Călătorii,  Thailanda

Ghid turistic pentru Bangkok, Thailanda

Bangkok a ocupat în mai mulți ani locul întâi în ceea ce privește numărul de turiști, iar acest lucru nu-i deloc surprinzător din moment ce capitala Thailandei e un caleidoscop de culori și arome, de atracții variate, o îmbinare bizară între tradiție și futurism.

Razele de soare care se reflectă strălucitor din templele acoperite cu aur concurează cu reclamele neon ale cluburilor de noapte care luminează străzile ca ziua. Mall-urile de lux din zona Siam se întrec în vânzări cu piețele și buticurile îngrămădite din Chinatown. Până și transportul prin oraș e variat, te poți deplasa cu tuk-tuk-uri, taxi, tren și autobuse sau cu bărcile lungi tradiționale pe canalele numite klongs. Iar mâncare delicioasă găsești peste tot, începând de la tarabele umile care împăienjenesc centrul vechi până la meniurile gourmet ale rooftopurilor din zona Silom.

Bangkok e un oraș fascinant ale cărui începuturi de mic centru comercial și comunitate portuară mai pot fi văzute și azi, discret adăpostite la umbra modernismului. E un oraș haotic și uneori greu de navigat, dar cu puțină răbdare poți descoperi povești fascinante ascunse prin cotloanele lui.


Bine de știut

  • Perioada ideală ca să vizitezi Bangkokul e Noiembrie – Martie. Sezonul ploios, deși are un farmec aparte, s-ar putea să-ți dea anumite planuri peste cap.
  • Moneda în Thailanda e Thai baht și ar fi bine să ai la tine cât mai mulți bani mărunți.
  • Negociatul începe de multe ori de la sume fabuloase dar asta nu trebuie să te descurajeze.
  • Nu lua în seamă pe nimeni care îți spune că o anumită atracție e închisă sau că și-a mutat locația (cel mai întâlnit scam din Bangkok) Mergi să vezi cu ochii tăi.
  • Nu accepta curse gratuite. Întreabă de preț înainte de a te sui în tuk-tuk și lămurește dacă prețul e pe cursă sau pe persoană.
  • Ridică-te în picioare când se cântă imnul regelui. În toate locurile publice, cum ar fi gările și piețele, imnul național al Thailandei este cântat la 8:00 și 18:00
  • Bangkokul e imens; fă o listă cu locurile pe care vrei să le vizitezi ca să știi unde să te cazezi.
  • Nu lua pașaportul cu tine prin oraș, dar ar fi bine să ai la tine o copie xerox a lui.
  • Nu cumpăra băuturi pentru lady sau ladyboy în nici un club de noapte și nu cădea pradă celor care te abordează cu meniuri pe stradă și te conduc spre localuri dubioase, fără reclamă, aflate la etajul vreunei clădiri.
  • Ca să te descurci mai ușor cu navigatul prin oraș ar fi bine să-ți cumperi o cartelă de telefon cu internet. (ai nevoie de pașaport când faci asta)

Transportul în Bangkok

Chiar dacă alegi să te cazezi lângă principalele atracții, tot o să trebuiască să te deplasezi prin oraș. Cu puțină organizare, dar și deschidere și răbdare față de localnicii care încearcă să câștige un pic mai mulți bani, poți să călătorești prin Bangkok fără prea mare bătaie de cap.

  • Noi am circulat destul de mult cu autobusele locale și cu skytrain pe distanțe mai lungi. Am evitat tuk-tuk-urile pentru că prețurile cerute de șoferi ni s-au părut de fiecare dată exagerat de mari iar negociatul nu e unul dintre punctele noastre forte.
  • Deplasarea în Bangkok cu taxiul e destul de convenabilă dar trebuie să fii atent ca șoferul să pornească ceasul de taxat. E mai bine să oprești un taxi pe stradă decât să iei unul parcat. Ca să eviți o situație de genul, în care șoferul refuză să te ducă cu ceas, mai bine comanzi o mașină prin aplicația Grab (în genul Uberului)
  • Metroul MRT și Skytrain BTS care au și aplicații pentru telefon. Poți cumpăra bilete de la tonomatele din stații. Sunt și passuri valabile pentru o zi.
  • Feriboturile sau water taxi oferă cea mai pitorească rută de transport. Chao Phraya Express opește în multe locuri turistice, cum ar fi Wat Arun.

De la aeroport poți ajunge în oraș folosind Bangkok airport rail link. Trenul merge direct până la stațiile Makassan Station sau Phaya Thai Station de unde poți lua alte mijloace de transport în comun până la cazare.


Atracții turistice în Bangkok

Mulți dintre cei care vizitează Thailanda spun că poți sări peste Bangkok, din moment ce țara are atâtea peisaje superbe și destinații uluitoare în care să ajungi.

Da, Bangkokul e încâlcit, dezordonat, nici n-are cum altfel să fie din moment ce e unul dintre cele mai populate orașe din lume și unul dintre cele mai vizitate. E trafic, e poluare, e și murdărie pe alocuri, dar mai departe de toate astea e un oraș cu un vibe fain, cu localnici primitori, cu temple strălucitoare și mâncare stradală bogată și delicioasă. Cu siguranță se merită să faci un popas de două sau trei zile în zumzăitoarea capitală.


Wat Pho

Wat Pho e cel mai mare și cel mai vechi templu din Bangkok, cunoscut pentru imensa statuie culcată a lui Buddha, care măsoară 46 de metri lungime și e placată cu aur. E așa de mare încât e foarte dificil să-i faci o poză reușită.

Wat Pho e împodobit cu nenumărate stupa, statui strălucitoare, mozaicuri colorate și grădini frumos amenajate. În interiorul sitului este chiar și un studio de masaj tradițional thailandez.

  • Wat Pho are o asociere lungă cu medicina tradițională thailandeză. Templul a fost fondat în secolul al VII-lea și s-a numit Wat Phodoram, dar înainte de aceasta locația a fost folosită ca centru pentru medicină și masaj. În 1801, sub regele Rama I, templul a fost restaurat și mărit și a primit noul nume de Wat Chetuphon, cunoscut mai colocvial ca Wat Pho. Mai târziu, când arta antică a masajului thailandez era în pericol de a se stinge, regele acelei vremi a înființat la Wat Pho ceea ce este considerată prima universitate din Thailanda unde tradițiile medicinei și masajului thailandez vor fi păstrate și predate generațiilor viitoare. Dar nu vă așteptați la nimic în genul unei experiențe spa pentru că masajul se petrece într-un pavilion simplu, la comun.

Pentru o vizită plăcută la Wat Pho ar fi bine să ajungi aici de dimineață, la ora deschiderii. Templul e una dintre cele mai populare locații din Bangkok și cunoaște zilnic un număr mare de vizitatori. Trebuie să ai umerii acoperiți, dar dacă nu ai la tine o eșarfă sau jerseu, ai posibilitatea să cumperi un acoperământ de la intrare.


The Grand Palace

Marele Palat din Bangkok are între zidurile sale pe lângă săli regale și sala tronului, o serie de birouri guvernamentale, precum și renumitul Templul lui Buddha de Smarald.

Palatul regal a fost ridicat de regele Rama I în 1782. Înainte de domnia lui Rama I, centrul monarhic și administrativ fuseseră situate în Thonburi, pe malul de vest al râului Chao Phraya.

Grand Palace e o locație pe care oricând ai vizita-o, e extrem de aglomerată. Aici vezi cele mai impresionante exemple de arhitectură thailandeză, foarte mult aur, strălucire, statui ale diferitelor zeități și pavilioane cu detalii complexe și mozaicuri vibrante.

Emerald Buddha – Buddha de Smarald, este cea mai prețioasă imagine a profetului aflată în Thailanda. Statuia are 66 cm înălțime și a fost sculptată dintr-un bloc de jasp. Există trei costume diferite ale statuii, de vară, iarnă și sezonul ploios, care sunt schimbate cu mare fast de către rege, într-o ceremonie care are loc la începutul fiecărui sezon.

Șase perechi de demoni gardieni sunt orientați spre Emerald Buddha ca să-l păzească de spiritele rele.

Dacă alegi să vizitezi templul individual, găsești mai multe informații despre construcțiile din interiorul complexului aici.

Trebuie să fii îmbrăcat corespunzător înainte de a fi lăsat să intri în templu, iar codul vestimentar este destul de strict.


Wat Saket

Wat Saket e un templu datând de peste trei sute de ani, din perioada Ayutthaya. A fost renovat și îmbunătățit continuu de diverși monarhi, în special de regele Rama al V-lea. La finalizarea ultimei sale renovări, o relicvă legată de Buddha a fost adusă în templu.

Deși nu este la fel de decorat ca alte temple din oraș, Wat Saket impresionează prin dimensiune și arhitectura delicată a stupei. În mod tradițional, o stupa este un simbol abstract al unui Buddha în postura de meditație.

Situat în vârful celui mai proeminent deal din Bangkok, numit și Muntele de Aur, Wat Saket e un reper al orașului. Turiști și localnici deopotrivă, vizitează templul pentru istoria, frumusețea și semnificația sa spirituală. Ascunse între zidurile sale se află povești de secole, toate la îndemâna oricărui vizitator suficient de curios încât să urce cele peste trei sute de trepte.


Floating Markets

Piețele plutitoare din Bangkok sunt atracție pentru turiști, o experiență dominată de haos, culori și arome și de faptul unic de a cumpăra produse dintr-o barcă aflată în trecere. Cele mai mari piețe se deschid dimineața la 5 și sunt situate mai departe de oraș, iar ca să ajungi la ele e indicat să te înscrii într-un tur.

Khlong Lat Mayom și Talin Chan Floating Market sunt piețele plutitoare cele mai apropiate de centru și chiar dacă nu au autenticitatea piețelor mari, frecventate de localnici, au totuși farmec. Multe standuri sunt pe malul râului dar se găsesc destui precupeți care vâslesc domol pe apă cu bărcile pline de fructe și legume. Ca să experimentezi cu adevărat o piață plutitoare e preferabil să iei un tur cu barca pe canalele înguste (klongs). Stabilește dinainte prețul, durata și traseul turului.


Rooftop Bars

Bangkokul nu trebuie să fie doar despre temple și mâncare stradală ci și despre lux și răsfăț. Orașul e recunoscut pentru terasele sale aflate în vârf de zgârie nori. Terase la care poți mânca sau servi un cocktail răcoros care încheie într-un mod perfect o zi plină de cutreierat. Majoritatea barurilor cer ținută, dacă nu elegantă, cel puțin casual.

Unul dintre cele mai cunoscute rooftop bars, a apărut și-n filmul Hangover II, e Sky Bar, situat la etajul 63 al Lebula State Tower.

Moon Bar al Hotelului Banyan Tree este situat lângă restaurantul lor, Vertigo, și e considerat unul dintre cele mai bune zece baruri din lume. Aflat la etajul 61, oferă o priveliște incredibilă asupra orașului.

Above Eleven, Hi-So și Octave Rooftop Bar sunt recunoscute pentru privitul apusului, în timp ce Eagle Nest oferă o vedere pitorească asupra râului Chao Phraya și a templului Wat Arun.


Chinatown

La fel ca multe multe metropole din lume, Bangkokul are un cartier chinezesc plin de miresme, curiozități, țesături și aur. E plin de magazine cu bijuterii, de magazine cu haine și suveniruri, de bodegi și chioșcuri cu mâncare, de standuri cu pește, cu carne, cu fructe sau cu de toate.

Yaowarat Road e principalul bulevard din Chinatown, care se transformă la lăsatul serii într-o piață imensă de produse alimentare și mâncăruri aromate.

Templul Wat Traimit, China Gate, parcul Romaneenart și Sampeng Lane sunt alte locații atractive din Chinatown.


Asiatique The Riverfront

Asiatique The Riverfront combină cu succes două dintre cele mai populare experiențe din oraș, mai ales pentru pasionații de cumpărături, – bazarul și mall-ul.

Aici găsești pub-uri și restaurante, produse tradiționale asiatice amestecate printre branduri internaționale și magazine reprezentative.

Asiatique The Riverfront este deschis de la ora 17:00 până la miezul nopții, dar timpul s-ar putea să nu fie de ajuns ca să explorezi cele peste 1500 de buticuri care se găsesc aici și nicidecum nu o să-ți fie ușor să alegi unul dintre cele 40 de restaurante cu meniuri variate.

Cândva un port comercial internațional, Asiatique The Riverfront a fost transformat într-un mall în aer liber care are și o mică secțiune unde poți urmări spectacole, o roată feris luminată și spațiu de joacă pentru copii. De asemenea, de aici poți rezerva tururi pe râul Chao Phraya River – o activitate destul de populară printre turiști.

Cel mai simplu și rapid mod de a ajunge la Asiatique The Riverfront este cu feribotul, care circulă gratuit de la stația Saphan Taksin BTS Skytrain.


Khao San Road

”Dacă Bangkok este un oraș în care Estul întâlnește Vestul, atunci Khao San Road este punctul coliziunii lor”

Khao San road are aproximativ un kilometru, e plină de hosteluri, case de oaspeți, baruri, restaurante și buticuri, saloane de masaj ori tatuaje, de vânzători ambulanți, de standuri cu cocktailuri și mâncăruri curioase, de muzică și de oferte strigate în gura mare. Per total e plină de activitate, iar această activitate e ceea ce-i atrage pe turiști.

Cunoscută ca zona backpackeriștilor, Khao San Road e o locație în care să faci baie de mulțime. În timpul zilei atmosfera e destul de blândă, dar la lăsatul serii muzica începe să bubuie, apar tarabele cu mâncare și suveniruri iar saloanele de masaj se instalează pe trotuare.


Chatuchak Weekend Market

Și dacă tot suntem la cumpărături, un alt loc – paradis pentru ”shopalcoholici” e piața de weekend Chatuchak. Deschisă din 1942, Chatuchak Weekend Market e cea mai mare piață din Thailanda, și cea mai diversă și extinsă piață de weekend din lume.

Cu peste 15.000 de tarabe, această piață oferă totul, de la îmbrăcăminte și accesorii până la ceramică, antichități și animale de companie exotice. Este un labirint de comori care așteaptă să fie descoperite, iar energia locului e contagioasă.


Wat Arun

Unul dintre cele mai emblematice temple din Bangkok, Wat Arun e situat pe malul Thonburi al râului Chao Phraya, vizavi de palatul regal și Wat Pho. Construit în secolul al XVII-lea, mai e numit și Templul Zorilor și poate fi ușor accesat cu feribotul.

Iar dacă templele sunt motivul pentru care ești în Bangkok, nu rata:

  • Wat Traimit din Chinatown
  • Loha Prasat, numit și Castelul de Metal, situat lângă Khao San Road și Wat Saket
  • Wat Mahathat – Situat în interiorul templului este cel mai vechi institut de învățământ superior pentru călugării budiști din Thailanda și un centru important pentru studiul budismului și meditației. Wat Mahatat a devenit un loc popular pentru a învăța meditația Vipassana, cu unele cursuri desfășurate în limba engleză.
  • Wat Benja, numit și Templul de Marmură, gravat pe moneda de 5 Baht
  • Sri Maha Mariamman Temple – templu hindus
  • Wat Intharawihan – care are o statuie a lui Buddha, înaltă de 32 de metri, decorată cu mozaic de sticlă și aur.

National Museum

Muzeul Național din Bangkok, deschis în 1874, deține cea mai mare colecție de artă și artefacte thailandeze.

Expozițiile muzeului național sunt împărțite în peste 12 săli, cu afișaje în limba engleză. Poți vedea relicve, arme, ceramică, instrumente muzicale și artă din preistoria Thailandei până la regatul thailandez modern. Există și o sală în care sunt expuse căruțe funerare regale și exemple de arhitectură thailandeză.


Street Food

Ca multe alte țări din Asia, mâncarea stradală din Thailanda e abundentă și delicioasă, e parte esențială a Bangkokului. Oriunde ai merge în oraș, găsești din belșug tarabe cu mâncare, unele dintre ele deschise non-stop. Poate fi intimidant pentru străini să mănânce de pe stradă, dar ca să nu riști nimic e important să te asiguri că toate produsele sunt bine preparate și să mănânci în locuri aglomerate, unde ingredientele au trecere și sunt mereu proaspete.

Mâncarea stradală e servită fie dintr-un cărucior, de la înșiruirea de tarabe sau de la o casă-restaurant care își revarsă mesele pe trotuar. Tăiței, frigărui, orez prăjit, legume coapte și deserturi din fructe sunt cele mai des întâlnite mâncăruri.

Multe agenții de turism oferă tururi culinare, în care un ghid gastronomic vă poartă pe străzi, printre tarabe, ca să descoperiți mai multe feluri tradiționale de mâncare, să le degustați și să aflați cum se prepară.


Klongs

Termenul klongs se referă la canalele navigabile din Bangkok, care datează din cele mai vechi timpuri. Să explorezi orașul astfel, într-o barcă tradițională sau cu feribotul, poate fi o experiență de neuitat.

Râul Chao Phraya, cel mai important râu din oraș, are malurile înțesate de atracții și reprezintă una dintre cele mai populare rute turistice. Totuși, sunt căutate și variantele care explorează canale mai înguste și care oferă o altă perspectivă asupra capitalei.

Căile navigabile din Bangkok sunt împărțite în trei părți importante:

  • Râul Chao Phraya
  • Klong Saen Saeb – care traversează orașul de la est la vest
  • Klongs of Thonburi – o rețea de canale situate dincolo de orașul vechi, pe malul de vest al râului Chao Phraya

Sunt mai multe tipuri de bărci cu care poți naviga, începând de la river taxi, la feribot sau la bărcile tradiționale (long tail boat) – pe care le poți închiria cu ora, ca pe un fel de tuk-tuk. Dacă nu ai un traseu propriu, e cel mai bine să te înscrii într-un tur, dar poți la fel de bine să negociezi la fața locului cu vreun barcagiu și să te lași purtat de ape fără țintă.

Klong Mon, Klong Bangkok Noi and Klong Bangkok Yai sunt câteva rute sugerate și nu uita să te înțelegi la preț/persoană, timp și traseu înainte de a te sui în barcă.


Lumpini Park

Parcul Lumpini (sau Lumphini) este o oază urbană, unul dintre cele mai mari parcuri ale orașului, situat în centrul haoticului Bangkok.

Este locul perfect pentru un picnic și o pauză de liniște de la gălăgia traficului, un loc perfect în care să te întinzi la umbră sau să urmărești oamenii ieșiți la jogging sau făcând aerobic. Dar cea mai populară activitate rămâne plimbarea pe lacul din mijlocul parcului într-o barcă cu vâsle sau hidrobicicletă.

Numele Lumphini e varianta thailandeză a numelui Lumbini, oraș din Nepal, locul în care s-a născut Buddha.


Flower Market

Piața de flori din Bangkok (Pak Khlong Talad) e cea mai mare piață de flori pe care am văzut-o vreodată.

Tarabe pline cu tot felul de flori, populare sau exotice, saci de petale, ghirlande și aranjamente sofisticate pentru evenimente și festivaluri se întind cât vezi cu ochii. Recuzitele și accesoriile sunt și ele din belșug, fie că e vorba de ghivece, vaze, panglici, crenguțe vopsite sau tot felul de frunze ori mărgele decorative.

Piața e situată în orașul vechi și e destul de ușor de ajuns la ea. Se află nu foarte departe de Wat Pho și o poți combina cu alte atracții din zonă. Fiind deschisă 24 de ore, piața cunoaște cea mai mare activitate după miezul nopții, când angrosiștii aduc camioane întregi cu flori proaspete de la toate serele și marii crescători florari din țară.


Muay Thai – Thai Boxing

Boxul thailandez, sau Muay Thai, este sportul național al Thailandei, face parte din cultura țării și e o mare mândrie națională.

Cele mai mari și mai prestigioase lupte au loc în Bangkok pe unul dintre cele două stadioane principale: Rajadamnern Boxing Stadium și Lumpinee Boxing Stadium.

Stadionul Rajadamnern, sau Rajda, este unul dintre cele mai faimoase locuri de Muay Thai din Bangkok. Este cel mai vechi stadion de box din capitala thailandeză, deschis în 1945. E situat convenabil lângă Khao San Road și e locul în care poți vedea și lupte între femei practicante de Muay Thai.

Stadionul Lumpinee este considerat cel mai prestigios stadion de box thailandez, unde aspiră să lupte toți practicanții de Muay Thai. Operat de armata thailandeză în numele guvernului, stadionul Lumpinee este situat în afara centrului orașului, aproape de aeroportul Don Muang.

Poți cumpăra bilete online, de pe site-urile oficiale ale stadioanelor sau de la unele agenții din oraș, atestate.


Excursie de o zi la Ayutthaya

Fondat în 1350, Ayutthaya a fost a doua capitală a Regatului Siamez și una dintre cele mai mari și mai cosmopolite zone urbane din lume. Atacat și incendiat de armata birmană în 1767, Ayutthaya a fost părăsit de locuitori și nu a mai fost niciodată reconstruit.

Odinioară un important centru al diplomației și comerțului mondial, Ayutthaya este acum un sit arheologic aflat în patrimoniul mondial UNESCO, situat la aproximativ 75 de km de Bangkok.

Majoritatea atracțiilor sunt cuprinse de situl arheologic și se rezumă la ruine și statui, așezări și temple pline de legende și de istorisiri.

Poți vizita Ayutthaya pe cont propriu dar și printr-un tur organizat. Trenurile care leagă Bangkokul (Hua Lamphong Railway Station) de Ayutthaya circulă des iar călătoria durează aproximativ o oră și jumătate.


Cazarea în Bangkok

Unde te cazezi în Bangkok ține foarte mult de tipul de cazare pe care-l preferi și de activitățile cu care vrei să-ți umpli timpul în capitală. Sunt foarte multe oferte de cazare, de la camere budget la hoteluri luxoase care nu-i neapărat să-ți rupă buzunarul. Așa că înainte de a te axa doar pe hosteluri sau case de oaspeți în căutarea unui preț mic, fă un research și la hotelurile mai bine cotate fiindcă s-ar putea să găsești oferte de nerefuzat 🙂

Zonele cele mai populare pentru cazare sunt:

  • Khao San Road – una dintre cele mai faimoase străzi din Bangkok, numită și paradisul Backpackeriștilor. Aici vei găsi multe case de oaspeți și hosteluri ieftine. Strada e recunoscută pentru petreceri și pentru activitate până în zorii zilei așa că dacă vrei să și dormi cât timp ești în Bangkok recomand să nu te cazezi chiar pe Khao San Road ci pe una dintre străduțele din apropiere.
  • Bangkok Riverside – Malul râului Chao Praya e o locație pitorească, unde se găsesc concentrate cele mai multe hoteluri de 5 stele. Chiar și casele tradiționale, care mai există, au fost transformate în pensiuni cochete, fermecătoare. Ești aproape de majoritatea templelor, de Grand Palace și te poți deplasa ușor de-a lungul râului cu feribotul.
  • Silom Area – e considerat Business District of Bangkok, locul în care se află parcul Lumphini și câteva dintre terasele fancy situate vârf de zgârie nori. Străzile Patpong 1 și Patpong 2 (Soi 5 și 4) sunt cunoscute ca fiind gălăgioase, cu petreceri care țin până în zori.
  • Sukhumvit Area – una dintre cele mai moderne și cosmopolite zone din Bangkok, unde găsești restaurate variate, cu mâncare internațională, cluburi și destule oportunități de shopping. Dacă vrei liniște evită Soi Nana 4 Street unde e situat Red Light District și Soi Cowboy (Soi 23 street)
  • Chinatown – la fel ca și zona Khao San Road, Chinatown era cunoscută ca zonă de cazare pentru cei care călătoresc cu buget redus, dar în ultimii ani au apărut aici și cazări mai de lux ceea ce atrage o gamă variată de turiști. Chinatown e cunoscută pentru mâncare stradală, buticuri cu curiozități, cafenele și ceainării și pentru nestare.
  • Siam Area – zona aceasta e despre shopping. Aici sunt concentrate cele mai multe mall-uri din Bangkok. Dacă Siam ți se pare destul de costisitor, te poți caza în zona Pratunam, situată în apropiere.


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *