Călătorii,  Peru

Rainbow Mountain, Peru – Excursie de o zi la Muntele Curcubeu

Sunt atâtea locații de explorat în țara asta că ai putea sta ani de zile și nu s-ar epuiza destinațiile, activitățile, nu s-ar găta drumețiile. Peru are nenumărate poteci bune de luat sub pași, doar timp să ai să le cutreieri pe toate.

Rainbow Mountain – Muntele Curcubeu, Montana de Siete Colores sau Vinicunca, după cum îl numesc localnicii, e una dintre acele locații care te cheamă, te îndeamnă să o vizitezi. Și puțini dintre cei ajunși în Peru au rezistat tentației. Așa că în decurs de câțiva ani, Rainbow Mnt. a devenit a doua cea mai căutată/vizitată destinație din regiunea Cusco, după Machu Picchu.

Peisajul e impresionant. Culorile nu sunt mereu așa de aprinse cum le surprind unele fotografii dar traseul îți bucură ochii la fiecare pas. Mai jos am scris un articol cu tot ce trebuie să știi despre drumeția spre muntele celor șapte culori.


Despre Rainbow Mountain

Rainbow Mountain sunt situați în Anzi Peruvieni, la aproximativ trei ore și jumătate distanță de orașul Cusco.

Numele Rainbow, Colores și chiar și Vinicunca, din limba quechua, se referă la aspectul multicolor al muntelui. Dungile colorate care l-au făcut așa de renumit se datorează sedimentelor de minerale, care în lumina soarelui capătă o nuanță vibrantă.

Până nu cu mult timp în urmă Vinicunca a fost acoperit de zăpadă, cum continuă să fie lanțul muntos Ausangate, pe care-l vezi adesea de pe traseu. Încălzirea globală l-a cam forțat să-și dea jos haina pufoasă pe care o mai îmbracă uneori, trăgând-o parcă cu furie pe umerii goi. Se întâmplă adesea să ningă dintr-o dată pe munte, chiar dacă e însorit, iar împrejurimea colorată dispare sub pudra fină și albă.


Cum ajungi la Rainbow Mountain

Cel mai mare oraș aflat în apropierea munților e Cusco, celebra capitală incașă. Între Cusco și poalele munților sunt vreo 138 de kilometri șerpuitori și dificili. Iar de la poale până în vârf e o drumeție de două ore, 2 kilometri de urcare prin aer rece și rarefiat.

Ca să ajungi la Rainbow Mountain trebuie să apelezi la un tur, care de obicei îți asigură transportul, micul dejun și prânzul. Tururile luate din Cusco sunt considerabil mai ieftine decât cele luate de pe internet, dar chiar și printre agențiile de aici prețurile sunt variate.

Noi am fost nepăsători în privința detaliilor. Aveam nevoie doar de mașina care să ne ducă până la startul drumeției, și cum nu există transport individual sau și dacă există e complicat și inconsistent, am luat una dintre cele mai ieftine variante de tur. (am plătit pe el în jur de 23$/persoană)

Ce include turul la Rainbow Mountain

Diferența pe care o fac banii se simte probabil la mâncare și poate la ghid. Dar nu știu ce să spun nici în această privință fiindcă pentru mâncare am oprit într-un loc în care opreau toate microbuzele rând pe rând. În interiorul unei barăci era așezată o masă lungă care avea din loc în loc pâine, margarină și gem în niște castroane imense. Niște termosuri la fel de mari aveau apă caldă pentru cafea sau ceai. *Ceaiul din frunze de coca e recomandat pentru aclimatizare.

La întoarcere am servit prânzul într-un loc asemănător dar masa a fost mai variată. Un bufet cu orez, legume și carne, și, de asemenea, ceai ori cafea.

Iar de ghid nu știu ce să zic… nu-l văd trebuincios pe un traseu de genul. Am avut și noi ghid care ne-a spus ora la care ar trebui să fim înapoi la mașini și apoi l-am pierdut din vedere. În afară de câțiva oameni vârstnici sau care nu se simțeau tocmai ok din pricina altitudinii, nimeni nu părea să stea prin apropierea ghidului. Deci opțiunea cu ghid, sau fără, vine în funcție de nevoi. Oricum, cred că majoritatea tururilor îl au inclus în preț.

În Cusco găsești oferte la agențiile de turism care au pancarte imense cu muntele colorat, cu Machu Picchu sau valea sacră precum și la oricare hotel sau casă de oaspeți. Chiar și restaurantele au nenumărate pliante. Online, poți verifica prețuri, itinerariu și reviews pe Viator sau Get Your Guide.

Pe lângă tur mai trebuie să plătești aproximativ 10 soles când pornești drumeția. Un bilet de intrare fictiv, banii strânși mergând la comunitățile din zonă.


Cum e traseul

Rainbow Mountain are o înălțime de 5.200 de metri. Altitudinea e caracteristica muntelui care te poate afecta cel mai tare, indiferent cât ești de tânăr sau de sportiv. Nu e recomandat să pornești acest traseu dacă abia ai ajuns în Peru, sau să-l alegi ca primă destinație în Cusco. Drumeția pornește de la aproximativ 4.800 de metri altitudine și deja de la start s-ar putea să ai probleme, pe care dacă le neglijezi pot duce la complicații.

Dacă te simți slăbit dar vrei neapărat să ajungi în vârf ar fi mai bine să închiriezi un cal din parcare sau de oriunde altundeva de pe drum. Sunt nenumărați localnici care stau cu caii lor scunzi, împodobiți, așteptând turiști. Pentru unii dintre ei aceasta e singura sursă de venit. Ține cont că urcarea cea din urmă, chiar spre vârf, nu o pot urca animalele, fiind prea abruptă. Dar ajungi foarte aproape de culme și de acolo, dacă-ți iei timpul necesar, poți încerca să ajungi sus. Un alt lucru de care să ții cont e că nu-i musai să iei cal de la început ci poți apela la serviciul ăsta oriunde pe traseu.

Altfel traseul e destul de lin, urci și cobori de câteva ori dar în afară de urcarea de la final nici o altă urcare nu e așa de solicitantă încât să-ți simți plămânii-n gât. Drumeția se poate rezuma la o plimbare de categoria grea, când înverzită, când mocirloasă. Pe dealuri și prin văi te vei întâlni cu turme de llama, oi și alpaca, cu localnici voioși, cu cai care pasc în treaba lor și cu câini care vor să te petreacă.

O să te simți obosit la final? Cu siguranță. E greu? Pe alocuri da. E fain? E superb dacă-ți place natura. Se merită? Aș zice că depinde de fiecare. Pentru unii drumul lung cu mașina și culorile mai fade decât cele văzute pe instagram îi dezamăgesc. La finalul articolului am scris cum sunt culorile de fapt și cât e de aglomerat. Nouă ne-a plăcut foarte mult drumeția, am avut parte de patru anotimpuri într-o zi și ne-am bucurat de timpul petrecut în vârf.


Ce să ai cu tine

Ar fi preferabil să ai cu tine un echipament cât mai ușor. Un rucsac în care să ai apă și un baton de energie. Masa asigurată de tur, chiar dacă nu-i îmbelșugată e suficientă. Mai pune în rucsac și crema de protecție solară, hârtie igienică și hand sanitizer.

Având în vedere că vremea e schimbătoare, e bine să te îmbraci în straturi, să ai la tine și haine mai călduroase. Aș spune că mănușile și căciula sunt musai (chiar dacă le dai jos când faci poză 🙂 ). Ca și încălțări recomand bocancii pentru că poteca e noroioasă și alunecoasă, și tot din pricina asta, recomand bețele de trekking.


Cât e de aglomerat și cum sunt culorile de fapt

Traseul e destul de ok, dar vârful e foarte aglomerat. Ce-i drept că-n vârf e un spațiu destul de mic unde te simți îngrămădit dacă se strâng mai mult de zece oameni. În plin sezon se stă la rând ca să faci poză. Uneori se formează coloană și ca să ajungi pe creastă.

O soluție ca să fluidizeze traficul de turiști ar fi să permită zilnic un număr limitat de persoane, cum se practică la Machu Picchu. Astfel s-ar face un turism mai sustenabil. Deocamdată însă Rainbow Mountain are de dus alte războaie. E prins în mijlocul discuțiilor dintre comunitățile locale, Cusco și companiile miniere care vor să exploreze zona.

_____

Culorile muntelui sunt mai mult blânde și mai puțin intense. Capătă o anumită strălucire în bătaia soarelui dar nicidecum nu vei avea un curcubeu neon la picioarele tale. Movul are nuanța lavandei uscate, roșul e un cărămiziu prăfuit, verdele bate spre kaki, iar galbenul e mai mult un auriu mat decât un galben de lămâie. Tonul nuanțelor depinde mult și de vreme, dacă e umed sau uscat, dacă pământul e jilav sau zvântat, dacă e ceață ori soare… dar oricum ar fi, strălucitor sau misterios, muntele oferă o priveliște încântătoare.


Cum arată programul unei zile la Rainbow Mountain

  • Plecare din Cusco la ora 4 sau 5 dimineața.
  • Două ore și jumătate cu microbuzul pe un drum denivelat care te împiedică să închizi un ochi
  • O pauză de vreo 30 de minute pentru micul dejun.
  • Înapoi la microbuz și încă o oră petrecută pe drum.
  • Ajungi la startul drumeției unde ghidul o să-ți spună la ce oră trebuie să fii înapoi la mașină.
  • Urcare de vreo 2 ore cu pauze de odihnă.
  • Stai în vârf aprox. 30 de minute, să te bucuri de panoramă și să faci câteva poze.
  • Coborârea durează cam o oră.
  • Înapoi la microbuz, pe drum până unde se servește prânzul (de obicei aceiași locație ca și la micul dejun)
  • Pauză de prânz 30-45 de minute.
  • Condus înapoi în Cusco.

O zi plină și obositoare, dar o zi faină.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *