Călătorii,  Caraibe

Cele mai frumoase locuri din Barbados

Cuvântul Caraibe vine la pachet cu ape turcoaz, plaje infinite, moi și strălucitoare, vreme mereu caldă și o atmosferă relaxantă. Iar gândul te poartă spre povești cu pirați, comori ascunse și rom, spre ritmuri languroase și trândăvie pe plajă.

Adevărul e că atunci când am ales să călătorim în Barbados eram la începutul escapadelor noastre prin lume. Ne documentam mai puțin și ne lăsam mai mult la voia întâmplării. Dar nevoia de a descoperii era tot acolo. Timp de două zile am cutreierat insula în lung și-n lat iar restul vacanței ne-am bucurat de plajă și soare. Ne-am oprit la cele mai importante atracții dar, fără să avem un traseu exact, am ajuns și prin locuri mai puțin turistice care, ca de obicei, s-au dovedit cele mai spectaculoase.


Informații generale despre Barbados

Amerindienii se bucurau de această insulă cu mult înainte de sosirea coloniștilor europeni dar nu există prea multe date sau informații despre primii locuitori ai insulei în afară de câteva atestări geologice.

Anul în care primii europeni au pus piciorul pe insulă nu e cunoscut exact, precum nu e cunoscut nici care națiune a fost prima care a ajuns în Barbados. Unii susțin că au fost spaniolii, prin secolul al XV-lea sau al XVI-lea, alții că portughezii, în ruta lor spre Brazilia. Oricum, insula a fost în mare parte ignorată de europeni până în 1627 când a fost revendicată de Marea Britanie. Barbados a rămas sub control britanic de atunci și până în anul 1961 când și-a câștigat independența.

Cultivarea tutunului iar apoi a trestiei de zahăr au fost economiile cele mai înfloritoare. Primii care au început să populeze insula au fost muncitorii veniți cu contract din Anglia, Scoția și Irlanda. Lor li s-au alăturat tot felul de delicvenți din Imperiul Britanic iar mai apoi sclavii africani. Trecutul insulei e unul care a cunoscut povești de succes dar și revolte sângeroase. Întreaga istorie a Barbadosului o poți afla vizitând vechile proprietăți de pe insulă și muzeele din capitală.


Barbados este cea mai estică insulă dintre toate insulele din Caraibe ceea ce înseamnă că se află, în mare parte, în afara pericolului uraganelor și că e însorită și-n extrasezon. Limba oficială este engleza și se conduce pe partea stângă a drumului, la fel ca și-n Anglia. Moneda oficială e dolarul barbadian dar dolarul american este acceptat cam peste tot. Majoritatea bancomatelor din Barbados percep o taxă de 5$ USD pentru tranzacții așa că e mai bine să ai la tine bani cash.

Barbadienii se referă la insula lor natală ca Bim sau uneori Bimshire, iar Liming e activitatea de care au cel mai mare drag. Liming e de fapt lipsa de activitate, lipsa de griji 🙂 Liming e timpul pe care-l petreci cu prietenii nefăcând nimic, poate doar sorbind câteva guri de rom sau bere.


Capitala Bridgetown

Bridgetown e cel mai mare oraș al insulei și capitala țării. E locația ideală în care să te cazezi, mai ales dacă nu ai închiriat mașină pe perioada șederii dar ai de gând să explorezi insula. De aici poți aranja cel mai ușor transport spre coasta de est sau tururi în larg.

Atracții în Bridgetown:

  • Zona istorică Garrison – unde se află vechiul hipodrom Garrison Savanah, muzeul național, casa unde a stat timp de șase săptămâni George Washington când a vizitat insula în 1751, înainte de a deveni președintele Statelor Unite ale Americii. La 30 noiembrie 1966, aici a fost ținută ceremonia prin care a fost coborât steagul Marii Britanii și s-a înălțat steagul Barbadosului, marcând astfel independența deplină a insulei.
  • Catedrala St Michael – Actuala clădire datează din 1825 dar prima atestare a catedralei e din anul 1665. Construcția inițială a fost distrusă de uragan în 1780.
  • Queen`s Park – un parc destul de modest dar potrivit pentru o plimbare. Aici se află cel mai vârstnic copac din Barbados, un baobab înalt de peste 27 de metri cu vârsta estimativă de peste o mie de ani. Baobabii nu sunt nativi Barbadosului, sunt originari din Africa de Vest, și se crede că sămânța a plutit peste Oceanul Atlantic crescând apoi pe marginea lagunei, care este acum Parcul Reginei.
  • Fabrica de ciocolată Agapey – unde poți face un tur sau să cumperi ciocolată artizanală
  • Mount Gay visitor center, dacă vrei să faci o vizită scurtă și să înveți mai multe despre istoria romului în Barbados. Distileria Mount Gay se află în nordul insulei și e cea mai veche distilerie de rom din lume, funcționând încă din 1703.
  • Rihana drive Monument – care nu știu dacă e o atracție în sine, dar pentru admiratorii cântăreței poate fi o destinație interesantă.
  • Piața Eroilor – deși considerată zona zero a orașului nu-i un loc în care să se strângă prea mulți localnici. Sunt câteva statui și bănci în zonă iar în apropiere se află clădirea parlamentului. Parlamentul Barbados e cea mai veche legislatură din Commonwealth.
  • Cea mai veche sinagogă din Barbados, The Nidhe Israel Synagogue & Museum, poți afla destul de multe despre istoria insulei, despre primele comunități de evrei venite din Brazilia.
  • Kensington Oval – dacă vrei să urmărești un meci de cricket, cel mai popular sport din Barbados.
  • Swan Street – pentru shopping
  • Baxter`s Road și Bay Street – pentru arhitectură, restaurante și viața de noapte.

Carlisle Bay

Una dintre cele mai frumoase locații din Barbados se află în largul orașului Bridgetown, și anume Carlisle Bay, un golf mărginit de plaje superbe. Pebbles Beach, pe partea de sud a golfului, e ca o semilună de nisip alb și fin, iar apele sunt calme, potrivite pentru înot.

The Boatyard Beach Club sau Copacabana Beach Club sunt destul de renumite în capitală. Cluburile au o taxă de intrare care include accesul la plajă, șezlonguri, umbrelă, facilități, etc.

De la unul din cluburi, de la agențiile turistice din oraș, de la hoteluri sau din mediul online poți organiza ieșiri în larg pentru scufundări sau snorkeling la unele dintre epavele aflate în golf. Excursiile se fac fie cu catamaranul, sau chiar și cu party boat, niște corăbii în care romul și muzica curg fără oprire.


Barbados Boardwalk

Barbados Boardwalk, numită și Richard Haynes Boardwalk, e situată în sud, la 10 minute de condus de capitală. Promenada, lungă de un kilometru și jumătate, leagă plajele Accra/Rockley și Camelot, e populară pentru plimbări, jogging sau urmăritul apusului. De-a lungul ei sunt facilități, toalete și bănci, iar în zona Rockley găsești mai multe restaurante.


Oistins

Serile de vineri în Barbados înseamnă un singur lucru: Oistins Fish Fry. Un labirint de barăci la care se prăjește pește delicios, se prepară punch-uri de rom, se vând suveniruri și alte mărunțișuri. În serile de vineri se face aglomerație mare pe stradă, mașinile caută în disperare locuri de parcare iar oamenii locuri la mesele înșiruite prin piață.

În timpul zilei aici se vinde pește proaspăt iar la lăsatul nopții găsești cele mai bune preparate tradiționale. Peștele și fructele de mare sunt vedeta locului dar găsești și alte gustări delicioase.

Oistins e o regine la doar 10 km sud est de capitală, bună de asemenea pentru cazare. În zonă se află și celebra St Lawrence Gap, unde se petrece cel mai intens de pe toată insula.

Barbadienii adoră să petreacă, indiferent de vârstă. Într-una din seri am ajuns întâmplător la un local unde se cântau romanțe, era muzică live și încăperea era predominant ocupată de oameni frumoși, aflați în floarea vârstei. Se dansa blând și languros. Pe lângă astfel de cluburi se găsesc și discoteci în care muzica bubuie de rupe, vorba aia, dar și pub-uri sau terase unde te poți lungi la povești cu prietenii, noi aflați, până în zorii zilei.

Rum Shack

Și dacă tot vorbim de petrecere și băuturi, cât ești în Barbados treci și pe la un Rum Shack – pub-uri locale, fără pretenții. Multe dintre ele sunt deținute de familii, moștenite de generații și susținute de distilerii locale.

Premisa este simplă: cumperi o sticlă de rom, neapărat o sticlă întreagă dar poți să alegi dimensiunea, te bucuri de atmosferă și locație. Unele sticle au tot felul de combinații cu mirodenii, citrice și alte spirtoase, sunt colorate și par inocente dar te vor pune rapid în dispoziția de petrecere și vacanță. Așa că cu cât le încerci mai repede, cu atât mai bine.


Saint James

La nord de capitală se află regiunea Saint James, una dintre cele mai exclusiviste locații din Barbados. Acestei porțiuni de țărm, cu plaje fine și ape calme, îi mai zice și Platinium Coast. Dar nu din pricina naturii ci datorită resorturilor și vilelor de lux. Aici stau celebritățile și elita atunci când își organizează vacanțele în Barbados.

Pe lângă cazări luxoase ai parte și de restaurante fancy, spa-uri, terenuri de golf și galerii de artă. Magazinele de-aici sunt buticuri cu aer cochet și pretenții. Dar plajele sunt publice și te poți bucura de ele la fel ca și cei care plătesc sute de dolari, chiar mii, pentru o noapte de cazare în apropierea lor.

Paynes Bay Beach este una dintre cele mai frumoase plaje din zonă. Apa e puțin adâncă și calmă, plaja are umbră naturală, mese de picnic și toalete. Poți să închiriezi jet ski de la standurile din zonă sau să ieși la snorkeling nu foarte departe de țărm. Paynes Bay Beach e de asemenea ideală ca să urmărești apusul.

O altă locație superbă din această regiune e Folkstone Marine Park & Beach unde se găsesc terenuri de tenis, locuri de joacă pentru copii și destule mese pentru picnic. Plaja nu-i foarte largă, dar apele calme și promenada de la malul mării o fac să fie îndrăgită. La 800 de metri în largul parcului se află epava navei Stavronikita, scufundată intenționat, care e plină de viață marină. Scufundările sunt populare, la fel și snorkelingul și plimbările pe paddleboard.

Orașul Holetown e locația unde a acostat prima navă britanică, în 1625, având la bordul ei 90 de englezi, primii coloniști ai insulei. Azi, orașul e cunoscut ca una dintre cele mai bune locații de pe insulă pentru shopping. Majoritatea magazinelor sunt scutite de taxe vamale. Ca să te bucuri de duty free trebuie să procedezi la fel ca în aeroport, să ai la tine pașaportul și să cunoști detaliile zborului.

Holetown e cunoscut și pentru petrecerile organizate în stradă în serile de duminică. Pe lângă mici party-uri, unele animate altele mai puțin se organizează și concursuri de karaoke care adună laolaltă localnici și turiști.


Peștera Harrison

Una dintre cele mai cunoscute destinații din Barbados e Harrison Cave, situată chiar în centrul insulei. Podeaua și tavanul peșterii sunt plini de stalagmite și stalactite care continuă să crească (deși în ritm de melc), ceea ce clasifică Harrison Cave ca peșteră activă.

Există un trenuleț care circulă prin unele zone din peșteră iar turul e foarte potrivit pentru cei care vor să-și facă o idee despre Harrison Cave și să vadă formațiuni care au dat naștere la tot felul de legende. Printre cele mai cunoscute sunt satul, altarul, rotonda și capela.

Pentru cei pasionați de speologie ori amatori de adrenalină există și opțiunea unei explorări mai aventuroase. Nu e recomandată claustrofobilor și nici celor cu frică de întuneric sau apă.

Înarmați cu frontale a trebuit să ne târâm prin tot felul de cotloane mocirloase și să străbatem piscine cu ape reci. Ca să experimentăm profunzimea întunericului ne-am strecurat prin beznă pe un tunel care-ți dădea senzația de amețeală. A fost oricum una dintre cele mai faine experiențe din Barbados, mai ales c-am avut parte de un ghid super pasionat. Înainte să pătrundem în peșteră ne-a ținut prelegeri despre tot felul de plante medicinale din zonă. Ne-a făcut și un mic instructaj de supraviețuire într-o pădure tropicală. La finalul turului ne-a dus să mâncăm la o localnică, Celestine, unde pireul de cartofi era amestecat cu ananas iar pulpele de pui aveau deasupra un amestec de mirodenii exotice, delicios.

Harrison Cave

Grădini și parcuri

În mijlocul insulei, pe lângă Harrison Cave mai sunt și câteva grădini superbe și parcuri pe care dacă ești pasionat de plante merită să le vizitezi:

  • Hunte s Garden
  • Flower Forest Botanical Garden
  • Welchman Hall Gully
  • Tropical Garden – Orchid World

Animal Flower Cave

Animal Flower Cave se află în nordul insulei. Probabil în cel mai nordic punct al Barbadosului. Intrarea în peșteră e foarte abruptă. Niște trepte aproape verticale coboară printr-o gaură îngustă. Odată ce ai ajuns în interior peștera e destul de spațioasă și luminoasă. În pereții dinspre ocean sunt deschise niște ferestre imense prin care poți vedea valurile spumoase ale Atlanticului spărgându-se la țărm.

În peșteră există câteva bazine care sunt destul de adânci ca să poți înota în ele. Și, ca să ajungem la detaliul care face această destinație spectaculoasă, în bazinele mai puțin adânci se află câteva anemone de mare. Sincer nu știu exact care e descrierea sau numele acestei plante. Barbadienii o numesc floarea animal pentru că, zic ei, arată ca o floare dar se comportă ca un animal. Comportamentul de animal e de fapt o sensibilitate la atingere. Atunci când e atinsă, floarea își strânge petalele și se retrage în nisip. Acest fenomen îți e prezentat de un ghid care te însoțește în interiorul peșterii. Timpul de vizitare e limitat la aproximativ 15-20 de minute.


St. Nicholas Abbey

St Nicholas Abbey e cea mai veche proprietate de pe insulă, construită în 1658. Poți vizita conacul, plantația și distileria sau te poți bucura de un prânz pe terasa lor înverzită. Au și un tren cu rută scurtă care circulă pe terenul proprietății.

În apropiere se află punctul panoramic Cherry Tree Hill și moara de vânt Morgan Lewis Windmill construită în 1727. E singura moară de vânt, de pe întregul teritoriu al Caraibelor, care încă mai funcționează.


Barbados Wildlife Reserve

Aflată în aceiași regiune cu St. Nicholas Abbey și Morgan Lewis Windmill se află mica grădină zoologică Barbados Wildlife Reserve unde te poți plimba printre animale. Sunt mai multe poteci pe care le poți străbate în aproximativ o jumătate de oră, timp în care vei fi urmărit constant și îndeaproape de maimuțe, păuni, broaște țestoase, armadillo, iguana dar și găini și agouti, o rozătoare mare cât un câine care ne-a cam speriat când s-a furișat pe lângă picioarele noastre.


Mount Gay Distilerry

Distileria Mount Gay e cea mai veche distilerie de rom din lume, cu o tradiție de peste 300 de ani. Poți vizita plantația, spațiile de depozitare, și poți câteva secrete care fac romul din Barbados atât de special. Turul include și o degustare, rețete de cocktail și prezentarea procesului de fabricare de la început până la sfârșit, de la cultivarea trestiei de zahăr până la îmbuteliere.

Dacă n-ajungi în zonă dar totuși vrei să vizitezi o distilerie, Barbados are 4 distilerii active, care pot fi vizitate: Mount Gay, St. Nicholas Abbey, Foursquare – în sud est, și WIRD (West Indies Rum Distillery unde se prepară și romul Malibu) în Bridgetown.


Cele mai frumoase plaje din Barbados

Până la toată urma, plajele sunt motivul principal pentru care alegi Barbados ca destinație de vacanță 🙂

În partea de sud și de vest (sudul e delimitat de capitala Bridgetown) plajele au nisipuri albe și apele sunt calme. Partea de est, îndreptată spre apele mai reci și agitate ale Atlanticului sunt potrivite pentru surf și pentru înotătorii mai experimentați care adoră valurile.

În nordul insulei țărmul e stâncos iar în aproape cel mai sudic punct al insulei se află plaja Silver Sands, unde se strâng amatorii de kiteboarding și windsurfing.

Câteva dintre cele mai superbe plaje din Vest

  • Pebbles beach – situată în apropiere de capitală, cu acces foarte ușor. E cea mai populară plajă din golful Carlisle. În apropiere de ea se află și Brownes Beach și Bayshore Beach. Apele sunt calme, cu valuri aproape inexistente.
  • Brandons Beach – e o altă plajă superbă situată în apropierea capitalei, la nord de portul unde acostează vasele de croazieră. Are ape limpezi, valuri mici și nisip fin ca și pudra. E mai puțin aglomerată față de plajele din Carlisle bay și e o locație bună dacă vrei să faci snorkeling.
  • Paynes & Folkstone Marine Park beach – situate în regiunea Saint James, am scris mai multe detalii despre ele mai sus în articol. La fel ca majoritatea plajelor de vest, au ape turcoaz, clare și calme, potrivite pentru bălăceală.
  • Dover Beach – e plaja la care am petrecut cel mai mult timp. Și nu pentru că ar fi fost cea mai superbă dintre toate, dar a fost cea mai apropiată de locul în care am fost cazați 🙂 E o plajă faină, adeseori listată în topul plajelor din Barbados. E populară printre turiști și localnici pentru că are destule terase, restaurante și buticuri în zonă. Cu toate astea nu pare îngrămădită. Fiind destul de largă găsești locuri liniștite, umbră sub palmieri și porțiuni în care ai impresia că întregul loc îți aparține. Cred că de-aia e și așa de populară, pentru că mulțumește pe oricine.
  • Rockley beach – asemănătoare cu Dover beach, e plină de viață, populară mai ales la apus. În apropiere se află promenada Barbados Boardwalk.
Dover Beach

Cele mai superbe plaje din Est

  • Bathsheba beach – e locația cea mai populară pentru surfing, cu ape agitate și valuri mari. În apropiere este grădina botanică Andromeda.
  • Bath Beach – poate fi considerată o raritate pentru coasta de est pentru că în loc de valuri mari, plaja de aici are ape calme și e sigură pentru înot. E populară printre localnici care ies adesea la plajă pentru picnic sau chiar bbq. La capătul nordic al plajei este o cascadă mică și un pârâu.
  • Bottom Bay beach – plaja e mărginită de stânci și de-o fâșie îngustă de palmieri. Ca să ajungi la ea trebuie să cobori niște trepte săpate-n piatră. Nu departe de Bottom Bay beach se găsesc ruinele proprietății Sam Lord’s, un pirat faimos al zonei. Transformat în hotel, conacul a ars în anul 2010. Dacă ai plăcerea, poți vizita pe cont propriu ce-a mai rămas din el.
  • Crane Beach – Nisipul plajei Crane are uneori o tentă de rozaliu. Crane resort e așezat la capătul stâncii, cu vedere spre ocean. Plaja e publică iar accesul se face, la fel ca și la Bottom Bay, coborând niște trepte săpate-n stâncă.
Bottom Bay

Transportul în Barbados

Barbados e o insulă destul de mică, are doar 34 de km lungime și aproximativ 23 km lățime, așa că poți vedea toate atracțiile într-o săptămână. Pe insulă te deplasezi cel mai ușor cu mașina însă prețurile la închirieri sunt destul de ridicate. Din capitala Bridgetown și din celelalte orașe poți aranja transport sau excursii de o zi la unele dintre cele mai cunoscute plaje de pe coasta de est, la Harrison Cave sau în nord la Animal Flower Cave.

Noi am închiriat mașină doar pentru două zile pe care le-am petrecut colindând în sus și-n jos țărmul. restul timpului ne-am plimbat cu taxi (am fost 4 persoane și a fost rentabil, altfel taxiurile sunt destul de scumpe), pe jos sau cu mijlocul de transport în comun.

Aeroportul e în sudul insulei, la vreo 30 de minute distanță de capitală. Aici poți vedea orarul bus-ului care face ruta până în orașul Speigtstown, situat în nord.

Transportul în comun

Sunt trei tipuri de autobuse locale și pentru toate e cel mai bine să ai bani mărunți disponibili. Prețul unui bilet e de aproximativ 2$:

  • Autobuzele mari și albastre, care circulă cam peste tot pe insulă. Între destinațiile de pe coasta de vest circulă des, spre alte destinații mai îndepărtate de capitală au un program pe care-l poți verifica aici.
  • Minibusurile sunt galbene și mai mici decât cele albastre, acoperă o zonă redusă, se învârt mai mult în zona orașelor. Le poți opri și de pe marginea străzii, făcându-le semn cu mâna.
  • ZR bus – sunt un fel de maxitaxi albe în care bubuie muzica și toată lumea stă în ele ca într-o conservă. Sunt ok pentru distanțe mai scurte, ele circulă des de-a lungul coastei de vest.

Cou cou & Flying Fish

Cou Cou cu flying fish și sos exotic, ușor picant, e mâncarea națională a Barbadosului. Cou cou e un fel de mămăligă, polenta, iar peștele zburător se prăjește sau e preparat la grill ori pe aburi. Lângă cele două preparate se mai adaugă legume, suc de lime ori sosuri.

Alte mâncăruri tradiționale e carnea de porc marinată servită lângă un pireu de cartofi dulci. O găsești în meniu trecută ca Pudding and Souse, unde souse se referă la carnea de porc și pudding la cartofii dulci.

Pe lângă cele două tipuri de mâncăruri tradiționale, fructele de mare și peștele gătit în diverse moduri sunt trecute pe meniul oricărui restaurant.




Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *