doar dus): 18€ – 40€
  • Din Malaga, stația Maria Zambrano, trenul face o oră, preț (doar dus): 24€ – 55€
  • Din Granada, trenul face aproximativ o oră și jumătate, preț (doar dus): 25€ – 50€

Poți ajunge în Cordoba foarte ușor și cu autobusul. Biletele sunt mai ieftine dar timpul petrecut pe drum e un pic mai lung. Dacă nu te grăbești, să iei autobusul e o modalitate ușoară prin care să economisești niște bani. Alsa și Socibus sunt două dintre cele mai cunoscute companii spaniole care asigură transport.

Primăria, Cordoba


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *