Australia,  Călătorii

Blue Mountains – Excursie de o zi din Sydney

Blue Mountains sunt renumiți pentru pădurile dese de eucalipt și pentru formațiunile stâncoase sculptate de vânt. Deși nu sunt imaginea clasică a munților dantelați, cu vârfuri înalte, sunt totuși impresionanți.

Fiind situați aproape de Sydney, Blue Mountains e o destinație perfectă pentru o zi sau pentru un weekend prelungit în natură.

Blue Mountains

De ce se numesc munții albaștri

Numele Blue Mountains provine de la ceața formată de pădurea deasă de eucalipt; ceață care în bătaia soarelui capătă o tentă albăstruie. Particulele fine emanate de eucalipți transformă în zare întinderea verde a pădurii într-o mare albastră vălurită.

Blue Mountains e domeniu protejat, din anul 2000 a fost recunoscută ca zonă a patrimoniului mondial de către Unesco, în principal datorită abundenței eucalipților și al vegetației unice, anumite specii de plante prezentând un nivel ridicat de endemism.

Fauna e și ea diversă. Pe lângă reptile, broaște și rozătoare pădurea e populată cu canguri, koala, chiar și dingo (câine sălbatic australian), deși sunt mici șansele să te întâlnești cu ei pe rutele umblate frecvent. Aici am auzit cântând pentru prima dată pasărea liră. Am ascultat-o crezând că-s mai multe păsări care au o conversație, care ciripesc în cor, se strigă ori se curtează. Erau diferite tonuri, ritmuri, părea o discuție cu contraargumente. Lyre bird, sunt capabile să imite o gamă variată de sunete naturale sau artificiale și ascultarea lor a fost pentru noi una dintre cele mai faine experiențe naturale.

În drum spre vârf

Transport din Sydney

La Parcul Național Blue Mountains ajungi cel mai ușor cu mașina personală, dar poți să călătorești în regiune și cu trenul. Descarcă aplicația Opal Travel App sau fă-ți traseul pe site-ul lor.

  • Cu trenul: Din Central Station Sydney to Mount Victoria sau Litghow. Aici poți verifica orarul, ruta și costul excursiei cu trenul care oprește în majoritatea orașelor din Blue Mountains. Dacă ai card Opal biletul dus costă aproximativ. 5-6$ usd. Singurul inconvenient e că de la stația de tren până unde încep majoritatea drumețiilor sau până la atracții, puncte panoramice, etc, e de mers pe jos aproximativ 2 km. Între orașe circulă frecvent autobuze. Programul și rutele autobuselor locale le găsești aici. O altă variantă este hop-on hop-off bus.
  • Cu mașina: Din Sydney până în Katoomba – 90 de minute pe drumul M4 (fără taxă).
  • Vizitează Blue Mountains printr-un tur organizat de la agențiile de turism din Sydney. În itinerar sunt incluse cele mai cunoscute puncte panoramice și timp pentru drumeții scurte, opriri în Leura sau Katoomba.

Cazarea în Blue Mountains

Dacă nu ești amator de drumeții mai lungi și înnoptat la cort, găsești destule variante de cazare în orașele din zonă. Mai jos sunt câteva informații despre ele.

  • Wentworth Falls – un oraș mic, în apropierea căruia e cascada Wentworth. Cascada are 300 m cădere și se vede frumos de la punctul panoramic Princes Rock. Mai multe trasee în Valley of Waters pornesc de aici.
  • Leura – cel mai cochet oraș din zonă. Leura Mall e denumirea care o poartă două străzi centrale pe care sunt înșiruite galerii, buticuri cu produse artizanale, cafenele și mici restaurante locale.
  • Katoomba – Cel mai mare oraș al regiunii, variat, pe alocuri cosmopolit, dar și boem, cu localuri artistice, pub-uri, destule restaurante și hoteluri pentru diverse bugete. E locația ideală de cazare dacă folosești transportul în comun.
  • Blackheath – preferat de cei care vor să facă drumeții în Grose și Megalong Valleys.
Ruined Castle

Recomandări cazare în Blue Mountains:

Puncte de atracție în Blue Mountains National Park

Am listat 12 dintre cele mai importante atracții dar regiunea e împăienjenită de puncte panoramice, cascade și drumeții în natură. În orașe, de asemenea, poți vizita mici galerii de artă, muzee, buticuri și piețe cu produse artizanale.

Echo Point – cel mai cunoscut punct panoramic din Blue Mountains, unde se strâng continuu grupuri de turiști. E important să ajungi dis de dimineață dacă vrei să găsești locul mai aerisit.

Parcarea amenajată pentru Echo Point e cu taxă dar dacă ajungi devreme găsești loc pe străzile din împrejurimi.

De la Echo point se vede cea mai faimoasă formațiune din Blue Mountains: Three Sisters.

Three sisters

Legenda spune că Meehni, Wimlah și Gunnedoo, cele trei surori, s-au îndrăgostit de trei bărbați dintr-un trib rival. Pe scurt, cele două triburi au intrat în conflict, iar un bătrân înțelept le-a transformat pe surori în stânci ca să le protejeze. Din nefericire, bătrânul și-a găsit sfârșitul în luptă iar surorile au rămas pe veci captive.

  • Sublime Point – punct panoramic, situat în sud-estul orașului Leura.
  • Evans Lookout, Govetts Leap Lookout panoramă în apropiere de Blackheat.
  • Cascada Wentworth din orașul cu același nume.
  • Cascadele Empress, Sylvia și Ladore
  • Punctele panoramice: Queens Victoria, Princess Rock, Rocket Point
  • Drumeția Valley of the Waters walk
  • Punctul panoramic Govetts Leap
  • Cascada Katoomba
  • Scenic World: drumeție – Railway, Skyway and Rainforest walk
  • Grand Canyon Walk – circuit de 5 km cu urcare și coborâre abruptă. Pornește de la Evans Lookout.
  • The Golden Stairs Walk – drumeție de 8 km cu grad de dificultate mediu spre ridicat, porțiuni de drum pe marginea prăpastiei, cu punctul final la Ruined Castle – o formațiune stâncoasă de unde priveliștea se deschide asupra întregii văi.

Trail & bushwalking (drumeție în sălbăticie)

Sunt foarte multe trasee marcate, de diferite lungimi și grade de dificultate. Mai multe informații găsești aici.

Ușor

  • Wenthworth Falls & Fletcher’s Lookout
  • Lockleys Pylon

Mediu

  • Grand Canyon Track
  • Valley of the Waters to Wentworth Falls
  • Prince Henry Cliff Walk

Greu

  • The Ruined Castle via The Golden Stairs
  • Mount Solitary Loop

E permisă drumeția în afara traseului dar ai mare grijă că vegetația e foarte deasă și ai putea cu ușurință să te pierzi. Înregistrează-ți numele și regiunea în care vei fi la biroul Parcului Național din Katoomba și ia cu tine destulă apă potabilă și mâncare.

Pe site-ul Parcului National găsești informații despre trasee locale, campinguri și activități.

Una dintre cele mai frumoase rute e Six Foot Trak – 45 de km împărțiți pe 3 zile cu posibilitate de camping. Pornire din Katoomba de-a lungul văii Megalong spre râul Cox și peșterile Jenolan.

Golden Stairs Walk

Munții albaștri sunt de nelipsit în itinerariul Australiei, indiferent dacă-i vizitezi pentru o singură zi sau dacă alegi să petreci mai mult timp în natură. Trei motive care te-ar putea convinge sunt panoramele impresionante, posibilitatea să auzi cântul pasării liră și plimbările prin orașele pitorești sau pe traseele bătătorite dintre eucalipți.


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *