Călătorii,  Mexic

Ce să faci în Playa del Carmen, Mexic

Ce să faci în Playa del Carmen? Pe scurt: să te distrezi!

În anii 70 Playa del Carmen a fost un orășel pescăresc, liniștit dar azi poți spune orice despre Playa dar nu c-ar fi o locație liniștită. Acalmie mai găsești în aceste locuri doar dacă te duci la vreo sesiune de yoga sau spa. Altfel, peste tot, doar zumzăială și zbenguială, muzică variată, băuturi, oameni care vor să-ți devină prieteni pe viață.

Dacă s-ar fi oprit din dezvoltare în urmă cu câțiva ani, Playa del Carmen ar fi rămas paradisul hippie de pe Riviera Maya. Extinderea fără nici un plan, resorturile care au început să apară ca ciupercile după ploaie, i-au cam luat din strălucire. Totuși, în pofida turismului haotic, Playa are avantajele ei și un farmec aparte.


Top atracții în Playa del Carmen și împrejurimi

Playa del Carmen e mai puțin pretențioasă față de Cancun și-ți oferă nenumărate posibilități de distracție și aventură. E plină de viață și culoare, plutește deasupra ei o atmosferă de festival. Buticurile de pe Quinta Avenida te îndeamnă să le treci pragul iar cluburile se laudă că-n Playa petreci mai ceva ca în Las Vegas.

Quinta Avenida & Parque Fundadores

Ok, deși n-ar părea din descrierile primului paragraf, Playa del Carmen are și viață de zi, nu doar de noapte.

Zona cea mai căutată ziua, în afară de plaje, e bulevardul pietonal Quinta Avenida, care e plin de shopp-uri și restaurante. Găsești aici buticuri cochete, standuri imense cu suveniruri, cluburi, terase și branduri cunoscute amestecate printre ele. Merită să colinzi bulevardul și mai ales să intri la magazinele locale, care s-ar putea să te surprindă. Ne-am luat de aici niște bluze de surf și alte echipamente de calitate la prețuri super convenabile.

Aproape de capătul Quinta Avenida se află parcul Fundadores unde deseori se țin reprezentații ale Danza de los Voladores – un dans tradițional în care bărbații coboară cu capul în jos, legați de niște sfori, rotindu-se în jurul unui stâlp înalt.


Plajele

Plaja Playacar – e cea mai frumoasă plajă din Playa del Carmen, cu nisipuri fine și ape calme, dar are un mare inconvenient. Se află în zona rezidențială Playacar și poți ajunge la ea doar pe jos, 3-4 km străbătuți pe țărmul mării. Nu ai acces cu mașina și nici loc de parcare în apropierea plajei iar de pe drumul principal intrarea e restricționată.

Plaja Mamitas – e Party Beach – locul unde se strâng cei mai mulți tineri. O locație zgomotoasă în care mereu se întâmplă câte ceva. Sunt șezlonguri de închiriat dar și loc destul pentru cearceafuri.

Plaja Punta Esmeralda – e o plajă căutată de familiile cu copii mici – pentru laguna cu apă mică formată pe țărm. Se află în nordul orașului și e populară printre localnici.

Plaja Mamitas

Adevărul e că din zona Quintana Roo, Playa del Carmen are cel mai puțin atrăgătoare plaje. Dacă vrei nisipuri albe, țărm lin și ape smarald alege Tulum, Playa Paraisao. Cancun e de asemenea o variantă mai bună pentru litoral – Playa Delfines – plajă publică din zona Hotelera.

Iarba de mare din Playa del Carmen

Pe toată Riviera Maya iarba de mare și algele sunt o problemă. În unele zone e mai abundentă, în altele mai puțină și diferă de la zi la zi. Plajele private sunt curățate mai des, dar pe cele publice se strâng mormane care miros neplăcut. Să înoți printre ele e de asemenea destul de ciudat. Așa că fii pregătit de cutreierat, pentru că dacă te plimbi de-a lungul țărmului, cu siguranță vei găsi zone perfecte pentru scăldat și plaje lipsite de alge.

Iarbă de mare în Playa del Carmen

Activități în Playa del Carmen

Parasailing, închirieri jet ski, ieșire în larg pe o barcă cu pânze, tururi la apus cu servitul cinei pe catamaran sau petrecere pe party boat sunt câteva dintre activitățile populare în Playa del Carmen. Oferte găsești pe la agențiile de turism de pe Quinta Avenida și Mamitas Beach.

Însă locul întâi în topul activităților, mai ales printre familiile cu copii, îl ocupă parcurile de distracție, care adună laolaltă activități, spectacole și aventură și implică multă bălăceală bineînțeles.

 • Rio Secreto – drumeții prin peșteri și bălăceală-n cenote.
 • Xcaret – bazine, tobogane și spectacol
 • Xplor – un parc mai aventuros, cu zipline, rafting, atv-uri, plimbări cu caiacul, etc.

Viața de noapte

Dacă vrei să ai parte de cele mai frumoase plaje mergi la Tulum, de vrei all inclusive la Cancun, și dacă vrei să bei, să dansezi și să râzi, să fii în miezul distracției, alegi Playa măcar pentru o noapte. Peisajul cluburilor și al pub-urilor din Playa del Carmen e la mare concurență cu cel din Cancun. De fapt cei care petrec în Playa spun de cei din zona hotelera, Cancun, că se distrează ca niște amatori. Încearcă ambele destinații ca să-ți faci propria părere.

 • Coco Bongo e unul dintre cele mai cunoscute cluburi, o discotecă cu mult show.

Dacă ai ocazia (dacă se organizează) participă la un Lucha libre show – lupte libere mexicane în care participanții din ring poartă măști colorate și fac spectacol.


Ruine mayașe în apropiere de Playa del Carmen

Excursia la oricare dintre locațiile trecute mai jos, pe lângă faptul că te îmbogățește cultural e și super fun!

Tulum – sunt situate cel mai aproape de Playa, la mai puțin de o oră de condus. La baza ruinelor este una dintre cele mai frumoase plaje ale Riviera Maya, care poate fi accesată doar din interiorul sitului arheologic.

Coba – La Coba poți închiria bicicletă sau o tricicletă cu șofer și să te plimbi prin pădure pe sacbe-urile celebre – drumuri mayașe albe. Aici e și cea mai înaltă piramidă a statului Yucatan. Și mult mai fain e faptul că te poți cățăra pe ea.

Chichen Itza – Bineînțeles, toată lumea care ajunge în Yucatan vrea să vadă una dintre cele șapte minuni ale lumii. Chichen Itza se află la 2 ore de condus de Playa del Carmen. O poți vizita printr-un tur care include și oprirea la cenotele din apropiere, sau poți închiria o mașină și să mergi pe cont propriu.

Dacă mergi cu mașina încearcă să ajungi cât de devreme la Chichen Itza, iar la întoarcere, pe lângă cenotele Ik Kil, Yokdzonot și Lol-Ha, poți opri la Ebtun unde se țes cele mai bune hamace din Yucatan (făcute de prizonierii unei închisori) și în orașul colonial Valladolid. *pentru acest traseu ai avea nevoie de două zile.

Chichen Itza

Akumal – locul unde înoți alături de țestoase

Plaja Akumal se află la 30 de minute de Playa del Carmen. Akumal e renumit pentru numeroasele țestoase care vin anual la mal să-și depună ouăle. Poți înota cu simpaticele broscuțe fără să trebuiască să te aventurezi foarte departe în larg.

Ignoră ofertele de turism și toți negustorii care te abordează de la intrare încercând să-ți vândă tururi și să te oprească să te aventurezi de unul singur. Apa e liniștită iar un înotător amator poate să ajungă fără efort în zonele* cu vegetație marină unde țestoasele își iau liniștite masa. Poți închiria echipament de snorkeling de pe plajă. Dacă ai propriul tău echipament, ține cont că labele de scafandru sunt interzise, deci lasă-le la cearceaf. *Bineînțeles, dacă vrei să te duci mai în larg, la anumite locații de snorkeling, trebuie să apelezi la tururi.

Ca să ajungi la Akumal poți lua un taxi sau Colectivo, un maxi-taxi local, îngrămădit dar ieftin. Stația e la Calle Norte 2 iar destinațiile sunt trecute pe o pancartă expusă-n parbrizul mașinii.


Isla Cozumel

Începuturile turismului în Playa del Carmen sunt legate de Cozumel, Playa fiind punctul de plecare spre insulă. Isla Cozumel e cotată în prezent ca o destinație de top pentru scubadiving și snorkeling (deși reciful e grav afectat de turismul agresiv).

Pe insulă se găsește și un sit ceremonial închinat lui Ixchel, zeița lunii și a fertilității. Se zice că fiecare femeie mayașă întreprindea, de-a lungul vieții, măcar un pelerinaj pe insulă pentru a se ruga sau a-i mulțumi zeiței.

Debarcaderul se află la capătul Quinta Avenida, lângă parcul Fundadores. Poți opta pentru tururi organizate sau dacă vrei să mergi individual feribotul costă aproximativ 15$. De pe insulă poți închiria scutere sau biciclete ca să explorezi orașul și plajele.


Cenote superbe în apropiere de Playa del Carmen

Cea mai limpede apă pe care ți-o poți imagina strânsă într-un bazin natural. Cenotele sunt doline cu apă dulce formate prin descoperirea parțială a unui râu subteran.

Sunt perfecte pentru scăldat într-o zi toridă, de explorat prin snorkeling, iar dacă deții atestat PADI te poți aventura mai departe prin galerii și peșteri subacvatice, multe dintre cenote fiind conectate între ele.

Unele dintre cele mai apreciate cenote de lângă Playa del Carmen sunt: Cenote Azul; Dos Ojos; Garden of Eden și Kantun Chi


Cazarea în Playa del Carmen

Playa del Carmen e destul de scumpă în privința cazării dar cred că depinde și de noroc. Dacă ai cu ce să te deplasezi te poți caza mai ieftin în zonele mărginașe.

Zonele cele mai populare sunt:

 • Downtown (El Centro, Quinta Avenida, Playacar) dacă vrei să fi aproape de shopuri, restaurante și viața de noapte
 • Playa del Carmen Nord – zonă mai liniștită, cu plaje mai frumoase decât cele din zona centrală, la 30 de minute de mers pe jos de Downtown)
 • Mayakoba – stațiune de lux la nord de Playa, într-o zonă cu multă vegetație.
 • South Riviera Maya – plajele ce se întind spre Tulum, aproape de parcurile de distracție și cenote.
 • North Riviera Maya – unde se găsesc unele dintre cele mai somptuoase resorturi.

Mâncarea

Ofertele de mâncare sunt foarte variate. Găsești destule restaurante cu preparate tradiționale dar și pizzerii, mâncarea asiatică sau fast food.


Transportul în Playa del Carmen

De la aeroport

Dacă te cazezi la resorturi sau hoteluri de lux transportul de la aeroport e cel mai probabil inclus în prețul camerei. Oricum, dacă trebuie să-ți aranjezi singur transportul ai trei opțiuni: taxi, shuttle privat sau ADO bus. Pentru Ado Bus găsești stand cu bilete afară din aeroport, în apropierea terminalelor. Autobusele sunt destul de dese iar de la aeroport până în Playa del Carmen faci cam o oră și un sfert. Prețul biletului e de aprox. 10-13$ doar dus.

Prin oraș

Orașul e destul de mic ușor de străbătut la pas. Iar pentru împrejurimi(cenote, plaje, Tulum, Cancun) poți folosi colectivo, taxi sau autobus.

 • Colectivo – Un maxi taxi local care de obicei circulă între destinațiile importante de pe autostrada 307: Akumal, Tulum, Cancun, parcurile de distracție și alte atracții de pe rută. Când urci trebuie să-i spui șoferului unde mergi și să-i achiți prețul biletului 20-40 peso (1-3$) depinde de destinație. Ia un loc, dacă ești norocos să găsești unul, și fii atent când se strigă stația ta. În Playa del Carmen stația principală e pe Calle 2 Norte, între 15 și 20 Avenida (bulevard). La întoarcere așteaptă mașina aproximativ în aceiași zonă în care ai coborât sau oriunde de-a lungul autostrăzii. Indiferent dacă-l aștepți în stație sau nu, unui colectivo trebuie să-i faci semn cu mâna ca să oprească.
 • Autobuzele ADO – Autobuzele Ado sunt mai des folosite pentru mersul/venitul de la aeroport sau pentru destinațiile aflate în interiorul peninsulei. ADO are două stații principale în Playa. Rutele și orarul autobuselor le găsiți afișate la ambele stații sau online aici (doar în spaniolă)
  • Stația 1 – Intersecția dintre 5 Avenue și Benito Juarez (în apropierea debarcaderului pentru Cozumel) pentru destinații ca Tulum, Coba, Cancun
  • Stația 2 – 20 Avenue cu Calle 14 – pentru Valladolid, Merida și alte orașe.
 • Taxi – Poți opri taxiurile din mers sau să le iei din stațiile de staționare, dar întotdeauna vorbește despre preț înainte de a te urca în mașină.

Aici am scris un itinerariu pentru peninsula Yucatan, iar aici am vorbit despre costuri.Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *