Călătorii,  Cambogia

Ghid turistic pentru Angkor Wat, Cambogia

Angkor Wat este un sit arheologic imens, cel mai mare complex religios din lume, situat chiar în afara orașului cambodgian Siem Reap. De o frumusețe uluitoare, orașul templu [angkor-oraș , wat-templu] reprezintă punctul culminant al oricărei călătorii în Cambogia.

Angkor a fost construit ca și capitală a Imperiului Khmer în secolul al XII-lea sub domnia regelui Suryavarman al II-lea. În perioada sa de glorie, orașul era destul de mare și avea o populație masivă. Unii istorici cred că aici ar fi locuit până la un milion de oameni. Deși vechile case și palate din lemn s-au degradat cu secole în urmă, templele de piatră ridicate de o succesiune de regi autoproclamați zei mai sunt încă în picioare.

Ta Prohm

Cum să vizitezi complexul Angkor Wat

Angkor Wat se întinde pe o suprafață de peste 160 de hectare, suprafață pe care sunt răsfirate peste 70 de temple majore, sute de temple mai mici, morminte, statui și alte ruine antice.

M-am simțit pierdută în dimensiuni și cifre dinainte să explorez zona. Numele templelor mi-au dat și ele bătăi de cap. Ca să nu mai zic istoria. Detaliile?! Pfuu… Ce să nu ratez aici? Ce e deosebit la această structură? Reliefuri, coloane, podul șerpuitor, leii de la intrare, platforma de ceremonii, treptele? Turnurile cu chipuri, floarea de lotus? Ha? Că e orientată spre vest? Ah, nici n-am băgat de seamă. După zeci de intrări și ieșiri, nu mai știi nici care ți-e stânga sau dreapta darămite vestul… Atâta mirare, atâta frumusețe, complexitate și mister contribuie și ele la dezorientare. Adevărul e că Angkor e unul dintre cele mai faine locuri în care să te pierzi. Pătrunzi pe un alt tărâm. Și dacă ai înlătura timpul și turiștii, ar fi un tărâm cu adevărat magic. Dar pentru că ai puțin timp la dispoziție, nu o viață întreagă, să explorezi Angkor Wat-ul, mai bine să fim practici și nu visători.

Poarta Tonle Om

Sunt mai multe modalități de a vizita complexul, cu bicicleta sau scuterul, taxiul sau alegând varianta cea mai populară – închirierea unui tuk-tuk. Nici să nu vă gândiți să o luați pe jos pentru că sunt mulți kilometri de străbătut între temple, chiar și templele în sine ocupă o suprafață destul de mare, iar căldura și umezeala din aer sunt istovitoare.

Bicicleta & Scuter

Deși închirierea unei biciclete sună foarte tentant, ține cont că trebuie să o lași la intrarea în templu și tot de acolo să o iei când ți-ai încheiat vizita. Majoritatea locațiilor au intrările și ieșirile diferite, se creează un circuit, nu ieși pe unde ai intrat. Dacă ți-ai lăsat bicicleta rezemată de gard ar cam trebui să te întorci după ea. Cam același lucru se aplică și unui scuter. Un mic detaliu care poate fi ignorat dacă ai timp destul la dispoziție, vrei să faci mișcare sau să ai libertate de mișcare totală. Închiriatul bicicletei costă aproximativ 5$ pe o zi întreagă din Siem Reap. Scuterul 10-15$

  • Notă: în Cambogia se folosește dolarul american. Moneda națională e rielul, dar nu e neapărat să schimbați bani, cel puțin nu pentru o destinație așa turistică ca Angkor Wat & Siem Reap unde majoritatea prețurilor, chiar și la tarabă, sunt în dolari.

Tuk-tuk

Închirierea unui tuk-tuk, cu tot cu șofer, e alegerea cea mai populară. Și pe bună dreptate. E cel mai practic mod să te deplasezi în interiorul complexului, să economisești niscaiva energie și timp.

Un tuk-tuk costă aproximativ 20-30$ pe zi, depinde cât ești de bun la negociat și depinde ce anume alegi să vizitezi (detalii mai jos). Poți rezerva tuk-tuk-ul cu o zi înainte, iar șoferul o să te ia dimineața de la hotel, sau poți lua un tuk-tuk din stradă chiar înainte să pornești spre Angkor Wat.

Tuk-tuk-uri sunt destule iar pentru șoferi o zi întreagă petrecută la Angkor e o zi de muncă bună.

Noi am umblat cu tuk-tuk-ul de câteva ori prin Cambogia, nu doar în Siem Reap, și de fiecare dată am nimerit oameni super faini, cumsecade.

Taxi

Taxiul te costă aproximativ 50$ pentru circuitul mic. Despre ce circuit vorbesc, vezi mai jos.


Circuitul Mare și Circuitul Mic

Există două tururi standard prin care puteți vizita complexul. Bine, circuitele astea nu sunt bătute în cuie, le puteți modifica, schimba ordinea, puteți să le personalizați după cum vreți. Ideea e că ele sunt formate pentru o mai ușoară orientare în complex.

Puteți petrece cât timp vreți la fiecare templu, șoferii vă vor aștepta și conduce apoi la atracția următoare.

Circuitul mic

Circuitul mic vizează trei dintre cele mai importante și spectaculoase temple din complex – templul Angkor Wat, Angkor Thom și Ta Prohm. Aici o să întâlniți mereu cel mai mare număr de turiști, templele sunt aglomerate de la prima oră în zori până la finalul zilei.

Turul începe de obicei cu răsăritul la templul Angkor Wat și apoi continuă cu celelalte temple. Bine-nțeles, puteți să începeți circuitul la ce oră vreți voi, nu e musai să porniți la cinci dimineața.

E turul pe care îl aleg majoritatea celor care vizitează complexul pentru o singură zi. Tuk-tuk-ul costă aproximativ 15-20$.

Circuitul mare

Grand circuit sau big circuit include mai multe temple și alte locații aflate înafara circuitului mic. Prețul pentru tuk-tuk e de 25-30$. E aproape imposibil să faci circuitul mare într-o singură zi dacă ai de gând să incluzi în el și atracțiile circuitului mic (și dacă vrei să vezi ceva din temple nu doar să treci prin ele).

Indiferent ce rută alegi, dacă o modifici (ceea ce poți face liniștit) ia în considerare că trebuie să plătești un pic mai mult șoferului decât prețul fix pentru că are de condus mai mult, consumă mai multă benzină, mai mult timp și etc.


Biletele de intrare

Casa de bilete e deschisă zilnic între orele 5:00 – 17:30. E situată în afara orașului Angkor și dacă vrei să cumperi biletele în drumul spre templu, anunță-ți șoferul de tuk-tuk dinainte, pentru că asta presupune un ocol. Deși sunt multe ghișee, vreo 20, și vizitatorii sunt foarte mulți. Angkor Wat e vizitat anual de peste 2 milioane de turiști.

  • Bilet pentru o zi – 37$ valabil în ziua achiziționării. Puteți să îl cumpărați însă cu o seară înainte, după ora 17 și să vedeți apusul (vezi mai jos care temple sunt deschise până mai târziu)
  • Bilet pentru 3 zile – 62$
  • Bilet pentru 7 zile – 72$
  • Copii cu vârsta sub 12 ani au accesul gratuit, dar trebuie să aibă pașaportul la ei pentru punctele de control
  • Biletele includ accesul la toate templele în afară de Phnom Kulen și Bengmealea.

Trebuie să vă prezentați la casa de tichete personal pentru că biletele se eliberează cu fotografie. Nu se poate ca o singură persoană să cumpere bilete pentru tot grupul.

Programul de vizitare a templelor

  • Templul Angkor Wat și Srah Srang: 5:00 – 17:30 (deschis pentru răsărit)
  • Templele Phnom Bakheng și Pre Rup: 5:00 – 19:00 (deschis pentru răsărit și apus)
  • Toate celelalte temple: 7:30 – 17:30
Ta Prohm temple

Ce să vizitezi neapărat la Angkor Wat

Deși fiecare locație din complexul Angkor Wat are povestea ei interesantă, unele edificii sunt mai impunătoare, s-au aflat în prim plan de-a lungul istoriei sau au fost mai importante din punct de vedere religios. Simbolismul unor temple continuă să fie interpretat de cercetători iar arhitectura lor nu contenește să surprindă inginerii zilei de azi. Altele, ca Ta Prohm, se evidențiază prin conexiunea frapantă între materia făurită de om și natura nestăvilită.

1. Templul Angkor Wat

Angkor Wat e cel mai cunoscut templu nu doar din complexul arheologic Angkor Wat, ci din întreaga Cambogie. Faptul că structura lui se află pe steagul național spune destul de multe.

Construit în prima jumătate a secolului al XII-lea de către împăratul Suryavarman al II-lea, e singurul templu din complex orientat spre vest, celelalte temple khmere fiind cu fața spre est. Din pricina acestui detaliu istoricii cred că Suryavarman a construit templul cu intenția de a-i fi mausoleu.

Templul Angkor Wat

Angkor Wat e și cel mai popular loc de unde să urmărești răsăritul. Micul iaz din fața templului e plin de tripoduri și de turiști care stau ca sardinele în conservă încercând să surprindă momentul perfect, să scoată o fotografie demnă de pus în ramă sau, mă rog, demnă de a fi încărcată pe blog.

Angkor Wat e, pe scurt, inima Cambogiei. E unul dintre puținele temple care nu a fost acaparat de natură și singurul care a fost continuu folosit ca loc de rugăciune încă de la construirea lui. Interesant este faptul că deși a fost dedicat zeului hindus Vishnu, Angkor Wat a devenit ulterior templu budist.

E un templu imens căruia trebuie să-i acordați cel puțin o oră sau două și se merită să luați un ghid sau să aveți cu voi un pliant cu informații. Pe lângă uimitoarele detalii de construcție și simbolism, Angkor Wat are peste 3000 de Apsaras – nimfe cerești sculptate în pereți, cele mai multe din tot complexul.


2. Bayon

Templul Bayon e unul dintre cele mai spectaculoase construcții din Angkor Wat. E poziționat în centru orașului antic Angkor Thom și de cum te apropii de el observi 216 chipuri gigantice zâmbind spre tine.

Majoritatea cercetătorilor spun că fețele identice sunt imaginea regelui Jayavarman al VII-lea, sub domnia căruia s-a construit Angkor Thom. Unii consideră că reprezintă bodhisatva – o persoană care se află pe calea trezirii în budism, în timp ce alții cred că fața reprezintă Brahma, trinitatea sacră hindusă. Savantul George Coedès consideră că cele două ipoteze nu trebuie să se excludă reciproc. Se parcă că Jayavarman al VII-lea se considera pe sine un devaraja, rege – zeu hindus, respectând tradiția monarhilor khmeri, deși era budist.

Chipurile împodobesc 56 de turnuri iar efortul depus pentru a le sculpta identic în piatră e uluitor. Se bănuiește că Imperiul Khmer avea, la vremea construcției templului, 56 de provincii, și de acolo numărul de turnuri. Câte un turn cu patru fețe, protecție divină sau o supraveghere pentru fiecare provincie în parte.

Bayon e un templu destul de mare, cu multe culoare de traversat și multe basoreliefuri și sculpturi care prezintă războaie, procesiuni militare și parade victorioase, așa că ai nevoie vreo două ore pentru vizită.


3. Ta Prohm

Ta Prohm a fost construit la începutul secolului al XIII-lea și ceea ce îl face faimos, alături de celelalte două temple listate mai sus, e faptul că a fost acaparat în totalitate de junglă. Copaci imenși și-au revărsat rădăcinile peste ziduri, s-au încolăcit sau au crescut imenși direct din acoperiș. E locația în care s-au filmat multe scene ale filmului Tomb Rider și e una dintre cele mai aglomerate destinații din complex.

Ta Prohm

4. Preah Khan

Preah Khan e una dintre cele mai extinse construcții din complexul Angkor Wat. Templul a fost ridicat de către Jayavarman al VII-lea în onoarea tatălui său și i-a fost locuință până la finalizarea orașului Angkor Thom, (unde se află templul cu chipuri, Bayon).

Pe lângă faptul că Preah Khan a fost un templu important, se pare că acesta a reprezentat și un mare institut de învățământ budist. Peste 18 festivaluri importante se țineau anual la Preah Khan, iar istoricii estimează că doar pentru întreținerea locului era nevoie de mii de servitori.

Templul în sine e destul de mic, dar clădirile adiacente se întind pe o suprafață destul de extinsă. La fel ca la Ta Prohm, natura a fost lăsată să se manifeste iar zona e înconjurată de multă vegetație.

Preah Khan

Preah Khan face parte din Circuitul Mare și e locația care mi-a plăcut cel mai mult din întreaga rută. Pe lângă temple cu coridoare înguste, terase acoperite de mușchi, statui și sute de altare închinate la peste 515 divinități, situl mai are construcții care nu se știe la ce foloseau. Construcții cu coloane grecești ca în Atena, care probabil erau săli de curs, sau poate erau făcute pentru vreo consoartă de peste hotare, nu știm și probabil nu vom afla niciodată.

O altă construcție impresionantă e intrarea în complex, podul pe care stau înlănțuiți într-o procesiune hindusă mai multe statui – trupuri de bărbați vânjoși, cu fețele pocite de vreme. Deși ai spune că ei participă la un concurs, trag de o frânghie pentru a vedea care-i mai puternic, de fapt statuile sunt o reprezentație a Samudra Manthana – un episod din mitologia hindusă care explică originea elixirului vieții eterne, amrita.


5. Ta Som

Ta Som e un templu mai mic dar conține unele dintre cele mai complicate și bine păstrate sculpturi și basoreliefuri. A fost construit la finalul secolului al XII-lea de același rege legendar Jayavarman al VII-lea, care a construit și Angkor Thom și Preah Khan.

Ta Som e un templu cu un singur nivel, înconjurat de ziduri întrerupte de două porți de intrare impresionante. Porțile sunt în formă de cruce, cu câte o cameră de fiecare parte a intrării. Turnurile din vârf sunt decorate cu chipurile întâlnite la Bayon. Exteriorul porții estice e acaparat de un smochin sacru, împletit peste structură.

Ta Som face parte din Circuitul Mare.


6. Baphuom

Templul Baphuon e destul de mare, necesită timp ca să îl vizitezi, ai multe trepte de urcat și destule culoare de străbătut. Dacă te încumeți pe scările abrupte vezi de sus pădurea și ici colo, ridicându-se din ea câte o ruină, un turn cu chipuri calme aflate în stare de Nirvana.

Templul în sine nu are decorații complicate nici copaci încolăciți prin structură, așa că e vizitat de puțini turiști. Poți să te retragi aici pentru o clipă de liniște, de contemplare.

În apropiere de templul Baphuon se află două alei sau platforme importante pe care, dacă tot sunteți în zonă, ar fi păcat să le ratați.

  • Terrace of the Elephants – lungă de 300 de metri, terasa elefanților a fost folosită pentru urmărirea ceremoniilor regale, militare, pentru tot felul de evenimente publice. Numele vine de la basoreliefurile fațadei estice.
  • Terrace of the Leper King – numele derivă de la statuia lui Yama – zeul morții la hinduși, care a fost descoperită aici în secolul al XV-lea. Statuia a fost numită regele lepros pentru că era decolorată și acoperită de mușchi. Construit în formă de U, se crede că spațiul a fost folosit de capetele regale ca loc de incinerare.

Un pic mai mult din Angkor Wat

După o zi sau maxim două la Angkor Wat, mulți turiști se simt sătui de temple și sculpturi, de căscat gura la ruine. Și nu-i învinuiește nimeni pentru că plimbările, cu tot cu povestirile interesante, cu toată energia spirituală a locului, sunt obositoare. Dar dacă vrei să vezi mai multe din acest oraș antic fascinant, locațiile de mai jos merită o vizită. Un ghid de buzunar e absolut necesar.

  • Banteay Strei – singurul templu din complex care nu a fost construit de un monarh khmer ci de doi curteni, consilieri regali.
  • Banteay Kdei – templul cunoscut ca și cetatea călugărilor, a fost locuit de călugări budiști până recent, în anii 1960.
  • Baksei Chamkrong – e un mic templu hindus, de formă piramidală, dedicat lui Shiva.
  • Phnom Bakheng – construit cu două secole înainte de templul Angkor Wat, Phnom Bakheng e un templu hindus și budist, conținând elemente și simboluri din ambele religii. A fost construit ca reprezentație a muntelui Meru, ținutul zeilor hinduși, centrul tuturor universurilor fizice, metafizice și spirituale. Situat pe deal, Phnom Bakheng e un loc popular de urmărit apusul, dar trebuie să ajungi din timp, chiar și cu 2-3 ore înainte, pentru că accesul este limitat la 300 de persoane.
  • Pre Nup – a fost templul principal al orașului înainte ca templul Angkor Wat să se construiască. Se bănuiește că aici se țineau procesiuni funerare. E situat la 8 km distanță de Angkor Wat și e o alternativă pentru urmărirea răsăritului sau a apusului.
  • East Mebon – templu dedicat lui Shiva, construit în apropiere de Pre Nup, pe o insuliță din mijlocul lacului East Baray, acum secat.
  • Srah Srang – cunoscut și ca băile regale, bazinul a fost construit la mijlocul secolului al X-lea și extins în 1200 de Jayavarman al VII-lea. Recent s-a descoperit o necropolă în apropierea lui.
Srah Srang

Alte informații

Complexul Angkor Wat e situat la aproximativ 6 km de orașul Siem Reap, care are un aeroport internațional. Din țările vecine, Tailanda, Vietnam, Laos, drumul până în Siem Reap se poate face și cu autobusul. Din Vientiane – 19 ore, din Ho Chi Minh – 14 ore, din Bangkok – 9 ore; cu tot cu opriri. E un drum lung dar (un pic) mai ieftin decât zborul cu avionul.

  • În interiorul complexului Angkor Wat trebuie să porți haine decente, pantaloni sau fustă care să treacă de genunchi și o bluză care să-ți acopere umerii.
  • E un complex pe care îl vizitează foaaarte multe grupuri organizate, și de câte 50 de persoane care consideră că dacă au venit însoțiți de ghid li se permite orice.
  • Mulți copii încearcă să-ți vândă suveniruri și oricât de simpatici sunt sau oricât de mult vrei să îi ajuți, nu e recomandat să cumperi de la ei, ca să nu încurajezi astfel de activități în zonă.
  • Același lucru e valabil și pentru localnicii care stau în apropierea templelor mari și pentru câțiva dolari vor să îți fie ghizi, să îți arate cele mai bune locații pentru poze sau să-ți spună legende. Deși nu e nimic greșit în a-i ajuta, la fel ca în cazul copiilor, nu e recomandat să faci asta și mai bine apelezi la ghizi acreditați.
  • În interiorul complexului sunt destule standuri de unde să îți iei apă sau să mănânci ceva ușor. E un pic mai scump decât în oraș, dar doar cu vreun dolar sau doi.

Angkor Wat se întinde pe o suprafață mai mare decât își imaginează majoritatea turiștilor.

Regii-zei ai imperiului Khmer erau avizi de temple, constructori înrăiți. Ridicau monumente pentru cinstirea părinților, a bunicilor, și nu în ultimul rând un templu pentru zei – Shiva sau Vishnu de obicei. Pe urmă construiau mausolee care bine-nțeles trebuiau să fie mai mari și mai impresionante decât cele ale predecesorilor. Multe dintre construcții sunt astăzi una cu pământul, dar destule au rămas în picioare ca să spună povestea impresionantă, glorioasă a marelui Imperiu Khmer.

Încalță niște pantofi comozi, ia haine răcoroase, o pălărie de soare, și spor la umblat. Pătrunde cu încredere în tărâmul magic de la Angkor Wat.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *