Melbourne. Top atracții și destinații în capitala australiană a artei.
Melbourne e fără doar și poate cel mai artistic oraș pe care l-am vizitat în Australia.
Deși nu se bucură de același peisaj fabulos ca și Sydney, Melbourne și-a dat silința să câștige teren și popularitate pe alte căi, iar la capitolul atmosferă e cu siguranță pe primul loc.
Dinamic, cosmopolit, Melbourne e capitala culturală a Australiei. Sportul e ca un fel de religie a Melbourneului, localnicii fiind pasionați de rugby, cricket, curse de cai; cu mari competiții de tenis și Formula 1 având loc în oraș. Melbourne Cup Horse Race, cea mai importantă cursă de cai din Australia, și foarte apreciată în întreaga lume, are loc aici în prima Marți din luna Noiembrie.
Scurtă istorie a orașului
Aborigenii trăiau în regiunea statului Victoria, a cărui capitală e Melbourne, de peste 40.000 de ani înaintea sosirii exploratorilor europeni. În 1803 Melbourne a fost fondat ca așezare colonială britanică. Devenea oraș abia în 1835 fiind numit după prim ministrul britanic de atunci, William Lamb, viconte Melbourne.
O dată cu descoperirea aurului în zonă, căutătorii metalului scump au luat cu asalt orașul. În anii 1860, deși excavațiile continuau, goana după aur s-a mai domolit iar afacerea care prospera era comerțul cu lână. La sfârșitul anilor 1880 Melbourne devenea una dintre cele mai mari și mai bogate metropole din lume. Numărul imigranților a continuat să crească Melbourne însumând azi aproape cinci milioane de locuitori.
Top Atracții în Melbourne
Melbourne a fost numit ani la rând cel mai plăcut oraș în care ai putea să locuiești și pe bună dreptate. E plin de viață și culoare, de restaurante bune și cafenele, de evenimente sportive și culturale. Are peste o sută de muzee, instituții și galerii de artă, majoritatea cu intrarea gratuită. Pe lângă ele sunt parcuri și grădini botanice, plaje, străzi pictate, pub-uri cu muzică live, alei pline de artiști stradali care fac orașul să pară în plin festival.
Federation Square
Piața centrală, locul unde se împodobește bradul de Crăciun, unde se strâng localnicii pentru proteste, pentru spectacole sau pentru a urmări cele mai importante evenimente sportive. E mărginită de unele dintre cele mai importante clădiri din Melbourne.
National Gallery of Victoria
E cea mai veche galerie de artă publică din Australia, deschisă în 1861, și cea mai vizitată. Intrarea este gratuită, dar accesul la expozițiile temporare este contra cost. Pe lângă nenumărate picturi și opere celebre, galeria din Melbourne are câteva săli dedicate artei aborigene, artiștilor locali; sunt expuse obiecte decorative, sculpturi și fotografii.
Australian Centre for the Moving Image
Cinefilii își pot petrece aici o zi întreagă. Intrarea e gratuită și informațiile abundente.
Flinders Street Station
Prima și principala stație de tren din Melbourne. Construită în 1854 e un simbol al orașului, intrarea cu ceas fiind un popular loc de întâlnire.
Southbank & South Wharf
Cartiere situate pe malul râului Yarra, la scurtă distanță de Flinders Street Station.
Southbank și South Wharf sunt pline de culoare, de cafenele și shoppuri, de alei bătătorite care te poartă de-a lungul râului într-o promenadă. South Wharf e cunoscut și pentru zumzetul vieții de noapte. Aici e Malthouse Theatre și Southbank Theatre – unde se țin spectacole de teatru, dans, film și cabaret.
Eureka Tower
Turnul Eureka, situat în SouthBank, are 91 de etaje iar etajul 88 e dotat cu o platformă, SkyDeck, de unde poți vedea panorama orașului.
Clădiri impresionante arhitectural:
Construite între 1850 și 1880, situate aproape una de cealaltă în raza de 1 km de la Federation Square.
- St Paul’s Cathedral
- Old Treasury Building
- Parliament House
- Melbourne Town Hall – Primăria
State Library of Victoria
Biblioteca din Melbourne adăpostește Dome Galleries – o colecție interesantă de cărți și obiecte istorice expuse pe coridoarele celor șase etaje. Printre ele: o ”chitanță” cuneiformă veche de 4000 de ani, benzi desenate de colecție, vechi atlase și cărți pentru copii.
Old Melbourne Gaol
Vechiul penitenciar al orașului s-a închis în 1929. La Old Melbourne Gaol poți citi despre istoria orașului, se pot vizita celulele și poveștile primilor prizonieri. E un muzeu popular, deși povestirile sunt… sumbre. Peste 135 de prizonieri au fost spânzurați în curtea temniței, inclusiv cel mai cunoscut bandit australian – Ned Kelly.
Chinatown
Majoritatea ChinaTown din orașele mari sunt de neratat, spun o parte importantă a istoriei, sunt pline de viață iar pentru iubitorii bucătăriei asiatice reprezintă un mic paradis gastronomic.
Royal Arcade
Royal Arcade e cea mai veche arcadă de shopping din Melbourne. Buticurile sofisticate au păstrat fațadele în stil Victorian iar cafenelele și cofetăriile au un aer cochet, elegant.
Gog & Magog
Cei mai faimoși ocupanți ai Royal Arcade, sunt Gog și Magog, doi giganți sculptați în lemn care dau ora exactă în Melbourne. Variante ale caracterelor Gog și Magog apar și-n scrierile vechi, ca și Coranul sau Scripturile Evreiești, având întruchipări diverse.
Giganții din Melbourne reprezintă doi cavaleri medievali și fac parte, mai degrabă, din legende păgâne decât biblice.
Hosier Lane
Ca nicăieri altundeva, arta stradală ocupă loc de cinste în Melbourne și atrage nenumărați vizitatori. Clădirile de pe Hoiser Lane și străzile mici din împrejurimi sunt pline de picturi.
Sunt și câteva pub-uri în zonă, baruri cu tradiție, populare printre localnici. Au o reclamă mică la intrare, deasupra unei uși grele de fier și e ușor să le ratezi.
Mai multe despre zonele graffiti din Melbourne. Street Art Map
Queen Victoria Market
O locație ideală pentru a servi prânzul sau pentru a cumpăra produse proaspete pentru picnic. Una dintre cele mai populare gustări e hot-dogul cu cârnați germani și multă varză murată.
Shrine of Remembrance
Ridicată pentru a comemora eroii primului război mondial a devenit ulterior monumentul tuturor soldaților australieni căzuți pe front. A fost construit în stilul mausoleului de la Halicarnassus, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.
Royal Botanic Garden
Grădina botanică din Melbourne, înființată în 1846, e situată în apropiere de Shrine of Remembrance. Din 2015 sub numele de Royal Botanic Gardens s-au unit grădinile din Melbourne, grădinile Cranbourne, National Herbarium și Institutul australian de ecologie urbanistică ocupând laolaltă o suprafață de peste 38 de hectare.
Plaja Brighton
Brighton e una dintre suburbiile Melbourneului. Plaja cu cabine de schimbat individuale, colorate în nuanțe puternice, e una dintre cele mai faimoase din oraș.
St. Kilda
St Kilda a fost pe rând: resort, enclavă evreiască, districtul bordeielor, centrul rockerilor și mai apoi supus unui proces de redare a caracterului elegant din perioada Victoriană, zona fiind din nou la mare căutare în rândul celor înstăriți.
St Kilda beach e locația cea mai populară pentru KiteSurfing/KiteBoarding, cu școli și agenții de la care să închiriezi echipament.
Transportul în Melbourne
De la aeroport spre oraș circulă 24h, SkyBus. Ajunge până în stația Southern Cross de unde poți lua transportul local.
Centrul orașului poate fi străbătut gratuit cu City Circle Tram. Când zona fără taxă se încheie ești anunțat vocal că la următoarea stație trebuie să cobori sau, dacă vrei să-ți continui drumul, să plătești.
Cardul myki – e ca un fel de abonament pe care-l cumperi de la gherete, din aeroport, magazine 7-Eleven și pe care îl scanezi (pentru zonele cu taxă) când urci în tramvai. Mai multe informații, hărți și tarife: Public Transport Victoria
Cazarea
Cazarea e destul de scumpă în Melbourne, ca în toate orașele mari din Australia; dar în zona centrală găsești hosteluri bine organizate, cu camere private, dușuri comune și bucătării imense. Airbnb-ul e opțiunea potrivită pentru spații mai largi sau camere private în casele localnicilor. Dacă stai mai multe zile în Melbourne, într-un hostel sau Airbnb ai acces la bucătărie, deci poți găti. Pentru hotel, unul din lucrurile pe care le poți face e să rezervi din timp pe booking o cameră care are posibilitatea de anulare și să continui căutarea online. În cazul în care găsești ceva mai avantajos, anulezi rezervarea inițială. Prețurile sunt fluctuante și acest lucru te poate ajuta să economisești niște bani.
Zone populare pentru cazare:
- City Centre – aproape de punctele principale de atracție
- St Kilda – pentru viața de noapte și plajă
- Southbank – pentru shopping și restaurante
- East Melbourne – dacă ești în oraș pentru competițiile sportive
Walking Tour
Plimbare de o zi – un traseu de aproximativ 6 km care include principale puncte de atracție.
Plaja St. Kilda e situată la 6,5 km de centru iar Brighton la aprox. 10 km. Până la St. Kilda circulă mai multe numere de tramvai din zona Downtown iar până la Brighton beach trebuie să iei tramvai + autobus sau tren direct din gara Flinder Street.
Dacă ai mai multe zile la dispoziție în Melbourne plănuiește o excursie în împrejurimi.
- Great Ocean Road cel mai scenic traseu rutier al Australiei.
- Vinăriile de pe Yarra Valley
- The Dandenongs – lanțul muntos din apropierea orașului unde circulă mocănița cu abur Puffing Billy.