Călătorii,  Peru

Ghid turistic pentru Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, cel mai cunoscut oraș incaș, una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne și cea mai cunoscută destinație din Peru. E numit adesea și orașul pierdut al incașilor pentru că față de majoritatea cetăților incașe, cucerite și prădate de conchistadori, se bănuiește că Machu Picchu nu a fost niciodată descoperit de spanioli. Părăsit de incași, acaparat de pădurea andină, Machu Picchu a fost redescoperit în 1911 de către arheologul american Hiram Bingham.

Ce e Taj Mahal pentru India, Chichen Itza pentru Mexic sau Piramidele pentru Egipt, e Machu Picchu pentru Peru. Nu contează dacă-l vizitezi printr-o excursie cu trenul sau urmând faimosul traseu incaș Inca Trail, Machu Picchu e de neratat și nici o excursie în Peru n-ar fi completă fără un popas în mărețul oraș regal.


Excursii la Machu Picchu

Cum să vizitezi cea mai faimoasă destinație din America de Sud, ce opțiuni sunt și ce costuri, cum să te organizezi, poate fi destul de complicat.

Cusco e cel mai mare oraș aflat în apropiere de Machu Picchu, are aeroport internațional și e bine conectat cu majoritatea destinațiilor importante din Peru. Toate excursiile spre Machu Picchu, indiferent de tipul lor, pornesc din Cusco.

Ai trei variante prin care poți să vizitezi Machu Picchu:

  • Individual – îți cumperi singur biletele de autobus + tren + tichetele de intrare la ruine + ghid turistic și te organizezi în funcție de orarul mijloacelor de transport. Prețul aprox. > 200$ usd/persoană.
  • Tur organizat – cumperi pachete online sau plătești o agenție din Cusco care să se ocupe de toate; te iau de la hotel sau de la sediul agenției iar seara te lasă în același loc. Prețul aprox. > 300$usd/persoană.
  • Inca Trail – excursie de 4 zile, drumeție prin Valea Sacră pe la diverse cetăți și sate incașe, cazarea în corturi cu mâncarea asigurată. Prețul aprox. ~ 600 – 1500$ usd/persoană.

* Inca trail nu poate fi făcut individual. Accesul pe traseu se poate face doar prin tururi organizate, însoțiți de ghizi acreditați.


Bilete de intrare

Machu Picchu e una dintre cele șapte minuni ale lumii noi și cea mai vizitată destinație din Peru iar în plin sezon e bine să cumperi biletele de acces din timp. Sezonul optim de vizitare, cu zile senine și mai puține ploi, e din aprilie până în octombrie, lunile de vară: iunie, iulie și august fiind cele mai aglomerate. Numărul de turiști care pot intra zilnic la Machu Picchu e limitat la 2.500 de vizitatori.

Poți alege dintre trei variante de tichete:

  • Ruinele Machu Picchu (intrarea în situl arheologic – pe site sunt catalogate ruinele cu circuitul 1, 2, 3, 4 – deși odată ce ai intrat în cetate nimeni nu îți impune o anumită rută)
  • Ruinele + muntele Machu Picchu – până în vârf la muntele Machu Picchu e un traseu de aproximativ 2 ore, destul de abrupt, periculos pentru cei cu frică de înălțime. Vârful depășește 3000 de metri altitudine.
  • Ruinele + muntele Huayna Picchu – Până în vârf la Huayna Picchu sau Waynapicchu e un traseu popular de aprox. 1 oră sau 1 oră și jumătate. E o drumeție mai ușoară decât cea pe muntele Machu Picchu și mai populară datorită panoramei. Deși în interiorul sitului Machu Picchu pot intra 2500 de vizitatori accesul pe Huayna Picchu e limitat la 400 de oameni/zilnic. Urcarea pe munte e posibilă doar până la ora 12 la amiază iar atunci când cumperi biletele vei face rezervarea într-un anumit interval de timp, gen de la ora 7 au acces primii 200 de oameni iar de la ora 10 următorii 200. E foarte important să respecți ora cu rezervarea altfel s-ar putea ca accesul să-ți fie interzis (deși ai bilet). *Ambele vârfuri pot fi escaladate doar din interiorul cetății.

Biletele le poți cumpăra online de pe site-ul oficial machupicchu.gob.pe . Un site care-ți cam pune răbdarea la încercare. Majoritatea turiștilor întâmpină probleme atunci când vor să achite, să încheie tranzacția. Dacă încerci de mai multe ori și nu reușești să plătești poți să cumperi biletele printr-o agenție de turism, pentru o taxă extra de aprox. 20$ usd. Prețurile afișate pe site sunt în moneda locală – peruan sol.


Bilete de tren spre Machu Picchu

Transportul până la Machu Picchu e cea mai mare cheltuială. Nu poți să ajungi la Machu Picchu fără să treci prin Cusco iar între orașe sunt aproximativ 75 de kilometri.

Dar ca să fie totul mai confuz și mai complicat trenul nu urcă până la Machu Picchu propriu zis și nici nu pornește din Cusco propriu zis. Din/și până la stațiile de tren trebuie să iei microbuze.

Trenurile se pot lua din Poroy (10 km de Cusco) sau Ollantaytambo (60 de km de Cusco) și opresc în Aguas Caliente, cel mai apropiat oraș de Machu Picchu (aprox. 20 de minute distanță cu microbuzul)

Sunt 2 companii care fac traseul:

  • PeruRail – compania mai veche, cu trenuri care circulă des ( au trei opțiuni de trenuri – The Expedition – varianta cea mai ieftină, VistaDome – un pic mai fancy deși din părerile turiștilor nu e cu nimic mai deosebit decât The Expedition, Vistadome Observatory, și Hiram Bingham – opțiunea cea mai luxoasă cu prețuri care pornesc de la 400$/biletul). PeruRail e cea mai populară opțiune, dar dacă nu mai găsești bilete la ei poți opta și pentru Inca rail care are servicii similare.
  • IncaRail – companie nouă (trenuri mai noi) care are un program mai redus, de asemenea are patru tipuri de tren: The Voyager, The 360º, The First Class și exclusivul tren privat ”The Private train”.

Traseul explicit din Cusco până la Machu Picchu e cam așa: microbuz sau taxi până la stația de tren Poroy (30 min ~ 10$usd ) tren din Poroy în Aguas Caliente (3 ore ~ 75$usd) microbuz din Aguas Caliente la Machu Picchu ( 20 de min ~ 12$usd ). Total: timp ~ 4 ore, prețul unui drum doar dus ~ 97$usd.

Notă: dacă cumperi biletele online de pe site-urile: perurail.com sau incarail.com; când te îmbarci în tren s-ar putea să-ți fie cerut la verificare și cardul cu care ai cumpărat biletele. Printează biletele de tren și să ai întotdeauna pașaportul la îndemână.

TUR INDEPENDENT
CU TRENUL
PREȚ
în dolari americani
Uber/taxi dus-întors Cusco – Poroy10$
Tren dus-întors Poroy -Aguas Caliente150$
Bus dus-întors Aguas Caliente – Machu Picchu24$
Bilet simplu de intrare Machu Picchu45$
Ghid turistic15$
TOTAL244$

Machu Picchu – tur organizat

E cu siguranță cea mai populară opțiune de a vizita Machu Picchu, mai ales dacă ai puțin timp la dispoziție și dacă vrei ca toate să decurgă smooth, să nu-ți bați capul cu transferul până la stații, cumpărarea de bilete, acces, ghid și toate complicațiile de mai sus. Sunt destul de multe agenții care organizează tururi de o zi sau mai multe zile din Cusco până la Machu Picchu și de cele mai multe ori se merită prețul plătit în plus. Ai totul aranjat și pregătit, trebuie doar să-ți alegi datele de vizită și să cobori în lobby-ul hotelului de unde vei fi luat de shuttle. Cele mai multe oferte online le puteți găsi pe Viator, Trip Advisor sau Get your Guide.

Acestea includ în preț: ghidul, toate biletele de tren, microbuz, autobus, tichetul de intrare în cetate, snacksuri și apă.


Inca trail

Inca Trail e cea mai faimoasă drumeție din America de Sud, un traseu de aprox. 45 de kilometri, de dificultate medie, care șerpuiește prin Valea Sacră a incașilor, prin Anzi și jungla amazoniană, traversează vechi cetăți și sate incașe și e de departe cel mai inedit traseu prin care să ajungi la Machu Picchu.

Prețurile încep de la 600$ usd și urcă până la 1500$ usd de persoană, pentru 4 zile, într-un grup de 12-16 persoane cu ghid pe toată durata traseului. În preț sunt incluse toate biletele de transport (la finalul drumeției te întorci în Cusco cu trenul, deci te bucuri și de acea călătorie) tichetul de intrare la ruine, cazarea la cort și trei mese pe zi pe toată durata traseului. Prețul crește în funcție de dimensiunea grupului, tipul de mâncare servită, tipul de corturi, etc.


Cea mai ieftină variantă să ajungi la Machu Picchu

Poți să ajungi la Machu Picchu și fără să-ți faci gaură în buget. Iei bus din Cusco până la Hydro Electrica iar de acolo mergi pe jos pentru 2 ore, o drumeție prin pădure, pe lângă calea ferată, până în Aguas Calientes.

Orice opțiune alegi, în afară de Inca Trail, vei intra la Machu Picchu prin orașul Aguas Calientes.

Sunt două variante de bus pentru Hydro Electrica: shuttle privat 12$usd/călătoria dus sau transportul în comun care e doar puțin mai ieftin decât microbuzul privat și necesită un pic de organizare. * despre busuri pentru HydroElectrica te poți interesa și la hotelul la care ești cazat.

Spre Hidroelectrica cu transportul public, collectivo:

  • Cusco până la Santa Maria (5 ore): iei microbuzul pentru Quillabamba de pe Calle Inca, în apropiere de Plaza Almudena – asigură-te la șofer că o să oprească în Santa Maria.
  • Santa Maria – Santa Teresa (1,5 ore): din stația Santa Maria vei găsi fără probleme microbuz care pleacă spre Santa Teresa. Cel mai probabil șoferii vor veni să te întrebe dacă mergi la Santa Teresa de cum pui piciorul jos din microbuzul de Santa Maria. *poți să ai noroc și să găsești microbuzul din Santa Maria care să meargă direct la Hidroelectrica.
  • Santa Teresa – Hydro Electrica (45 min): din Santa Teresa iei collectivo până la HydroElectrica. Fiind turist, toată lumea știe unde vrei să ajungi așa că vei fi abordat destul de rapid de localnici sau de cei care fac ruta spre Hidroelectrica. * în Santa Teresa poți să faci un popas peste noapte, mai ales dacă pleci târziu din Cusco. Să te relaxezi la băile termale, să te răsfeți cu mâncarea locală și să pornești abia a doua zi dimineața spre Hidroelectrica.
  • Hidroelectrica – Aguas Calientes (2 ore): Hidroelectrica nu e un sat, e pur și simplu o centrală electrică. Vei găsi pe marginea drumului localnici cu standuri de snacks-uri și băuturi, și un caiet în care să te semnezi ca să știe autoritățile că ai pornit pe traseu. Cărarea pe lângă calea ferată te duce până în Aguas Caliente, un traseu lejer, de dificultate mică, prin pădure.
  • Aguas Calientes – Machu Picchu (20 min): din Aguas Calientes vei lua microbuz spre Machu Picchu ca majoritatea turiștilor care ajung aici cu trenul. Poți urca pe jos până la ruine, o drumeție de aprox. 3 ore, urcare abruptă.
TUR INDEPENDENT
CU BUSUL
PREȚ
în dolari americani
Bus/shuttle dus-întors Cusco – Hidroelectrica24$
Bus dus-întors Aguas Calientes – Machu Picchu24$
Cazare Aguas Calientes30$
Bilet simplu de intrare Machu Picchu45$
Ghid turistic15$
TOTAL138$

Facts & Tips – Machu Picchu

  • Machu Picchu e un fost oraș regal incaș, construit în jurul anilor 1450 și ocupat de o populație de aproximativ 750 de locuitori până în 1530, când a fost părăsit. Populația se presupune că a murit de variola adusă de conchistadori deși spaniolii n-au ajuns niciodată până la Machu Picchu.
  • Acaparat de pădurea andină Machu Picchu a fost redescoperit abia în 1911 de arheologul american Hiram Bingham. Deși Bingham nu a fost primul care a vizitat ruinele (au mai fost și niște exploratori germani și orașul era bine cunoscut localnicilor) el a fost considerat descoperitorul care a adus Machu Picchu în atenția internațională. A întreprins defrișări și săpături majore începând cu anul 1912.
  • Machu Picchu are un sector urban și unul agricol, terasat, cu sisteme de irigare ingenioase, unde se cultiva în principal porumb și cartofi. Peste 200 de clădiri, construite din blocuri mari de piatră, tăiate precis și îmbinate fără mortar, sunt unite prin străzi înguste. Zona urbană e împărțită în orașul de sus, unde sunt templele, și orașul de jos, unde erau clădirile administrative și casele.
  • Față de mayași, incașii nu foloseau scrierea, deși aveau un sistem de notare din noduri, așa că nu sunt date sau dovezi scrise despre Machu Picchu. Toate concluziile aparțin arheologilor și sunt bazate pe interpretări, multe dintre atribuțiile orașului și ritualurile localnicilor rămânând un mister.
  • Machu Picchu se deschide la ora 6 dimineața. Primul autobus pleacă din Aguas Calientes la 5:30 dar unii turiști se așază la coadă începând cu ora 4:30 dimineața și cozile care se formează sunt destul de lungi. Interesează-te dacă se pot face rezervări.
  • E important să intri devreme sau să vizitezi situl după ora 14:00. La ora 10 – 11 anumite zone devin aglomerate, turiștii stau la cozi pentru a face fotografii, e un amalgam de ghizi și grupuri.
  • În interiorul sitului nu sunt toalete, așa că înainte să intri la ruine treci pe la băile de la intrare. Dacă vrei să ieși în timpul vizitei întreabă la ieșire dacă te poți întoarce. (ultima dată erau posibile două intrări cu tichetul de o zi)
  • E interzis să iei mâncare, dar totuși poți avea la tine snack-suri și apă. Nu poți intra cu cărucioare pentru copii, cu tripoduri, selfie sticks, umbrele sau drone și nici bagaje prea mari.
  • Ia cu tine o pelerină de ploaie, spray împotriva țânțarilor, ochelari+pălărie de soare, cremă de protecție solară (ești la 2.500 m altitudine)
  • E indicat să apelezi la serviciile unui ghid local sau să ai cu tine măcar un ghid de buzunar mai detaliat, altfel te plimbi printre ziduri, altare și ceasuri solare fără să știi însemnătatea lor (pancartele care există au foarte puține informații)
  • Aguas Calientes e un oraș mic, construit în jurul stației de tren. Străzile lui abrupte și înguste sunt ocupate cu restaurante și tarabe de suveniruri care îi dau culoare. Sunt și niște băi termale rudimentare, fără pretenții, în care te poți relaxa. Aguas Calientes mai e numit și Machupicchu Pueblo.


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *