Călătorii,  Caraibe

Cele mai superbe locuri din Martinica

Martinica e tipul de insulă pe care o găsești pe vederile tropicale, genul de paradis cu plaje perfecte, palmieri și cer senin.

Numită și Insula Florilor, Martinica e situată în Antilele Franceze, în partea estică a Caraibelor. Este un departament de peste mări și țări al Franței și parte a Uniunii Europene ca și regiune ultraperiferică (teritoriu al UE dar aflat în afara continentului european).

Anse Michel

Un lucru e cert, și anume că majoritatea celor care aleg Martinica pentru vacanță vor să meargă la plajă.

Iar vestea bună e că Martinica are plaje superbe, ape clare, umbră naturală și o viață marină bogată care poate fi admirată la mică distanță de țărm.


Cele mai frumoase plaje din Martinica

  • Multe plaje în Martinica se numesc – Anse – care înseamnă golf mic cu ape puțin adânci.

Anse Noire

Anse Noire e una dintre plajele noastre preferate, în mare parte pentru că e înconjurată de pădure, și pentru că apele care intră în golf sunt liniștite și clare. E un loc în care poți sări de pe ponton în mare, te poți bucura de soare, de snorkeling și de un somn dulceag la umbra deasă. Cele peste o sută de trepte pe care trebuie să le cobori din parcare fac plaja mai puțin atrăgătoare pentru unii turiști.

Anse Noire are nisipul negru și fin, fiind singura plajă de origine vulcanică din sudul insulei.

Anse Noire

Anse Dufour

La Anse Dufor ne-am bucurat de snorkeling după pofta inimii. Nu e nevoie de vreo excursie costisitoare care să te scoată-n larg pentru a te bucura de recifuri de corali, bancuri de pești, broaște țestoase, vegetație marină, arici de mare și pești colorați. În Anse Dufour le întâlnești pe toate aproape de mal. Apa nu-ți trece cu mult de zona pieptului și deja pătrunzi în paradisul subacvatic.

Anse Dufor e situată în imediata apropiere a lui Anse Noire dar aici nisipul strălucește auriu în soare. Din loc în loc, bărcile pescarilor punctează plaja colorat.

Anse Dufor, Martinica

Anse Couleuvre

O altă plajă cu nisip negru e Anse Couleuvre, situată în nordul insulei. E favorită printre localnici și rămâne puțin frecventată de turiști pentru că accesul la ea necesită o scurtă drumeție prin pădure. Anse Couleuvre e situată la baza vulcanului Mount Pelée și e înconjurată de stânci și vegetație tropicală.

De aici poți începe sau poți încheia traseul de 18 km Randonnée Martinique : Trace Grand’Rivière – Anse Couleuvre.

La fel ca și Anse Dufor, Anse Couleuvre e potrivită pentru snorkeling. E important să ai echipamentul propriu fiindcă sunt prea puține locații în Martinica de unde poți închiria tub și ochelari. (găsești de cumpărat pe la standurile de suveniruri din orașe sau plajele mai mari).


Plage des Salines

Anse des Salines e cea mai populară plajă din Martinica. Are nisip auriu și pădurea tropicală aproape. La umbra palmierilor sunt destule baruri și tarabe cu mâncăruri, cocktailuri și suveniruri. E o destinație animată, plină de zumzet.

  • Petite Anse des Salines e o plajă un pic mai liniștită aflată la nord de Plages des Salines.
Plage des Salines

Grand Anse du Diamant

Grand Anse du Diamant reprezintă o întindere de nisip, lungă de șapte kilometri. Un loc ideal pentru promenadă, dar și pentru picnic și băi în soare. Când am fost noi marea era destul de agitată pentru înotătorii amatori. E cea mai lungă plajă a insulei și oferă o priveliște drăguță asupra stâncii Diamant, aflată-n larg.

Plaja Diamond

Anse d’Arlet

Atracția principală la Anse d’Arlet e biserica cu turn ce-și deschide ușile aproape în mare, pontonul prelungind calea înspre altar. E una dintre cele mai populare destinații de pe insulă așa că ofertele de mâncare și suveniruri sunt destul de bogate. Pe străduțele înguste din apropiere de plajă găsești patiserii locale și standuri cu fructe proaspete. Orașul freamătă de viață iar oamenii-s înconjurați de-o aură de relaxare și bună dispoziție care te îmbrățișează binevoitoare odată ce te afli în preajma lor.

Anse d’Arlet

Ce să vizitezi în Martinica în afară de plaje

Alte plaje. :)) Glumesc, dar doar pe sfert. Dacă ai mai multe zile la dispoziție, în partea de sud și de est a insulei se află câteva insulițe superbe pe care le poți vizita printr-o excursie cu caiacul sau catamaranul.

  • Îlet Chevalier – insulă în sudul Martinicăi, la doar 500 de m în larg. Aici găsești păduri de cactuși, plaje fine și ape liniștite. E accesibilă via shuttle sau prin bărcile pescărești din portul de la Cap Chevalier. Pentru a proteja flora și fauna, e interzisă înnoptarea pe insulă și toată lumea trebuie să părăsească Ilet Chevalier până la ora 6 seara.
  • Îlet Thierry și Îlet Long – insule aflate în partea de est – pot fi vizitate printr-o excursie cu caiacul. Caiacele se pot închiria de la Kayak des Ilets du François

Află Pompeiul din Caraibe – orașul Saint Pierre

Saint Pierre a fost principalul port al insulei Martinica și cel mai modern oraș din Caraibe, având la începutul secolului douăzeci 30.000 de locuitori, electricitate, telefonie și o linie de tren. Dar în 8 Mai 1902 erupția vulcanului Mont Pelee, aflat la 7 km distanță, a distrus orașul în doar două minute.

Poți vizita ruinele fostului oraș, cele mai bine conservate fiind cele ale vechiului teatru. Catedrala Notre Dame, ale cărei temelii datează din 1640, se află în apropiere.

  • Muzeul Musée Vulcanologique Franck Perret oferă mai multe informații despre erupția Montagne Pelee
  • Distileria Depaz – o altă locație interesantă care poate fi vizitată în Saint Pierre.
Catedrala Notre Dame, Saint Pierre, Martinica

Vizitează capitala – Fort de France

În Fort de France, diminețile-s foarte animate. La ora cinci, înainte de răsăritul soarelui, găsești vânzători gălăgioși și bine dispuși, instalați în piața plină cu fructe și legume proaspete. Micuța plajă de lângă Le Savane e luată cu asalt de localnici care se înviorează printr-o scurtă escapadă în mare. Spre seară, orașul intră într-o ușoară amorțeală. Anumite zone continuă să fie animate dar nu mai au același freamăt din zori.

  • Le Savane – parcul central din Fort de France – cu bănci, fântâni, palmieri și iarbă crudă care te îmbia să o iei desculț la promenadă. Pe margine găsești numeroase chioșcuri cu mâncare, artizanat, dulciuri și specialități locale.
  • Fortul St Loius – o fortăreață impresionantă din piatră, a fost principalul port al orașului pentru aproximativ 375 de ani.
  • biblioteca Schoelcher – a fost construită în Paris și expusă în 1889 la expoziția mondială. Demontată-n bucăți și trimisă cu vaporul în Fort de France, a fost reasamblată pe locul în care se află și astăzi, în apropiere de Le Savane.
  • muzeul de Istorie și Etnografie – de vizitat la începutul vacanței pentru o înțelegere mai bună a istoriei și a modului de viață al insularilor.
  • catedrala St-Louis – datând din 1878, e a șasea catedrală construită în același loc după ce celelalte cinci au fost distruse de incendii, uragane și cutremure.
  • Jardin Botanique du Carbet – e o grădină botanică nou construită în jurul unor ruine datând din perioada colonială.
  • Grădina botanică – Jardin de Balata – una dintre cele mai mari atracții din apropierea capitalei, la doar 15 minute de condus.
La umbră sub palmier

Învață despre coloniile de sclavi din Antile în Les Trois-Îlets

Les Trois-Îlets e cunoscut ca fiind locul unde s-a născut Joséphine, prima soție a lui Napoleon Bonaparte. Familia ei deținea pe insulă o plantație de trestie de zahăr, transformată acum în muzeu – Pagerie Museum.

  • Savane des Esclaves e o altă destinație care se merită să o vizitezi. Parcul de două hectare, structurat ca un muzeu al satului, prezintă istoria coloniilor de sclavi din Martinica, modul în care au trăit și alte relatări interesante despre insulă, cultura creolă și nu numai.
  • Maison de la Canne – o fostă distilerie care acum prezintă ce influențe a avut trestia de zahăr asupra economiei insulei

Dacă resorturile sunt tipul tău de vacanță atunci Les Trois-Îlets e locul perfect.


Urcă pe vulcanul Montagne Pelee

Montagne Pelee ( 1397 metri înălțime) – e un vulcan inactiv, iar traseul până în vârful lui (aprox. 2 km) e una dintre cele mai căutate și apreciate dumeții din Martinica.

De obicei, zarea e acoperită de o pătură de nori dar dacă cerul e senin, se pot observa la distanță orașul Saint Pierre și oceanul.

Montagne Pelee

Plimbă-te prin orașul iahturilor – Le Marin

În Le Marin merită să oprești în port unde sunt parcate o grămadă de ambarcațiuni, care mai de care mai interesante. Clădirile din apropierea portului au un design interesant cu balcoane ce imită velele vapoarelor, geamuri în formă de hublouri sau fațada clădirii asemănătoare unui vas de croazieră.

Din Le Marin se pot închiria bărci de diferite dimensiuni pe o perioadă mai lungă de timp. Le poți conduce singur, dacă ai permis, sau le poți lua cu tot cu echipaj. O plimbare pe Marea Caraibelor printre superbele insule de aici e unul dintre visele noastre pe care sperăm să-l împlinim cândva.

Le Marin

Aventurează-te în strâmtoarea Gorges de la Falaise

La Gorges de la Falaise te duci pe cursul unui râu ce șerpuiește printre stânci, spre o cascadă izolată. Accesul la Gorges de la Falaise se face de pe un drum lăturalnic, Chem. de Semaine, ce se desprinde din autostrada N3 – Route de la Trace.

  • Condusul pe Route de la Trace e considerat de asemenea o atracție a acestor locuri, șoseaua șerpuind prin pădurea tropicală înspre munte.

Mergi până la capăt în Grand Riviere

Puțini turiști se aventurează până aici, până în Grand Riviere, cea mai nordică localitate a insulei.

Orașul e în mare parte pietonal și simți că invadezi intimitatea caselor plimbându-te printre ele. Șoseaua principală alunecă în mare iar din ea se desprind case colorate și biserica așezată în vârf de deal, cu ușile larg deschise.

Dacă ești iubitor de natură și ai destul timp te poți aventura pe traseul de 18 km Randonnée Martinique : Trace Grand’Rivière – Anse Couleuvre.

Grand Riviere, Martinica

Transportul în Martinica

Dacă vizitezi Martinica pe cont propriu, recomandarea mea e să închiriezi o mașină. Serviciile de taxi sunt exagerat de scumpe iar transportul local e aproape inexistent.

Transportul de la aeroport în oraș e de asemenea deficitar. Cel mai bine ar fi să închiriezi mașina pe toată perioada vacanței și direct din aeroport. Dacă nu, asigură-te că hotelul la care te-ai cazat oferă servicii de transfer.

Poți căuta și compara prețurile de închiriere a mașinilor pe site-urile de mai jos:

Martinica e o destinație relativ sigură, una dintre cele mai puțin periculoase insule din Caraibe. Dar bineînțeles, ca peste tot, trebuie să ai grijă la hoții de buzunare, să nu lași obiecte de mare valoare la vedere în mașină sau nesupravegheate pe plajă.


Mâncarea în Martinica

Mâncarea în Martinica e super delicioasă, fie că o servești de la restaurante, din piețe, sau de la terasele de pe plajă. Multe locații au meniul bogat în pește și fructe de mare, carnea de pui fiind și ea populară. Bineînțeles se găsesc destule variante vegetariene și vegane, iar standurile cu fructe și legume proaspete sunt de neratat. Domină bucătăria franceză și cea creolă iar câteva delicatese de încercat sunt:

  • Accra – foarte populare în zona Caraibeană, sunt un fel de chiftele prăjite în ulei, făcute în general din carne de pește, creveți sau legume amestecate cu diferite condimente.
  • Boudin – mai exact Boudin Creole care e un cârnat asemănător sângeretelui la noi.
  • Chatrou – Chatrou e o caracatiță mică și cea mai cunoscută mâncare care se face cu ea e Fricassée de chatrou, care este o tocană de caracatiță cu roșii, ceapă, lămâi și alte condimente, și Ragoû de Chatrou, care combină caracatița prăjită cu fasole roșie, linte, orez alb și igname (yam) tocate.
  • Lambis – e un melc de mare care să mănâncă în tocană, condimentat și prăjit în ulei, sau la grill.
  • Ti Punch – băutură tradițională martinicană. Romul se amestecă cu sirop sau zahăr din trestie de zahăr și o felie de lime.
  • Blanc Manger au Coco – o budincă făcută din lapte de cocos, vanilie și zahăr, cu amestec de scorțișoară sau lime.

Cazarea în Martinica

La cazare ai destule opțiuni. De la hoteluri care-și deschid balcoanele spre mare, pensiuni umbrite de palmieri ori casele localnicilor dacă alegi să închiriezi prin Airbnb, chiar și cazarea întruna din bărcile ancorate în larg sau în port.

  • Fort de France e locația cea mai convenabilă
  • Sainte Anne, în sudul insulei, are mai multe cazări cu prețuri accesibile
  • Les Trois-Îlets e cunoscut pentru resorturi
  • Anse d’Arlet e populară printre familiile cu copii.
Apus de soare în Martinica

Vremea plăcută, oamenii, peisajele, rânduiala fără stres a zilelor, apele clare și aerul insular te fac să îndrăgești Martinica și să-ți plănuiești reîntoarcerea încă dinainte s-o părăsești.



Spread the love

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *