Ce să vizitezi în Pokhara, Nepal
Unii consideră Pokhara o oază de calm și liniște față de agitatul Thamel din capitală. Dar n-aș folosi cuvântul ”acalmie” ca să-l descriu. E al doilea cel mai mare oraș din Nepal și chiar dacă lucrurile se întâmplă într-un ritm mai lent, e totuși un oraș plin de viață.
Are o atmosferă bonomă, deschisă spre artă. Printre afaceri vezi presărate librării, restaurante cu grădini parfumate, ateliere și buticuri care vând statuete și picturi, baruri cu muzică live. Saloanele de tatuaje sunt populare în Pokhara și nelipsite sunt standurile cu haine, echipamente de munte, ceaiuri și mirodenii.
Dar oricât încercăm să vedem doar partea plină a paharului, peisajul e pe alocuri dezolant, cu clădiri ridicate doar pe jumătate, murdării la margine de trotuar și cabluri de curent țesute ca pânza de păianjen.
Localnicii sunt prietenoși, ca peste tot în Nepal, iar Namaste e cuvântul universal prin care dai binețe.
Cum ajungi în Pokhara
Pokhara e al doilea cel mai mare oraș din Nepal și locul de unde pornesc sau se încheie multe drumeții care se fac în lanțul muntos Annapurna. E bine conectat cu Kathmandu și restul orașelor mari dar de oriunde ai veni, Pokhara pare departe. Și nu ca și distanță ci mai mult ca și timp. Cei 200 de km care o despart de capitală sunt străbătuți de autobus în opt ore lungi.
- Avionul din Kathmandu – o oră, prețul aprox. 80-100$usd
- Jeepul – 6 ore, prețul aprox. de persoană 30$usd
- Autobusul – 8 ore, prețul aprox. 10-15$ usd.
Dacă alegi autobusul ia loc cât mai în față ca să eviți, pe cât posibil, răul de mișcare. Din Kathmandu în Pokhara sunt o grămadă de curbe, e trafic, iar șoferii accelerează și frânează brusc, de te legeni înainte și înapoi tot drumul. Bilete pentru jeep sau bus găsești la toate agențiile din oraș sau te poți interesa de ele la hotel. Autogările sunt prost semnalate, se tot schimbă, unele companii n-au o stație principală și nu are rost să-ți bați capul, pentru un dolar sau doi plătiți în plus, să cumperi biletele chiar din stație.
Prin oraș
Pokhara e un oraș prietenos plimbării, iar până la atracțiile mai îndepărtate poți lua taxi sau transportul local. Pentru bus plătești câțiva penny, dar e mai greu cu stațiile notate în limba lor. Taxiurile sunt cele mai utile. Înțelege-te cu șoferii cât ar costa cursa, până la o anumită locație, înainte să te sui în mașină.
Atracții turistice și activități în Pokhara
Pokhara nu-i un oraș înțesat de atracții. Ba chiar aș zice că e un oraș în care mergi să lenevești, să te destinzi pe terase, să aluneci lin cu barca pe lac sau să planezi cu parapanta deasupra lui. E un loc în care îmbini plimbarea cu tot felul de popasuri pe la librării, ateliere artistice, cafenele și grădini.
Lacul Phewa (sau Fewa)
O priveliște care te face să oftezi. Poți închiria barca cu vâslaș sau fără, iar prețurile sunt stabilite în funcție de câte ore petreci în larg. Sunt de închiriat și stand up paddle board dar pentru acestea trebuie să apelezi la agențiile turistice de prin oraș.
Templul Barahi
Templul Barahi, Varahi Mandir sau Lake Temple e un loc de pelerinaj hindus situat pe lacul Fewa. Accesul se face cu barca. E un templu foarte mic, dar excursia pe lac până la el și hrănitul porumbeilor de pe insulă întregesc distracția.
World Peace Padoga
Situată la 1100 metri înălțime pe vârful dealului Anadu, Shanti Stupa a fost construită de o organizație a budiștilor japonezi pentru a promova pacea în lume. Poți ajunge la ea pe trei căi, cea mai populară fiind traversarea lacului Fewa cu barca până la startul drumeției și apoi să urci dealul de la poale până în vârf. Poți cerceta traseul și alte rute pe All Trails. Varianta cea mai comodă e să iei din oraș un taxi sau un autobus local.
Cascada Devi
Cascada e mai impresionantă în sezonul ploios dar dacă mergi cu taxi sau bus până la World Peace Padoga, șoseaua e în apropiere și poți face o oprire. Numele vine de la o turistă din Elveția, cu numele de familie David, care s-a îmbăiat în apele răcoroase și a fost luată de curenți. Trupul ei neînsuflețit a fost recuperat cu multă greutate după trei zile. Pentru a preveni accidente asemănătoare, cascada e înconjurată de garduri înalte. În nepaleză cascada se cheamă Patale Chango dar e cunoscută de majoritatea ca și Devi`s falls.
Templul Kedareshwar
Kedareshwar Mahadev Mani e situat pe malul lacului Fewa, în parcul Prieteniei (Friendship Park) și cunoaște puțini turiști. E un templu hindus, relativ nou, dedicat lui Shiva. Are o grădină spațioasă cu câteva shrine și statui răsfirate pe alei.
Muzee în Pokhara
Dacă ai mai multe zile la dispoziție și vrei să afli mai multe despre fauna și flora specifică în Himalaya sau despre echipamentele primei ascensiuni pe vârfurile înzăpezite care înconjoară orașul fă o vizită la International Mountain Museum. Muntele Machhapuchhare – a cărui vârf se poate vedea din Pokhara, e singurul masiv din Nepal care a rămas necucerit. Cel mai probabil va rămâne timp îndelungat așa, ascensiunile fiind nepermise.
Gurkha Museum – un alt muzeu interesant e despre curajoșii soldați gurkha și istoria lor. În prezent gurkha continuă să se înroleze în armata britanică, în Pokhara fiind unul dintre principalele centre de recrutare. „Dacă un bărbat spune că nu se teme de moarte, ori este mincinos, ori este un gurkha”.
Peștera Gupteshwor Mahadev
Intrarea în peșteră e la capătul unor trepte-n spirală. Înăuntru, o adunătură de stalagmite sunt considerate și slăvite de hinduși ca fiind ”Shiva lingam” reprezentarea simbolică a unui falus, a formării universului, dovada existenței lui Shiva. Înainte să trecem pe lângă stalagmitele sfinte înconjurate cu gard, am intrat printr-o buclă de perete unde era statuia unei vaci, slăvită și ea. La capătul peșterii e apă adunată, apa unui râu care continuă să sape canale și care, din păcate, avea la suprafață o grămadă de gunoaie.
Zborul cu parapanta
Cu siguranță una dintre cele mai tentante activități în Pokhara. Zi de zi, dacă-ți ridici ochii spre cer îl vei vedea punctat de aripi deschise, colorate, care alunecă spre vale. Popularitatea acestei activități a făcut ca cerul să fie un pic cam aglomerat și să apară noi operatori cu experiență precară așa că fă un research riguros înainte. Companii recomandate sunt Sunrise Paragliding și Frontiers Paragliding. Poți găsi excursii și reviewuri pe Tripadvisor, Viator și get your guide. * Tot aici găsești excursii de rafting, tiroliană și bungee jumping.
Hike la Sarangkot
Dacă vrei ca să faci un fel de încălzire pentru drumețiile mai lungi din Himalaya sau dacă vrei să vezi Pokhara de sus. Priveliștea e frumoasă dar drumeția în sine nu e din cale afară de spectaculoasă. Noi ne-am bucurat de drum, am întâlnit și câțiva localnici iar după-masa a trecut plăcut dar nu e nicidecum o activitate ”must do”. Poți verifica traseul aici.
Drumeție în Annapurna
Majoritatea drumețiilor care se desfășoară în lanțul muntos Annapurna încep sau se încheie în Pokhara. Poți citi mai multe despre ABC – unul dintre cele mai faimoase trasee montane din Nepal, aici.
Cazarea și mâncarea în Pokhara
Oferte nelimitate la camere de închiriat și la restaurante în care mănânci bine cheltuind puțin. Am fost de două ori în Pokhara, în plin sezon, și niciodată n-am făcut rezervare pentru cazare. Am luat-o la pas pe stradă întrebând în stânga și-n dreapta de prețuri sau condiții și nici măcar un hotel nu ne-a spus că nu mai are camere disponibile. Prețul mediu pentru o cameră dublă e de 15 – 20$usd/noapte. Pe Booking s-ar putea să plătești cu câțiva dolari în plus dar dacă ești omul rezervărilor, mai bine rezervi și stai liniștit.
În privința restaurantelor, ai de unde să alegi. Sunt cafenele cu iz franțuzesc, pizzerii, restaurante cu specific vestic, chinezesc, indian sau tradițional. Găsești și localuri care servesc doar mâncare vegetariană sau vegană, OR2K fiind unul dintre cele mai cunoscute. Cum am scris și mai sus, Pokhara e orașul în care îți vine să îți începi dimineața cu o cafea pe malul lacului, un prânz într-o grădină răcoroasă, cina pe una dintre aglomeratele terase care dau în stradă și să o închei târziu într-un bar cu muzică live.