Călătorii,  Panama

Bocas del Toro, cea mai superbă destinație din Panama

Aproape de granița cu Costa Rica, Panama are răsfirată prin apele turcoaz caraibiene, cea mai frumoasă destinație din țară – arhipelagul Bocas del Torro, un lanț de insule înverzite și unice.

Bocas del Toro poate fi o destinație de petrecere, dar și un loc de relaxare în care te găsești aproape singur pe zeci de kilometri pătrați. Poți să faci drumeții prin junglă, pe poteci abia marcate, sau să faci scufundări în ținutul magic subacvatic. Să te plimbi cu caiacul prin golfuri pustii, să uiți de tine la umbra unui palmier în briza mării sărate. Totul depinde de insula pe care te afli.

Vestea bună e că poți vedea mai multe locații, chiar și într-o vacanță scurtă, datorită serviciilor de taxi-boat. Vestea mai puțin bună e că n-o să-ți mai vină să pleci. Îmi amintesc cum la plecare am stat pe pontonul insulei Solarte și mă simțeam ca un copil smuls dintr-o îmbrățișare confortabilă. Da, eram încântată de destinațiile care m-așteptau mai departe dar cumva aș fi vrut să târâi insula asta după mine, ca pe o păturică de care să nu mă despart niciodată.

Isla Solarte

Sunt multe locuri în care m-aș întoarce dacă aș putea cumva dilata timpul, dar destul de puține având în vedere că trăim limitat iar lumea asta are atâtea colțuri superbe pe care încă nu le-am explorat. Bocas del Toro se îngrămădește printre cele puține, un loc în care aș reveni cu drag pentru o săptămână de bucurie și relaxare.


Cele mai populare insule din Bocas del Toro

Arhipelagul Bocas del Toro cuprinde șase insule principale, pline de vegetație, și alte câteva insulițe mici nelocuite. Tot aici se află și cel mai vechi parc național din Panama.

Isla Colon

Cea mai populată insulă din arhipelag, Isla Colon are un mic aeroport, un oraș cu viață de noapte vibrantă și destule activități care să-ți umple ziua. Aici se află orașul Bocas care are cele mai multe restaurante sau opțiuni de cazare. Mai toți operatorii turistici au sediul în Bocas Town. E locul în care ajungi prima dată atunci când vizitezi Bocas del Toro și de unde organizezi transport spre celelalte destinații.

Orașul Bocas e destul de mic, îl poți străbate la pas, dar dacă vrei să explorezi plajele aurii ale insulei Colon ai nevoie de transport. Găsești taxi peste tot dar un mijloc popular de transport folosit de majoritatea localnicilor sunt bicicletele, pe care le poți închiria din multe locații de prin oraș. Cele mai frumoase plaje sunt plaja Bluff, bună pentru surf, și plaja Starfish, cu ape liniștite potrivite pentru bălăceală.

Isla Carenero

Deși se află foarte aproape de Isla Colon și Bocas Town, Isla Carenero are totuși un aer mai tihnit. E una dintre cele mai mici insule din arhipelag, o poți înconjura cu caiacul într-o excursie aventuroasă de câteva ore. Majoritatea cazărilor sunt pe plajă, la fel și restaurantele, ceea ce o face o destinație populară pentru prânz sau o bere la apus printre cei care stau în Bocas Town. Cu water taxi ajungi aici în câteva minute.

Isla Solarte

Solarte e insula pe care am ales-o pentru trei zile în arhipelag. Zile care au trecut ca ore. Solarte e gazda renumitului hostel Bambuda, care are un tobogan nebunesc, o grădină cu pomi fructiferi, piscină și sală de jocuri în care se adună oameni energici și zâmbăreți 🙂

Pe Solarte este și un hike fain, care te duce până la Hospital Point, unde a fost construit în 1900 primul spital din regiune. Din construcția de altădată n-a mai rămas nimic, doar câteva alei, o panoramă și cimitirul din apropiere, cu pietre funerare acoperite de mușchi.

În golful care se deschide lângă Hospital Point am făcut snorkeling și viața marină din zonă a fost peste așteptările noastre.

Hospital Point, Solarte

Isla Bastimentos

Bastimentos e una dintre cele mai mari insule din arhipelag, gazda orașului Old Bank și casa mai multor comunități panameze. Mare parte din țărm face parte din aria protejată a parcului național Marino Isla Bastimentos. Insula are popularitate printre călători deși unora le-a apărut cam nesigură. Unele dintre cele mai frumoase plaje se găsesc pe această insulă, cu Wizard Beach și Red Frog Beach numărându-se printre ele. Bastimentos se află la zece minute distanță cu barca de Bocas Town.

Cayos Zapatillas

Deși desprinse de insula mamă – Bastimentos, aceste două insule mici, nelocuite, fac parte din National Park Marino Isla Bastimentos. Recifurile care le înconjoară sunt bogate, pline de activitate, ceea ce le face destinații populare pentru snorkeling. Numele de zapatillas (zapatos – pantofi) vine de la legenda locală care spune că insulele sunt urmele pe care le-a făcut Dumnezeu când a coborât din ceruri.

Pierdut prin jungla panameză

Isla San Cristobal

Aflată la jumătate de oră de Bocas Town, insula San Cristobal e off the beaten track. Apele din apropierea ei sunt populare pentru văzutul delfinilor, uscatul fiind punctat de comunități mici de fermieri și pescari.

Isla Popa

Cei cu numele de Popa, aveți în Panama o insulă doar a voastră, să vă bucurați de ea după pofta inimii în vacanță 🙂 Alături de Bastimentos și Colon, insula Popa face parte din categoria insulelor mari ale arhipelagului. Destul de îndepărtată, Isla Popa e una dintre cel mai puțin vizitate, dar dacă vrei să ai plaja doar pentru tine e locul ideal.


Cum să ajungi la Bocas del Toro

Ca să ajungi la Bocas del Toro e cale lungă de străbătut de oriunde ai veni dar efortul și drumul lung merită pe deplin.

  • Cu avionul din Panama City. Zborurile one way costă în jur de 70 de dolari.
  • Cu busul, călătorind de oriunde din Panama, trebuie să ajungi până în orașul Almirante de unde iei water-taxi pentru Bocas Town (o jumătate de oră – 10$).
    • Din Panama City poți lua bus pentru Almirante de la autogara Albrook. Biletul costă 20$ – 30$ și drumul durează între 8 și 10 ore.
    • Din David autobusele spre Almirante călătoresc la aproape fiecare jumătate de oră. Drumul durează 3 ore și jumătate iar biletul costă aprox. 23$
    • Din Boquete nu există transport direct în afară de taxi. Busurile se întorc în David iar acolo trebuie să schimbi pentru Almirante. Este și variantă de shuttle dar nu știu sigur dacă ei merg pe ruta directă sau tot cu ocol.
    • Din Costa Rica – Puerto Viejo de Talamanca circulă zilnic shuttle-uri. Prețul biletului e de aprox. 35$, drumul durează 4 ore cu oprire la graniță pentru viză. Transportul e super ușor și convenabil. Carribeshuttle e cea mai cunoscută firmă care face acest traseu.

Transport

După cum am menționat mai sus, transportul între insule se face cu water-taxi. Bărcile le găsești în portul din Bocas Town, care reprezintă zona zero a orașului. De obicei te înțelegi asupra tarifului cu reprezentanții firmei de transport și nu direct cu barcagiul, dar sunt cazuri și cazuri. La unele pontoane găsești afișată și o listă de prețuri. În 2022, transportul din Bocas Town până pe insula Solarte costa 5$ de persoană/doar dus. Barca până pe Carenero costa aprox. 2$.


Tururi

Dacă vrei să-ți iei cazare pentru toată vacanța în Bocas Town, ceea ce n-aș recomanda, poți face tururi zilnice care să includă ieșitul în larg cu kayakul, explorarea anumitei insule sau a mai multor insule mici. Tururile sunt destul de ok ca să-ți faci o idee despre zonă, să te bucuri un pic de plaje mai îndepărtate și de golfurile izolate.

Prin oraș am văzut mai multe oferte de tururi grupate în diferite variante, după cum se vede în poza de mai jos, dar la fel de bine îți poți personaliza turul. Prețurile se învârt între 25$-35$/persoană.


Păreri despre Bocas Town

Bocas Town e un oraș al contrastelor. Pe de-o parte e fain că e plin de viață. Piața centrală mustește de artiști artizanali, restaurantele și-au întins pontoanele deasupra mării iar seara pe străzi răsună melodii cu ritmuri caraibiene. E faină și micimea orașului, te întâlnești cu toată lumea cam de două, trei ori pe zi. Recunoști turiști cu care ai împărțit un tur sau care au stat la masa alăturată în restaurant, de care te-ai ciocnit prin supermarket sau cu care ai dansat. Începi să cunoști vânzătorii, ospătarii și ei să te recunoască pe tine pe străzi. Dar într-o zi ai epuizat cam tot ce puteai vedea în oraș. Restaurantele sunt super faine dar cazările sunt un haos. Trebuie să fii norocos să găsești camere cât de cât ok, confortabile. Plajele din apropiere de oraș sunt deprimante și dacă nu iei un tur, indiferent că e bicicleală până la plajele mai îndepărtate ale insulei sau o excursie un larg, s-ar putea să-ți faci o părere greșită despre acest arhipelag.

Aș rezuma Bocas Town ca pe un oraș de tranzit dar sunt destui care îi adoră zumzetul tipic de party town.



Dacă vrei să citești mai multe despre Panama, am scris despre capitala plină de culoare, canalul Panama și drumeția scurtă prin craterul unui vulcan stins.

Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *