Argentina,  Călătorii

Ushuaia, lucruri de făcut la capătul lumii

Fin del Mundo aparține Argentinei prin orașul Ushuaia al ținutului de foc.

Ushuaia e cel mai sudic oraș al pământului, se află la doar 1000 de km distanță de Antarctica, ceea ce face din el cea mai activă poartă de ieșire spre continentul înghețat.

Ushuaia

Ce poți face la capătul lumii:

Poți pleca într-o croazieră sau poți naviga

  • Dacă ai vreo 10.000 de dolari, ai putea porni în aventura vieții spre Antarctica pe una din navele de croazieră ancorate-n port. De fapt, dacă stai prin zonă câteva săptămâni și ești norocos, s-ar putea să te îmbarci pe ultima sută de metri pe un vas plătind jumătate din sumă.
Ushuaia Port
  • Farul de la capătul pământului e situat la 5 mile nautice de Ushuaia și-l poți admira luând una din excursiile de o zi pe canalul Beagle. Farul funcționează încă din 1920, dar astăzi flash-urile pe care le emite sunt controlate prin telecomandă. Nimeni nu locuiește-n turn și nici nu e deschis publicului.
  • Dacă n-ai ”timp” pentru croazieră, te poți închipui că ești Charles Darwin navigând pe canalul Beagle o zi întreagă la bordul unei bărci cu pânze. Traversezi strâmtori, vezi lei de mare, cormorani, și pinguini cu sutele.

Beagle e unul dintre cele trei canale navigabile, între Atlantic și Pacific, ale Americii de Sud. Celelalte două sunt strâmtoarea Magellan (nord) și pasajul Drake (sud).

Canalul Beagle

Drumeție pe munți și prin pădurile umede ale ținutului de foc.

  • Treci prin patru anotimpuri într-o singură zi, pornind din port spre vârful Glaciarului Martial. E o drumeție ușoară spre moderată. Partea de oraș până-n buza pădurii o poți străbate mai rapid cu un taxi.
Glaciarul Martial
  • Drumeții lungi de câteva zile în Parcul Național Tierra del Fuego a cărui intrare e la 25 de kilometri de oraș. Sunt rute bine marcate, campinguri și refugii unde te poți caza cu cortul. La Museo Yamana poți viziona câteva filmulețe despre parc și cerceta hărți. Sunt și câteva trasee scurte pe care le poți face într-o zi în apropiere de Rio Lapataia și Laguna Negra.
Tierra del Fuego National Park

Vizitezi muzeele din oraș

  • Află cum au fost puse bazele orașului, vizitând fosta închisoare Museo Maritimo & Museo del Presidio. Între anii 1884 – 1947 în Ushuaia erau trimiși toți nelegiuiții Argentinei. Cei mai mari infractori ai țării sunt responsabili de construcția propriilor temnițe, dar și de infrastructura în jurul căreia s-a dezvoltat orașul. Pușcăria nu avea un regim foarte strict de pază din moment ce deținuții n-aveau practic unde fugi. Sunt povești despre cei care au plecat ca mai apoi să se întoarcă la temnițe fiindcă în sălbăticie ar fi murit de foame și frig.  O parte din istoria primilor prizonieri e spusă prin imagini la muzeu.
  • Dacă-ți plac muzeele, Ushuaia mai are vreo două pe centrul ei: Museo Yamana, cu informații despre poporul Yahgan și Museo del Fin del Mundo construit în 1903.

Plimbare scenică cu trenul

  • Iei trenul ”El tren del Fin de Mundo” care obișnuia să transporte deținuții și te bucuri de ruta pitorească, de înaintarea adormită și de cântul specific al locomotivelor.

Tur prin oraș cu busul

  • O variantă a autobuselor londoneze supra-etajate găsești și-n Ushuaia, nuanțate în culorile steagului argentinian. Oferă tururi și povestiri despre oraș.
Ushuaia Bus

Shopping

  • Poți să îți umpli valiza cu suveniruri faine din Ushuaia și să pierzi ore întregi în aceste buticuri cu atmosfera călduroasă. Îți ștampilezi pașaportul cu ștampilele pe care le găsești prin oraș, dar ai grijă să-ți rămână loc de vize :))
  • Faci cumpărături pe Avenida de San Martin. În principal găsești prăvălii cu haine de munte, echipament de camping și produse artizanale.

Promenadă

  • Traversezi pe jos o mânecă a strâmtorii Beagle și ajungi la aerodromul Ushuaiei, bineînțeles cel mai sudic aerodrom din lume. Cea mai bună locație pentru a fotografia portul și orașul.
  • Admiră apusul din port. Deși norii care acoperă orașul sunt statornici și pufoși, câteva raze de soare aurii răzbat să-i traverseze iar lumina ce cade pe casele colorate sau pe vârfurile înzăpezite ale munților e mirifică.

Poți merge la Ski

  • Dacă vizitezi capătul lumii iarna, stațiunea Cerro Castor e de neratat. Are 600 de hectare suprafață utilizabilă, 28 de piste și o cădere verticală de 800 de metri.

Răsfăț culinar

  • În Ushuaia sunt câteva restaurante cu prețuri piperate și mâncăruri fine, populare printre aceia care-și permit croaziera de 10.000 $.

Câteva dintre ele: María Lola Restó, Kaupé Restaurant, Paso Garibaldi, Chez Manu, Taberna del Viejo Lobo, Kalma, Rincón Gourmet.

  • Dar și localuri cu poveste și prețuri acceptabile: Bar Ideal, cel mai vechi bar al orașului, și Almacen Ramos Generales din port a cărui interior e un fel de galerie de antichități.

Muzeele sunt toate în zona centrală. Pentru tururile cu barca te poți interesa în port unde sunt nenumărate agenții. Aici, sau în oraș găsești informații despre biletele de tren ori bus, programul și ruta lor. Pentru drumeții poți folosi aplicația maps.me care funcționează fără internet dacă descarci în prealabil hărțile.


Ce-am făcut noi, cum a fost vremea și o scurtă istorie a orașului, găsești aici.

Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *