Călătorii,  India

Ghid turistic – Taj Mahal, India

India are destule de oferit pentru turiștii care-i trec pragul. Deține peisaje impresionante, locuri de pelerinaj, orașe intens nuanțate și destinații aventuroase. Are credințe, arome, legende și zei plini de expresivitate, dar și lucruri mai puțin pozitive, dintre care cel mai evident e murdăria. Și peste toate adunate, bune și rele, ca pe un dâmb de idei și energii, de contradicții, zâmbete și lacrimi, stă în vârful Indiei, ca o coroană, Taj Mahalul.

Una dintre cele șapte minuni ale lumii, Taj Mahalul impresionează prin grandoare și delicatețe. Deși arhitectura sa poartă conturul unui palat de basm, a unei construcții fantasmagorice, Taj Mahal e un mausoleu. A fost ridicat de împăratul Shah Jahan al Imperiului Mogul pentru soția lui preferată, Mumtaz Mahal.

Scriitorul Rudyard Kipling spunea că Taj Mahal e ”întruchiparea purității”. Impunător și totuși candid, reprezintă unul dintre cele mai expresive monumente ale iubirii eterne.

Taj Mahal

Date istorice despre Taj Mahal

Cine a fost Mumtaz Mahal?

Mumtaz Mahal – trad. ”cea înălțată a palatului” s-a născut în Agra sub numele de Arjumand Banu Begum și făcea parte din nobilimea persană. S-a căsătorit la 19 ani cu prințul Khurram, cunoscut mai târziu sub numele regal – Shah Jahan. A a murit la vârsta de 38 de ani, dând naștere celui de-al paisprezecelea copil.

Cine a fost Shah Jahan?

Shah Jahan a condus imperiul Mogul din 1628 în 1658. Deși a fost un comandant militar capabil, e recunoscut mai mult pentru dezvoltarea înfloritoare pe care a cunoscut-o arhitectura mogulă sub domnia sa. A realizat o serie de monumente, cel mai impresionant dintre toate fiind Taj Mahalul.

Lucrările la mausoleu au început în anul 1632, la un an după moartea prețioasei sale Mumtaz, și au fost finalizate în 1643. Amenajarea grădinilor și construcția celorlalte clădiri din complex s-au încheiat mai târziu, lucrările fiind întinse pe o perioadă de douăzeci și unu de ani.

La puțin timp după finalizarea mausoleului domnia lui Shah Jahan a luat și ea sfârșit. Fiind detronat de fiul său și închis în fortul Agra, Shah putea observa în zare, de la ferestrele temniței sale, Taj Mahalul, mormântul iubitei sale Mumtaz.

Taj Mahal văzut din Agra fort

Informații utile despre vizitarea Taj Mahal

Fiind una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne, Taj Mahal cunoaște zilnic sute de vizitatori. Mai puțin vinerea, pentru că VINERI Taj Mahal e ÎNCHIS.

Deși Taj Mahal era aglomerat când l-am vizitat (într-o zi de marți, la prima oră), n-am simțit locul ca fiind îngrămădit sau sufocant.

Câteva lucruri de luat în considerare:

  • poți vizita Taj Mahal pe cont propriu sau cu un tur de o zi sau două din New Delhi.
  • timpul ideal să vizitezi Taj Mahal e la răsărit sau la apus, datorită luminii care cade pe cupola de marmură.
  • sunt trei porți de intrare: sud, est și vest. Intrarea din sud, aflată în fața mausoleului, e cea mai spectaculoasă, dar se deschid mai târziu, începând cu ora opt dimineața. La intrarea din est casa de bilete se află la aprox. un kilometru distanță de mers pe jos, la capătul unui culoar pietonal. Intrarea din vest e cea mai practică poartă de acces dacă vrei să intri matinal la Taj Mahal.
  • La porțile de intrare se formează linii separate de acces pentru femei și bărbați precum și cozi diferențiate pentru turiștii străini sau localnici. Aici vei fi abordat de ghizi care-și oferă serviciile pe sume modice. Unii dintre ei sunt localnici care doar se pretind îndrumători atestați. Ghidul nostru, real sau nu, a fost super ok.
  • Taxa de intrare costă aprox. 15$. Poți să o iei de la fața locului, sau din timp de pe site-ul oficial al Archaeological Survey of India.
  • Dacă nu ai bagaj sau rucsac treci controlul de securitate mai repede (uneori se formează cozi și aici). Bagajele mari trebuie lăsate la un loc de păstrare. La fiecare intrare este o pancartă mare cu lucrurile interzise în interiorul sitului. Printre obiectele interzise se numără tripodul, încărcător de telefon sau baterie extra, țigări (nici cele electronice), mâncare sau băutură (vei primi o sticlă de apă la intrare împreună cu biletul de acces și botoșeii de unică folosință pe care trebuie să-i pui peste pantofi la intrarea în mausoleu).

Ce poți vizita la Taj Mahal

Interiorul mausoleului

Mausoleul arată la fel din oricare parte îl privești, fiind renumit pentru simetria lui (care pentru o vreme a fost) perfectă. Armonia, echilibrul, a fost întrerupt când trupul neînsuflețit a lui Shah Jahan, stins din viață în fortul Agra, la opt ani după detronare, a fost așezat lângă cel al iubitei sale Mumtaz. Situat în partea de vest, (față de mormântul central a lui Mumtaz) sicriul lui Jahan e singurul element asimetric vizibil din întregul complex.

Taj Mahal văzut dintr-o latură a grădinii
Taj Mahal văzut din Mihman Khana clădirea identică cu moscheea

Tradiția musulmană interzice decorarea elaborată a mormintelor, prin urmare, corpurile lui Mumtaz și Shah Jahan au fost așezate într-o criptă simplă, cu fețele îndreptate către Mecca. Cripta lui Mumtaz Mahal este plasată în centrul precis al mausoleului, pe o bază dreptunghiulară de marmură. Atât baza cât și sicriul sunt incrustate cu pietre prețioase și semiprețioase. Pe lângă alte versuri care-i aduc slavă, pe mormântul lui Mumtaz se pot citi cuvintele: ”O Nobilă, O Magnifică, O Maiestuoasă, O Unică, O Eternă, O Glorioasă”.

Mormintele lui Mumtaz și Shah Jahan se găsesc la subsol. Cele expuse la vedere sunt două replici. Pozele în interiorul mausoleului sunt interzise.


Grădinile

În Islam, grădina are o simbolistică spirituală. Potrivit Coranului, paradisul este o grădină minunată iar grădina de pe pământ trebuie să fie o reflectare a paradisului. Grădinile construite în stilul mogul (charbagh) sunt pătrate, împărțite în patru. Au pe mijloc o apă care le străbate iar, de obicei, un altar este situat în punctul central. La Taj Mahal, mausoleul e situat la capătul grădinii, neobișnuit pentru stilul acelor vremuri. Rămâne întrebarea dacă Shah Jahan își dorea să extindă planul grădinii dincolo de râul Yamuna, plasând astfel Taj-ul la mijlocul grădinilor.


Moscheea

La vest de Taj Mahal se află moscheea, unde slujbe religioase au loc în fiecare zi de vineri. Pentru intrarea în moschee ai nevoie de un bilet separat însă poți vizita construcția identică de la est numită Mihman Khana, pavilionul oaspeților. Mihman Khana a fost ridicată pentru simetrie. Nu poate fi folosită ca și moschee pentru că orientarea ei nu este spre Mecca. Decorul moscheei, al mausoleului, precum și al porților însumează 28 de tipuri de pietre prețioase și semiprețioase sculptate în marmura albă. În conformitate cu interdicția islamică împotriva utilizării formelor antropomorfe, elementele decorative de la Taj Mahal reprezintă forme abstracte, motive vegetative și caligrafie.


Muzeul Taj

În partea de vest a grădinilor (partea stângă, dacă stai față în față cu mausoleul) se află un mic muzeu în care sunt expuse câteva miniaturi, portrete ale împăratului Shah Jahan și iubitei Mumtaz, monede bătute în aur și argint datate în secolul al VII-lea, documente, câteva schițe originale ale Taj Mahalului și alte lucruri interesante.


Poarta roșie

Poarta roșie e principala cale de acces (intrarea de sud) și cea mai renumită fiindcă se deschide în fața mausoleului. Similar cu scrierile prezente la Taj Mahal, arcada porții principale a fost inscripționată cu caligrafie stilizată, cuprinzând marmură neagră încrustată în alb.

O Suflet, care ești odihnit. Întoarce-te la Domnul, în pace cu El și El în pace cu tine.

Sura 89 – Coran

Scrisul pare de aceiași mărime dar de fapt literele cresc de la bază spre vârf.

Fotografiată din interiorul sitului sau din exterior poarta roșie, numită Darwaza-i Rauza, The Red Gate sau The Great Gate, e remarcabilă, un exemplu grăitor de arhitectură islamică, umbrită însă în frumusețe de mărețul Taj Mahal.

Poarta roșie fotografiată din interiorul complexului Taj Mahal

Concluzii

Deși eram nerăbdătoare să văd Taj Mahal, mi-am dozat așteptările pentru că toate metaforele care-l descriau, toată zarva și apelativele fastuoase îmi sunau exagerat.

E o construcție frumoasă, poate cea mai frumoasă din lume, și ți se înfățișează tot mai splendidă cu cât o privești mai îndelungat. Dar ce m-a surprins a fost faptul că dincolo de grandoare, Taj Mahal transmite emoție, comunică tăcut cu vizitatorul și-l îmbrățișează, dându-i impresia că face parte și el din tablou, din artă.

Unele atracții turistice dezamăgesc, zac sufocate de prea multă atenție și de prea multe caracterizări pompoase. Dar Taj Mahal și le asumă, le absoarbe și, generos, le dăruiește mai departe.



Sper să ai parte de o experiență de basm și vizită plăcută la Taj Mahal!

Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *