Călătorii,  Laos

Laos – costuri de călătorie

”Vietnamezii plantează orezul, cambodgienii îl îngrijesc, iar laoțienii îl ascultă cum crește”

Motto-ul de mai sus li se potrivește mănușă, fiindcă nicăieri nu vei găsi oameni mai calmi și mai zâmbitori ca în Laos – una dintre cel mai autentice și seducătoare țări pe care le-am vizitat.

Învăluită-n mister, înfundată-n anonim de mai cunoscutele și atrăgătoarele sale vecine: Tailanda, Myanmar, China, Vietnam și Cambogia, Laosul reprezintă prin simplitatea sa o nestemată. Un diamant neșlefuit, un colț de lume sărac, plin de bogății.


Costuri

Laos e o țară ieftină. La fel ca majoritatea țărilor din sud-estul Asiei are prețuri accesibile pentru oricine.

Poți sta la hoteluri (mai) luxoase și să cheltui decent pentru răsfăț, sau să călătorești budget iar costurile tale pentru o zi nu vor depăși 30$ (mâncare, cazare, transport și intrări la muzee, temple, etc)

Bineînțeles, unele activități sunt mai costisitoare, cum ar fi Gibbon Experience, a cărui cost zilnic se învârte în jurul sumei de 100$.


Transportul

Transportul e destul de scump în Laos, comparativ cu prețurile cazărilor și al mâncării.

  • Un zbor domestic, one way, costă aproximativ 40$.
  • Călătoria pe râu (un drum de două zile) costă 30$ de persoană.
  • Tuk-tuk-urile costă puțin în oraș dar între orașe prețurile lor cresc considerabil. Nu sunt mulți șoferi dispuși să facă drumuri lungi dar nu strică să întrebi în stânga și-n dreapta și să negociezi.
  • Autobusele locale sunt destul de vechi, inconfortabile, și-ți pun răbdarea la grea încercare. Prețurile biletelor sunt foarte mici dar te uită Dumnezeu pe drum dacă alegi să călătorești cu ele.
  • Tourist bus, VIP bus sau Night bus – mai confortabile și mai rapide față de autobuzele locale dar o călătorie poate costa și 20$ de persoană.
  • Scuterele – costă aprox. 15$ pe zi.

12Go e unul dintre cei mai cunoscuți operatori din Laos. Au curse între orașele mari dar și pentru destinații de peste graniță ca Hanoi, Chiang Mai, Siem Reap, etc.


Cazarea

Cazarea e ieftină, cu camerele duble costând între 10 – 20$. În hosteluri, un pat într-un dormitor comun găsești începând de la 4 $. Oricum, să știi de la început că paturile-n Laos sunt tari. Scândură. Dacă dormi rău pe saltele tari ar fi să întrebi de la recepție cum sunt paturile.

Camerele rezervate pe booking sau alte site-uri de genul s-ar putea să fie un pic mai scumpe decât cele luate la fața locului.

Noi nu suntem adepții camerelor rezervate. De prea multe ori ne-am abătut de la traseu sau ne-am îndrăgostit de câte un loc și n-am vrut să fim mânați la drum de câte o rezervare prealabilă. Ne rezervăm de obicei doar prima noapte, ca să avem unde merge de la aeroport. Apoi rezervăm celelalte cazări pe rând, în fiecare zi.

În Laos, ca și în alte țări din Asia de sud est, se practică și funcționează să îți rezervi camerele pentru ziua în curs, la recepția hotelurilor sau a caselor de oaspeți.


Mâncarea

Mâncarea o rezum în două cuvinte: ieftină și delicioasă. Destul de simplă ca și combinație sau varietate a ingredientelor, dar super bună și ușoară. Mi-a plăcut mult de tot orezul lor lipicios, fiert în bere, precum și patiseriile franțuzești.

Stradal mănânci și cu 2 – 3 dolari iar la restaurant o porție de mâncare tradițională costă în jur de 5$. Pentru mâncăruri vestice prețul e puțin mai mare, 6 -7$ un fel principal.

Ne-a plăcut mult și berea laoțiană, servită la sticle de jumătate sau de litru. Beer Lao a și câștigat concursuri prestigioase și distincții în Europa iar laoțienii sunt destui de mândri de ea.


Suveniruri

Cele mai multe suveniruri le găsești la piețele de noapte, tipice Asiei de Sud-Est. Tot tipic e să negociezi prețul dar ține cont că Laos e una dintre cele mai sărace țări din lume și unica sursă de venit a multora e comerțul stradal. Față de alte locații (cel mai rău în Egipt) vânzătorii din Laos mi s-au părut cei mai decenți. Nu cer prețuri ridicol de umflate și nici nu sunt agasanți, nu trag de tine pe stradă sau alte grozăvii de genul.

Printre cele mai frumoase suveniruri din Laos sunt bijuteriile făcute din aluminiul bombelor neexplodate (excavate prin programe ce susțin comunitățile locale), cafeaua, țesăturile tradiționale – Pha Sin (fusta ca un șal prinsă cu o curea în mijloc, purtată de majoritatea femeilor din Laos), ceramica pictată manual și coșurile pentru sticky rice, împletite din bambus.


Top destinații în Laos:



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *