Călătorii,  Canada

Impresii despre Vancouver

Un oraș mare poate fi uneori intimidant. Simți că nu-ți găsești calea prin el, că e prea răsfirat sau că are prea multe de oferit și oricâte ai vedea rămân destule pe dinafară. Ei bine, în Vancouver n-a fost cazul. Am stat în Vancouver trei zile care au fost de ajuns. După ce am vizitat centrul vechi, am petrecut o zi întreagă făcând drumeții prin pădurile din împrejurimi, o zi perfectă de altfel, și alta luând picnicul în Stanley Park.

Deși e renumit pentru diversitatea culturală, curățenie și nivelul ridicat de trai, ca și turist nu vei găsi multe lucruri care să te țină ocupat. Dar, una peste alta, Vancouver e un oraș drăguț pe care-l descoperi cel mai ușor printr-o plimbare pe jos sau cu bicicleta.


Scurtă istorie a orașului Vancouver

Orașul a fost locuit de ”first nations” (termen folosit pentru a descrie popoarele aborigene din Canada care nu sunt inuiți sau métis) cu 16.000 de ani înainte ca primii exploratori spanioli să ajungă pe țărm. După spanioli au sosit britanicii, orașul primind numele căpitanului George Vancouver, care a acostat aici în 1792. Comerțul cu blănuri și goana febrilă după aur au redefinit în curând regiunea, numărul imigranților aflați în căutarea unui trai mai bun crescând constant. Datorită acestora Vancouverul e azi orașul cu cea mai mare diversitate etnică și lingvistică din Canada.


Walking tour prin Vancouver

Robson Square

Poți începe plimbarea vizitând întâi muzeul de artă, Vancouver Art Gallery, care deși nu e mare are câteva lucrări importante și multe dintre creațiile unei dintre cele mai faimoase artiste canadiene, Emily Carr. Marți seara, intrarea la muzeu se face pe bază de donație.

Aproape de muzeul de artă e Robson Square înconjurată de câteva clădiri administrative importante și campusul Universității British Columbia. Pe timpul iernii Robson Square devine gazda singurului patinoar exterior din Vancouver.

Pink Alley

Aleea Roz e o stradă îngustă aflată în spatele unor clădiri și ce o face interesantă, căutată pentru pozele de instagram, e faptul că-i vopsită-n roz. Deși nu e nimic wow, ideea din spatele ei e un proiect super. ”More Awsome Now” transformă aleile gri și sumbre în locații vesele, vibrante.

Gastown

Gastown se află la douăzeci de minute de mers pe jos de Robson Square, și e cel mai vechi cartier din Vancouver. Gastown a fost fondat de ”Gassy” Jack Deighton în 1867, același an în care toate provinciile canadiene s-au unit ca să formeze un guvern unic iar Canada a fost proclamară țară.

După plimbarea pe lângă clădirile moderne, înalte din Robson Square, când ajungi în Gastown ți se pare c-ai pășit înapoi în timp. Străzile sunt pavate, au mai multă culoare, iar clădirile au la parter buticuri de haine, galerii de artă și mobilă, birouri de arhitectură și avocatură, saloane de tatuaj și studiouri de muzică și film. Găsești destule cafenele, magazine de suveniruri, restaurante și puburi, deci dacă nu ai chef de multă promenadă și vrei să-ți petreci ziua întreagă într-un singur loc cred că Gastown e cea mai bună alegere.

Ceasul cu aburi – Steam clock

Atracția principală din Gastown e Ceasul cu Aburi care deși e relativ nou, construit abia în 1977, designul îl ajută să se potrivească perfect printre clădirile victoriene dimprejur.

Ceasul șuieră la fiecare oră exactă și împotriva faptului că e o invenție modernă, face parte din patrimoniul local.

Canada Place

De la ceasul cu aburi din Gastown până la următoarea locație, Canada Place, faci aproximativ zece minute pe jos. De aici începe o promenadă prin port până la Stanley Park.

Canada Place găzduiește Vancouver Convention Center, World Trade Center, iar aici se organizează uneori expoziții, evenimente sau concerte. Este, de asemenea, principalul terminal pentru navele de croazieră care pleacă spre Alaska.

Acoperișul clădirii este învelit în țesături care seamănă cu pânzele întinse ale unui velier.

La olimpiada de iarnă din 2010 Canada place a găzduit centrul de presă.

Poți experimenta FlyOver Canada – un zbor virtual, o experiență 4D care te poartă deasupra celor mai frumoase peisaje din Canada.

Coal Harbour

De la Canada Place spre Coal Harbour se înșiră cafenele, buticuri, câteva magazine, restaurante $$$, mall-ul Burrard Landing, piața unde se organizează târgul de Crăciun sau alte târguri peste an. Aici găsești și Olympic Cauldron – locul care a ținut aprinsă flacăra olimpică pe parcursul întrecerilor sportive.

Coal Harbour găzduiește Vancouver Harbour Water Aerodrome.

Șase case plutitoare din Coal Harbour, împreună cu cele douăsprezece din orașul False Creek sunt singurele case plutitoare legale din orașul Vancouver.

Porțiunea aceasta de promenadă, de la Canada Place la Stanley Park a fost favorita noastră.

Stanley Park

Stanley Park e peste tot cotat ca fiind atracția numărul 1 a orașului, un parc imens care nu prea se simte a parc urban fiind așa de extins. Toată lumea te sfătuiește să pedalezi prin el sau chiar să dai ture cu mașina. Traseul de bicicletă e într-adevăr frumos și îți dă libertate să apreciezi mai multe destinații pe care din mașină doar le observi fiindcă parcările, deși spațioase, sunt rare. Parcarea costă aprox. 4$/oră sau 14$/zi.

Bicicletele se închiriază cu aproximativ 10$ pe oră. Găsești mai multe servicii de închiriere în apropierea parcului.

Stanley Park e pentru Vancouver ce e Central Park pentru New York și Hyde Park pentru Londra. Are deschideri spre câteva plaje (Second Beach & Third Beach) și presărate prin el câteva atracții notabile, cum ar fi First Nations Totem Pole, Prospect Point, Beaver Lake și Lost Lagoon. Acvariul (Vancouver Aquarium) se află și el aici.

Vara, din iunie până în septembrie, e deschis în parc un cinema în aer liber – Theatre Under The Stars.


Alte atracții și activități

Fă cumpărături în Granville Island

Insula Granville, situată la sud de centrul orașului, a funcționat ca zonă industrială și a fost ocupată aproape în totalitate de depozite. Între timp depozitele au fost transformate în galerii de artă, magazine, distilerii, spații de spectacol așa că întreaga insulă seamănă cu un mini oraș. Aici găsești patiserie proaspătă, aprozare cu produse ecologice, pește pescuit sustenabil, lactate de la ferme organice și bistrouri care servesc delicatese. Vara se țin festivaluri de muzică și teatru, expoziții ocazionale, Grandville Island fiind un loc frecventat de artiști. Poți ajunge aici cu mașina, deși parcarea s-ar putea să fie aglomerată, cu metroul sau cu feribotul. Mai multe informații despre transport am scris mai jos.

Traversează Capilano Suspension Bridge

În Vancouver cazarea am avut-o într-o rulotă la intrare în Hugo Ray park care e pe marginea râului Capilano. De aici pornește Capilano Pacific Trail pe care l-am străbătut cu gândul să ajungem la pod și să-l traversăm. Dar când am ajuns acolo, podul era plin de oameni, coloană îngrămădită de persoane. Ca mai apoi să aflăm că traversarea podului are o taxă de 40$. Ni s-a părut cel mai exagerat preț pentru o chestiune atât de banală. Da, podul e frumos, are și-o mică istorioară, mai poți face câteva trasee prin canion, dar totuși…

Puteți verifica prețurile și programul aici. În prețul biletului de acces e inclus shuttle-ul care-l puteți lua din centrul orașului.

Ia masa în China Town

China Town e de asemenea, alături de Gastown, unul dintre cele mai vechi cartiere din Vancouver. Între 1886-1920 primii emigranți chinezi s-au stabilit de-a lungul străzii Carrall și Dupont (azi Pender). Primul teatru de operă chinez a fost construit în 1890 iar zona a fost întotdeauna un punct comercial și cultural important. Aproximativ 20% din populația Vancouverului e de origine chineză.

Pe lângă restaurante cu specific asiatic și braserii, în ChinaTown poți vizita grădina Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden, poți admira arhitectura și poarta de la intrarea în cartier sau dacă ești un admirator a lui Jimmy Hendrix să treci pe la Jimmy Hendrix Shrine – o cămăruță instalată prin eforturile financiare ale comunității locale, în locul unde bunica lui Jimmy a avut localul Vie’s Chicken and Steakhouse.

Fotografiază Lions Gate Bridge

Lions Gate bridge traversează strâmtoarea Burrard Inlet și e cel mai faimos pod din Vancouver. A purtat inițial numele de First Narrows Bridge dar a fost redenumit după The Lions – o pereche de vârfuri muntoase aflate la nord de Vancouver. Două statui din beton, înfățișând doi lei, au fost turnate la capul de sud al podului.

Podul e fotografiat adesea de la Prospect Point, din Stanley Park, iar dacă vizitați Capilano Suspension Bridge o să-l traversați.

Este primul pod pe care l-am întâlnit cu benzi reversibile, banda centrală schimbându-și direcția de mers în funcție de trafic.

Participă la un meci de hochei

Dacă trebuie să descrii Canada în câteva cuvinte, dintre ele nu trebuie să-ți lipsească cuvântul HOCHEI.

Hocheiul pe gheață e cel mai popular sport al Canadei iar sezonul NHL (Liga Națională de Hochei) ține din octombrie până la sfârșitul lunii aprilie. Așa că dacă ești în oraș în această perioadă nu rata șansa să-i vezi pe Vancouver Chanucks jucând la Rogers Arena.

Închiriază un caiac și ieși în larg de pe Bowen Island

De la Horseshoe Bay poți lua un feribot și în douăzeci de minute ajungi pe mica insulă Bowen unde te poți bucura de drumeții și ai opțiunea să ieși în larg cu caiacul sau cu stand-up paddleboard. În zona Downtown a insulei sunt câteva cafenele și restaurante cochete, plus magazine de suveniruri.

Drumeții în natură

Adesea poreclit de către localnici ca No Fun City sau Blandcouver – un oraș lipsit de distracție, Vancouver e mai mult renumit pentru natura ce-l înconjoară decât pentru divertisment. Pe Vancouver Trails găsești tot felul de trasee, mai aproape sau mai departe de oraș, ușoare sau dificile, scurte sau lungi, etc.

Raincouver (rain – ploaie) e altă denumire care caracterizează orașul, datorită norilor care acoperă mai mereu cerul.

Excursie de o zi în larg – Whale Watching

Whale watching – sunt excursii în larg organizate pentru privirea balenelor. Poți lua tur din Downtown Vancouver pentru Victoria Island. Noi am văzut balene în Cape Cod, Massachusetts, și a fost una dintre cele mai frumoase experiențe.

Vizitează Whistler

Pe timp de iarnă orașul Whistler e destinația numărul unu, datorită Whistler Blackcomb care este una dintre cele mai mari stațiuni de schi din America de Nord.

Whistler se află la două ore de condus de Vancouver iar vara e o locație populară pentru plimbări în natură, shopping sau city break.


Transportul în Vancouver

Atracțiile principale din Vancouver sunt toate concentrate în zona portului și a cartierului Gastown și le poți vizita mergând pe jos.

Dar dacă vrei sau trebuie să iei transportul public ca să ajungi în alte cartiere ori zone mai îndepărtate sistemul Translink unește cele mai conveniente mijloace de mișcare; bus, feribot și skytrain. Prețul pentru o călătorie e de aproximativ 2,50$. Abonamentul pentru o zi costă aproximativ 8$ și include transport nelimitat cu autobusul, feribotul sau trenul.

Dacă stai doar în zona Downtown dar nu vrei sau nu poți să te plimbi prea mult pe jos poți opta pentru un tur cu autobusul. Hop on-Hop off bus for 24 or 48 hours. 


Cazarea în Vancouver

Noi am stat prin Airbnb într-o rulotă. Da, o rulotă. Și a fost o experiență interesantă, având în vedere că la vremea aceea locuiam pentru prima dată într-o caravană. Am stat, cum spuneam mai sus, chiar la marginea Hugo Ray Park, pe malul râului Capilano, în curtea unui localnic. Fiind în pădure, puteai ajunge la locație doar cu mașina.

Oricum, locațiile ideale de cazare în Vancouver se împart în trei zone:

  • Gastown – cartierul vechi, aproape de mai toate atracțiile, de restaurante și baruri
  • Yaletown – locație potrivită pentru familiile cu copii.
  • West End – în apropiere de Stanley Park

Recomandări de cazare:


În concluzie

În timp ce Vancouver nu este plin de atracții notabile, este un oraș fermecător dacă-ți place natura, plimbarea și mersul cu bicicleta. Te poți bucura de o zi la soare pe plajă, un picnic în parc, mâncăruri fine, buticuri artizanale și ai destule opțiuni pentru excursiile în larg. Două zile sunt de ajuns să explorezi orașul iar timpul care ți-a rămas alocă-l peisajului impresionant ce îmbrățișează Vancouverul.

Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *