Un weekend în Montreal
Situat în provincia Quebec, Montreal e al doilea cel mai mare oraș din Canada. Nuanțat de trecutul franțuzesc și cu o atitudine țâfnoasă nord americană Montreal e un mozaic de culturi și tradiții, un centru urban atrăgător. Ancorat în trecut dar cu brațele întinse spre inovație și viitor, orașul mulțumește o gamă largă de vizitatori, de la tradiționaliști și nostalgici până la avangardiști.
Am fost în Montreal și vara și primăvara, de Halloween și într-un an chiar în Decembrie, la sfârșit, de Revelion. Prima oară când am vizitat orașul m-așteptam să-l găsesc mai gălăgios, ca să zic așa. Să văd străzile pline, să fie un du-te vino pe bulevardele mari, zumzet prin parcuri, să văd orașul treaz și agitat.
Dar Montreal are mai mult aerul calm al unui oraș provincial decât nestăpânirea unei metropole. Însă nu te lăsa păcălit de acalmie. Găsești nebunie dacă știi unde să o cauți. Sau te găsește ea pe tine dacă vizitezi orașul în timpul vreunui festival.
Unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale de jazz se ține aici și cel mai mare show de comedie ”Just for Laughs”. Numeroși cântăreți de limbă franceză din întreaga lume urcă pe scenă la ”Les Francos de Montréal” și, pe lângă astea, aproape fiecare weekend din vară e organizat câte un eveniment de artă, film sau muzică în oraș. Poți verifica ce se întâmplă în Montreal, aici.
Câteva locații din oraș sunt mai animate, chiar și în zilele săptămânii, și astea sunt cu siguranță locurile pe care n-ai vrea să le ratezi: Portul, Quartier Latin, MiIle End & Little Italy și Rue Crescent.
Portul, cea mai veche parte din oraș, are un aer nostalgic, arhitectura clădirilor și străzile cu piatră cubică lucioasă, bătătorită de-a lungul vremii de mii de pași, de trăsuri și mai apoi de mașini, te poartă îndărăt cu ceva timp.
Scurtă istorie Montreal
În Mai 1642, câțiva zeci de misionari francezi ajungeau în sfârșit în locul pe care îl descoperise cu câțiva ani în urmă compatriotul lor Jaques Cartier. Ei au fost cei care au construit pe uscat o așezare numită Ville Marie. Așezarea a fost condusă ca o colonie franceză până în 1760, când Franța a cedat Marii Britanii teritoriile canadiene. O scurtă perioadă Montreal a fost sub ocupație americană, și un timp la fel de scurt, de doar trei ani, a fost capitala Canadei. Canada și-a obținut independența în 1867 iar după primul război mondial, când în USA era legea prohibiției, mulți americani urcau la Montreal în căutare de distracție și alcool, iar Montreal devenise un fel de oraș al păcatelor (încă mai există Red District, unde altădată funcționau bordelurile, afacerile ilegale și cabaretele, dar astăzi activitatea lor e mult mai discretă). În anii 50 populația din Montreal depășea un milion de locuitori și era în continuare cel mai mare oraș al Canadei. Avea să-și piardă curând acest statut în favoarea Torontoului. Cu toate acestea orașul a continuat să se dezvolte, să înregistreze creșteri economice constant. Montreal e ca o floare care-și deschide bobocii încet, dar înflorește continuu și abundent.
Montreal Prima Zi
Să începem cu începutul. Pentru că aproape de port e cel mai vechi cartier din Montreal, și una dintre cele mai atrăgătoare locații, luăm startul de-aici. Din Old Montreal.
Old Montreal
Bazilica Notre Dame își deschide porțile la ora 9 dimineața. Construită în 1829 în locul unei biserici mai vechi, Notre Dame Basilica din Montreal primește anual peste 11 milioane de vizitatori (doar cu un milion mai puțin decât faimoasa Notre Dame de Paris). În afară de impresionantul decor, Notre Dame mai e recunoscută și pentru acustică. Deține o orgă faimoasă, Casavant, și regulat se organizează concerte în interiorul bisericii. Luciano Pavarotti a cântat în bazilică în 1978. În 1984 Papa Ioan Paul al II-lea a ținut o liturghie pentru copii, Celine Dion s-a căsătorit aici în 1994 iar în 2000, la înmormântarea fostului premier canadian Pierre Trudeau, au participat printre alții președintele american Jimmy Carter și Fidel Castro.
Strada St Paul aflată mai jos de bazilică, e cea mai veche stradă din Montreal. Pe ea se află Bonsecours Market care a fost pentru o sută de ani cea mai importantă piață din oraș. Recondiționată, clădirea adăpostește acum buticuri și diverse săli în care se pot organiza evenimente sau expoziții.
Dacă vă continuați plimbarea pe strada St Paul dați de capela Notre Dame de Bon Secours. Construită în 1771 e una dintre cele mai vechi biserici din Montreal.
Biserica Notre Dame de Don Secours e și gazda muzeului Marguerite Bourgeoys fondatoarea congregației de Notre Dame și prima profesoară din Montreal.
Alte două muzee care se află în Old Montreal sunt:
- Muzeul Pointe à Calliere are în prim plan istoria Montrealului, de la primele națiuni până în prezent.
- Montreal Science Centre – Muzeul găzduiește expoziții interactive despre știință și tehnologie, precum și un teatru IMAX.
Pentru iubitorii de istorie, conacul Chateau Ramezay a fost transformat în muzeu și se poate vizita. Construit în 1705 a fost reședința guvernatorului de atunci Claude de Ramezay dar de-a lungul vremii a avut diverse atribuțiuni. A fost și bază militară, casă guvernamentală dar și sediul primei facultăți de medicină din oraș.
În fața Chateau Ramezay e primăria – Hôtel de Ville de Montréal, sediul consiliului local, care se poate vizita. De la balconul clădirii, în 1967, Charles de Gaulle, președintele Franței, a ținut un discurs la finalul căruia a spus mulțimii adunate ”Vive le Québec libre” alimentând tensiunea dintre guvernul de la Ottawa și separatiștii Québécois.
În fața primăriei e Place Jaques-Cartier, o piață pietonală unde uneori se țin concerte și târguri de produse artizanale.
Vieux-Port de Montreal e o altă atracție în zonă. În vechiul port a fost amenajată o promenadă lungă de 2,5 km populară pentru plimbare și printre bicicliști. De aici poți lua tot felul de tururi și excursii pe râul St Lawrence. La Clock Tower e amenajată o plajă artificială cu nisip fin. Deși apa e îmbietoare, scăldatul e interzis.
La capătul celălalt față de Vieux-Port se află Underground City, sau Ville Souterraine, un shopping mall care găzduiește peste 1600 de magazine.
Destule magazine, mai mici dar mai originale găsești pe toate străzile ce se desprind din St Paul în Old Montreal. Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut e să te plimbi și să vezi unde te duc pașii. Să caști ochii pe la vitrine, să te miști pe toate aleile înguste ca printr-un labirint, să te miri de clădiri și de terase, de galeriile de artă și de buticuri. Pentru o gustare în Old Montreal încearcă Olive et Gourmando sau Dispensa Italian Grocery, iar pentru cină Gibbys sau Lattuca Barbeque.
Din Old Montreal, unde era substanța orașului de altădată, urcă spre Plateau Mont-Royal și Mile End, unde găsești reprezentat în arhitectură, pictură stradală, artă și cafenele, energia Montrealului actual.
Plateau Mont Royal & Mile End
Străzile din Plateau Mont Royal sunt pline fie de cafenele și buticuri sofisticate, fie de case cu scări exterioare spiralate și balcoane umbrite, îngrămădite. Pe oriunde te plimbi e multă culoare și-o atmosferă caldă. La începuturile sale cartierul era unul industrial dar și-a schimbat trăsăturile prin anii 60 când pictorii, scriitorii, muzicienii și visătorii au început să-și caute inspirația în acest loc. Au transformat halele și fabricile în galerii de artă și cafenele, în spații de locuit și ateliere.
Aceeași ambianță a cuprins ulterior Mile End, un cartier nestăpânit, reinventat, care a devenit una dintre cele mai pestrițe zone ale orașului. Magazinele și cafenelele de aici ies din anonimat, câteodată nu chiar în direcția pe care o apreciezi, dar oricum ideea e că sunt altfel.
Numele de Mile End vine de la o notație descoperită pe o hartă veche din 1859, la vremea aceea Mile End era fix la o milă de granița orașului.
Gustă un bagel de la cunoscuta patiserie St Viateur Bagel și o cafea de la Cafe Olimpico. Cutreieră un pic pe strada St Viateur unde găsești antichități, librării, buticuri cu mobilă, cu discuri vechi de vinil sau benzi desenate, decoruri de casă și alte lucruri asemănătoare. Dacă te relaxează rafturile pline cu cărți sau răsfoirea lor, treci pe la librăria Drawn & Quarterly.
Montreal a doua zi
Numit inițial Ville-Marie, Montreal și-a căpătat numele de azi de la dealul Mount Royal, situat în inima orașului. Și dacă tot e inima acestui oraș, el o să fie startul celei de-a doua zi. Dacă plănuiești să iei picnicul aici, nu uita să treci dimineața, sau cu o zi înainte, pe la piața Jean-Talon, unde găsești cele mai proaspete produse din oraș.
Mount Royal
Mount Royal a avut același peisagist ca și parcul central din New York, Frederick Law Olmsted. Întregul deal e străbătut de alei pe care localnicii le străbat în plimbare sau alergat, cu bicicleta sau chiar și călare. Am întâlnit în plimbarea noastră destule clase cu copii de grădiniță și școală, tineri și nenumărați vârstnici care se mențineau în formă. Cărările sunt bine conectate între ele și poți să faci drumeții scurte de un km sau un întreg circuit întins pe o jumătate de zi.
Una dintre cele mai atrăgătoare destinații e panorama de la Kondiaronk Lookout de unde se vede întregul oraș. În apropiere e Chalet du Mont-Royal, o vilă din piatră care are o cafenea în interior și care găzduiește uneori evenimente sau concerte.
Dacă tot sunteți în zonă se merită să faceți un ocol până la Oratoire St Joseph, bazilică romană catolică, impresionantă. Oratoire St Joseph e cea mai mare biserică din Canada și se poate vizita gratuit. E cea mai înaltă clădire din Montreal și una dintre puținele care încalcă restricția de înălțime. Codul municipal de construcții limitează înălțimea oricărei clădiri, inclusiv zgârie-norii din centrul modern, de a depăși înălțimea lui Mount Royal.
Centre Ville
Îți poți continua ziua în Centre Ville și drumeția pe promenada Fleuve-Montagne care se întinde de la baza lui Mount Royal până la râul St Lawrence.
Downtown (centre ville) e zona modernă, nord americană a orașului. Câteva clădiri istorice au rămas pierdute printre zgârie nori și clădirile futuriste, de oțel și sticlă, care au acaparat străzile.
Principala stradă din Downtown e Rue Sainte Catherine de-a lungul căreia se întind spațiile comerciale ale brandurilor internaționale de haine. E cea mai lungă stradă comercială din Canada (are 11 km), considerată un fel de Mecca a shoppingului. În partea de vest sunt magazinele mari iar partea estică a lăsat loc și câtorva buticuri personalizate. În est, pe Rue Sainte Catherine, găsești și teatre mici, galerii de artă, cafenele și pub-uri care se animă seara.
În Centre Ville sunt situate câteva muzee interesante, printre care și cel mai vechi muzeu din Canada – Musée des Beaux-Arts – Pe lângă faptul că e cel mai vechi, muzeul de arte frumoase e cel mai vizitat muzeu din Montreal și cel mai mare muzeu de artă din întreaga țară.
- Museum Redpath, din cadrul Universității McGill, are colecții referitoare la paleontologie, zoologie și mineralogie. Intrarea e gratuită.
- McCord Museum of Canadian History, situat în imediata apropiere a universității, a strâns date și detalii impresionante despre viața socială a orașului Montreal de-a lungul vremii.
- Centrul canadian de arhitectură (CCA) – unde e predominantă arta modernă. Uneori se organizează evenimente sau expoziții gratuite.
Dacă vreți să-ți umpli o zi sau chiar weekendul întreg de cultură și artă, poți să îți faci un card de acces. Bine de știut că în prima duminică din lună, mai multe muzee din Montreal au intrarea gratuită.
Tot în Centre Ville găsești una dintre cele mai mari expoziții de păpuși Barbie. Barbie Expo prezintă peste o mie de păpuși, inclusiv vedete de la Hollywood și ținute Barbie create de designeri celebri. Intrarea este gratuită.
Dacă vrei să petreci în Centre Ville cele mai în vogă baruri și puburi le găsești pe Rue Crescent
Montreal a treia zi
Azi, dacă ai poftă, te poți aventura un pic mai departe de miezul orașului. Să vizitezi satul olimpic, grădina botanică sau să te duci pe insula Parc Jean Drapeau.
Jardin Botanique
Jardin botanique de Montréal, e recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari și mai frumoase grădini botanice din lume. Găzduiește peste 22.000 de specii și soiuri de plante grupate în 10 sere de expoziție și aproximativ 30 de grădini tematice. De la plante medicinale folosite de primele națiuni, la flori exotice și arbuști până la bonsai care au sute de ani.
Grădina botanică e una dintre cele patru atracții axate pe natură care formează împreună Space for life. Celelalte sunt Biodomul, Insectarul și Planetariul Rio Tinto Alcan, toate fiind în apropiere de Stadionul Olimpic.
Stadionul olimpic nu e neapărat o destinație turistică a Montrealului, dar dacă vizitați grădina botanică sau altă atracție din apropiere puteți face o plimbare până în locul în care s-au ținut jocurile olimpice în anul 1976. Unul dintre evenimentele notabile ale întrecerilor a fost prima notă de zece din gimnastică, obținută de Nadia Comăneci. Tabela electronică putea să arate doar trei cifre, așa că nota afișată a fost 1.00.
Turnul care face parte din structura stadionului e considerat cel mai înalt turn înclinat din lume, unghiul de înclinare având 45 de grade.
Parc Jean Drapeau
Parc Jean Drapeau, numit inițial Parc des Îles se întinde pe două insule mici aflate pe râul St Lawrence, insula St Helen și insula artificială Notre Dame.
Pe insula St Helen poți vizita parcul de amuzament La Ronde. Fort de l’Île Sainte-Hélène, unde funcționa un muzeu și se puteau observa câteva construcții ridicate de britanici în 1820, e închis temporar din cauza problemelor financiare cauzate de pandemie.
Notre Dame a fost construită pentru a găzdui expoziția internațională din 1967, care a rămas în istorie ca una dintre cele mai de succes expoziții organizate vreodată. Aproape toate pavilioanele de la Expo 67 au fost demolate în 1975 pentru a face loc unui bazin de canotaj pentru Jocurile Olimpice de vară. Pavilionul Franței și pavilionul Quebecului au fost redecorate, transformate într-un cazino – Casino de Montréal – cel mai mare cazinou din Canada.
Pe Île Notre-Dame se află Circuitul Gilles Villeneuve, unde se ține cursa anuală de Formula 1 Canadian Grand Prix, care face parte din Campionatul Mondial de Formula 1 încă din 1967. Cursa se ține la începutul lunii iunie, iar în restul anului circuitul poate fi folosit pentru alergat sau plimbări cu bicicleta.
La capătul sudic al insulei e amenajată o plajă Jean-Dore beach, și un loc unde se poate înota. Pe lângă plajă sunt amenajate terenuri de volei, trambuline, tobogane și standuri de unde poți închiria canoe, caiac sau hidrobiciclete.
Desigur, poți să mergi în parcul Jean Drapeu fără să intri neapărat la una dintre atracțiile listate mai sus. Să te bucuri de natură, să te relaxezi ori să te plimbi pe potecile din pădure și să admiri priveliștea pe care o oferă parcul asupra vechiului port.
The Village
Întors în oraș poți lua cina în The Village, numit și Gay Village, situat la capătul estic al Rue Sainte Catherine, faimoasa stradă ce traversează Centre Ville, sau să urci până în Little Italy unde pastele și pizza se prepară după rețete tradiționale.
Dacă aveți poftă de divertisment, socializare și spectacole, verificați ce show-uri sunt organizate în cartierul de divertisment Quartier des Spectacles, care se întinde pe aproximativ un km pătrat în zona numită Latin Quarter, o zonă presată între Downtown și Gay Village. În Quartier des Spectacles se țin și marile festivaluri organizate în Montreal.
Aici se află și BAnQ Grande Bibliotheque care găzduiește peste un milion de cărți, într-o clădire de sticlă uimitoare; și un local nepretențios, dar cu tradiție în vânzare de hot-dog, Montreal Pool Room.
Transportul
Montreal e un oraș care te îmbie la plimbare dar dacă vrei să vezi cât mai mult din el e obositor să ajungi la toate locațiile mergând pe jos.
Sistemul de transport în comun e super ok și cel mai bine îți iei carduri de călătorie sau abonamente valabile pentru bus și metrou, pe câte zile ai nevoie. Abonamentele pentru turiști au acces nelimitat pe toate mijloacele de transport iar site-ul lor, STM, e foarte util pentru verificarea orarului și stabilirea rutei.
Te poți deplasa prin oraș, foarte ușor, și cu bicicleta. Montreal se laudă că are peste 780 de km de piste amenajate pentru pedalat. Poți închiria o bicicletă electrică sau normală de la stațiile BIXI BIKE dar fi atent la condițiile pe care le au. Dacă închiriezi bicicleta fără să-ți faci card de membru, doar pentru o tură prin oraș, bicicleta se poate ridica de la orice stație cu 1$ dar fiecare minut costă 15 sau 30 de cenți.
- Dacă ești un biciclist împătimit, unul dintre lucrurile care te-ar putea interesa e traseul de-a lungul canalului Lachine. O rută de 13,5 km care a fost situată în Top 3 trasee urbane de bicicletă de către revista Time.
Dacă vrei să călătorești mai comod, bineînțeles că te poți deplasa prin oraș cu taxi. Montrealul folosește, printre altele, și Uber care e sigur și confortabil.
Poutine & Smoke meat sandwiches
Localnicilor le place foarte mult să iasă la masă în oraș. Indiferent că e vorba de cină, cafeaua de dimineață sau că servesc un sandvici la masa de prânz, adoră să umple localurile.
Vă spuneam că prima oară când am ajuns în Montreal orașul mi s-a părut destul de liniștit, cam pustiu pentru al doilea cel mai mare oraș al Canadei. Totuși, când am intrat într-un restaurant recomandat ca să mâncăm am avut impresia că am nimerit la o petrecere surpriză, că toată lumea din oraș se îngrămădise în spațiul ăla mic. Sunt multe localuri cu tradiție, restaurante noi, unele sofisticate, altele mai puțin, găsești ceva pentru toate poftele și toate buzunarele. O aplicație utilă prin care poți verifica restaurantele din zonă e Foursquare.
- MTLWiFi oferă conexiune gratuită la internet în anumite spații publice din oraș.
Dintre mâncăruri, poutine și sandviciurile cu carne afumată sunt două lucruri pe care ar trebui să le încerci neapărat dacă ajungi în Montreal. Două feluri de mâncare nepretențioase, poate chiar banale, dar care aici au un gust cu adevărat deosebit.
Poutine – sunt cartofi prăjiți, brânză, sos și diverse alte toppinguri, toate puse laolaltă. Arată și sună prea puțin apetisant dar Poutine e așa de popular în provincia Quebec încât îl găsești de vânzare și la lanțurile internaționale de fast food, cum ar fi McDonalds.
Cele mai recomandate localuri cu poutine din Montreal:
Smoke meat Sandwiches – acest fel de mâncare nu are nevoie de prea multă descriere, pe scurt e pastramă, multă pastramă, între două felii de pâine, dar e așa de popular încât cozile la buticuri se întind de cele mai multe ori până în stradă.
Cele mai recomandate localuri cu smoke meat:
- Schwartz’s – Deschis încă din 1928 de un emigrant evreu din România și deținut în prezent, prin parteneriat, de Celine Dion, e cu siguranță cel mai cunoscut local de acest gen din Montreal. Dar nu vă așteptați la interior pompos și pretenții fiindcă nu o să găsiți așa ceva. E un local simplu în care se mănâncă la grămadă.
- Lester’s Deli
- Main Deli
- Dunn’s
- Le Roi du smoked meat
Québécois
Montreal e al doilea cel mai mare oraș francofon după Paris. Franceza continuă să predomine, deși au trecut ceva ani de când engleza s-a instalat confortabil în sânul Canadei. Peste 80% dintre québécois vorbesc franceza ca limbă principală, o franceză diferită, ce-i drept. Unii spun că variațiile de cuvinte și pronunție sunt mai accentuate decât cele dintre engleza Marii Britanii și engleza vorbită pe teritoriile americane dar bănuiesc că fiecare francez se descurcă în Quebec și viceversa. Oricum, engleza e cunoscută de majoritate și ca turist nu ai problemă în a folosi sau a te descurca doar cu această limbă.