Călătorii,  Cambogia

Insula Koh Rong Samloem, Cambogia

După drumurile prăfuite bătute în lung și-n lat în Cambogia, după peisajul cețos, după cărările care ridicau colb la fiecare adiere, nu m-am așteptat să găsim paradisul în largul acestei țări.

Adevărul e că am ajuns pe insula Koh Rong Samloem la îndemnul unor prieteni care erau cazați acolo. N-am făcut research deloc, n-am avut nici un fel de așteptări. Știam că multe dintre insulele din largul Asiei de sud-est au o reputație de party island, cu plajele pline de focuri mari de tabără în jurul cărora se bea și se dansează până în zori. Ne-am dus ca să fim cu toții împreună și-am zis să fie ce o fi.

Koh Rong Samloem (sau Sanloem) ne-a surprins foarte plăcut. Are nisipul alb, apele clare, pădure răcoroasă presărată de poteci șerpuitoare, valuri mărunte de tot. Dar mai presus de toate are acalmie, repaos, timpul parcă stă în loc.


Unde e situată Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem face parte dintr-un grup de insulițe aflate în sud vestul Cambogiei, la aproximativ 25 de kilometrii de țărm. E a doua cea mai cunoscută insulă, după sora ei mai mare, Koh Rong, care are resorturi și o gamă mai variată de distracții. Distanța dintre insule e de aprox. 20 de minute cu feribotul și mulți dintre turiști aleg să le viziteze pe amândouă.

  • Sezonul de vârf e din Decembrie în Mai, lunile de iarnă având temperatura cea mai plăcută. Sezonul ploios e din Mai în Noiembrie când majoritatea zilelor au reprize scurte de ploaie, dar chiar și atunci temperatura apei rămâne de peste 23 de grade Celsius.

Deși în ultimii ani Koh Rong Sanloem a avut parte de dezvoltare, sper să nu ajungă vreo destinație în care fiecare hotel sau casă de oaspeți să-și scoată boxele pe nisip și să se întreacă în volum și în diversitatea muzicii. Să nu apară pe țărmul ei sălbatic tot felul de resorturi care privatizează plaja, oceanul, palmierii și cerul cu stele, dacă ar putea.

Deocamdată Koh Rong Sanloem e un loc fără aeroport, fără șosele, mașini, fără drumuri asfaltate. Oriunde ai de mers, călătorești pe jos sau cu barca. Unele bungalouri au curentul limitat, dușuri doar cu apă rece, nu există internet. Totuși, câteva dintre locațiile apărute recent în Saracen Bay oferă condiții de lux, terase înălțate pe piloni, generatoare care merg non-stop, piscine cu apă dulce și camere cu aer condiționat.


Golfurile și plajele insulei

Din cauză că nu-s prea multe de făcut pe insulă, experiența Koh Rong Sanloem e influențată de locul în care te cazezi. Deși mică, insula e delimitată de regiuni care oferă diferite experiențe și acomodează clienți cu preferințe variate.

Saracen Bay

Saracen Bay e de departe cea mai cunoscută locație a insulei. Aici se află două dintre stațiile principale de feribot și cele mai variate opțiuni de cazare. Găsești bungalouri simpatice, cu tot felul de decorații boho style (romantic, boem) sau hippie (colorat, neconvențional), mini resorturi cu piscină sau odăi minimaliste ascunse la umbra palmierilor.

Plaja de la Saracen Bay are nisipuri albe, cele mai fine și strălucitoare de pe toată insula. Barurile tropicale servesc băuturi până târziu în noapte iar șezlongurile se întind până în mare. Cu toate acestea, atmosfera e destul de relaxantă, fără petreceri nebunești sau zgomot care să te forțeze să apelezi pe timpul nopții la dopuri de urechi sau să te facă să te ridici din pat și să iei cu asalt ringul de dans.

Opțiuni de cazare: am stat la Sweet dreams, care nu mai sunt listați pe booking. Afacerea e deținută de niște ucraineni. Nouă ne-a plăcut cum am fost primiți și ce condiții am avut, dar trebuie să menționez că nu suntem pretențioși și nici n-am avut cine știe ce așteptări. Oricum, am văzut oameni care dădeau review slab câte unui resort plângându-se că i-au pișcat țânțarii pe plajă… Dacă odăile nu au aer condiționat să te aștepți că va fi cald și un pic inconfortabil pe timpul nopții.

  • Sara Resort – terasă spațioasă și camere variate, de la simple la luxoase.
  • Bamboo Jam – bungalouri cu decor plăcut, insular. Multe hamace răsfirate prin ”grădină”.
  • The One resort – au piscină și un mic spațiu de joacă pentru copii.
  • Sky Beach Resort – căbănuțe cu ferestre mari, într-o zonă mai liniștită a plajei.

M`Pai Bay

M`Pay e un sat pescăresc cu o comunitate destul de unită. În ultimii ani a devenit zona party a insulei, unde dacă vrei să chefuiești găsești cu siguranță camarazi cu care să împarți metri nesfârșiți de tequila și nesfârșite povești.

În M`Pay Bay totul e mai ieftin față de oricare altă locație de pe insulă. De la cazare la mâncare, bere și cocktailuri, la excursii în larg. În sat există chiar și o locație cu mâncare stradală, street food market, și mini market pentru cumpărături. Presărate printre party hostel sunt și case de oaspeți mai liniștite, cu camere decente și ieftine dar dacă vrei să stai în lux sau să te cazezi într-un loc care să semne a resort, n-ai nici o șansă să găsești așa ceva în M`Pai Bay.

Cazare:

Între Saracen Bay și M`Pai Bay, într-o locație izolată care necesită transport separat se află Mad Monkey un hostel unde, dacă ai noroc de oameni faini, poți petrece nopți la rând fără oprire. Peisajul e cu siguranță impresionant.

Sunset Beach

La fel ca și M`Pai Bay, Sunset Beach e potrivită pentru cei care călătoresc cu buget redus dar care caută un alt tip de vacanță, mai rustic și liniștit. E locația în care se adună iubitorii de natură, cei care pe timp de zi fac scufundări și plimbări, iar la ceasul nopții privesc stelele în liniște și probabil contemplă la efemeritatea vieții omului.

Sunset Beach e un loc liniștit și romantic, izolat, și după cum îi spune numele, e plaja ideală pentru a urmări apusul. Ca să ajungi aici trebuie să faci o drumeție de o oră prin pădure sau să iei de la stația de feriboturi o barcă locală.

Ofertele de restaurante sunt mult mai limitate decât în M`Pay Bay sau Saracen Bay.

Cazare:

  • Robinson Bungalows – un camping cu bungalouri și corturi mari. Au restaurant și bar
  • Sleeping Trees – camping, cu corturi dar și camere de hostel. Au teren de volei și spațiu pentru biliard și alte jocuri.
  • SunBoo Beach Bungalows – e o locație populară de cazare pe Sunset Beach, au clase de yoga și au paddleboard și echipament de snorkeling gratuit pentru clienți.

Lazy Beach

Lazy beach e o plajă privată, deschisă publicului. Nu trebuie să plătești nici un fel de taxă ca să o vizitezi sau să te plimbi în zonă. Există un complex rustic, care are opțiuni de cazare, o grădină și un restaurant. E cea mai bună alegere dacă vrei să stai pe insulă într-un loc cât mai sălbatic și izolat. Lazy Beach se află un pic mai la sud de Sunset Beach, accesul pentru ea se face pe aceiași potecă din pădure care pornește din Saracen Bay.


Activități pe Koh Rong Samloem

În afară să te prăjești la soare, să mănânci o grămadă de pește și de fructe de mare, să bei cocktailuri răcoroase, să înoți ori să te hinți în hamace și pe leagănele agățate-n palmieri, ai la îndemână câteva activități ca să-ți dezmorțești nițel trupul și să ai motive bune să te întorci la leneveală.

Hike

Indiferent unde te-ai caza poți face excursii de jumătate de zi sau o zi întreagă în oricare dintre celelalte locații ale insulei. Până la Sunset și Lazy beach poți alege drumeția prin pădure, un traseu de 40 de minute, bine marcat. Dacă ai poftă de și mai multă plimbare, de lângă Dolphin Bay resort, Saracen Bay, este un traseu de vreo oră sau un pic mai mult până la farul insulei. Ca să urci în far costă aproximativ 1$usd. *ține cont că traseele sunt prin pădure. Nu ai de unde să cumperi apă pe drum și potecile deși sunt marcate, sunt înguste și nepavate.

Snorkeling ori scufundări

Koh Rong Sanloem se află în golful Tailandei. Apele care o înconjoară sunt clare și potrivite pentru scufundări dar pentru o vizibilitatea mai bună e necesar să ieși cu barca în larg. La hoteluri, restaurante o să găsești mereu oferte pentru excursii de scubadiving sau snorkeling. Prețurile diferă așa că mai bine întrebi în mai multe locații. Prețul pentru snorkeling se învârtea în jurul sumei de 15-20$usd.

Populare sunt și excursiile ca să vezi bioluminescența. Dar ține cont că acest fenomen se vede cel mai bine când e cel mai întuneric afară, nicidecum pe lună plină.

Ieșiri în larg cu caiacul

Majoritatea hotelurilor au caiace gratuite pentru clienți cu care te poți aventura în larg. Nu uita de vestele de salvare și ține cont că majoritatea destinațiilor par mult mai îndepărtate decât par.

Plimbare cu barca până în M`Pai Bay

Bineînțeles doar în cazul în care nu te-ai cazat în M`Pay Bay 🙂

În M`Pay nu poți să ajungi pe jos. E necesar să iei barca dacă vrei să vizitezi satul sau plajele sale. Este o companie în Saracen Bay, localizată lângă Orchid Beach Resort, care face transportul până la M`Pay Bay și până pe insula mare Koh Rong. Interesează-te de program cu o zi înainte având în vedere că sunt doar două plecări pe zi și orarul se tot schimbă.


Cum să ajungi pe Koh Rong Samloem

După cum am scris mai sus insula nu are aeroport și nici nu e legată de țărm prin vreun pod, așa că singura modalitate să ajungi pe Koh Rong Sanloem e cu feribotul din Sihanoukville.

Spre Sihanoukville sunt autobuse de zi sau de noapte din toate marile orașe ale Cambogiei. Există și un aeroport, la 25 de km de oraș, de unde poți lua taxi-ul până în port pentru aproximativ 20$usd/cursa.

Sihanoukville a fost cândva o atracție turistică dar a devenit doar un oraș port aglomerat, murdar, plin de cazinouri, acaparat de chinezi, de afacerile și influența lor.

Biletele

Odată ajuns în Sihanoukville, ia-o spre Serendipity Pier. Pe noi autobusul ne-a lăsat chiar în port, dar dacă autobusul tău oprește în alt loc, Serendipity Pier e la 10-15 minute de mers pe jos de la stațiile principale de autobus. Pentru o asemenea distanță tuk-tuk-ul te costă aprox. 2$usd.

Biletele le cumperi de la Serendipity, sunt mai multe firme locale care fac acest traseu. Îți poți cumpăra biletele din port dar dacă vrei să fii sigur, sau îți place să ai totul rezervat din timp, o poți face online de pe BookMeBus sau CamboTicket. Prețul unui bilet de feribot Sihanoukville – Koh Rong Samloem e de aproximativ 25$usd dus-întors.

Ideea e să ții minte că Koh Rong și Koh Rong Samloem sunt două insule diferite. Feribotul oprește prima dată pe insula mare, Koh Rong. (nu te da jos aici) Ar trebui să știi și unde anume vrei să cobori pe Koh Rong Samloem și să întrebi dacă feribotul oprește la acel ponton. I-ai putea auzi pe agenții de bilete că sunt sictiriți, că răspund yes – yes la orice întrebare și sunt grăbiți să-ți ia banii, dar cel mai bine e să te asiguri pentru toate detaliile și să pui chiar și întrebările care ți se par prostești sau care au răspunsuri evidente.

*dacă alegi să stai în zona Saracen Bay nu o să ai nici un fel de probleme fiindcă toate feriboturile opresc aici. Dacă ai cazarea pe Sunset Beach, Lazy beach sau în alt loc pe insulă care necesită transport privat, trimite email hotelului, cu câteva zile înainte, iar ei îți vor da detalii despre transport. Cel mai probabil o să cobori din feribot în una dintre stațiile principale iar acolo vei fi așteptat de o barcă mică sau vei fi îndrumat la una din locațiile de water taxi.

Programul

Programul feriboturilor e de la 8 dimineața la 4 după-masa. Drumul durează când o oră, când două, depinde cât de repede se face îmbarcarea, debarcarea, dacă se pleacă cu întârziere. Oricum, să ții cont că în Cambogia multe mijloace de transport pleacă cu întârziere și niciodată nu fac pe drum atâta timp cât spun ei că fac.

Dacă vrei să vizitezi Koh Rong din Koh Rong Samloem, feriboturile pleacă zilnic spre insula mare de la Saracen Bay și M`Pai Bay.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *