Australia – Top destinații de pe Coasta de Est
Australia – Coasta de Est – locul unde se găsește Sydney, marea barieră de corali, Fraser Island, Sunshine Coast, Whitehaven și Brisbane alături de plaje de vis nepopulate, de cascade, orașe mici și campinguri sălbatice.
Străbaterea coastei de est, de la nord la sud, sau invers, e o experiență de neuitat. Noi am călătorit cu campervanul dar dacă nu-ți place ideea de camping sau campervan, poți la fel de ușor să faci traseul cu mașina mică și să-ți iei cazări prin Booking sau Airbnb.
Piscinele din orașe, amenajate cu dușuri, toalete, zone de picnic și grătar, sunt gratuite. Chiar și locurile de campare sunt adeseori lipsite de taxe. Intrarea la muzee și galerii de artă, la fel, gratuite. Acest lucru permite unui spectru mult mai larg de turiști să se bucure de aventurile ținutului australian.
Lucruri pe care trebuie să le știi despre închirierea unui campervan, află aici.
Campingurile pot fi găsite ușor prin aplicația wikicamps Australia.
Prețurile la benzinării le poți verifica prin aplicația fuelmap.
Mai jos sunt listate atracțiile pentru ruta Sydney – Cairns și ce anume să nu ratezi din fiecare locație în parte.
Mențiune:
- dacă vrei să explorezi sălbăticia închiriază un autovehicul cu tracțiune 4×4 și ia un cort cu tine. În unele locații poți ajunge doar cu jeep-ul, în altele doar cu barca și dacă nu vrei să plătești sute de dolari pe cazare la resort, poți sta în campingurile Parcurilor Naționale, care au taxa de aprox 5$usd/pers/noapte.
Sudul: Sydney – Brisbane
Sydney
Din Sydney nu pleca până nu faci o drumeție urbană pe ruta Bondi Beach – Coogee, 6 kilometri de plaje superbe, de țărm stâncos și piscine naturale. Atracțiile din Sydney le găsești listate aici.
Newcastle
Newcastle are arhitectură frumoasă iar centrul e plin de localuri cu personalitate care te îndeamnă să le treci pragul.
Valurile sunt potrivite pentru surf. Una dintre cele mai adorate plaje, de către surferi și înotători deopotrivă, este Newcastle beach aflată la capătul estic al orașului. Plaja Newcastle are și-o piscină sculptată de valuri în nisip, unde copiii se pot bălăcii în siguranță.
În Newcastle poți vizita gratuit galeria de artă și muzeul Newcastle. Fără taxă e și fortul Scratchley – construit în perioada războiului Crimeei.
Dacă ai poftă de o plimbare, alege Bathers Way, care se intersectează cu Memorial Walk, platforma de pe care priveliștea spre ocean e superbă. Marginea aleii e presărată cu pancarte pline de informații despre viața indigenilor și date istorice.
Drumul se bifurcă înainte de Port Maquerie și poți alege destinația în funcție de peisajul care vrei să te înconjoare. Prin Armidale te îndrepți spre ținutul cascadelor de la Dorrigo iar prin Port Maquerie ții plajele aproape.
Indiferent ce vei alege vei fi recompensat cu rută scenică: verde crud sau turcoaz aurie.
Waterfal Way
Se numește porțiunea de drum lungă de 190 de kilometri dintre Armidale și Coff Harbour (unde vei ieși iar pe coastă)
Wollomombi, Ebor și Dangar Falls sunt cele mai cunoscute și mai mari cascade de pe rută.
Satul Dorrigo, situat la 70 de km de Coff Harbour e o locație potrivită pentru camping dacă vrei să înnoptezi înconjurat de pajiști verzi și să vezi în zare cirezi bogate de vite.
Coff Harbour
E o destinația potrivită și plăcută de familii dar și de tineri backpackeriști. Plajele din împrejurimi sunt atrăgătoare și orașul oferă destule oportunități pentru distracție la bazine prin parcul de amuzament Big Banana. Intrare e gratuită dar trebuie să plătești pentru anumite tobogane sau accesul la terenurile de joacă.
Muttonbird Island e la mai puțin de doi kilometri de plaja Jetty beach, legată printr-o limbă de pământ de țărm, oportunitate de plimbare scenică pe un ponton natural.
Byron Bay
Raiul hipioților. Sau al hipsterilor. Sau o combinație între ele. Oricum, orașul are o atmosferă relaxată, plăcută, plajele sunt variate și poți uita cu ușurință de tine pe-aici, câteva zile bune.
- Belongil Beach e o plajă mai sălbatică situată la capătul vestic al orașului.
- În est e Wreck, plaja surferilor. Amatorii de surf se strâng și la Pass.
- Wategoo’s beach e la liziera pădurii tropicale.
- Main beach e plaja la care te duc toate drumurile din oraș. Și astea sunt doar câteva dintre întinderile de nisip ale golfului Byron.
După leneveală în soare bucură-te de o plimbare la Captain Cook Lookout. Împrejurul farului este o drumeție de 4 km numită Cape Byron Walking Track. Parcarea la far e cu taxă și costă aprox. 7$.
Venind dinspre Sydney, înainte să ajungi la Byron Bay, poți opri la Yamba – o localitate pescărească cu mult șarm, pentru o cafea sau o gustare.
Continuând spre sud, mai sus de Byron Bay trecem din statul New South Wales în Queensland, stat care n-a fost modest alegând denumirea ținuturilor sale; Coasta de aur și paradisul surferilor fiind două dintre exemple.
Dar înainte de Surfers Paradise, pe Gold Coast se găsește Coolangata o alegere bună pentru cei care vor să ia lecții de surf.
Burleigh Heads
Atmosfera matinală a orașului e deosebită. Surferi în larg, faleza plină de oameni care fac jogging, iar pe terasele cu vedere spre plajă mesele sunt ocupate încă de la 8 dimineața.
Burleigh Head National Park are câteva trasee ușoare de drumeție.
Activitate, produse proaspete și muzică live vei găsi în piața Village Markets.
Surfers Paradise
Un oraș ca un fel de Las Vegas al coastei de est. Bulevarde aglomerate, mașini decapotabile, muzică dată tare, terase-n stradă, îmbrăcăminte sumară, shopping, cazino și fashion. Această combinație atrage anual un număr fabulos de turiști. E categoric locul în care ai vrea să fii dacă-ți plac petrecerile.
Poți admira orașul de la înălțimea de 230 metri, urcând la SkyPoint Observation Deck aflat în clădirea Q1, una dintre cele mai cunoscute clădiri ale orașului. Preț: aprox 25$/pers.
Pe Gold Coast sunt populare parcurile de distracții acvatice. Mai multe informații aici: https://themeparks.com.au/
Brisbane
În Brisbane atracțiile sunt gratuite, localnicii ospitalieri, orașul mare dar cochet te face să te simți bine primit, ai sentimentul că ai ajuns acasă. Sunt multe terase umbrite unde poți servii prânzul, restaurante, fast-fooduri și baruri cu shake-uri și băuturi răcoritoare instalate în mijloc de trotuar. Piscina din centrul orașului e îmbietoare, amenajată cu peluze, plajă artificială și spații de joacă pentru copii.
Principalele atracții din Brisbane, situate în zona centrală:
- City Hall – primăria construită între anii 1920-1930.
- Museum of Brisbane,
- City Botanic Gardens – care se prelungește din campusul universitar de dincolo de râu, oferă una dintre cele mai plăcute promenade aproape de natură, în mijloc de oraș.
- Parliament House,
- Roma Street Parkland – e una dintre cele mai mari grădini subtropicale urbane din lume.
- Old Goverment House – cea mai importantă clădire istorică din Queensland.
Mai departe de centru, pe bancul sudic al râului se află Queensland Cultural Centre (intrarea gratuită) înconjurat de grădini tropicale, adăpostește:
- Gallery of Modern Art – galerie de artă axată pe creațiile artistice australiene începând cu anii 1970 și până în prezent,
- Queensland Art Gallery,
- Queensland Museum & Scincentre unde e expus scheletul Mutaburrasaurus, dinozaurul care a trăit în nord-estul Australiei în urmă cu 105 milioane de ani în urmă. Tot la Scincentre e expus micul avion în care Bert Hinkler a făcut primul zbor solo Anglia – Australia în 1928.
Dacă stai peste noapte în Brisbane nu rata cinemaul în aer liber. De miercuri până duminică filmele rulează începând cu ora 7 seara. Moonlight Cinema, deschis din decembrie până în martie – https://www.moonlight.com.au/ și Ben&Jerry’s Openair Cinemas, deschis în perioada septembrie – mijlocul lui noiembrie – https://www.openaircinemas.com.au/
Transportul în oraș se face cu autobusul iar prețurile biletelor sunt împărțite pe zone. Centrul și cartierele apropiate intră în zona 1 unde o singură călătorie costă – 3$ usd. Go Card – e util dacă plănuiești să folosești mijlocul de transport în comun de mai multe ori. Îl poți cumpăra și încărca din stațiile principale de bus, de la magazinele 7-Eleven, de la chioșcurile de ziare sau online.
Nordul: Brisbane – Cairns
Din Brisbane spre tropicalul nord începe cea mai frumoasă porțiune de drum a coastei de est. (în opinia noastră: Livi & Ale)
Sunshine Coast – 100 de kilometri de plaje aurii cu liziere verzi, de parcuri naționale, comunități mici și piețe cu produse naturale.
Noosa
Cel mai simpatic oraș al coastei însorite, cosmopolit și plăcut. Trotuarele sunt pline de buticuri sofisticate, galerii de artă, librării iar magazinele de suveniruri sunt decorate cu bun gust. Terasele și barurile cu înghețată sunt la fiecare colțișor de stradă iar plaja e umbrită natural.
Parcul Național Noosa are alei care de duc spre port, plaje mai retrase, și peluze verzi, ferite de soare, unde poți lua picnicul.
Mai sus de Noosa, în spatele unei benzinării, Goomboorian Travel Shop, se află cel mai mare cactus al Australiei.
Rainbow Beach
Oraș mic, cu alimentară, vreo două cafenele și magazine de lichioruri. Plaja e fină, aurie, iar în spatele ei se ridică dune de nisip înalte. Zborul cu parapanta e popular în zonă iar o lansare costă aproximativ 140$ usd.
Fraser Island
E cea mai mare insulă de nisip din lume și singurul loc în care pădurea tropicală crește din… nisip. E un paradis pe-o dună care măsoară 120 de kilometri lungime, și 15 km lățime; are golfuri cristaline, lacuri de apă dulce, dealuri de nisip înalte și e umbrită de copaci tropicali. E casa faimoșilor dingo, câinii sălbatici australieni.
Singura modalitate în care să te deplasezi pe Fraser Island, pe lângă umblatul pe jos, sunt autovehicule cu tracțiune 4×4. Experiența e una destul de costisitoare.
Turiștii au următoarele opțiuni:
- jeep-urile 4×4, poți traversa pe insulă cu jeepul personal plătind barja, sau să închiriezi jeep de pe insulă cerând și echipament de camping. Închirierea unui jeep pe zi cu limită de 150 de km parcurși – aprox. 250 – 400$ usd/zi.
- tururile organizate care te duc la cele mai mari atracții, cazarea se face de obicei la cort sau la căbănuțe, unele asigură mesele și băutura iar transportul se face cu niște dube cu tracțiune, miniautobuze. Apox. 200$/pers pentru excursia de 2 zile.
- O variantă populară printre backpackeriști e ”Tag-Along tours” unde se formează un convoi de jeep-uri care conduc pe urmele unui ghid. Ai mai mare libertate de mișcare decât la tururile organizate cu autobus. Prețul pentru un loc la un tur de două zile costă aprox. 270 usd.
Plecările spre Fraser Island se pot face de la Rainbow Beach, Hervey Bay, Noosa, Inskip Point.
Inskip Peninsula
Un loc ideal de camping și pescuit, cu loturi de campare pe nisip, printre copaci. Plaja e liberă, sălbatică, ape clare și liniștite.
Agnes Water & Town of 1770
Distanța dintre orașe e de doar 7 km. La Agnes Water se găsește cea mai nordică plajă potrivită pentru surf a coastei de est. Town of 1770 e locul în care a acostat pentru prima dată în Queensland căpitanul James Cook. Sunt populare pescuitul, plimbările cu kayak-ul, paddleboardingul.
Rockhampton
Bine ai venit în capitala cărnii de vită australiene. Împrejurul orașului sunt pășuni întinse și zeci de cirezi de vite, numărul bovinelor depășind 2,5 milioane de capete pe 250 de kilometri pătrați. Orașul are câteva restaurante unde poți servi friptură suculentă și prin centru poți admira arhitectura victoriană. Nu rata Botanical Garden cu intrarea gratuită unde este amenajată o grădină în stil japonez și o mică grădină zoologică îngrijită în care poți vedea koala, wombat, maimuțe și dingo.
Airlie Beach
În Airlie Beach nu se întâmplă mare lucru. Piscina din centru cunoaște cea mai multă activitate peste zi. Țărmul e stâncos, străzile aglomerate cu mașini și parcările supraîncărcate.
Airlie beach e punctul de plecare spre Withsundays Island și acest lucru atrage numeroși turiști. https://cruisewhitsundays.com/
The Whitsundays
Reprezintă o aglomerare de 74 de insule micuțe care dețin unele dintre cele mai frumoase plaje din lume. Apa și vânturile din împrejurul insulelor sunt perfecte pentru navigația bărcilor cu pânze.
Cele mai cunoscute insule sunt:
- Whitsunday Island – deținătoarea celei mai superbe plaje Witheaven beach. Spre ea merg cele mai multe excursii care pornesc din Airlie beach.
- Long Island are plaje cu nisip alb fin și promenadele se întind pe 13 km. Resortul Palm Bay are o politică de self-catering foarte interesantă (care ar putea fi adaptată de mai multe locații pentru a reduce risipa de mâncare) Nu au restaurant, doar un mic bar pentru cocktailuri și alcool, și un mic magazin cu produse alimentare.
- Hook Island are cele mai bune spoturi pentru snorkeling și scufundări.
- Daydream Island – e insula cu resorturi, cea mai apropiată de țărm, așa că atrage hoarde de turiști.
- Hamilton Island – un paradis pentru cei care adoră confortul și luxul. Cele câteva resorturi sunt axate pe cazări fandosite și restaurante fine. Pe Hamilton este și un aeroport.
- Hayman Island – cea mai nordică insulă din conglomeratul Withsunday – Hayman e cunoscută ca insula bogătașilor și e accesibilă doar clienților resorturilor.
- Lindeman Island a avut cândva un resort de lux dar în ultimii ani doar fotografii și câțiva amatori de natură au făcut forfotă pe insulă. De curând a intrat într-un program de dezvoltare în valoare de 600 de milioane de $, deci curând se va alătura vecinei sale Hamilton devenind o locație exclusivistă.
Pe oricare dintre insule poți campa la campingurile naționale. Taxa e de apox. 5$ usd. Interesează-te de apă potabilă și transport.
https://parks.des.qld.gov.au/ un site foarte util unde poți verifica campingurile, parcurile naționale, traseele de drumeție, să te pui la curent cu regulile și reglementările fiecărei locații în parte.
Townsville
Despre Townsville se spune că e unul dintre orașele cel mai puțin vizitate din partea nordică a coastei de est. Inexplicabil. Orașul, deși mare, e liniștit. Plajele sunt curate și apele protejate cu plase împotriva meduzelor, au legătură cu parcul, cu spațiile verzi de picnic și barbeque. Mai sus de oraș este o drumeție și-un punct panoramic de unde se vede frumos marea coralilor. Piscina publică are mai multe bazine și spații de joacă.
Castle hill – dealul ce se ridică la 290 de metri deasupra nivelului mării. Poți ajunge cu mașina pe ruta ocolitoare, sau pe jos – urcare de doi km.
Wallaman Falls
E cea mai înaltă cascadă a Australiei. Dacă vara e secetoasă, râul ce o alimentează seacă și în fața turiștilor se expune doar o prăpastie goală, uscată. Se află la o abatere de 50 de km – dus, de la ruta principală.
Mission Beach
Locul unde pădurea tropicală întâlnește marea coralilor. Aici trăiesc numeroși cazuari (pasăre mare ca struțul, cu penaj negru și creastă în vârful capului). Unele plaje au plasă de protecție împotriva meduzelor și sunt sigure pentru scăldat.
De aici poți lua transport spre Dunk Island
Dunk Island
Aborigenii, poporul Djiru, o numesc insula păcii și a bogăției naturale. Jungla e deasă, plajele cu nisip fin alb și apele cele mai limpezi. Sunt oportunități de snorkeling, drumeții și camping. Barca până aici și înapoi pe țărm costă aproximativ 25$ usd.
Babinda
E un sat mic în drumul spre Cairns, are camping frumos, în pădure. Babinda e cunoscut pentru pârâul care și-a săpat calea prin roci înalte formând Devil’s pool. Există și o legendă despre o tânără fată care după ce a fost promisă unui bătrân al tribului și-a întâlnit marea iubire într-un tânăr războinic din clanul rival. S-au ascuns în sălbăticie iar când au fost prinși, din disperare, tânăra s-a aruncat în apele râului și a murit. Aborigenii cred că spiritul ei rătăcește în zonă, și-și cheamă iubitul. Curios, peste douăzeci de vizitatori și-au pierdut viața aici.
Mai sus de Devil’s pool apa e liniștită și destul de adâncă pentru scăldat.
Cairns
Orașul n-are prea multe de oferit, dar împrejurimile Cairnsului sunt bogate. Mai la nord e Daintree rainforest, pădure tropicală aflată în patrimoniul Unesco, Crystal Falls – cascadele de cristal; plajele de la capătul nordic sunt de neratat, ca și Flecker Botanical Garden și plimbarea pe lângă Mangrove.
Dar pe lângă toate astea, în Cairns lumea vine pentru a ieși spre Marea Barieră de Corali. Apropierea lui de recifuri, face ca excursiile să aibă prețuri mai joase decât în alte locații.
Sunt mulți operatori care oferă excursii în largul Mării Coralilor. Marea Barieră de Corali e impresionantă. Axează-te mai mult pe orele care ți le promit în larg, numărul de opriri la diferite recifuri, mai mult decât pe meniul lor bogat și oferta de băuturi și gustări.
Un alt aspect important pentru ca să profiți la maxim de marea barieră de corali e să alegi o barcă mai mică sau un operator care are dreptul de a se deplasa în marginea exterioară a recifului unde viața marină e mai bogată.
Traseul nostru, costuri și alte informații: aici.