12 lucruri de făcut în Sevilla, Spania
Road Tripul nostru în Spania s-a derulat un pic pe repede înainte. N-am ajuns peste tot pe unde am fi vrut și-n majoritatea locurilor am simțit că ar fi trebuit să stăm mai mult. Mult mai mult. E ceea ce ni se întâmplă des atunci când călătorim. Ne despărțim cu greu de câte un loc aparte, simțim că nu i-am acordat destul timp și sperăm ca într-o zi să revenim. Spania are atâtea locații superbe, și e așa de variată încât nu e de ajuns o vizită ca să te saturi de ea.
Un loc în care cu siguranță ne vom întoarce e Andaluzia, sudul Spaniei. Un loc care s-a potrivit cel mai bine cu ce-mi imaginam despre Spania, înainte să o vizitez. Iar capitala acestui ținut superb e un oraș pe măsură, un oraș cu nume melodios, pe care legendele spun că l-a fondat însuși Hercule, Sevilla.
Sevilla e un oraș al artei, cel puțin asta e impresia pe care ți-o lasă. Fie că e vorba de decorul arhitectural, peisagistic, de dans ori pictură, muzică sau dramă.
- În Sevilla au fost plasate mai multe spectacole de operă decât în orice alt oraș al Europei, și anume 153 (!). Printre compozitorii care s-au îndrăgostit de oraș se numără Beethoven (Fidelio), Mozart (Nunta lui Figaro și Don Giovanni), Rossini (Bărbierul din Sevilla), Donizetti (La favorite) și Bizet (Carmen).
Atracții turistice în Sevilla
Sevilla a cunoscut numeroase civilizații care au prosperat și au contribuit la personalitatea distinctă a orașului. Zona veche, cu Catedrala Santa Maria de la Sede, Palatul Alcazar și clădirea Arhiva Generală a Indiilor, face parte din Patrimoniul UNESCO.
Sevilia, un oraș autentic hispanic, plin de fieste și sieste, de pasiune exprimată prin bătăile ritmate de flamenco. Orașul are o atmosferă caldă, de bună dispoziție, e pictat evocator iar moștenirea sa romană și arabă se împletesc armonios.
1. Explorează Real Alcazar de Sevilla
Una dintre cele mai atractive locați din Sevilla e palatul Alcazar, cel mai vechi palat european care este încă în folosință. Etajele superioare sunt rezervate familiei regale care locuiește aici atunci când vizitează Sevilla.
Alcazar a fost la început o construcție fortificată, ridicată în perioada când peninsula Iberică era sub conducere musulmană. Ani la rândul, califi peste califi au adăugat clădiri și au modificat fortăreața. Între anii 1171 – 1196 în partea de nord a fost ridicată o moschee, transformată mai apoi de creștini în actuala catedrală a Sevilliei. Când orașul a fost cucerit de castilieni (1248), Alcazar a căpătat rolul de scaun regal și centru politic al orașului. Același trend de lărgire și modificare a construcțiilor a continuat, iar pe parcursul celor cinci sute de ani de renovări diverse stiluri arhitecturale s-au succedat.
Palatul prezintă acum un amestec unic de stiluri în care predomină elementele structurale romanice, gotice și renascentiste, în timp ce ornamentația mudejar și modelele islamice sunt preeminente.
Împrejurul palatului sunt amenajate grădini superbe cu alei pavate, fântâni și mozaic vibrant.
2. Admiră arhitectura andaluză
Casa de Pilatos
Una dintre nestematele Sevilliei este Casa de Pilatos, un frumos palat civil a cărui construcție a început în 1483. Poarta de intrare duce la o curte tipic andaluză, cu o fântână pe mijloc, înconjurată de douăzeci și patru de busturi ale regilor spanioli, împăraților romani și alte personaje relevante, colectate din ruinele coloniei romane Italica. Curtea, la rândul ei, duce la două grădini frumoase.
Palatul are diverse săli cu nume proprii, bibliotecă și ca în cazul majorității palatelor din epocă, Casa de Pilatos are și o capelă, proiectată într-o fuziune a stilurilor gotic și mudejar, cu decor antic și numeroase manuscrise. Casa de Pilatos este considerată unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură andaluză din Sevilla din secolul al XVI-lea și este deschisă publicului pe tot parcursul anului.
Palacio de las Duenas
Deși mai puțin decorat față de Casa de Pilatos, Palacio de las Duenas a fost construit în aceeași perioadă a secolului al XV-lea, asociată cu o economie prosperă în Andaluzia. Stilul arhitectural renascentist are influențe gotice și maure iar palatul cuprinde, pe lângă terase cu arcadă, fântâni și grădini cu specii rare de plante, peste 100 de coloane de marmură.
3. Petrece timp în fermecătoarea Plaza de Espana
Ca și multe alte locații din Sevilla, Plaza de Espana îmbină mai multe stiluri și elemente decorative. Construită în 1928, pentru Expoziția Ibero – Americană, piața se integrează foarte frumos în moștenirea lăsată de numeroasele culturi care au prosperat de-a lungul vremii în regiune.
În mijlocul pieței se află fântâna Vicente Traver, iar de jur împrejurul ei e un canal de apă pitoresc pe care te poți plimba romantic cu barca. Peste canal stau curbate patru poduri împodobite, care reprezintă vechile regate ale Spaniei. Toate acestea sunt îmbrățișate de o clădire imensă, semicirculară, care prezintă un amestec de stiluri arhitecturale neo-renascentiste și neo-maur. Clădirea găzduiește în prezent birouri guvernamentale.
În piață există, de asemenea, 48 de intrânduri uimitoare decorate cu azulejos (plăci ceramice tradiționale folosite în Spania și Portugalia), fiecare dintre ele reprezentând o provincie diferită a Spaniei. Poți pierde ceasuri întregi plimbându-te prin această piață, urmărind activitatea cotidiană și admirând decorurile colorate, impresionante.
4. Relaxează-te în Parcul Maria Luisa
Piața Spaniei face parte de fapt din parcul Maria Luisa, care a fost proiectat într-un stil paradiziac maur, cu fântâni decorate cu ceramică, pavilioane, iazuri, bănci și plantații luxuriante de palmieri, portocali și pini mediteraneeni. Fiind proiectat pentru expoziția Ibero – Americană, parcul deține, de asemenea, și o piață numită Plaza de America, flancată de trei clădiri cu diferite stiluri arhitecturale: gotic, mudejar și renascentist. Aici se găsesc muzeul arheologic (Museo Arqueologico) și muzeul de artă și costume populare (Museo Artes y Costumbres Populares).
Parcul Maria Luisa, cel mai mare spațiu verde al Sevilliei, e la mare căutare pentru plimbări și relaxare, mai ales în timpul verilor caniculare.
5. Vizitează Catedrala din Sevilla
La Catedral de Santa María de la Sede este imensă, e de fapt cea mai mare biserică gotică din lume. După cum am menționat mai devreme, pe locul catedralei s-a aflat o moschee maură din care mai există doar Patio de los Naranjos și turnul Giralda. În anii 1401 – 1402 a început construcția catedralei și a fost nevoie de peste o sută de ani pentru a fi încheiată.
În interiorul catedralei se găsește mormântul lui Cristofor Columb.
- Rămășițele lui Columb au fost mai întâi îngropate într-o mănăstire din Valladolid, apoi mutate la mănăstirea La Cartuja din Sevilla, prin voința fiului său Diego. În jurul anului 1536, rămășițele atât ale lui Columb, cât și ale fiului său Diego au fost mutate într-o catedrală din Republica Dominicană, iar mai apoi au ajuns în Havana, Cuba. După ce Cuba a devenit independentă în urma războiului hispano-american din 1898, osemintele lui Columb și ale fiului său (cel puțin o parte dintre ele) au fost mutate înapoi în Sevilla, la Catedrala Santa Maria de la Sede, unde au fost plasate pe un catafalc elaborat.
Altarul principal, sofisticat decorat, este finisat cu foițe de aur. De-a lungul părților laterale, există 80 de capele și numeroase turle și reliefuri care înfățișează evenimente biblice dedicate sfinților. Catedrala are 15 uși de-a lungul celor patru fațade, decorate în detaliu cu scene din Vechiul și Noul Testament.
Biletul de intrare pentru catedrala din Sevilla costă aprox. 12 euro (include și turnul Giralda despre care am scris mai jos). Există posibilitatea să vizitezi catedrala gratuit, cu acces între orele 14:00 – 15:00 dar trebuie să rezervi biletele online de pe site-ul oficial. E un număr limitat de bilete gratuite, care se epuizează rapid.
6. Vezi Sevilla de sus, din La Giralda
La Giralda a fost odinioară minaretul moscheii. Datează din 1184, este simbolul Sevilliei și cea mai veche parte a catedralei Santa Maria de la Sede.
Înainte de distrugerea sa parțială în cutremurul din 1356, moscheea era comparabilă ca mărime cu marea moschee din Cordoba. Când moscheea a fost transformată în catedrală, minaretului i s-a dat funcția de turn clopotniță. Pe la 1400 în vârful turnului s-a instalat o cruce și un clopot, iar primul ceas public din Spania a fost instalat aici cam în aceeași perioadă.
Un alt detaliu adăugat turnului este sculptura rotativă, cunoscută sub numele de Giraldillo, care are funcția de giruetă. Sculptura, înaltă de 4 metri, înfățișează o femeie ținând în mâna dreaptă o cruce, simbol al credinței creștine. De la această sculptură derivă numele ”Giralda” sub care este cunoscut turnul.
La Giralda este unul dintre cele mai faimoase monumente ale arhitecturii maure din Spania și un lucru foarte fain e că poți urca până în vârful lui. Accesul e inclus în biletul pentru Catedrală, iar urcarea nu se face pe scări ci pe o rampă porționată în 35 de secțiuni.
7. Urcă până în vârf la Torre del Oro
Un alt turn din Sevilla care poate fi urcat până în vârf e Torre del Oro, un turn de veghe militar situat pe malul râului Guadalquivir.
Datorită materialelor de construcție (un amestec de mortar, var și fân presat) tunul aruncă străluciri aurii în oglinda apei – de acolo și numele de Turnul Aurului. O altă ipoteză pentru nume se referă la perioada colonială, când navele care veneau din America de sud își descărcau aici aurul.
Construit în secolul al XIII-lea, turnul a servit drept închisoare în Evul Mediu, dar funcția sa inițială a fost de apărare împotriva invadatorilor străini care ar fi putut înainta în Sevilla pe cursul râului.
La ultimul etaj al turnului este un mic muzeu naval, Museo Naval de Sevilla, care prezintă instrumente antice de transport maritim, machete și hărți.
8. Shopping în Barrio de Santa Cruz
Situat la aproximativ 15-20 de minute de mers pe jos de Plaza de Espana, se află Barrio de Santa Cruz, un cartier pitoresc, ca un labirint de străzi înguste pline de restaurante, buticuri și piețe atractive. Peste tot sunt portocali și balcoane pline de flori.
Barrio de Santa Cruz e fosta ”Juderie”, adică vechiul cartier evreiesc din Sevilla, care a avut cândva cea mai mare comunitate de evrei din Spania. Din păcate, în secolul al XIV-lea, toți evreii care au refuzat să se convertească la creștinism au fost uciși sau alungați din oraș. În urma lor a rămas acest cartier cu piețe frumos decorate, case vopsite colorat și alei umbrite, bune de explorat.
9. Admiră orașul de pe Metropol Parasol
Metropol Parasol este o structură modernă din lemn, proiectată în 2011 de arhitectul Jürgen Mayer, care a câștigat concursul pentru revitalizarea pieței La Encarnacion. Cunoscută și sub denumirea de Las Setas,(ciupercile), Metropol Parasol găzduiește o piață, restaurante, este chiar și un sit arheologic protejat, iar ”acoperișul” e amenajat ca promenadă cu priveliște asupra orașului.
Înaltă de 26 de metri și conținând aproximativ 3500 de metri cubi de lemn, Las Setas este considerată cea mai mare structură de lemn din lume. E al treilea în topul celor mai vizitate repere urbane din Sevilla.
10. Mergi la un spectacol de Flamenco
Lucrul pe care-l regret cel mai mult e că în vizita noastră în Sevilla am ratat un spectacol de flamenco.
Sevilla este locul de naștere al dansului flamenco, un dans pasional, a cărui înflăcărare curge prin venele orașului.
Cele mai faimoase locații pentru a urmări spectacole live de flamenco sunt emblematicul Tablao El Arenal, Casa de la Memoria sau intimul La Carbonería. Cartierul Triana e, de asemenea, cunoscut pentru spectacolele și cursurile de flamenco.
11. Mănâncă Tapas
Scena culinară din Sevilla e o adevărată încântare pentru gurmanzi, iar pentru amatorii de tapas nu este un loc mai bun în care să deguste aceste aperitive tradiționale decât orașul din care provin.
- Tapas sunt mici gustări sărate, aperitive. Cele mai populare tapas sunt o combinație de pâine și șuncă ori midii, calamari, măsline sau ciuperci sotate. Se spune că începuturile tapasului vin din Andalusia unde băutorii de sherry din taverne își acopereau paharele cu felii de pâine sau pastramă, ca să le ferească de musculițe.
EL Rinconcillo – e cel mai vechi bar din Sevilla, un loc în care timpul pare încremenit în loc. Înființat în 1670, El Rinconcillo e un loc emblematic popular atât printre turiști cât și printre localnici. Atmosfera barului este tradițională, la fel și bucătăria, devotată moștenirii andaluze, care servește tapas clasice.
Alte feluri de mâncare de încercat în Sevilla e salmorejo (supă de roșii), gazpacho (supă rece de legume) și emblematica paella (mâncare de orez cu pui și fructe de mare). Pentru desert sau un mic dejun dulce puteți savura niște churros cu ciocolată caldă la Bar El Comercio.
12. Participă la una dintre cele mai mari Fiestas din Sevilla
Last but not least – Sevilla e despre festivaluri. Semana Santa și Feria de Abril fiind cele mai faimoase.
Semana Santa (Săptămâna Mare) – e sărbătorită în săptămâna premergătoare Paștelui, când pe străzile orașului se organizează procesiuni religioase. Sculpturi din lemn care înfățișează personaje biblice sunt purtate pe brațe, pentru văzul tuturor. Unele dintre ele sunt vechi și valoroase, considerate capodopere artistice și au mare importanță culturală și spirituală pentru populația catolică locală.
Feria de Abril (Târgul de Aprilie) – un târg cu tradiție, a cărui începuturi au fost menționate prin anul 1846. Feria de Abril are loc la două săptămâni după Semana Santa, iar în timpul acestui festival orașul îmbracă straie colorate. Lumea se îndreaptă spre Recinto Ferial, unde e și stadionul de coridă Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla. Se poartă costume tradiționale, se bea și se mănâncă tapas până în zori, se dansează flamenco și se aude muzică răzbătând de la fiecare casetas amenajată. Aceste casetas tradiționale (corturi) sunt majoritar private – ceea ce e o mare dezamăgire pentru turiști. Poți totuși experimenta atmosfera festivalului vizitând cele câteva casetas publice unde se țin petreceri animate.
Transportul în Sevilla
Sevilla e un oraș în care te poți plimba. Deși e cel mai mare oraș din Andaluzia, poți străbate centrul pe jos, de la un capăt în altul, în aproximativ 45 de minute. Dacă vrei să explorezi mai departe, poți lua metroul (Sevilla are o singură linie de metrou care traversează orașul), tramvaiul, autobuse, sau să închiriezi biciclete electrice. Dacă ai de gând să folosești des mijloacele de transport în comun, ia în considerare Tarjeta Turista, un fel de abonament pentru o zi sau trei zile, cu care poți călători nelimitat. Tarjeta Turista pot fi cumpărate de la punctele de informare TUSSAM.
Aeroportul San Pablo este situat la aproximativ 15 km de centrul orașului. În afară taxi, cel mai bun mod de a ajunge în oraș este cu autobuzul. Shuttle bus EA (Aeropuerto Especial) face legătura cu centrul, iar călătoria durează aproximativ 30 de minute.
Stația principală de tren, care leagă Sevilla de alte orașe importante din Spania, se numește Santa Justa. Shuttle busul EA oprește și-n stația de tren, care are însă legătură cu centrul și prin alte autobuse locale.
În centrul vechi te poți plimba printr-un tur de aproximativ jumătate de oră în trăsuri trase de cai.