Călătorii,  Caraibe

O săptămână în Puerto Rico

Când spui Puerto Rico probabil te gândești la nisipuri aurii, păduri tropicale și ape clare, lucruri care n-au cum să lipsească de pe o insulă Caraibeană. Sau poate îți vine în gând, ca și mie, melodia lui Vaya Con Dios. Dacă nu știi despre ce piesă vorbesc, o poți asculta aici. În adolescența mea, Vaya con Dios era încă destul de populară.

Plaje fierbinți, ritmuri latino și nuanțe toride, asta mi-am imaginat despre Puerto Rico înainte să ajung aici. M-au surprins, nu atât peisajele exotice și marea, pe cât vibrația orașelor, tihna satelor mărunte și aerul nostalgic al străzilor înguste din San Juan.

San Juan – Puerto Rico

Informații despre Puerto Rico

  • Cristofor Columb a ajuns în Puerto Rico în 1493
  • Înainte de invazia spaniolă, Puerto Rico era locuită de poporul Taíno și se numea Borikén.
  • Columb a plasat insula sub un sistem asemănător sistemelor feudale din Europa, înrobind poporul Taíno forțat să lucreze pe plantații și în minele de aur.
  • Populația Taino a fost decimată de bolile europene și de condițiile sclaviei iar cei care au rămas în viață au fost forțați să devină creștini.
  • În ziua de azi mulți puertoricani caută să reînvie cultura aborigenă și aleg să-și spună boriqua.
  • După 300 de ani de ocupație spaniolă, în 1898, Puerto Rico a fost revendicat de Statele Unite ale Americii în urma războiul hispano-american.
  • Astăzi Puerto Rico e teritoriu al Statelor Unite, puertoricanii sunt cetățeni americani dar fără drept de vot în alegerile prezidențiale.
  • Față de SUA, pentru a merge în Puerto Rico nu ai nevoie de viză.
  • Moneda care se utilizează e dolarul american iar limba cea mai vorbită e spaniola (engleza e și ea recunoscută ca și limbă oficială dar doar 5% din populație o folosește).
Poarta veche a orașului San Juan

Top atracții în Puerto Rico

Puerto Rico e o insulă pe care mergi să o simți, să o guști și să o trăiești. Probabil că nu vei găsi aici cele mai superbe plaje din Caraibe și nici cele mai frumoase orașe, dar vei găsi cu siguranță arome autentice, oameni prietenoși, mâncare delicioasă și multă culoare. Dacă închiriezi o mașină, cel mai bun sfat e să nu gonești dintr-o locație în alta ci să te bucuri de măruntele sate cu patiserii locale și să întârzii în câte o cafenea nepretențioasă. Privește femeile vânzând la tarabe, copiii ieșind de la școală, oamenii muncindu-și grădinile, urmărește rutina zilnică a localnicilor și prin lucruri lipsite de senzațional, lasă-te pătruns de atmosfera insulară.

Vechiul San Juan

Capitala San Juan e destul de extinsă dar partea veche a orașului a rămas compactă, îngrămădită și colorată. Te plimbi ca printr-un labirint pe aleile înguste mărginite de clădiri curcubeu, biserici vechi și case coloniale. E locul ideal în care să iei masa, cu destule cafenele și restaurante deschise în zona centrală. Tarabe cu mâncare locală găsești la Plaza Darsena și Paseo de la Princesa.

Plaza de Armas e principala piață din oraș iar La Fortaleza – casa guvernatorului, e situată nu foarte departe de ea. La Fortaleza, situată la capătul străzii cu același nume, a fost construită între anii 1533 – 1540 și este în folosință și astăzi.

Fortăreața San Juan

Cea mai cunoscută destinație din capitală e San Juan National Historic Site care include:

  • Castelul San Felipe del Morro
  • Castelul San Cristóbal
  • Poarta veche a orașului San Juan
  • Fortul San Juan de la Cruz

Fortăreața a fost construită în secolul al XVI -lea pentru a proteja orașul de invaziile străine și de atacurile piraților. S-a păstrat într-o condiție foarte bună, e extinsă, și-ți poți petrece aici mai bine de jumătate de zi. Pe toată suprafața fortului sunt instalate pancarte cu informații despre San Juan dar dacă vrei să afli mai multe poți face turul fortăreței cu un ghid.

San Juan National Historic Site

Plajele din San Juan

Dacă călătorești fără mașină și ești decis să stai doar în zona capitalei, vestea bună e că plajele din San Juan pot împăca pe oricine:

  • Condado Beach – plajă modernă, urbană, cu șezlonguri și umbreluțe pe plajă și resorturi în împrejurimi. Zona Condado cunoaște cea mai activă viață de noapte din oraș.
  • Isla Verde Beach – situată în apropierea aeroportului, are de asemenea resorturi în împrejurimi dar e mai puțin agitată față de Condado.
  • Escambron Beach – ideală pentru snorkeling și scubadiving
  • Hobie Beach – e plaja la care să mergi dacă vrei tihnă și un loc mai retras.
Paseo Tablado de Piñones

Fajardo

Fajardo se află la 60 de km de capitală dar singura modalitate de a ajunge aici e cu mașina sau cu taxiul pentru că transportul local în Puerto Rico e aproape inexistent.

Laguna Grande

Fajardo e o localitate port și cea mai cunoscută destinație de aici e Laguna Grande ale cărei ape sunt bioluminescente (apa conține microorganismele care secretă luciferină – atunci când apa e agitată, mișcată de vâslă, de valuri, de palma ta – strălucește albăstriu. Fenomen care se observă cel mai bine noaptea).

Laguna Grande și alte locații din Puerto Rico sunt cunoscute internațional ca fiind de top pentru observarea bioluminescenței. O excursie cu caiacul la ceasul nopții, chiar și în absența strălucirii apelor (fiindcă nu-i 100% sigur că o să vezi ceva), poate fi o experiență faină mai ales că ai ocazia să vâslești printre mangrove.

Cayo Icacos

Orașul Fajardo nu oferă mai nimic din punct de vedere turistic dar proximitatea lui față de golf, de insulele Vieques și Culebra, de parcul național Yunque, îl fac o destinație de tranzit populară.

  • Puerto del Rey Marina din Fajardo e unul dintre cele mai mari porturi din Caraibe. De aici pleacă zilnic catamarane spre Cayo Icacos, o destinație populară pentru snorkeling, aflată la 45 de minute în larg.

Coasta și plajele de lângă Fajardo sunt și ele frumoase.

  • Playa Escondida – mai potrivită pentru băi în soare și plimbări, nesigură pentru înotat.
  • Seven Seas Beach – e cea mai populară din regiune, cu ape calme și clare. Uneori vizibilitatea e bună și poți face snorkeling nu foarte departe în larg. Plaja e dotată cu toalete, duș, și de la Pirate Snorkeling Shack poți închiria echipament, caiace sau paddleboard-uri.
Puerto Rico

El Yunque

El Yunque e locul ideal dacă vrei o pauză de la plajă, soare, de la apă sărată și nisipul lipicios. Pădurea tropicală îți oferă destule cărări pe care să hoinărești, râuri și piscine cu apă dulce în care să te răcorești.

El Yunque e la o oră de condus de San Juan și patruzeci de minute de Fajardo. Sunt câteva drumeții interesante, de câteva ore, care pot fi făcute pe cont propriu. Dacă te simți mai confortabil să explorezi regiunea printr-un tur organizat sunt destule agenții în capitală sau Fajardo, care oferă excursii în El Yunque.

Poți verifica mai multe trasee, aici.

Dacă vrei să vezi regiunea de la înălțime nu rata Yokahu Observation Tower, un turn înalt de treizeci de metri de unde se vede frumos pădurea tropicală și marea departe, la orizont.

Fiind încă în aplicare regulile de distanțare Covid, e necesar să-ți rezervi din timp biletele de acces în parc. Poți face asta de aici. Biletul nu costă nimic, dar site-ul percepe o taxă modică pentru efectuarea tranzacției.

După drumeție poți conduce pentru o gustare până la Luquilo kiosk – o locație cu tarabe care vând specialități culinare locale, băuturi și suveniruri. Luiquilo kiosk e situat vizavi de plaja Luiquilo unde te poți instala pentru un picnic târziu.

El Yunque

Rincon

Colțul de insulă unde marea Caraibelor întâlnește oceanul Atlantic e de ani buni paradisul surferilor. Turiștii care aleg Ricon ca destinație de vacanță sunt cei care doresc o evadare din agitație și o depărtare de orașele mari.

În fiecare seară de joi în piața centrală a orașului are loc un festival care celebrează bucătăria insulară, artiștii locali și totul e piperat cu muzică și ambianță tropicală. Tot aici găsești zilnic deschise galerii de artă cu picturi și sculpturi originale din lemn, lut și argint sau bijuterii făcute din sticlă de mare.

Cea mai populară plajă din Rincon e Sandy beach, apreciată de turiști și de localnici deopotrivă fiindcă are destule restaurante și baruri în apropiere. E o plajă animată de care te îndrăgostești dacă-ți plac zumzetul și locațiile pline de viață.

Plaja Maria – e plaja surferilor, locul în care se organizează concursuri de surf pe perioada iernii când marea e agitată și valurile sunt mari.   

Surferi în larg

Ponce

Al doilea oraș ca mărime din Puerto Rico, Ponce mai e cunoscut ca și perla sudului. Localnicii sunt foarte mândri de orașul lor, sunt destul de vocali când vorbesc despre Ponce și fără modestie se intitulează leones – lei. Pentru a accentua acest fapt piața principală e plină de statui de lei, echipa locală de baseball și cea de baschet se numesc Leones, iar un leu e portretizat și pe steagul orașului.

De vizitat în Ponce:

  • Plaza Las Delicias – piața principală
  • Catedral de Nuestra Señora de Guadalupe – clădirea actuală a bisericii datează din 1835. În interior poți admira picturi și sculpturi religioase, altarul și orga.
  • Parque de Bombas – vechea stație de pompieri e de departe cea mai reprezentativă clădire din Ponce. Tururile durează aproximativ zece minute și intrarea se face pe bază de donație.
  • Muzeul de artă Ponce – pe lângă opere ale artiștilor locali, muzeul conține și câteva piese importante create de artiști europeni și sud americani.
  • The Castillo Serralles Museum – un conac din anii 1930 care a aparținut familiei Serralles fondatorii distileriei DonQ. Găzduiește pe lângă grădina japoneză și un observator de fluturi, informații despre plantațiile de trestie de zahăr și procesele de fabricare a romului.
”Leones”

Alte destinații

Dacă ai la dispoziție mai multe zile de vacanță în Puerto Rico, plănuiește o excursie la Lago dos Bocas – un lac pe care te poți aventura cu caiacul, Jayuya – unde poți gusta cea mai proaspătă cafea, sau peșterile Rio Camuy care pot fi explorate.

Te poți aventura în josul râului Tanama, prin canion și peșterile din zonă, cu tururile oferite de Adventuras Tierra Adentro sau Tanama River Adventure sau poți vizita insula Vieques. Situată la doar șase mile în larg, Vieques poate fi accesată luând feribotul din Ceiba, localitate aflată în apropiere de Fajardo.


Dintre toate locațiile pe care le-am vizitat în Puerto Rico, cel mai drag am prins de vechiul San Juan.

Ca să te deplasezi pe insulă ai nevoie de mașină. Dacă rămâi în capitală te poți descurca cu transportul în comun sau cu taxi și uber. Bicicleta sau trotinetele electrice sunt și ele o opțiune. Skootel e un nou serviciu de trotinete electrice valabil în San Juan, poți descărca aplicația pe android sau apple.

San Juan Fort


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *