Ale Chichen Itza
Călătorii,  Mexic

Mexic – Itinerariu Peninsula Yucatan

Sunt unele țări de care atunci când aud vorbindu-se, mi se face pe dată dor. Le văd dinaintea ochilor, un buchet pestriț de imagini, senzații, sunete și mirosuri. De Mexic ce să vă zic, nu l-am văzut pe îndelete, l-am doar gustat cu vârful buzelor, l-am ascultat în surdină cumva, și l-am pipăit cu teamă. Și asta doar pentru că n-am fost pe de-a întregul prin el, ci am colindat doar peninsula Yucatan. Dar peninsula asta, atâta cât e ea, mi-a arătat un colț de paradis. Iar puținul care mi s-a dat l-am gustat din plin. Aud chiar și-acum, în timp ce bat la taste, mariachi ținând ritmul chitarei bătând cu tocul cizmei în asfalt, revăd strălucirea hainelor lor și strălucirea dinților de aur pe care-i au majoritatea vârstnicilor sub buzele zbârcite. Simt apa sărată pe piele și soarele care-o înfierbântă, nisipul lipindu-se de tălpile ude, briza care-mi zburlește părul și umbra mereu mișcătoare a palmierilor înalți.

Tulum

Peninsula Yucatan

Peninsula Yucatan e un teritoriu deținut de trei state mexicane (Yucatan, Quintana Roo, Campeche), de Belize și teritoriul de nord al Guatemalei (El Peten). Aici găsești ape smarald, plaje tropicale, corali, păduri luxuriante presărate cu ruine mayașe, arhitectură colonială, distracție și răsfăț culinar, toate adunate sub briza și cerul albastru al Caraibelor.

Ideea unei vacanțe e să te simți bine, indiferent dacă alegi să călătorești cu buget redus sau la confort. Până la urmă fiecare dintre noi căutăm să ne încărcăm bateriile prin ceva, fie că-i vorba de relaxare, zbenguială, răsfăț culinar sau trasee culturale. Iar vestea bună e că peninsula Yucatan poate mulțumi pe oricine. Poți sta la resorturile din Cancun sau Tulum ori într-un camping pe malul mării, să te relaxezi la un foc de tabără sau pe un șezlong cu baldachin. Să bei și să petreci până nu mai poți, să te aventurezi la cenote, să mănânci de la tonete sau de la restaurante pretențioase. Găsești laolaltă parcuri de distracții și showuri precum și importante situri arheologice mayașe. Depinde de tine cum te organizezi.

Mai jos am scris despre cele mai faine locații văzute de noi. Alege dintre ele sau, dacă ai timp, ia-le la rând pe toate.


Cancun

Cancun e prima oprire și una dintre cele mai cunoscute destinații ale peninsulei Yucatan. Popularitatea lui are câteva motive greu de combătut:

  • Cel mai mare aeroport din zonă
  • Resorturile se înșiră nenumărate în zona Hotelera
  • Viața de noapte e incendiară
  • Plajele au nisip fin și alb
  • Apa e lină și clară
  • Ofertele de mâncare și băutură sunt variate și se întind pe liste lungi.
  • Ai la îndemână activități și distracții
  • Te poți și relaxa, bucura de liniște sau de spa.

Chichen Itza

O fi Cancun prima oprire când ajungi în Yucatan, dar cea mai faimoasă destinație e de departe piramida mayașă de la Chichen Itza.

Prima așezare din Chichen Itza a fost pur mayașă, dar în secolul al IX-lea orașul a fost abandonat din cauze neștiute. Prin secolul al X-lea mayașii au revenit la Chichen Itza însă la scurt timp au fost invadați de tolteci. Cultura Toltec a fuzionat cu cea mayașă și pe multe clădiri se pot vedea îmbinarea sculpturilor cel reprezintă pe Chaac – zeul ploii la mayași, și Quetzalcoalt – șarpele toltec. Istoricii consideră că toltecii au fost cei care-au ridicat numărul sacrificiilor umane, până atunci mai rare. În timpul toltecilor ritualurile sângeroase ajunseră aproape o obsesie.

Multe mistere ale calendarului mayaș au fost descifrate pricepând designul templelor de aici.

Piramida Kukulkan – Chichen Itza

Cenote

De cenote îmi vine să vorbesc doar în superlative. M-am îndrăgostit iremediabil de ele, mi-e drag și dor de apa lor dulce, clară, ușoară și misterioasă.

Cenotele sunt după ”dex” niște doline cu apă dulce, conectate la rețeaua de râuri subterane (singura sursă de apă dulce a peninsulei). După mine sunt niște locații magnifice, specifice Yucatanului. Se estimează că pe teritoriul peninsulei există mai mult de două mii de astfel de piscine. În adâncurile unora dintre ele s-au găsit numeroase artefacte mayașe, rămășițe umane sau vestigii paleontologice.

Probabil că în trecut mayașii foloseau anumite bazine pentru sacrificiul uman dar în ziua de azi cenotele sunt perfecte pentru bălăceală, pentru snorkeling și scuba diving.

Cenotele pe care le-am vizitat noi sunt: Azul, Gran Cenote, Ik – Kil, Xlacah și Dos Ojos. Prea puține la număr, știu. Dar asta doar fiindcă în Yucatan sunt multe lucruri de văzut și la suprafață. Că altfel aș fi stat doar cu capul pe sub apă, explorând cenote, căutând povești, comori. Altele cenote renumite sunt: Dzitnup, La Noria, Xcanche.

Cenote Azul

Merida

Merida e capitala statului Yucatan, un oraș cosmopolit dar aerisit, cu străzi pline de artiști, mariachi și broscuțe Beetle care dau locației un aer hippie, libertin.

În fața pieței centrale ”El Centro” se află catedrala San Ildefonso, una dintre cele mai vechi catedrale din America. Catedrala găzduiește un artefact valoros – statuia lui Iisus sculptată dintr-un copac care se zice că a fost lovit de fulger și a ars o noapte întreagă fără să se transforme-n cenușă. Wow!

Merida (despre care poți afla mai multe aici) pretinde că are cele mai bune hamace din lume, așa că e un loc ideal pentru achiziționarea unui hamac. Hamacurile tipice Meridei sunt țesute din sisal – fibră provenită de la planta de agave. În zilele caniculare mulți dintre localnici aleg să doarmă în hamace în loc de paturi. Am testat ideea lor în foișorul de la țară și vreau să spun că dacă ai și-o pernă sub cap și-o plasă care să te ferească de țânțari și muște, dormi ca-n sânul lui Avram, vorba aia.

Merida

Dzibilchaltun

La 23 de km nord de Merida se află situl arheologic Dzibilchaltun – care are în interior și o cenotă. Cenota se cheamă Xlacah iar la suprafață arată ca un bazin simplu, dreptunghiular. Suprafața apei e acoperită cu frunze și flori de nufăr, dar într-un colț al bazinului cenota coboară, printr-un culoar lung de peste o mie de metri, până la 62 de metri adâncime.

Dzibilchaltun poate că nu are așa mare importanță și nu e la fel de impunător sau de faimos ca și alte situri din Yucatan, dar tocmai asta îl face special. Merită să fie adăugat pe traseu datorită acalmiei. Noi am petrecut aici vreo trei ore, timp în care ne-am plimbat printre ruine, ne-am îmbăiat și-am stat apoi ca șopârlele la soare pe pietrele înfierbântate.


Uxmal & Kabah

Uxmal și Kabah sunt două situri arheologice cu greutate.

Uxmal

În sudul Meridei, la o oră de condus distanță (80 km) se află Uxmal, una dintre cele mai importante arii protejate, aflate în patrimoniul Unesco. Arhitectura dezvoltată de locuitorii regiunii poartă numele de puuc care tradus din mayașă înseamnă deal.

Uxmal este unul dintre cele mai bine conservate orașe mayașe. Printr-o vizită îți poți face o idee bună despre cum arăta întregul centru ceremonial în vremurile străvechi.

Piramida magicianului – Uxmal

Kabah

Puțin mai la sud de Uxmal se află situl arheologic Kabah, în care predomină același stil arhitectural puuc.

Cea mai faimoasă structură de la Kabah este Palatul Măștilor a cărui fațada e decorată cu sute de măști de piatră cu ale zeului ploii Chaac. Kabah e deosebit pentru că această repetare masivă a unui singur set de elemente este neobișnuită pentru arta mayașă.

Accentul pus pe zeul ploii se datorează cel mai probabil deficitului de apă din regiune, unde cenotele sunt inexistente iar recolta depindea în totalitate de averse.

Kabah

Între Uxmal și Kabah poți face un popas în Santa Elena, un oraș desprins parcă din filmele cu Zorro. Aici am mâncat cel mai bun burrito, la singurul butic pe care l-am găsit deschis în piață. Era o după-amiază toridă, nu se mișca aerul, până și cactușii păreau apăsați de căldura dogorâtoare. Într-un colț al pieței am văzut un băiat rotofei care se legăna pe un scaun de plastic în timp ce mânca snacks-uri dintr-un ambalaj strălucitor. Când ne-a văzut apropiindu-ne a intrat în casă iar la tejgheaua încă deschisă a apărut o doamnă simpatică cu care ne-am înțeles mai mult prin gesturi decât prin vorbe. Oricum, ne-a împachetat un burrito care l-a avut în interior și pe Dumnezeu. De toate a pus în el, și Doamne ce gustos a mai fost. Și apoi ca să ne tihnească, să mulțumim și doamnei și Domnului, am urcat până la biserica roșiatică și singuratică din deal.

Santa Elena

Valladolid

Valladolidul din Yucatan a fost construit deasupra unei vechi așezări mayașe numită Zaci. E un loc destul de popular printre turiștii care explorează regiunea fiind situat în apropiere de Chichen Itza, Coba și de câteva cenote superbe.

Piața centrală e dominată de clădiri coloniale, biserici și o fostă mănăstire franciscană, câteva muzee și destule restaurante cu mâncare tradițională. Conchinita Pibil (porc), Rocoto Relleno (ardei umplut) și Relleno Negro de Pavo (supă de curcan) sunt câteva din specialitățile locale.

Despre istoria Valladolidului poți învăța ușor din numeroasele plăcuțe instalate la marginea străzilor sau în fața clădirilor care descriu evenimentele importante și viața personalităților orașului.

Lângă Valladolid, în afară de Chichen Itza, mai este un sit arheologic mayaș impresionant – Ek Balam.


Tulum & Coba

Tulum și Coba sunt două dintre locațiile noastre preferate din Yucatan.

Tulum

Strict vorbind, există trei Tulums:

  • orașul (pueblo) unde găsești cazare la prețuri accesibile,
  • situl arheologic Tulum
  • plajele Tulum pe care mulți le consideră cele mai frumoase din Yucatan.

Tulum e cuvântul mayaș pentru zid. Locuitorii din ziua de azi ai orașului numesc ruinele Zama care înseamnă răsărit. Așezarea a fost abandonată de mayași la 75 de ani după invazia spaniolilor, fiind una dintre așezările antice cel mai târziu părăsite.

Situl arheologic de la Tulum e modest față de Uxmal, Chichen Itza și Ek Balam dar are o frumusețe aparte prin poziționarea sa pe țărmul mării Caraibelor.

Tulum

Coba

Un loc în care aleile din junglă ce te poartă spre temple și ruine sunt populate de biciclete la fel ca străzile Amsterdamului.

Datat ca așezare cu mult înainte de cunoscutele așezări Chichen Itza și Tulum, istoricii consideră că orașul a acoperit cândva o suprafață de cincizeci de kilometri pătrați, și a găzduit o populație de 40.000 de mayași. Multe dintre ruinele de la Coba n-au fost încă excavate.

Impresionant la Coba e rețeaua extinsă de bulevarde pavate de la poalele piramidei principale, cel mai întins bulevard având 100 de kilometri. În total 40 de alei trec prin Coba, considerate a fi parte a unui uriaș calendar astronomic.

Piramida principală, Nohoch Mul, e cea mai înaltă construcție Mayașă din Yucatan (120 trepte)


Izamal

Orașul Izamal a fost în trecut un lăcaș de cult mayaș cu doisprezece piramide. Secole mai târziu spaniolii au construit o enormă mănăstire franciscană în inima orașului.

Datorită galbenului în care sunt colorate multe clădiri, Izamal are o atmosferă magică. Aproape fiecare zid, ușă sau fațadă a fost vopsită într-un galben auriu intens pentru vizita specială a Papei Ioan Paul al II-lea în 1993 iar de atunci galbenul a rămas o trăsătură specifică orașului.

La fel ca și Merida și Valladolid, Izamal este potrivit de luat la pas, dar dacă vrei o experiență mai inedită poți opta pentru plimbare pe străzile orașului într-o trăsură trasă de cai.


Playa del Carmen

Playa del Carmen, cel mai vibrant oraș al Yucatanului, plin de muzică și tumult, mai puțin confort decât în Cancun dar mai multă culoare. Boxele cluburilor bubuie toată noaptea. Muzica se aude pe plajă, pe străzi, cred că și sub apă.

Quinta Avenida, (5 Avenue) are o zonă pietonală supra populată cu restaurante și terase, magazine de suveniruri și de haine. Unele dintre buticuri au prețuri bune, mai ales pentru echipamentele de snorkeling și scuba.

În Parque Fundadores se țin uneori reprezentații folclorice. E un loc fain în care să-ți tragi sufletul, să stai și să te uiți după oameni.


Isla Cozumel & Isla Mujeres

N-am fost pe niciuna din aceste două insule dar am citit despre ele că sunt superbe. Ambele locații sunt căutate pentru scuba diving, snorkeling și relaxare. Numeroși turiști aleg să viziteze insulele printr-o excursie de o zi din Cancun sau Playa del Carmen. În apropierea Isla Mujeres se află Muzeul Subacvatic – MUSA


Parcurile de distracție

Chiar că ne-am distrat la parcurile astea. Nu degeaba se cheamă ele parcuri de distracție 🙂 Și nu degeaba au ele cocktailuri Margarita fără număr, incluse în prețul biletului. Așa se asigură mexicanii că te distrezi, te parfumează cu câte o tequila de-asta împodobită cu cristale de sare și lime.

De-a lungul Rivierei Maya se găsesc mai multe parcuri tematice de aventură în aer liber, preferate în special de familiile cu copii dar și de adulți. Printre cele mai populare sunt:

  • Xplor – zipline, rafting, atv-uri și jeep-uri care te poartă pe drumuri accidentate, pline de adrenalină, bălăceală în râuri subterane și plimbări prin cenote cu caiacul.
  • Xcaret – cu multe activități în natură și un spectacol colorat la final.
  • Rio Secreto – drumeții, înot, peșteri și cenote de exploatat.
  • Xel-Ha – un fel de parc de distracții ”acvariu” cu mult snorkeling și jocuri.

Akumal

Plaja Akumal e renumită pentru numeroasele țestoase care vin anual la mal să-și depună ouăle, (tot mai puține de la an la an din cauza dezvoltării masive a resorturilor).

E un loc pe care majoritatea lumii îl vizitează pentru a înota alături de simpaticele broscuțe. Poți opta pentru tururi în larg pentru o experiență mai inedită dar plaja Akumal e o plajă publică (deși sunt unii care te abordează din parcare cerându-ți taxe) apa e liniștită iar un înotător amator poate să ajungă fără efort în zonele cu vegetație marină unde țestoasele își iau liniștite masa.


Las Coloradas & flamingo

Un alt loc în care nu am ajuns, dar care e renumit și recomandat de alți turiști e Las Coloradas. Se află la trei ore de Cancun, într-un colț al rezervației Biosferei Ria Lagartos. Lacurile Las Coloradas au culoarea roz și sunt folosite pentru extragerea sării. Ok, lacurile sunt roz, dar un roz spre gri, nicidecum roz aprins cum le înfățișează unele poze. Cel mai bine ar fi să vizitezi locul fără prea mari așteptări în privința lor, să te bucuri de sătucul pescăresc Rio Lagardos de floră și de faună.

Din Rio Lagardos poți face tururi în larg ca să vezi coloniile de flamingo. Perioada optimă ca să observi flamingo la Rio Lagardos e martie – iunie. Iar la Celestun – oraș aflat la 100 de km distanță de Merida, cunoscut și el pentru coloniile de flamingo din Golful Mexic e decembrie – februarie.



Spread the love

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *