Călătorii,  Egipt

Ce să vizitezi în Luxor, Egipt

Luxor e una dintre cele mai impresionante locații din Egiptul plin de altfel de locații impresionante. Orașul în sine, cu piața lui de suveniruri, caleștile trase de cai obosiți, clădirile prăfoase și nestarea localnicilor care sunt mai insistenți aici decât oriunde în lume, nu-ți spun prea multe. La o primă privire ai zice c-ai ajuns într-un bazar împrăștiat, haotic. Dar mai departe de cele neimportante găsești adevăratul Luxor, cel mai mare și mai spectaculos muzeu în aer liber din lume.


Despre Luxor

Luxor, cunoscut în antichitate sub numele de Teba, are o istorie bogată și lungă care datează din jurul anului 2100 î.Hr. A fost capitala Egiptului în perioada 1570 până în 1069 î.Hr., iar la apogeul lui a fost cel mai mare oraș din lume, cu o populație ce depășea 80.000 de locuitori.

Râul Nil împarte Luxorul în două părți: malul de est și malul de vest.

Pe malul estic al Nilului se află ”adevăratul” oraș Luxor. Aici locuiesc și lucrează majoritatea localnicilor, iar multe dintre restaurante și hoteluri sunt situate în această parte. Tot pe malul estic al Nilului se află două dintre cele mai spectaculoase destinații din oraș: templul Luxor și templul Karnak – care este al doilea cel mai mare complex religios din lume.

Malul vestic al Nilului este locul unde egiptenii antici își îngropau morții. În trecut, malul vestic al râului era strict rezervat necropolei, zona era plină de temple mortuare și morminte. Aici se află cele mai multe atracții din Luxor, precum și faimoasa Vale a Regilor, care pentru noi a fost cea mai impresionantă destinație din Egipt.

KV 11 – Mormântul lui Ramses al III-lea

Luxor East Bank – Malul estic

Pe malul estic al Nilului, unde e propriu-zis orașul Luxor, există trei locații principale de vizitat:

  • Templul Karnak
  • Templul Luxor
  • Muzeul Luxor

Toate trei pot fi vizitate individual, fără ghid, dar dacă vrei să afli mai multe informații găsești, la intrarea oricărei locații, agenți care se oferă să-ți facă un tur.

Între destinații e destul de ușor să călătorești cu taxi, cu mijlocul de transport în comun sau cu caleașca trasă de cai. Dacă vrei, între Karnak și templul Luxor poți să mergi chiar și cu barca. Găsești transport destul de ușor, doar înțelege-te la preț înainte să pornești la drum.

Cei care vor să afle mai multe despre etapele mumificării pot vizita și micul muzeu – Mummification Museum, unde sunt expuse câteva unelte folosite în diferite stadii ale procedurii. Aici se află și o mică statuie a zeului șacal – Anubis, zeu al mumificării, care a ajutat-o pe Isis să-l transforme pe fratele/soțul ei Osiris în prima mumie.

Luxor

Templul Karnak

Karnak este al doilea cel mai mare complex religios din lume (cel mai mare fiind Angkor Wat din Cambogia).

Karnak a fost construit pe o perioadă de 2000 de ani și se întinde pe o suprafață de aproximativ 80 de hectare. Aici se află templul lui Amun, care a fost zeitatea principală a Tebei, templul lui Khonsu, fiul lui, al soției Mut, sfincși, coloane monumentale, statui, sanctuare, sculpturi complicate și hieroglife bine păstrate.

Karnak reprezenta unul dintre cele mai importante centre religioase ale Egiptului antic și a fost extins de-a lungul vremii de peste 30 de faraoni.

Karnak Temple, Luxor

Cea mai mare atracție de la Karnak e Great Hypostyle Hall formată din coloanele imense de piatră, 134 la număr, acoperite de sculpturi complicate. Sala nu a fost construită de Horemheb sau Amenhotep al III-lea, așa cum au crezut inițial savanții, ci a fost construită în întregime de Seti I. Inscripțiile aripii de nord s-au demonstrat a fi din perioada lui Ramses al II-lea.

Pe lângă marea sală cu coloane, atrag nenumărați turiști și aleea sfincșilor situată chiar la intrare în complex, templul lui Amun, al lui Ramses al III-lea, al lui Khonsu, obeliscul lui Hatshepsut, dar și scarabeul din apropierea lacului pe care se zice că dacă-l înconjori de șase ori (în sensul invers acelor de ceasornic) ai parte de noroc.

Karnak e a doua cea mai vizitată destinație din Egipt după piramidele din Giza, așa că în majoritatea timpului e aglomerat. Totuși, fiind așa de mare, nu se pune problema de îngrămădeală. Cu cât înaintezi mai mult în complex cu atât mai puțini turiști vei întâlni, fiindcă multe tururi se opresc doar la atracțiile cele mai mari și nu explorează regiunea nici măcar pe jumătate. Ai nevoie de câteva ore bune ca să poți aprecia sanctuarele, statuile și restul construcțiilor.


  • Preț bilet de intrare Karnak – 220 EGP
  • Orar: 6 – 17/18

Un site util pentru conversie e xe.com.


Templul Luxor

Spre deosebire de celelalte temple din Teba, templul Luxor nu a fost dedicat unui zeu sau unei versiuni zeificate a faraonului. În schimb, este locul unde mulți dintre regii Egiptului antic au fost încoronați, chiar și Alexandru cel Mare susținând că a fost încoronat la Luxor.

Templul se estimează că a fost construit în jurul anului 1400 î.Hr., dar de-a lungul anilor diferiți faraoni, printre care Tutankhamun, Ramses al II-lea dar și Alexandru cel Mare, au adăugat construcții. În epoca romană, templul și împrejurimile sale au fost o fortăreață legionară și casa guvernului roman din zonă, iar o capelă din interiorul templului Luxor, dedicată inițial zeiței Mut, a fost transformată într-o biserică. În secolul al XIV în interiorul zidurilor a fost construită și o moschee pentru șeicul Abu Al Haggag.

Templul Luxor

Aleea sfincșilor, lungă de 2,7 km, leagă templul Karnak de templul Luxor. A fost renovată și o poți străbate de la un capăt la altul dar, trebuie să ai bilete pentru ambele temple altfel riști să fii întors de la jumătatea drumului înapoi. Se estimează că aproximativ 1350 de sfincși mărginesc aleea antică, deși din mulți au rămas doar stativele sau anumite porțiuni ale trupului. Câțiva au fost restaurați.

Aleea sfincșilor, Luxor

  • Preț bilet de intrare templul Luxor – 180 EGP
  • Orar: 6 – 21

Muzeul Luxor

Deși mai mic decât muzeul egiptean din Cairo, muzeul din Luxor deține câteva artefacte importante din orașul antic Teba. A fost deschis în 1975 și printre obiectele expuse se numără bunuri funerare din mormântul faraonului Tutankhamon, o colecție de 26 de statui care au fost găsite îngropate în templul Luxor și o statuie dublă de calcit a zeului crocodil Sobek și a faraonului Amenhotep III.

Deși mai sărăcăcios, inscripțiile în diverse limbi sunt mai detaliate, iar muzeul e mult mai ușor de explorat decât imensul Muzeu Egiptean din Cairo.

  • Preț bilet de intrare muzeul Luxor – 140 EGP
  • Orar: 9 – 14; 17-21

Luxor West Bank – Malul vestic

Lista de atracții care se găsesc pe malul vestic e destul de lungă.

Principalele atracții din Luxor – Malul Vestic:

  • Valea regilor
  • Templul lui Hatshepsut
  • Deir Al Medina
  • Medinet Habu
  • Ramesseum
  • Valea nobililor
  • Valea reginelor
  • Colossi of Memnon
  • Templul lui Seti I
  • Casa lui Howard Carter

Unele dintre aceste atracții nu au casă de bilete proprie. Este o gheretă numită Antiquities Inspectorate Ticket Office. De aici trebuie să cumperi bilete pentru valea nobililor, Medinet Habu și altele. Ideea e să știi ce vrei să vizitezi, ca să nu faci drumuri aiurea de la atracții la casa de bilete și înapoi.

Înainte de toate am să vă spun un pic despre transport, despre cum poți vizita totul individual.

După cum am scris mai sus, malul estic poate fi vizitat destul de ușor din punctul de vedere al mijlocului de transport, dar pentru malul vestic lucrurile sunt un pic mai complicate fiindcă ai nevoie de o mașină și șofer.

Cel mai bine e să negociezi mașina cu o zi înainte, să te înțelegi cu șoferul asupra orelor și asupra numărului de atracții pe care le vei vizita. Unii propun un tur de dimineața de la 7 sau 8 până la ora 14, cu un număr de 4 atracții incluse. Oricum, îți poți personaliza turul după cum vrei. Noi am plătit un șofer să fie disponibil de la ora 6 dimineața până la ora 17, ne-am înțeles să ne ducă pe la toate atracțiile de pe malul vestic, dar bineînțeles că nu am avut putere să le facem chiar pe toate.

Șoferul te lasă de fiecare dată la intrarea atracțiilor de unde, după ce ai încheiat vizita, te ia ca să te ducă la următoarea atracție. E mai ușor să te înțelegi cu ei dacă ai un număr egiptean. (Cartela cu număr și internet luată la începutul vacanței s-a dovedit a fi foarte, foarte folositoare).

De obicei în prețul mașinii nu intră și bacșișul pentru șofer, care oricât te asigură că prețul acoperă tot, la final așteaptă să-i dai ceva în plus. E tipic egiptean.

Un alt detaliu care economisește timp și bani e să iei mașina de pe malul vestic. Chiar dacă te-ai cazat pe malul estic, spune șoferului să te ia de la stația de feribot (malul vestic). Vei ajunge mai ușor și mai rapid pe celălalt mal cu barca. Podul pentru mașini e situat la câțiva km înafara orașului. Bărci găsești destule pe fiecare mal, iar drumul costă foarte puțin, 20 – 30 EGP.

Bineînțeles, dacă îți e mai confortabil să călătorești cu grupul, sunt destule oferte de tururi pe internet și la agențiile/hotelurile din oraș.

Medinet Habu, Luxor

Valea regilor

Valea regilor e de departe cea mai mind blowing destinație din Egipt. Am fost impresionați de culoare, de hieroglife, picturi, de statui, de adâncimea și grandoarea mormintelor, ca să nu mai spunem de semnificații și vechime. A fost o experiență fascinantă.

Recomand să ajungi în Valea Regilor la prima oră când se deschide. De la 6 la 7.30 am avut mormintele aproape doar pentru noi, dar după 7.30 erau cozi lungi care porneau din interior și se întindeau pe zeci de metri înafara mormintelor.

Valea a fost folosită pentru înmormântări din anul 1539 î.Hr. până aproximativ în 1075 î.Hr. Conține cel puțin 63 de morminte, dar numai o parte dintre ele sunt deschise publicului.

În prețul intrării sunt incluse doar trei morminte, pe care trebuie să le alegi atunci când îți cumperi biletul. Dacă vrei să vezi și alte morminte trebuie să cumperi pentru fiecare în parte bilete adiționale.

Noi aveam o listă de morminte pe care voiam să le vizităm neapărat, aceleași pe care ni le-a recomandat și domnul cumsecade de la ghișeu. Am vizitat mormintele: KV2 – Ramses IV, KV8 – Merenptah, KV9 – Ramses V/VI (cel mai impresionant), KV11 – Ramses III și tomb of Ay – care e un pic mai departe în vale.

KV 9 – Ramses V/VI

  • Preț bilet de intrare Valea Regilor – 260 EGP + 5 EGP tram ticket (de la centrul de vizitatori până sus la primele morminte) + biletele adiționale (pentru Ramses V și VI – 100 EGP, pentru Tutankhamun – 300 EGP iar pentru Seti I – 1000 EGP). Biletele se pot cumpăra la fața locului.
  • Orar: 6 – 16/17

Templul mortuar al lui Hatshepsut

Hatshepsut e una dintre cele mai notabile figuri feminine ale Egiptului antic.

  • A avut cea mai lungă domnie dintre femeile faraon, iar numele ei înseamnă prima dintre doamnele nobile.
  • A domnit între anii 1478 – 1458 î.Hr., iar Egiptul a prosperat sub conducerea ei.
  • Hatshepsut a inițiat numeroase proiecte de construcții, a deschis noi rute de comerț și a lărgit granițele.
  • În timpul domniei, pentru a se stabili în patriarhia egipteană, Hatshepsut și-a asumat toate simbolurile oficiului faraonic, a creat o versine masculină a ei. A purtat pe creștet țesătura specifică regilor, cu o cobra egipteană în mijlocul frunții, pânza dimprejurul șoldurilor și chiar și tradiționala barbă falsă care era simbolul puterii faraonice. Cu toate aceste numele ei n-a fost menționat în relatările oficiale ale istoriografiei egiptene, posibil din cauză că era femeie iar rolurile de conducere erau în vremurile acelea, în mare parte, dar nu în totalitate, asociate bărbaților.

Templul lui Hatshepsut, situat vizavi de orașul Luxor, este considerat a fi o capodopera a arhitecturii antice. Săpat în stâncile Deir el-Bahari, cele trei terase ale sale se ridică deasupra deșertului. Cele mai bune sculpturi se află pe terasa din mijloc unde e Colonada Nașterii, care spune povestea creației divine a lui Hatshepsut, și templul lui Anubis. La același nivel, la stânga intrării se află Colonada Punt, care povestește despre expediția ei la Punt și bunurile de lux aduse înapoi în Egipt. La capătul colonadei se află lăcașul de cult dedicat lui Hathor.

Mare parte din templu, coloanele sale, statuile, sculpturile, au fost recondiționate.

Templul mortuar a lui Hatshepsut

  • Preț bilet de intrare Hatshepsut – 140 EGP. Biletul se poate cumpăra de la locație.
  • Orar: 6 – 17

Deir El-Medina

Deir El-Medina sau valea artizanilor e satul unde locuiau meșterii care lucrau la mormintele din valea regilor și a reginelor.

Satul a luat ființă aproximativ în anii 1506–1493 î.Hr. și a fost abandonat în perioada 1110–1080 î.Hr. (perioadă care corespunde și cu construcția ultimelor morminte din Valea Regilor). Se bănuiește că a fost ridicat pe partea vestică a Nilului, departe de celelalte comunități, pentru a se păstra secretul asupra muncilor depuse în mormintele regale. La apogeu, comunitatea cuprindea în jur de șaizeci și opt de case răspândite pe o suprafață totală de 5.600 metri pătrați. Locuințele erau construite pe fundații de piatră (singurele care au rezistat până în prezent), cu pereții formați din cărămidă de noroi, erau vopsite albe pe exterior, iar interiorul era delimitat în patru sau cinci camere. Aveau chiar și pivniță și scară care ducea pe acoperiș. Aproape toate casele conțineau altare mici sau nișe pentru statuile zeilor.

Deir El-Medina

Ce e impresionant aici sunt toate datele scribilor care s-au păstrat și care includ detalii despre săptămâna de lucru, plată, despre zilele libere care se cuveneau și care puteau fi luate și-n caz că te certai cu nevasta sau pentru că te simțeai rău după o beție 🙂 În zilele libere cei mai mulți dintre artizani lucrau la propriile morminte.

Deși mai mici și mai puțin ornate, ne-au plăcut mult mormintele de aici. Sunt mai adânci, mai neglijent pictate, dar culorile s-au păstrat frumos.

Mașina te lasă de obicei la drumul principal, de unde ai de urcat un deal. Vor fi câțiva care se vor lua de tine insistând să te conducă, să-ți spună că nu vei găsi mormintele, că nu știi calea, dar nu există așa ceva. E pur și simplu un deal despădurit, cu morminte, și nu ai unde altundeva să te aventurezi.

Mormântul lui Irynefer – Deir el-Medina

  • Preț bilet de intrare Deir el Medina – 100 + bilete adiționale (sunt mai multe morminte care pot fi vizitate extra iar prețurile variază între 40, 60 și 80 EGP/ mormânt). Biletele se cumpără de la Antiquities Inspectorate Ticket Office.
  • Orar: 6 – 17

Ramesseum

Situat chiar peste drum de Deir El-Medina, Ramesseum e templul mortuar dedicat marelui Ramses al II-lea. Cândva, în interior era o statuie mare a faraonului, înaltă de aproximativ 18 metri. În prezent statuia zace pe pământ, ruptă în mai multe bucăți. Ramses al II-lea a ridicat temple în numele lui și la Karnak, precum și faimosul Abu Simbel, construcții care s-au păstrat mult mai bine decât Ramesseum.

  • Preț bilet de intrare Ramesseum – 100 EGP. Biletul se cumpără de la Antiquities Inspectorate Ticket Office
  • Orar: 6 – 17

Medinet Habu

Medinet Habu este un sit arheologic care, deși are și alte structuri în interiorul complexului, e adesea numit Templul mortuar al lui Ramses al III-lea.

Templul, lung de aproximativ 150 de metri, are un design ortodox și seamănă foarte mult cu Ramesseum după care Ramses al III-lea se spune că s-a inspirat. La fel ca și la alte complexe, construcțiile au fost adăugate în timp de diverși faraoni.

Când cultele păgâne au fost interzise, Medinet Habu a devenit centru creștin și a fost locuit până târziu, în secolul al IX-lea d.Hr, când se bănuiește că orașul a fost decimat de ciumă.

E locul care mi-a plăcut cel mai mult după Valea Regilor. Am fost cu siguranță influențați de faptul că Medinet Habu cunoaște în general mai puțini turiști și totul e aerisit și calm. Ne-au plăcut coloanele pictate, sălile inscripționate, poarta imensă de la intrare și reliefurile care prezentau victoria lui Ramses al III-lea în diferite războaie.

Medinet Habu, Luxor

  • Preț bilet de intrare Medinet Habu – 100 EGP. Biletele se cumpără de la Antiquities Inspectorate Ticket Office
  • Orar: 6 – 17

Valea Reginelor

Valea reginelor reprezintă locul de îngropăciune a soțiilor faraonilor, precum și al prinților și al prințeselor sau al altor membrii din familia regală. Majoritatea mormintelor de aici sunt mai mici și mai puțin grandioase, cu excepția mormântului reginei Nefertari.

Mormântul reginei Nefertari are unele dintre cele mai vibrante culori, iar detaliile picturilor sunt bine păstrate. Nu-i de lepădat nici prețul pentru intrare – aprox. 1400 lire egiptene (50$) pentru un singur mormânt.

  • Preț bilet de intrare Valea Reginelor – 100 EGP + biletul adițional pentru regina Nefertari – 1400 EGP. Biletele se pot cumpăra de la locație.
  • Orar: 6 – 17

Valea Nobililor

În valea nobililor sunt mai multe morminte de vizitat, dar cele mai cunoscute sunt cel al lui Sennefer și al lui Rekhmire.

Rekhmire a fost un vechi nobil egiptean care a servit ca guvernator al orașului Teba și vizir în timpul domniilor lui Thutmosis al III-lea și Amenhotep al II-lea, în jurul anului 1400 î.Hr. Mormântul său e bogat decorat și conține scene ale vieții de zi cu zi, precum și o copie completă a unui text care detaliază îndatoririle biroului de vizir.

Sennefer a fost un oficial egiptean antic care deținea titlul de servitor în slujba adevărului. Mormântul lui e situat mai în adâncime, destul de greu de coborât și de mișcat în interior. Tavanul e acoperit cu motive de viță de vie și figuri geometrice, iar coloanele și pereții îl înfățișează pe Sennefer și femeile din viața lui de la doică, la soții și fiice.


  • Preț bilet de intrare Valea Nobililor – 60 EGP. Biletele se cumpără de la Antiquities Inspectorate Ticket Office
  • Orar: 6 – 17

Templul mortuar al lui Seti I

Acest templu a fost început de Seti I, dar încheiat de către fiul său, Ramses al II-lea.

Una dintre chestiunile interesante la acest templu e zidul pe care e sculptată o listă lungă cu numele faraonilor din principalele dinastii, dar și hieroglifele elicopterului.

Hieroglifele inițiale au fost realizate în timpul domniei lui Seti I, dar după o perioadă piatra a fost tencuită și sculptată din nou sub domnia lui Ramses al II-lea. De-a lungul timpului, tencuiala s-a erodat, lăsând ambele inscripții parțial vizibile și creând un efect ca de palimpsest, de suprapunere a hieroglifelor.

Și totuși, pe lângă elicopter se vede și-un submarin, un zeppelin, iar imaginația creează cu ușurință povești neobișnuite în legătură cu societățile evoluate care au trăit probabil înainte de Egiptul antic.

  • Preț bilet de intrare templul lui Seti I – 60 EGP
  • Orar 6 – 17

Colossi of Memnon

Statuile gemene ale lui Amenhotep III întâmpină vizitatorii când ajung pe malul vestic al Nilului. Poți să fotografiezi coloșii din parcare sau să mergi până aproape de ei. Nu este nici un fel de taxă de intrare, majoritatea lumii oprește scurt, doar pentru câteva clipe.

Statuile, fiecare cântărind aproximativ o mie de tone, sunt situate la intrarea estică a templului funerar al lui Amenophis al III-lea, care în prezent se excavează. Cu toate că acest complex, care se estimează că e cel mai mare complex funerar din întregul Egipt, abia se sapă și se descoperă treptat, Coloșii erau o atracție turistică încă din perioada imperiului roman. Statuile (de unde și numele) au fost atribuite faimosului rege Memnon din războiul troian.

Colossi of Memnon

  • La Colossi of Memnon intrarea e gratuită

Casa lui Howard Carter

Howard Carter e arheologul britanic care a descoperit în noiembrie 1922 mormântul lui Tutankhamun. Pe perioada lucrărilor a trăit într-o casă ridicată pe malul vestic al Nilului, în apropierea Văii Regilor. Casa deține mobilierul original, obiecte personale, fotografii, iar vizitarea ei reprezintă cu siguranță un pas înapoi în timp.

  • Preț bilet de intrare casa memorială Howard Carter – 80 EGP. Biletul se cumpără de la Antiquities Inspectorate Ticket Office
  • Orar: 9 – 16

Zborul cu balonul

Pe lângă temple mărețe, morminte pline de culoare și monumente solemne, în Luxor te poți bucura de o activitate mai inedită, și anume zborul cu balonul. Baloanele cu aer cald se ridică dimineața devreme, ca să vezi răsăritul cum luminează valea regilor și toată întinderea deșertică. Tururile încep la ora 4-5 dimineața, iar baloanele se ridică în aer cu câteva minute înainte de răsărit, deci ora variază în funcție de anotimp. Costul e de la 55$ americani de persoană (cum am primit câteva pliante prin bazar) și 80$ pe site-uri ca Viator, Get your Guide și Trip Advisor. Timpul petrecut în aer e de aproximativ 30 – 45 de minute.

Luxor

Dacă ai mai mult timp la dispoziție în Luxor poți face excursii de o zi:

  • Excursie până la Dendera & Abydos în nordul Luxorului. Abydos găzduiește templul lui Seti I (diferit de templul mortuar de care am scris mai sus), iar în Dendera se află templul lui Hathor – zeița dragostei, a frumuseții și a artelor. Călătoria dus-întors durează cam 10 ore.
  • Excursie până la Edfu & Esna în sudul Luxorului. Dacă mergi sau ajungi în Luxor din Aswan, aceste două temple plus Kom Ombo se află pe traseu. Esna e un templu dedicat zeului Khnum – zeul feritilității, iar Edfu a fost dedicat lui Horus – zeu al regalității și al cerului.

Cum ajungi în Luxor

Majoritatea turiștilor ajung în Luxor cu avionul sau cu barca – prin excursia pe Nil care pornește de obicei din Aswan. Alții, ca și noi de altfel, aleg varianta trenului, unde ai opțiunea unei călătorii de zi sau de noapte în vagoane cușetă. Cei care călătoresc din Hurghada vin cel mai ușor cu autobusul, un drum de aproximativ 5 ore și jumătate.

  • Avionul din Cairo – zborul durează aproximativ o oră iar aeroportul se află la 7 km de orașul Luxor. Prețul unui bilet doar dus – aprox. 70-90$ usd
  • Trenul din Cairo – drumul durează aproximativ 10 ore. Prețul pentru pat la cușetă în vagon de două persoane – 85$ usd. Prețul unui bilet clasa I – aprox 35 – 45$ usd. Un site foarte util pentru program și detalii: Seat61
  • Autobusul din Hurghada – faci aproximativ 5 ore și jumătate pe drum. Biletul costă aprox – 10 – 20$ usd. GoBus e cea mai cunoscută companie care face traseul – au autobuse foarte confortabile.
  • Autobusul din Cairo – un drum lung de 10 ore, călătorești de obicei pe timpul nopții. Prețul unui bilet – 15 – 20$usd. GoBus – autobuse cu scaune largi, toaletă, chiar și Tv în spătarele scaunelor.
Medinet Habu

Transport în Luxor

Egipt e țara în care nu trebuie să cauți (găsești) mijloc de transport, că te caută el pe tine. Toată lumea vrea să te ducă undeva, oriunde, numai să le fii client. Așa că fie cu taxi, caleașcă, barcă sau taxi colectiv, poți ajunge oriunde.

După cum am scris mai sus, pe malul vestic e cel mai ușor să călătorești printre atracții dacă rezervi o mașină cu șofer.

Cu bicicleta e un alt mod prin care poți să bifezi atracțiile malului vestic. Găsești biciclete de închiriat lângă stația de feribot sau la unele hoteluri din oraș. Ține cont că distanța între unele temple e destul de mare și tot traseul e în plin soare.

Pe malul estic sunt destule calești și taxiuri. Stabilește prețul înainte de a te urca în mașină. Taxiul pe distanțe scurte, gen 2 – 4 km, costă aproximativ 20 – 30 EGP (fără negocieri intense). Caleașca costă 15 – 30 EGP.

Am luat și transportul în comun, un maxi-taxi ca vai de el, dar a fost o experiență faină. Șoferul ne-a cerut 5 EGP pe cursă și s-a bucurat când i-am lăsat bacșiș la coborâre. Ne-a oferit un zâmbet de-ăla larg și știrb, un salut plin de căldură, de om simplu și sincer. Reacția lui a fost ca o gură de aer proaspăt după toate interacțiunile pe care le-am avut cu negustorașii insistenți și uneori lipsiți de bună cuviință, care scot parale de la turiști într-un mod iritant.

Luxor Boat

Mâncarea în Luxor

Restaurantele de pe malul vestic, zona atracțiilor, au fost cele mai slabe locații în care am mâncat din tot Egiptul. Prețuri umflate și ofertă limitată. Aș zice că atunci când vizitezi malul vestic să-ți iei cu tine niște patiserie, sandvișuri sau ceva snacks-uri și să eviți, dacă-i posibil, restaurantele din apropierea siturilor arheologice.

Restaurate recomandate pe malul estic:

Restaurante recomandate pe malul vestic:


Cazare în Luxor

În Aswan ne-am fost cazat pe malul vestic al Nilului și ne-a plăcut foarte mult. Am stat într-o zonă liniștită, ca la țară. Așa că am decis să facem la fel și în Luxor.

Indiferent unde te cazezi să știi că traversarea de pe un mal pe altul e foarte, foarte ușoară. Deși nu o să găsești nicăieri, nici pe internet, nici la fața locului, un orar al bărcilor ele circulă foarte des.

Pe mine m-a cam frustrat faptul că pe bloguri toți spuneau doar că iei barca ori feribotul ca mijloc de transport, dar nimeni nu zicea de unde și cum circulă, cât costă. Și cred că n-am găsit informația asta pentru că sunt atât de multe bărci și barcagii încât cei care au fost în Egipt nu-și pot închipui că ar putea fi cineva îngrijorat în privința transportului. Nici nu te apropii de port că localnicii vor veni la tine buluc să te ducă unde vrei. Un drum costă aproximativ 20 – 30 EGP de persoană, dar dacă negociezi poți plăti și 10 EGP.

Am stat pe malul vestic la Egypt Villa Garden, într-un loc care avea o terasă faină deasupra, și casa era frumoasă, cu mobilier de-al lor tipic, împopoțonat, dar am avut niște probleme cu apa (s-ar putea să fi fost o problemă în tot cartierul și doar în perioada aceea). Zona era liniștită și la vreun km de stația de feribot. Uneori ne-am plimbat până la râu, alteori am luat taxi (20 EGP – aproximativ 3 lei)

Pe malul vestic, Al Moudira Hotel e unul dintre cele mai populare hoteluri.

Pe malul estic găsești cele mai multe hoteluri, majoritatea situate în zona centrală. Sofitel Winter Palace și Hilton Luxor Resort sunt două dintre cele mai luxoase hoteluri. Cazare ieftină și decentă găsești la Bob Marley Jamaica Hostel sau Nefertiti Luxor Hotel.

Medinet Habu, Luxor


Spread the love

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *