Călătorii,  Laos

Laos – costuri de călătorie

”Vietnamezii plantează orezul, cambodgienii îl îngrijesc, iar laoțienii îl ascultă cum crește”

Nicăieri nu vei găsi oameni mai calmi și mai zâmbitori ca în Laos. Laoțienii sunt senini și ”dacă n-ar avea urechi, gura le-ar înconjura tot capul, la cât de larg zâmbesc.”

E una dintre cele mai autentice și seducătoare țări vizitate.

Învăluită-n mister, înfundată-n anonim de mai cunoscutele și atrăgătoarele sale vecine: Tailanda, Myanmar, China, Vietnam și Cambogia, Laosul reprezintă prin simplitatea sa o nestemată. Un diamant neșlefuit, un colț de lume sărac, plin de bogății.


Costuri

Laos e o țară ieftină. Majoritatea țărilor din sud-estul Asiei au prețuri accesibile pentru oricine.

Ai posibilitatea să stai la resorturi și să cheltui decent pentru răsfăț, sau să călătorești budget iar costurile tale pentru o zi nu vor depăși 30$ (mâncare, cazare, transport și intrări la muzee, temple, etc)

Bineînțeles, unele activități sunt mai costisitoare, cum ar fi Gibbon Experience, a cărui cost zilnic se învârte în jurul sumei de 100$.


Transportul

Lucrul pe care vei cheltui cel mai mulți bani în Laos e transportul. Călătoria pe râu (un drum de două zile) costă 30$ de persoană. Tuk-tuk-urile între orașe au prețuri piperate, iar închiriatul unei mașini e destul de costisitor.

Avionul – cel mai rapid mod de a te deplasa. Un zbor domestic, one way, costă aproximativ 40$.

Autobusele locale – folosind transportul în comun economisești bani dar cheltui foarte mult timp. Autobusele sunt destul de vechi, inconfortabile, și-ți pun răbdarea la grea încercare.

Tourist bus, VIP bus sau Night bus – mai confortabile și mai rapide, cu mai puține opriri. Dar o călătorie poate costa și 20$ de persoană.

12Go au curse între orașele mari din Laos dar și pentru destinații peste graniță: Hanoi, Chiang Mai, Siem Reap, etc.

Scuterele – închiriatul scuterelor costă aprox. 15$ pe zi.


Cazarea

Cazarea e ieftină, cu camere ale căror prețuri se învârt între 10 – 20$.

Un pat într-un dormitor comun în hosteluri găsești începând de la 4 $.

Noi nu suntem adepții camerelor rezervate fiindcă de prea multe ori ne-am abătut de la traseu sau ne-am îndrăgostit de câte un loc și n-am vrut să fim mânați la drum de câte o rezervare prealabilă. Afară de asta, unele locații nu sunt deloc așa cum te aștepți să fie, indiferent cât de mult te documentezi. Paradisul pe care l-ai văzut în pozele prelucrate ale altora te dezamăgește, și de să fi blocat mai multe zile într-o destinație cu care nu rezonezi?

Ne rezervăm de obicei doar prima noapte, ca să avem unde merge de la aeroport. Apoi rezervăm celelalte cazări pe rând, în fiecare zi. În Laos, ca și în alte țări din Asia de sud est, se practică și funcționează să îți rezervi camerele pentru ziua în curs, la recepția hotelurilor sau a caselor de oaspeți.

Rezervăm de obicei prin


Mâncarea

Doar două cuvinte: Ieftină și delicioasă.

Mâncarea tradițională stradală mănânci și cu 2 – 3 dolari. La restaurant plătești în jur de 5$. Pentru mâncăruri vestice prețul e puțin mai mare, 6 -7$ un fel principal. Găsești patiserii în majoritatea orașelor și micul dejun se servește în orice moment al zilei. Sunt dese și meniurile vegetariene.

De cele mai multe ori vei primi la masă orez lipicios, fiert în bere, gustos și aromat.

Beer Lao – one of the best beer. A câștigat concursuri prestigioase și distincții în Europa. Deci, not probably. Definitely one of the best beer in the world!


Suveniruri

Piețe de noapte găsești în fiecare oraș mai mare al Asiei de Sud-Est. Standurile sunt pline de suveniruri cu preț negociabil. Setează-ți un preț și fă din tratative un joc. Ține cont că Laos e una dintre cele mai sărace țări din lume și unica sursă de venit a multora e comerțul stradal.

Printre cele mai frumoase suveniruri din Laos sunt bijuteriile făcute din aluminiul bombelor neexplodate, excavate prin programe ce susțin comunitățile locale, cafeaua, țesăturile tradiționale – Pha Sin (fusta ca un șal prinsă cu o curea în mijloc, purtată de majoritatea femeilor din Laos), ceramica pictată manual și coșurile pentru sticky rice, împletite din bambus.


Top destinații în Laos:Am scris despre Luang Prabang, aici

Despre călătoria pe Mekong, aici

Senzații din Vientiane, aici

Gibbon Experience, aici

Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Romanian RO English EN French FR Spanish ES