Călătorii,  Vietnam

Se merită să vizitezi Sapa Valley, Vietnam?

Sapa Valley este o regiune muntoasă situată în nord-vestul Vietnamului, aproape de granița cu Laos și China. E cunoscută pentru dealurile terasate, pline de culturi de orez, și pentru satele sale mărunte și autentice.

De la început am avut Sapa Valley în itinerariul nostru pentru Vietnam. Cu toate bătăile de cap referitoare la drum, timp limitat ori cazare, ne-am străduit să o îngrămădim în program. S-a meritat? Nu prea cred.

Dar răspunsul pozitiv sau negativ la întrebarea din titlu depinde de câteva aspecte. În principal de sezonul în care-ți plănuiești vacanța și de cât timp stai în zonă.

Sezonul

Sapa Valley a devenit faimoasă datorită teraselor infinite de orez, care porneau din adâncul văii și-n unele locuri păreau c-aproape ating norii. Cu toate acestea, visele tale de a vedea imagini pitorești vor fi spulberate dacă vizitezi Sapa în afara sezonului optim.

Deși pare ușor să te decizi, e de fapt un pic incomod. Pentru că perioada optimă de drumeție nu coincide neapărat cu perioada în care culturile de orez îmbogățesc peisajul.

Decembrie, Ianuarie, Februarie

Sapa Valley e unul dintre puține locuri din Vietnam în care ninge. Așa că iarna s-ar putea să vezi totul acoperit de zăpadă. Ceea ce nu e un lucru rău sau mai puțin interesant, dar ideea e că drumeția îți va fi limitată și bineînțeles nu o să vezi lanuri de orez, dacă asta cauți.

Martie, Aprilie, Mai

E primăvară, sezonul cu temperaturile cele mai plăcute. Lunile astea sunt ideale pentru plimbare, să umbli pe dealuri în sus și-n jos, să vizitezi satele. Dar nu o să vezi lanuri de orez, pentru că acum e perioada în care orezul se plantează.

Iunie, Iulie

Iunie și Iulie sunt lunile în care terasele de orez din Sapa sunt pline de fire verzi, înalte, și arată cel mai impresionant. Dar în perioada asta plouă foarte mult și drumurile sunt noroioase. Drumețiile, chiar dacă nu-s imposibile, sunt dificil de organizat.

August, Septembrie

În august și sepetembrie plouă mai puțin și temperaturile sunt decente. Lanurile sunt încă verzi. Deși s-ar putea să prinzi ploaie, aceasta-i perioada ideală în care să vezi faimoasele lanuri de orez terasate din Sapa Valley. La sfârșitul lui septembrie spicele devin gălbui, dar priveliștea continuă să fie încântătoare.

Octombrie, Noiembrie

Octombrie și noiembrie sunt luni de toamnă în Sapa. O toamnă blândă cu aer răcoros dar uscat. Vremea redevine ideală pentru plimbare. Dar pentru că orezul a fost cultivat la sfârșit de septembrie – început de octombrie, văile terasate sunt goale.

Primăvara în Sapa Valley

Cât timp ar fi necesar?

Dacă vrei ca excursia până în nordul Vietnamului să merite efortul, aș zice să rezervi zonei două sau trei zile. Noi am făcut câteva greșeli. În primul rând că am venit până aici în primăvară când orezul abia se planta, și în al doilea rând c-am alocat zonei prea puțin timp și n-am apucat să vizităm satele cu adevărat. Am trecut doar prin două.

Sapa nu e doar despre terasele de orez ci și despre comunitățile care trăiesc aici, iar cazarea în unul dintre satele văii și oportunitatea de a sta cu localnicii e de fapt experiența pentru care merită să bați atâta drum. Ba chiar aș spune că în prezent Sapa e doar despre comunități și aproape deloc despre natură, din moment ce valea a fost inundată de tot felul de construcții.

Într-o vreme, probabil că plantațiile și minoritățile etnice veneau la pachet ca și atracție, dar în ziua de azi când terasele chiar dacă-s verzi au început să fie presărate de tot felul de case de oaspeți, hoteluri urâte, statui fără noimă, locul e mai mult despre triburile care trăiesc aici și care sper că-și vor păstra autenticitatea.

Dacă stai peste noapte în regiune, n-are nici un rost să te cazezi în orașul Sapa, care e un oraș prăfos și deprimant. Mergi direct în satele din împrejurimi.

Sapa

Comunitățile din Sapa Valley

Sapa găzduiește mai multe grupuri etnice minoritare, inclusiv poporul Hmong, Dao și Tay. Aceste grupuri au propriile lor culturi, legende și obiceiuri, vorbesc limbi diferite iar îmbrăcămintea tradițională e diferențiată, de la popor la popor, prin culoare ori tipul broderiilor.

Toate trei culturile sunt puternic influențate de animism, credința că entitățile non-umane, cum ar fi animalele, plantele și obiectele neînsuflețite, posedă o esență spirituală. Ei cred, de asemenea, într-o varietate de entități și spirite supranaturale, și practică ritualuri și ceremonii pentru a le onora. Au un mod tradițional de viață bazat pe agricultură și sunt cunoscuți pentru măiestria lor calificată în textile, în special pentru țesut și broderie.

De cum ajungi în Sapa vei fi înconjurat de localnici care vor neapărat să-ți vândă ceva, în principal brățări, genți, pânzeturi decorate sau tururi pe la ei prin sat.

Turismul le aduce un venit important localnicilor și majoritatea au apucat această oportunitate cu ambele mâini. Din nefericire, nu se practică un turism sustenabil.

Dezvoltarea masivă are un impact negativ, asupra văii în special, dar și asupra originalității satelor. Multe case tradiționale au fost amenajate ca și shopp-uri, iar unele locații au fost gândite și construite ca să acomodeze turismul în masă. Țesăturile brodate sau gențile lucrate manual se pierd printre produse făcute pe bandă rulantă și importate din China. Și mai rău, ca să convingă mai ușor turistul de rând să cumpere ceva, suvenirurile sunt vândute de copii. În loc să fie la școală, cei mici bat potecile și ies în calea turiștilor cu brațele încărcate de lucrușoare colorate. Se fac eforturi de a stopa aceste obiceiuri și sper ca ele să dea rezultate. Oricât sunt de simpatici ( și toți sunt extrem de simpatici și drăgălași), mai bine te abții să cumperi ceva de la ei. Dacă vrei o amintire din Sapa, cumpără întotdeauna de la un adult.

Localnică Red Dao

Drumeție în Sapa Valley

Îmi amintesc că a fost un pic haotic să găsim drumul spre renumita vale terasată și satele autentice.

Fiecare turist ajunge în Sapa, în orașul plin de praf, de claxoane, de construcții care se ridică, modifică, și par că nu se mai încheie niciodată. Din oraș trebuie să mergi câțiva kilometri până s-ajungi propriu zis la startul drumeției. N-am găsit pe nicăieri nici un fel de semn și ne-am bazat doar pe google maps. Dacă mergi independent, poți eventual să iei un tuk-tuk sau maxi taxi. Dacă iei un tur te vor conduce ei peste tot.

Indiferent cât e de lungă sau scurtă drumeția, recomand să iei un ghid local, dar nu pentru că n-ai putea să faci ruta de unul singur. Categoric o poți face, poteca e lată, bine delimitată, nu ai unde să te pierzi și sigur vei întâlni alți drumeți pe traseu. Dar, în opinia mea, ruta asta populară nu-i prea interesantă.

Dacă iei un tur organizat de o agenție, sau de un localnic vorbitor de engleză, vei ajunge, cu siguranță, în locuri mai frumoase, mai lipsite de hoteluri sau buticuri, unde natura-i netulburată. De unul singur, traseele astea sunt destul de greu de dibuit, chiar dacă alegi potecile mai mici. Ele, cel mai sigur, te vor purta într-o fundătură sau în curtea vreunui localnic care nu o să fie neapărat încântat să te vadă. Așa că indiferent dacă ești aici doar pentru o zi, sau dacă femeile Hmong ți se par agasante, ia totuși un ghid local.

Ideea e că oricum câteva femei te vor urma pe potecă, ori de câte ori spui nu. Pur și simplu se vor ține după tine și de ești dispus să mergi 20 de kilometri. Și de aceea e mai bine să alegi tu pe cineva care vorbește cât de cât engleză și căruia să-i poți spune unde vrei s-ajungi. Deși cred că alegerea ghidului poate fi cam inconfortabilă pentru că e greu să refuzi atâtea femei, simpatice de altfel, să cauți printre ele pe cea mai vorbăreață sau cu vorba inteligibilă.

Pe noi ne-a însoțit o tanti care până la urmă s-a dovedit o companie plăcută. Nu știa engleză deloc și chiar dacă i-am zis de câteva ori ”nu” ea tot ne-a urmat. Stătea cu noi când făceam pauze, zâmbea, își scotea acele de croșetat și ne asculta povestind. Oprea când făceam poze, pornea când o luam din loc. Ne-a mai zis de câte un sat sau de localnici din ce trib proveneau dar mai mult ne-am înțeles cu ea prin semne. La final i-am oferit bacșiș iar dânsa a vrut neapărat să ne răsplătească cu brățări țesute. Majoritatea femeilor care aleg să-ți fie ghid nu vor neapărat să fie plătite pentru ”meseria” de ghid ci vor, ca la final, să cumperi produse de la ele.

Dacă totuși vrei să faci o plimbare independent verifică All Trail pentru cele mai populare rute din zonă.


Cum să ajungi la Sapa Valley

Majoritatea lumii care călătorește în Sapa vine aici din capitala Hanoi. Sunt aproximativ 320 de kilometri distanță între cele două orașe iar drumul poate fi străbătut fie cu trenul, fie cu autobusul.

Cu trenul

Trenul e mijlocul de transport pe care l-am ales, în principal pentru a economisi timp și pentru că ni s-a părut o aventură să călătorim cu trenul în Vietnam. Cea mai populară variantă e sleeper train. Pleci seara târziu din Hanoi și ajungi în Sapa dimineața devreme, numai bine pregătit de drumeție 🙂 . Sunt cabine cu patru paturi, destul de confortabile, care au și așternuturi. Cine are somnul ușor s-ar putea să aibă probleme, dar noi suntem învățați să dormim prin tot felul de locuri (începând de la cămine studențești, corturi, hosteluri gălăgioase, mașină, autobuse, etc) așa că n-am avut nici un fel de problemă.

Trenul face aproximativ 9 ore și cel mai mare inconvenient e că te lasă în Lao Cai. Din Lao Cai trebuie să iei un maxi-taxi până în orașul Sapa. Drumul durează vreo oră. Vor fi destui care să te abordeze și să te întrebe dacă mergi în Sapa de cum te dai jos din tren, deci găsitul mijloacelor de transport n-ar trebui să fie o problemă.

Bilete de tren poți cumpăra online de aici.

Cu busul

Busul circulă, în general, în timpul zilei. E un pic mai ieftin decât trenul și face mai puțin timp pe drum. E destul de confortabil având în vedere că scaunele sunt largi și se pot înclina. Drumul din Hanoi în Sapa e destul de denivelat și cu multe curbe, deci pentru cei cu rău de mișcare s-ar putea dovedi un coșmar. Avantajul cel mai mare e că autobusul te lasă direct în Sapa, iar călătorind pe timpul zilei te poți bucura de peisaj.

Bilete de autobus poți cumpăra online de aici.

Dacă nu vrei să-ți bați capul cu transportul, ghidul și cazarea, poți organiza un tur în Sapa Valley direct din Hanoi. Poți face un search pe google, în Hanoi sau pe oricare dintre platformele populare gen: Get Your Guide, Trip Advisor sau Viator.

Sapa, nordul Vietnamului

Ce poți să faci în împrejurimile Sapa Valley

Cea mai căutată activitate, după cum am scris mai sus, e plimbarea prin văile terasate și interacțiunea cu comunitățile de aici. Dar pe lângă asta mai poți face un lucru sau două în regiune:

  • Să urci cu telecabina până pe Fansipan (3.143 m), cel mai înalt vârf al regiunii și supranumit „Acoperișul Indochinei”.
  • Să închiriezi un scuter și să vizitezi cascadele Love Waterfall și Silver Waterfall, situate la aproximativ 13 km de oraș.
  • Poți face o excursie până la Bac Ha Market, cea mai mare piață de produse artizanale din regiune, situată la aproximativ 2 ore distanță de orașul Sapa. Poți închiria un scuter sau să mergi cu un tur.
  • Mergi cu scuterul până în Muong Hoa Valley, situată la 14 km de oraș, între două lanțuri muntoase.
  • Să te plimbi în jurul lacului Ho Sa Pa Lake, aflat chiar în centrul orașului Sapa.
  • Ia un curs de țesut tradițional la Indigo Cat

Concluzie

Pentru noi, sau pentru mine cel puțin, c-am fost un grup de șapte persoane, drumeția prin Sapa Valley a fost doar o plimbare pe dealuri. Pe niște dealuri prăfoase, bătute de soare. Dacă n-am fi fost un grup, probabil c-ar fi fost teribil de plictisitor. M-a salvat călătoria cu trenul, dormitul la cușetă, poveștile lungi, glumele și vișinata împachetată de-acasă.

Dar recunosc că am luat câteva decizii greșite și sunt sigură că o mai bună organizare îmbunătățea experiența cu mult. Ne-am dus în extra sezon, am stat prea puțin și n-am ales un ghid local care să ne ducă la satele mai izolate. Ca să ai parte de o experiență faină, aș zice să ții cont de aceste detalii.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *